România întâlnește Bosnia-Herțegovina în debutul calificărilor pentru EuroBasket Women 2017. Ancuța Stoenescu: „Șanse avem însă trebuie să profităm la maximum de ele”

Naționala de baschet feminin a României debutează sâmbătă 21 noiembrie cu Bosnia-Herțegovina, pe propriul teren, în calificările pentru EuroBasket Women 2017, pentru ca apoi să se deplaseze în Israel. Ancuța Stoenescu, cea mai experimentată jucătoare din lotul primei reprezentative, crede în șansele tricolorelor la calificare, chiar dacă nu va fi ușor. Federația Română de Baschet a anunțat că încasările din bilete vor fi donate celor aflați în suferință în urma tragediei de la Colectiv.

5640Campania de calificare pentru următoarea competiție continentală se desfășoară cu meciuri duble în trei perioade: noiembrie 2015, februarie și noiembrie 2016. Tricolorele întâlnesc în prima fereastră de calificări Bosnia-Herțegovina, pe 21 noiembrie la Cluj, și Israelul pe 25 noiembrie, la Tel Aviv. 17 sportive au fost convocate pentru această primă acțiune, printre ele numărându-se și cele trei timișorence care au participat și la turneul final din această vară: Ancuța Stoenescu, Annemarie Părău și Adina Stoiedin. Jucătoarele care evoluează în campionatul intern s-au prezentat la Cluj pe 12 noiembrie, la o zi după etapa intermediară de la mijlocul săptămânii trecute. Stranierele au făcut joncțiunea cu lotul după meciurile din week-end.

IMG_5605 - ancuta stoenescuAncuța Stoenescu, veterana lotului, ne-a vorbit despre debutul preliminariilor pentru EuroBasket 2017. „Va fi o perioadă destul de grea, cu antrenamente puține, o perioadă scurtă ceea ce nu e obișnuit în baschet. Însă n-avem ce face, o să ne descurcăm până la urmă. În vară a fost, totuși, un campionat european și într-adevăr acum este mult mai greu pentru că venim fiecare din campionate destul de grele, cu meciuri multe, cum este și la noi în România și oboseala o să-și spună cuvântul. Însă și adversarele vor fi la fel de obosite, și ele joacă”, a declarat Ancuța Stoenescu. De anul acesta s-a schimbat modul de desfășurare al calificărilor, care până acum se disputau vara, după încheierea campionatelor.

România a schimbat selecționerul după turneul final la care a fost co-gazdă. Miroslav Popov, antrenorul formației CSU Alba Iulia, a preluat postul de antrenor principal, ajutat de secunzii Mădălin Piperea (antrenorul principal de la CSBT Alexandria), Monika Brosovszky (director de imagine la Univ. Goldiș ICIM Arad) și George Lăcrănjan (secundul lui Popov și la CSU Alba Iulia). Ancuța Stoenescu, jucătoarea ce a participat la patru turnee continentale finale, speră ca schimbarea de pe banca tehnică „să fie una binevenită, să zic așa, însă noi trebuie să ne acomodăm în funcție de fiecare antrenor. Pentru noi este la fel. Sper să fie una de bun augur”, a mai spus timișoreanca ce evoluează în acest sezon pentru Univ. Goldiș ICIM Arad. În ceea ce privește calificarea, „la nivelul ăsta totul este dificil, nu e nimic ușor. Șanse avem însă trebuie să profităm la maximum de ele”.

IMG_5738Naționala României a fost repartizată în grupa H pentru această campanie de calificare, alături de Turcia, Bosnia-Herțegovina și Israel. Primul loc duce direct la EuroBasket Women 2017. Pe lângă cele nouă câștigătoare de grupă și gazda Cehia, mai obțin biletele pentru turneul final cele mai bune șase echipe clasate pe locul secund. Pentru această departajare se iau în calcul doar rezultatele înregistrate cu ocupantele locurilor 1 și 3 în clasament. Nu se iau în calcul rezultatele cu a patra clasată, deoarece sunt și grupe cu doar trei echipe.

Staff-ul tehnic a convocat un lot de 17 jucătoare pentru primele două partide. Nouă dintre convocate evoluează în campionatul intern, iar echipele Olimpia CSU Brașov și CS Phoenix Galați au câte două reprezentante. Iată lotul complet:


Annemarie Părău
 (31 ani, PG, 1,70 m – ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe)
Gabriela Cursaru (23 ani, PG, 1,62 m – ChemCats Chemnitz)
Ana Ferariu (18 ani, PG, 1,74 m – Olimpia CSU Brașov)
Ancuța Stoenescu (35 ani, SG, 1,74 m – UVG ICIM Arad)
Sonia Ursu (22 ani, SG, 1,77 m – CSU Alba Iulia)
Romina Filip (26 ani, SG, 1,74 m – CS Phoenix Galați)
Flavia Ferenczi (24 ani, SG, 1,74 m – Universitatea Cluj-Napoca)
Gabriela Irimia (25 ani, SF, 1,76 m – Olimpia CSU Brașov)
Andreea Olah (29 ani, SF, 1,83 m – CS Municipal Târgoviște)
Gabriela Mărginean (28 ani, PF, 1,83 m –  Perfumerias Avenida Salamanca)
Claudia Pop (26 ani, SF, 1,82 m – Gernika Bizkaia)
Anca Șipoș (30 ani, PF, 1,85 m – Montbrison Feminines BC)
Adina Stoiedin (24 ani, PF, 1,87 m – Spirou Monceau Charleroi)
Florina Pașcalău (33 ani, C, 1,96 m – Fila San Martino di Lupari)
Elisabeth Pavel (25 ani, C, 1,91 m – TSV 1880 Wasserburg)
Alina Crăciun (22 ani, C, 1,92 m – Union Sportive La Glacerie)
Hanna Demeter(21 ani, PF, 1,90 m – Phoenix Galați)

Primul meci al tricolorelor din calificările pentru EuroBasket Women 2017 se joacă la Cluj, în sala Polivalentă. Partida dintre România și Bosnia-Herțegovina este programată sâmbătă 21 noiembrie de la ora 19 și va fi transmisă de TVR 2.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: