Procentaje modeste pentru România în eșecul 45:56 cu Turcia

Naționala de baschet feminin a României a suferit prima înfrângere în preliminariile EuoBasket Women 2017, după ce s-a impus în primele două partide. Tricolorele au pierdut la Cluj cu Turcia, scor 45-56, pe sferturi: 12-19, 16-10, 12-15, 5-12. Turcoaicele sunt recunoscute că, în general, nu înscriu foarte multe puncte, dar nici nu permit adversarului să marcheze prea mult. Timișorencele Ancuța Stoenescu, Annemarie Părău și Adina Stoiedin au reușit 7, 6, respectiv 5 puncte, cu Părău intrând în teren din primul minut.

Romania-Turcia

Adina Stoiedin în duel cu Caglar. Foto: FIBA/Manases Sandor

În lotul României a revenit Elisabeth Pavel, care a absentat la partidele din neoiembrie, dar nu a intrat nici cu Turcia. La oaspete au lipsit o parte din jucătoarele experimentate care au dus greul la ultimele turnee finale, iar Hollingsworth a revenit la națională pe locul naturalizatei care din 2013 a fost ocupat de Sanders. În fața unei asistențe de peste 6.800 de spectatori, selecționerul Miroslav Popov a început partida în formula: Claudia Pop, Annemarie Părău, Gabriela Irimia, Florina Pașcalău și Gabriela Mărginean (integralistă). Aziz Akkaya le-a trimis în primul cinci pe Olcay Cakir, Tugce Canitez, Bahar Caglar, Isil Alben, Quanitra  Hollingsworth. Fundașul oaspetelor, Alben, a deschis scorul după 45 de secunde, iar Caglar a marcat de la libere pentru 2-4. Mărginean a înscris primele puncte al tricolorelor după două minute (2-4). Alben a dus scorul la 2-6, iar Pop și Pașcalău au scăzut diferența la un punct (5-6), respectiv 7-8. România a intrat în penalizare în minutul trei, iar turcoaicele în minutul patru. Americanca naturalizată convocată pentru această acțiune, Hollingsworth a înscris 6 puncte la rând și și-a distanțat echipa la 9-17 cu mai puțin de două minute până la pauză. Ancuța Stoenescu a înscris prima „triță” a meciului pe sirenă, cu panoul, iar Cakir, de la linia de fault, a stabilit scorul primei pauze: 12-19.

Canitez a dus scorul la 12-21, iar tricolorele au început mai greu sfertul în atac și la fel ca în primul au marcat primele două puncte după aproape două minute, după pătrunderea lui Părău. Oaspetele s-au distanțat la o diferență de zece puncte (19-29 cu trei minute și jumătate rămase din a doua perioadă de joc), dar apărarea tricolorelor a început să fie mai agresivă și a reușit să reziste până la pauza mare fără să mai primească coș, oaspetele având și atacuri pierdute cu 24 de secunde, iar Cakir s-a accidentat după o pătrundere a lui Părău. Stoiedin și Stoenescu au punctat de la distanță și au readus România în joc, iar Mărginean a avut șansa să egaleze dar a înscris doar una din două libere și la jumătatea partidei scorul era 28-29. România s-a apropiat grație aruncărilor de la distanță (trei reușite în sfertul secund), cu turcoaicele (care au avut 0/5 la „trițe) s-au distanțat cu cele cinci aruncări de la semidistanță reușite în plus față de gazde.

Sfertul trei a început cu câte o minge pierdută de ambele părți. Hollingsworth a fost sancționată cu 3 secunde, iar Cakir a interceptat o pasă a lui Părău. Alben a înscris prima „triță” a Turciei și scorul devenea 28-32. Fundașul României, Părău, a înscris o liberă, primul punct al gazdelor după revenirea de la vestiare. Mărginean și Pașcalău au ținut prea mult mingea și galbenele au pierdut cele 24 de secunde din atac. Aceeași Alben a punctat, cu panoul, din spatele semicercului, iar Ural a dus scorul la 29-37 în minutul 25. A urmat timpul de odihnă solicitat de Miroslav Popov care le-a cerut jucătoarelor să joace pick. România a avut o primă jumătate de sfert în care nu a marcat din acțiune, Pop fiind prima care a reușit un coș de două puncte pentru 31-37. Mărginean, de la libere, a redus ecartul la patru lungimi, 33-37, dar oaspetele s-au distanțat din nou pe mâna lui Caglar și Ivegin care au dus scorul la 33-44 cu mai puțin de trei minute până la ultima pauză. Tricolorele au avut, din nou, un final de sfert mai bun în care nu au mai luat coș și s-au apropiat la 40-44 după trei sferturi. Deși apărarea a funcționat bine în anumite momente și le-a făcut și pe adversare să greșească, româncele au fost prea individualiste în atac, încercând să ia mingea pe cont propriu, lucru ce le-a costat până la final.

Ultimele zece minute au fost cele mai sărace în puncte. Ambele echipe au început sfertul cu mingi pierdute, iar cea mai bună realizatoare a oaspetelor care a dominat lupta sub coș, Hollingsworth avea deja patru faulturi. Românii au cerut fault la duelul dintre americancă și Pașcalău de sub coșul turc, fault care ar fi scos-o pe jucătoarea naturalizată din joc. S-a dat fault în atac la Pașcalău, iar duelul s-a repetat sub coșul României. Hollingsworth era în suprafața de protecție a atacantului și și-a făcut loc la un contact cu Pașcalău care a ricoșat în spate, iar arbitrii au fluierat fault la experimentata jucătoare a tricolorelor, iar adversara sa a înscris primul coș al sfertului după mai bine de două minute și jumătate, primind și o liberă suplimentară. Pașcalău a fost sancționată și cu tehnic. „3 points play-ul” a fost completat de Hollingsworth care a ratat libera de la tehnic, dar a mai reușit după aceasta patru puncte prin care a dus diferența la 11 lungimi, 40-51. După faza tehnicului, Pop a făcut pași în atac și a fost sancționată și cu fault ofensiv, iar Popov a cerut timp de odihnă cu mai puțin de șase minute rămase din joc. Româncele au continuat să nu găsească soluții în atac prin jocul colectiv și au ținut prea mult de minge fără rezultate pe tabelă. Șase minute și jumătate au trecut până când Mărginean, de la linia de fault, a înscris primele puncte ale României în sfertul patru (42-51), iar Hollingsworth a ieșit cu cinci faulturi când mai erau trei minute. Stoiedin a înscris singurul coș din acțiune al gazdelor în această perioadă de joc, iar turcoaicele s-au dus la 44-56. Părău a scos un fault cu 6 secunde înainte de final dar s-a accidentat și a intrat Stoenescu să execute liberele, înscriind-o pe a doua și stabilind scorul final: 45-56.

Quanitra  Hollingsworth a fost coșghetera partidei cu 15 puncte la care a adăugat 7 recuperări, fiind urmată de Alben cu 12 puncte (7 recuperări, 5 assist-uri) și Caglar 12 puncte. Gabriela Mărginean (singura integralistă) a fost cea mai bună marcatoare a României cu 12 puncte (plus 7 recuperări). Pentru tricolore au mai înscris: Stoenescu (7 puncte, 2×3), Pașcalău 7 puncte (6 recuperări) Pop 6 puncte, Părău 6 puncte (5 recuperări), Soiedin 5 puncte și Irimia 2 puncte (7 recuperări). A mai intrat Ursu.

Turcia este genul de echipă care nu strălucește în atac dar își ține adversarul la un scor mic, lucru ce s-a întâmplat și la Cluj. România a încheiat partida cu 12 din 40 de aruncări de două puncte reușite (30%), 4 din 12 „trițe” (33,3%, toate reușitele venind în prima repriză) și 9 din 13 libere (69,2%). Turcia a marcat 19 din 42 aruncări de la semidistanță (45,2%), 3 din 12 de la distanță (25%) și 9 din 18 libere (50%). Tricolorele au stat mai bine la recuperare cu 38 de mingi prinse la panou (14 ofensive/24 defensive) față de 33 (11/22). România a încheiat partida cu 9 pase decisive, 18 mingi pierdute, 6 intercepții și 19 faulturi. Turcia a avut 14 assist-uri, 14 turnovers, 6 intercepții și 5 capace.

Clasament Grupa H

Clasament Grupa H

România joacă următoarea partidă în Bosnia-Herțegovina miercuri 24 februarie. În celălalt meci disputat în grupa H, Israel a câștigat acasă cu Bosnia, care are trei înfrângeri și s-a îndepărtat de lupta pentru calificare.

După trei runde, opt formații și-au câștigat toate meciurile. Franța, Italia, Ucraina, Ungaria, Rusia și Turcia au câte trei victorii, iar Slovenia și Spania s-au impus în cele 2 partide pe care le-au disputat, fiind în grupele de trei. Singura grupă în care toate formațiile au pierdut cel puțin un meci fiind grupa G. Iată rezultatele complete înregistrate sâmbătă:

Grupa A: Slovenia-Letonia 69-51

B: Estonia-Olanda 63-66

Croația-Franța 70-79

C: Italia-Muntenegru 57-56

Marea Britanie-Albania 122-36

D: Ucraina-Serbia 78-75

Germania-Luxemburg 80-36

E: Portugalia-Islanda 68-56

Ungaria-Slovacia 65-64

F: Grecia-Rusia 66-67

Bulgaria-Elveția 74-55

G: Belgia-Polonia 100-63

H: România-Turcia 45-56

Israel-Bosnia 76-72

I: Finlanda-Suedia 49-59

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: