România pierde şi acasă cu Letonia: EuroBasket 2015, un pod prea îndepărtat

Reprezentativa de baschet masculin a României a pierdut şi jocul retur cu Letonia, din Grupa F a preliminariilor EuroBasket 2015, cedând balticilor cu 70:82 la Sibiu, în ultima etapă a seriei patrulater de calificare, după ce era depăşită în această lună şi în deplasare, cu 65:88.

Letonia, neînvinsă în preliminarii, a constituit o nucă prea tare pentru elevii lui Marcel Ţenter, apărându-şi o carte de vizită pe care era înscrisă prezenţa între cele mai bune 12 naţionale la EuroBasket 2013, în Slovenia.

Deşi a câştigat toate celelalte 4 meciuri ale grupei, contra Suediei şi Slovaciei, tur-retur, naţionala României a ratat calificarea la turneul final de anul viitor, înfrângerile cu letonii cântărind foarte greu şi chiar decisiv, în condiţiile în care „tricolorii” au încheiat pe locul secund în grupă dar au înregistrat cea mai modestă medie a coşaverajului (0,91463) dintre ocupantele poziţiilor secunde în confruntările cu formaţiile clasate pe locurile 1 şi 3, conform criteriului de departajare.

Dacă reprezentativa feminină a României va participa la EuroBasket 2015 în virtutea faptului că FRB şi forul omolog maghiar sunt co-organizatori ai turneului final de senioare de anul viitor, cea masculină a ratat de puţin calificarea, ca unică reprezentativă clasată pe locul 2 în grupele celei de-a doua faze preliminare dintre cele şapte selecţionate secondante ale învingătoarelor care să rămână acasă.

Vlad Moldoveanu şi clujeanul Silvăşan au fost coşgheterii meciului retur cu letonii, cu câte 18 puncte, însă oaspeţii s-au distanţat după pauză, când echipele intrau la vestiare la egalitate, 37:37. Veteranul Janis Blums a înscris două aruncări de 3 puncte consecutive, în vreme ce românii au marcat doar 4 puncte în primele 6 minute după pauză, rămânând în urmă cu două minute înainte de final la 63:80.

România a condus iniţial, 8:3, dar a pierdut primul sfert după ce era condusă şi cu 9 puncte, 16:22, şi a repreluat conducerea cu 24:23 respectiv în ultimul minut înaintea pauzei, câştigând sfertul doi, cu 21:15. La reluare, letonii s-au impus cu 18:27 şi 15:18, Blums fiind coşgheterul învingătorilor, cu 15 puncte.

Letonia a câştigat Grupa F, cu 6 victorii din 6 jocuri, urmată de România, cu 4 succese şi două eşecuri, Suedia, cu două triumfuri, şi Slovacia, cu înfrângeri pe linie, depăşită fiind şi în ultimul meci, 83:77 la scandinavi.

România a înregistrat coşaverajul general 471:483 dar, clasată fiind pe locul secund, a avut parte în ierarhia echipelor situate pe poziţia a doua în grupe de rezultatele împotriva Letoniei şi Suediei, rezultând cel mai slab coşaveraj dintre cele 7 rivale la calificare, 300:328.

S-au calificat la EuroBasket 2015 de pe locul 1 în grupele fazei secunde preliminare Letonia, Italia, Georgia, Israel, Polonia, Belgia şi Bosnia&Herţegovina iar de pe locul secund Rusia, Cehia, Olanda, Germania, Macedonia şi, în premieră, Islanda.

Reprezentativa de seniori s-a prezentat mai bine decât în precedentele preliminarii dar ratarea de puţin a calificării nu schimbă datele problemei: baschetul masculin românesc are mari probleme, cel mai adesea neadresate.

Estonia se califica deja după finala primului tur preliminar, iar la EuroBasket 2015, care urmează a fi reamplasat din Ucraina, vor mai participa şi Croaţia, Finlanda, Franţa, Grecia, Lituania, Serbia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ucraina. Gazda turneului final din 5-20 septembrie 2015 va fi anunţată luna viitoare.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


3 × opt =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: