România câștigă și în Kosovo, SCM Timișoara ”dubla” cu maghiarii

Reprezentativa de seniori a baschetului masculin românesc va juca între 7 și 21 august tur-retur cu Slovacia și Cipru în cea de-a treia și ultima fază a pre-calificărilor pentru FIBA EuroBasket 2021, având drept miză intrarea de pe locul 1 al triunghiularului în turul calificărilor, după ce a fost direcționată în aceste de fapt noi recalificări în urma clasării pe locul 2 în faza secundă, după Macedonia, în ciuda victoriilor de zilele trecute, ultima, duminică seară în Kosovo, 75:79 (38:39).

În turul al treilea din recalificări, România va juca pe 7 august 2019 în Cipru, în 10 august acasă cu Slovacia, pe 17 august acasă cu Cipru și în 21 august în Slovacia, celelalte două meciuri având loc pe 3 și 14 august. Iar în celelalte 3 grupe din faza a treia, învinsa ”tricolorilor”, Kosovo, va juca în compania celor din Luxemburg și Marea Britanie, iar Albania cu Belarus și Danemarca, respectiv Elveția cu Portugalia și Islanda.

La Priștina, duminică seară, selecționabilii lui Tudor Costescu și Nenad Markovic au semnat ”dubla” împotriva celor din Kosovo, după 88:83 în tur în România, 75:79, la pauză 38:39, Giordan Watson contribuind cu aproape o treime din reușitele ”tricolorilor”, 23 de puncte cu procentaje de minim două treimi la fiecare procedeu al aruncărilor, completate cu 6 recuperări în 31 de minute jucate, mai puține doar decât Mirel Dragoste, cu 8 puncte înscrise în 33 de minute.

Românii au câștigat sferturile 2 și 4 ale partidei cădere de cortină în seria triunghiular, 21:14, 17:25, 23:17, 14:23, după ce au deținut conducerea scorului în total pentru nici 8 minute, cu maxim 5 puncte avans la început de meci, în jurul pauzei și pe final, spre deosebire de cele peste 30 de minute în frunte în contul gazdelor, și cu 11 puncte.

De la 67:60 cu 6 minute și jumătate înainte de final, ”tricolorii” au preluat din nou conducerea în 3 minute, 67:68 prin aruncarea de la distanță lansată de Dragoste, replica gazdelor venind peste alte 20 de secunde cu aceeași monedă, dar și bihoreanul Bobe Nicolescu înscriind tot o ”triță” cu două minute și jumătate rămase de jucat, 70:71, a 20-a și ultima schimbare la cârma meciului. Dominând la recuperările defensive, cu 7 în plus față de învinși, românii au gestionat bine ultimele faze, distanțându-se la 74:79 și răpindu-le amfitrionilor șansa unei prime victorii în cele 4 apariții din faza secundă a precalificărilor.

Un final bun pentru ”Vulturi” după un sfert inaugural ratat de la 2:5 la 15:5, revenirea pe linia de plutire producându-se în a doua jumătate a sfertului secund, de la 34:27, cu egalarea semnată la 37 din aruncări libere de Rolland Torok în minutul dinaintea pauzei.

Cap la cap s-a mers în general în sfertul 3, în a cărui parte secundă România a mai preluat de două ori conducerea, de puțin, prin același Giordan Watson, Kosovo încheind cele zece minute cu un avans de 5 puncte. Fără a-l conserva în sfertul final…

În consecință, a treia victorie ”tricoloră”, care a egalat la puncte, șapte, liderul Macedonia, pătruns în faza calificărilor, precum Suedia, Belgia și Austria de pe locul I în celelalte serii, doar belgienii cu punctaj maxim. Ciprioții, viitori oponenți ai românilor, au pierdut în schimb pe linie în grupa cu Austria și Marea Britanie, care s-a revanșat duminică în deplasare în țara alpină.

Cu procentaje ale aruncărilor de 50%, Emanuel Cățe a izbutit un double-double la Priștina, 14 puncte și 10 recuperări dintre care 9 defensive, plus contribuții în toate aspectele jocului, inclusiv 4 pase decisive, Bobe Nicolescu înscriind 11 puncte, cu 5 greșeli personale, Rolland Torok nouă, iar Julian Orbeanu 6 puncte și Lucas Tohătan respectiv timișoreanul Alex Olah câte patru, plus 5 recuperări în 15 minute jucate. Au mai jucat fără a marca în jur de zece minute Radu Vîrna, Tudor Gheorghe și Dragoș Diculescu, de la SCM Timișoara.

Care alb-violeți au jucat la rândul lor în weekend-ul liber două meciuri amicale internaționale în sala ”Constantin Jude”, vineri seară și sâmbătă dimineață, cu omologi ”violeți” din Ungaria, întrecându-i de fiecare dată, mai întâi prin a se distanța până la pauză în principala partidă test, cea inaugurală: 90:85 (43:31).

Abordată de bănățeni cu Coconea, Brown, Komatina, Randolph și Vukosavljevic, care avea să devină și principalul marcator al învingătorilor, cu 21 de puncte, 15 trecând în dreptul lui Stojadinovic iar 13 respectiv 12 pentru Brown și Randolph.

Disputa cu KTE-Duna Aszfalt s-a jucat în general deschis, maghiarii controlând doar sfertul după pauză, pe fondul mai multor desprinderi ale elevilor lui Cristian Bota, din rândurile cărora au marcat alți 7 componenți, inclusiv Penciu, Mocrițchi și Coconea: 22:12, 21:19, 20:27, 27:27.

Alte priorități în revanșa matinală de sâmbătă, abordată de timișoreni fără Vukosavljevic iar de maghiari cu numai 8 baschetbaliști, inclusiv fără câțiva aliniați în seara precedentă în primul cinci, păstrându-se în schimb tenta aruncărilor de la distanță, zece de succes pentru amfitrioni, care n-au câștigat decât sfertul inaugural, înscriind aproape la fel sfert de sfert: 19:26, 19:8, 19:16, 18:15.

La start cu Coconea, Brown, Randolph, Baciu și Stojadinovic, bănățenii au întors scorul până la pauză, 38:34, și au câștigat cu 75:65, mizând mai multe minute pe tinerii din efectiv, cu mențiunea că Stojadinovic, Mocrițchi, Brown și Popa Calotă au marcat câte 11 puncte fiecare iar Baciu 10 și Pesakovic opt, pe când Dimic a înscris aproape o treime din reușitele celor din Kecskemet, 21 de puncte.

Urmează weekend-ul viitor revenirea la meciurile pe puncte din Top6, odată cu ultima rundă a turului, abordată de timișoreni cu 3 puncte în urmă și 3 locuri mai jos decât vizitatorii de pe podium de la SCMU Craiova, învingători în testări cu vicecampioana bulgară Akademic Plovdiv, 80:67 la Drobeta Turnu Severin și 86:66 în Bănie.

Clasamentul în Top6 din Liga Națională și programul etapei a V-a, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× patru = 12

 


Ultimele articole din categoria Baschet: