Regula ultimelor 4 ediții. Învingătoarea gazdelor în semifinalele Final Four a câștigat apoi și finala Cupei României. Joia viitoare, la Pitești, BCMU – BC Timișoara

O repetare s-a înfăptuit, campionii ploieșteni devenind marți seară ”clienți” ai alb-violeților lui BC Timișoara în Cupa României și pentru a treia oară în puțin peste 3 ani calendaristici. Iar o alta are nevoie de confirmare săptămâna viitoare, în Trivale. Coincidența face ca ultimele 4 câștigătoare ale competiției knock-out să fi depășit în prealabil în semifinalele din prima zi a turneului Final Four tocmai gazda patrulaterului, ultima dată când n-a fost vorba de așa ceva coincizând în aprilie 2010 cu triumful lui BCM ELBA Timișoara, la Sibiu…

Zlatko Jovanovic, din fața co-coșgheterului Marius Runkauskas: 24 de puncte fiecare. Bosniacul a jucat 38:45 minute, ochind 4 aruncări de la distanță din 10 încercări

Zlatko Jovanovic, din fața co-coșgheterului returului sferturilor, Marius Runkauskas: 24 de puncte fiecare. Bosniacul a jucat 38:45 minute, ochind 4 aruncări de la distanță din 10 încercări

 

Notabilă reușită a ”violeților” Timișoarei, de a răsturna favorabil soarta sferturilor de finală cu campioana CSU Asesoft Ploiești, rămasă astfel și pentru al șaselea sezon la rând fără trofeul Cupei României, preluat în urmă cu 5 ani tocmai de BCM ELBA de la învingătorii prahoveni din 2009. Coincidența de care aminteam mai sus a avut de fapt un preambul și în urmă cu 6 ediții, când cei din Ploiești au trecut în semifinala de la Târgu Jiu de Energia Rovinari, înainte de a-și adjudeca ultimul act, 93:63 cu CS Otopeni, finală în care Arvydas Cepulis era cel mai prolific, cu 21 de puncte.

Iar istoria s-a tot repetat în acest deceniu.

Astfel, în 2011, Gaz Metan a dispus de BC Mureș în prima zi de Final Four găzduită la Târgu Mureș, iar apoi a cucerit și trofeul, în dauna Stelei. Mai apoi, în 2012, BCM U Pitești a câștigat în Arena de Baschet semifinala cu CSM București și a învins ulterior și în finală, 91:78 cu BC Timișoara, de fapt ultima întâlnire a formațiilor ”violet” în această competiție. Și mai apoi, în 2013, în Sala ”Constantin Jude”, aceiași medieșeni de la Gaz Metan au trecut și de BC Timișoara, câștigând o zi mai apoi competiția, în Banat, contra clujenilor de la U-Mobitelco. Nici anul trecut n-a fost altfel, Energia Târgu Jiu stricându-i sărbătoarea lui CSU Asesoft în semifinala de la Ploiești iar apoi completând propria fiestă cu un 58:55 (20:27) în dauna lui CSM Oradea, în finala din 12 aprilie 2014, în Sala ”Olimpia”.

Dacă se va mai repeta istoria și săptămâna viitoare, în Trivale, rămâne de văzut. Cert este că BCM U Pitești și BC Timișoara vor da piept în Argeș joi 2 aprilie, pentru un loc în finala cu învingătoarea penultimului act CSU Atlassib Sibiu – BC Mureș.

Doar turneul final din 2010 a făcut excepție, în absența gazdei CSU Atlassib Sibiu. Pe-atunci, în Sala ”Transilvania”, BCM ELBA a avut mai facila misiune de a trece în semifinale de cei din Otopeni, cu 64:62, pe când Gaz Metan Mediaș, un club din județul Sibiu, i-a depășit pe ploieșteni, timișorenii conduși de Dragan Petricevic luând apoi trofeul în inima țării: 92:83 (44:43) în finala din 10 aprilie, în care Pesic, numai 36 de secunde absent de pe teren, marca 24 de puncte, Velickovic 23 iar Dzambic 15. Și în care Daniel Tudosă acumula cele mai multe minute jucate din totalul de 40 și 30 de secunde al baschetbaliștilor autohtoni, printre care și Păltinișanu, Talabă și Czmor, așadar 4 din cei 9 intrați în meci.

Iar apropo de minutele jucate, ultima confruntare a garniturilor ”violet” în Cupa României, cea din finala bucureșteană din 2012, a consemnat un adevărat tur de forță pentru Jovanovic, Popescu, Cuic și Archie, omniprezenți pe teren, Andrei și Spralja completându-se reciproc iar Dodoc fiind introdus și el 15 secunde de Predrag Badnjarevic.

Pe când ultima deplasare a timișorenilor în Trivale datează de nici 5 luni, BCM U Pitești câștigând strâns primele 3 sferturi și meciul de campionat din 14 noiembrie, cu 74:70 (35:32).

Și închidem cercul prin a reveni la ideea introductivă, căci CSU Asesoft Ploiești o pățește a doua oară de la cucerirea Cupei României în 2009 să nu pătrundă în Final Four, de fiecare dată fiind eliminată în sferturi de BC Timișoara: marți, revanșa i-a fost fatală; iar în ianuarie 2012, manșa I din 6 ianuarie, când ”violeții” îi întreceau pe prahoveni în Sala ”Constantin Jude” cu un semnificativ 91:65. Amplificat și mai mult în primul sfert din retur, la Ploiești, handicapul gazdelor în ansamblul celor două manșe crescând după 10 minute la -34. Campioana avea să-l reducă drastic, până la doar -3, dar și așa insuficient. În rest, clasări prahovene pe locul 3 în 2010, 2011 și 2014, dar și pe 4, în turneul final de la Timișoara, în urmă cu 2 ani, când alb-violeții de pe Bega îi depășeau cu 100:93 în finala mică.

Cei de la BC Timișoara au devenit așadar nași ai campionilor în Cupa României, ”violeții”, cu un câștigător al întrecerii knock-out în 2010 în persoana lui Milos Pesic, dar și cu finaliștii învinși în 2012 Jovanovic și Popescu, având acum ocazia să o egaleze la trei pe Gaz Metan Mediaș în ceea ce privește pătrunderile în finalele ultimilor ani.

* BC Timișoara joacă înaintea aparițiilor în Final Four în ultima rundă a returului Ligii Naționale, sâmbătă de la ora 17,15, la Sibiu, ”violeții” având calificarea în play-off în buzunar, pe când CSU Atlassib e virtual eliminată din cursă. BCM U Pitești joacă sâmbătă de la aceeași oră acasă cu Steaua CSM iar mureșenii, acasă cu U-BT Cluj.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × 5 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: