România pierde cu Slovenia și Franța în debutul calificărilor la Women’s EuroBasket cu -63 per totalul celor două meciuri

Naționala de baschet feminin a României a început cu două evoluții modeste calificările pentru întrecerea continentală ce va fi găzduită în 2019 de Serbia și Letonia. 59-80 a fost în meciul cu Slovenia, când tricolorele au avut probleme în organizarea atacului, din cauza presingului oaspetelor. În Franța diferența avea să fie dublă, cu vicecampioana europeană a ultimelor trei ediții câștigând cu 87-45. De menționat că a lipsit Claudia Pop, o marcatoare importantă a tricolorelor.

România a început sâmbătă, de la ora 18, campania de calificări pentru următorul turneu final continental. Adversarul venit la Oradea a fost Slovenia, care a debutat la campionatul european în această vară și a încheiat pe locul 14. Antrenorul Damir Grgic a avut în lot 9 jucătoare care au participat la acel european, dar a optat pentru întinerire și a renunțat la veterane. A mizat pe 5 jucătoare care au obținut argintul la întrecerea continentală rezervată junioarelor sub 20 de ani. Dragan Petricevic a avut în componență 5 jucătoare care au jucat în toate meciurile din calificările trecute. Naturalizata Walker a evoluat peste 35 de minute/partidă după ce a primit dreptul de joc pentru tricolore, dar și alte jucătoare care au mai făcut parte din națională.

Eva Lisec, în duel cu Ashley Walker. Foto: Alina Cojocaru / fiba.basketball

România a început partida cu Ursu, Godri-Părău, Pavel, Irimia și Mărginean, iar Slovenia le-a avut în 5-ul de start pe Lisec, Oblak, Prezelj, Baric și Evans. Începutul a fost bun pentru tricolore, care au condus la 10 lungimi în primul sfert, iar la prima pauză scorul era 25-18. Oaspetele au ieșit la presing pe tot terenul încă din minutul doi al confruntării și au încetinit foarte mult construcția gazdelor. Au început să „fure” mingi, în timp ce tricolorele nu găseau poziții deschise de aruncări, din cauza blocajelor ineficiente. Evans își ajuta mult mai bine coechipierele cu blocajele, în timp ce Lisec (un pivot de 22 de ani) a pus foarte mari probleme prin mobilitatea sa. Apărarea României a fost depășită în foarte multe rânduri, iar Lisec a primit de câteva ori singură sub coș.

România-Slovenia s-a încheiat 59-80, pe sferturi: 25-18, 12-29, 9-26 și 13-7. Tricolorele au avut nevoie de 14 minute pentru a marca primul coș din acțiune în repriza secundă. Singura triță a venit în minutul 38. S-a vorbit după meci că Slovenia are jucătoare cu multă experiență. E drept că unele joacă în campionate puternice, dar media de vârstă a slovenelor a fost de 23 de ani, cu cea mai experimentată având 27. În lotul român au fost 5 jucătoare peste 30 de ani. S-a vorbit mult despre mentalitatea românească de a pica psihic după ce adversarul egalează.

Eva Lisec a fost coșghetera partidei cu 26 de puncte. Pentru Slovenia au mai înscris: Baric 15 puncte (plus 7 pase decisive), Evans 15 puncte, Oblak 8, Prezelj 6, Friskovec 4, Abramovic 2, Trebec 2, iar Senicar și Ocvirk, câte un punct. Ashley Walker a fost cea mai bună marcatoare a României cu 17 puncte, la care a adăugat 7 recuperări. Pentru gazde au mai înscris: Mărginean 10 puncte, Godri-Părău 9, Pavel 5, Filip 4, Ursu 4, Stoenescu 4, Kilin 4 și Ardelean 2 puncte.

Partida dintre România și Slovenia poate fi văzută AICI.

Miercuri urma meciul cu vicecampioana europeană Franța, o echipă cu o talie impresionantă, 1,84 înălțimea medie, având doar 3 jucătoare sub 1,80. S-a luat decizia să se renunțe la Ardelean, o baschetbalistă de 1,86, care poate juca și pe poziția 3, nu doar pe 4. În locul său a intrat pe foaia de joc tânărul fundaș Ghizilă. România a abordat meciul din Hexagon cu doar 4 oameni mari, dar cu 3 fundași de meserie. Se pare că decizia acestei schimbări era luată înainte de meciul cu Slovenia, astfel că nu se poate spune că s-au încercat mai multe opțiuni pentru a trece mingea în jumătatea adversă, în caz de presing avansat. Dar franțuzoaicele au ieșit la presing sus în puține rânduri pentru că nu au avut nevoie.

Franța-România 87-45, pe sferturi: 15-11, 27-15, 22-11, 23-8 (VIDEO)

Sandrine Gruda a fost aproape de double-double cu România. Foto: fiba.basketball

Două jucătoare importante ale gazdelor, Myiem și Tchtchouang au rămas în tribună, cu accidentări. Chiar și așa, Franța nu a avut probleme cu România. Formațiile de start au fost: Epoupa, Gruda, Ciak, Michel și Ayayi, respectiv Ursu, Godri-Părău, Pavel, Walker și Mărginean. Startul partidei a fost slăbuț, cu greșeli multe de ambele părți. Gazdele au marcat primele patru puncte prin cea mai înaltă jucătoare de pe teren, Ciak. Godri-Părău a înscris primele 6 puncte ale României, în urma unor acțiuni individuale, dar tot gazdele se aflau la conducere. Walker a înscris de la linia de fault și a dus scorul la 12-11, dar a fost ultimul moment când România a ținut aproape de dubla campioană europeană.

Franța s-a distanțat pe tot parcursul partidei, ecartul maxim înregistrându-se la final, 42 de puncrte. Gazdele au înscris 32 de coșuri din acțiune, dublu față de tricolore. De asemenea, franțuzoaicele și-au pus foarte bine talia în valoare, având 48 de recuperări în total, dintre care 23 ofensive. România a încheiat partida cu doar 21 de recuperări (4 ofensive/17 defensive). Dacă în meciul cu Slovenia au fost 22 de mingi pierdute, în fața Franței „acvilele” au avut 27 de turnovers, primind 34 de puncte după aceste greșeli. 42-24 a fost scorul la puncte înscrise din trei secunde.

Sandrine Gruda a fost cea mai bună jucătoare de pe teren cu 23 de puncte, fiind aproape de double-double cu 9 recuperări, toate în atac. Franța a avut alte 9 marcatoare, pe lângă căpitan: Ciak 13 puncte, Minte 10, Johannes 9, Chartereau 7, Michel 7, Bouderra 7, Ayayi 5, Gaye 4 și Amant 2 puncte, în timp ce Epoupa nu a înscris, dar a oferit 8 pase decisive.

Deși au jucat toate cele 12 jucătoare, România a avut doar 5 marcatoare: Gabriela Mărginean 13 puncte, Walker 11, Godri-Părău 9, Pavel 8 și Irimia 4.

În prima etapă Franța trecuse de Finlanda, în deplasare, cu 103-44. Slovenia a bătut Finlanda cu 97-57 miercuri seară. Franța și Slovenia conduc în clasamentul grupei E cu 4 puncte, fiind despărțite de coșaveraj. România și Finlanda le urmează cu câte 2 puncte. Următoarea fereastră de meciuri este în luna februarie. În 10 sunt programate: Finlanda-România și Slovenia-Franța. În 14 se joacă Franța-Finlanda și Slovenia-România. Se califică la turneul final câștigătoarele celor 8 grupe, alături de 6 locuri secunde.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


7 + = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: