Reflecții juvenile pe seama unui criteriu de calificare discutabil

Am mai punctat pe parcursul sezonului traiectoria unei fragede formații timișorene în cadrul uneia dintre cele mai mici categorii de vârstă din structura competițională sub panouri, iar acum completăm succint sub forma unei reflecții dintr-un alt punct de vedere, legat de sistemul de desfășurare al competiției, cu trimitere la criteriul de calificare în turneul final, luând exemplul Campionatului Național U13 de baschet masculin.

Vorbind despre regulamentul de funcționare al ”Naționalului” pentru băieți sub 13 ani, considerăm necesar de constatat că stabilirea celor 8 participante la turneul final nu s-a făcut pe baza cumulării rezultatelor înregistrate în seria turneelor de jocuri din cursul sezonului, ci, conform sistemului din ediția 2018-2019, strict în raport cu deznodământul etapei a 11-a de meciuri. Astfel, indiferent de numărul meciurilor disputate respectiv al punctelor acumulate, numai această rundă a avut un caracter decisiv.

În sens negativ pentru reprezentanta Timișoarei, CSȘ Bega, care s-a înclinat în triunghiularul de la Cluj, drastic cu gazda U-BT 1, 92:43, și mai strâns cu arădenii de la AS BC Valbon… 74:67. Astfel, deși galben-albaștrii și-au strâns sârguincios punctele în primele zece reuniuni turneu, înfrângerile de sub Feleac i-au costat decisiv. Iar dacă prin concursul împrejurărilor nu s-a bifat prezența în prima grupă, A1, B1, C1 sau D1, și accesul în turneul final a fost blocat.

CSȘ Bega Timișoara a câștigat apoi meciurile turneului din etapa a XII-a, ultimul înaintea fazei finale, disputat în compania echipelor LPS Bihorul CSM Oradea – gazdele triunghiularului și CSU Sibiu, galben-albaștrii văzându-se nevoiți să părăsească victorioși parcursul sezonului, conform regulamentului de desfășurare al ”Naționalului” U13 băieți.

Ambele partide au fost câștigate de băieții din Banat, CSU Sibiu – CSȘ Bega Timișoara 49:80, respectiv CSȘ Bega Timișoara – LPS Bihorul CSM Oradea 82:70, încheind Campionatul Național U13 cu un bilanț de 17 victorii și 7 înfrângeri în totalul de 24 de meciuri jucate.

Astfel, dacă s-ar ține cont de punctele acumulate, în cazul timișorenilor ar fi 41 de puncte (17 victorii și 7 înfrângeri), ceea ce ar clasa-o pe CSȘ Bega pe locurile 5-6, la egalitate cu AS BC Valbon Arad. 

Clasamentul la vârf pe baza punctajului ar fi…

  1. U-BT 1 Cluj Napoca… 24 24 0           48 puncte
  2. ACS Dan Dacian Portocaliu București… 24 20 4       44 puncte
  3. CSȘ Nr. 5 București… 24 19 5           43 puncte
  4. BC Slam Alb București… 24 18 6           42 puncte
  5. AS BC Valbon Arad… 24 17 7                  41 puncte
  6. CSS Bega Timișoara… 24-17-7                 41 puncte

Nu acesta este însă clasamentul oficial, iar turneul final al celor 8 cluburi, desfășurat în Arena de Baschet, le-a reunit la capătul ediției 2018-2019 a C.N. U13 masculin pe…ACS Dan Dacian Portocaliu București, AS BC Valbon Arad, CSȘ 5 București și ACS AlphaSport Team Sibiu în Grupa 1, respectiv BC Slam Alb București, U-BT1 Cluj, CS Dinamo CSȘ6 București și ACS Îngerii Băniei Craiova în Grupa 2.

Iar finala era adjudecată cu 70:52 de U-BT1 Cluj, în dauna lui ACS Dan Dacian Portocaliu, după ce ardelenii se calificau din semifinale cu 80:50 cu CSȘ 5 București. Finală mică bucureșteană la bronz, BC Slam Alb trecând cu 75:46 de CSȘ Nr. 5. Iar pe poziția a cincea, CS Dinamo CSȘ6 București, 85:84 cu craiovenii. Disputele finale pentru locuri au rezultat pe baza ierarhiilor din grupele patrulater ale turneului final. 

Revenind la juniorii timișoreni sub 13 ani de la CSȘ Bega, vor continua antrenamentele peste vară, participând mai întâi în perioada 29 aprilie – 2 mai la Uzice la un turneu internațional foarte util, în compania unor formații juvenile din fosta Iugoslavie, și anume KK Anagastum Niksic din Muntenegru, Mladost 2014 UB (Serbia), Triglav K K din Slovenia, KK Rogatica 2012 (Bosnia și Herțegovina), KK Sampion Uzice – gazdă din Serbia, KK MZT Skopje (Macedonia) și Sevonjo Udruzenje (Serbia). Apoi, în luna august, un cantonament în Serbia, după care se încep pregătirile pentru viitorul ”Național”.

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


trei × 8 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: