România primește vizita Turciei, echipa cu cele mai bune procentaje la aruncările din acțiune în primele două etape

Naționala de baschet feminin a României va avea parte de două meciuri dificile în a doua fereastră de calificări pentru EuroBasket Women 2017. Tricolorele primesc sâmbătă vizita Turciei, principala favorită a grupei, iar patru zile mai târziu se vor deplasa în Bosnia-Herțegovina. Confruntarea de la Cluj pune față în față formațiile care s-au impus în primele două partide și conduc grupa cu patru puncte. Timișorencele Ancuța Stoenescu, Annemarie Părău și Adina Stoiedin se numără printre cele 16 jucătoare convocate de Miroslav Popov pentru cele două partide.

IMG_5514 - adina stoiedinPrima reprezentativă revine la sala Polivalentă din Cluj unde la precedenta apariție a trecut cu 67-65 de Bosnia-Herțegovina în fața unei asistențe de 5000 de spectatori. Tricolorele vor întâlni sâmbătă (20 februarie) Turcia, formația care a fost cap de serie la tragerea la sorți a grupelor. Cele două echipe au maximum de puncte (4) în grupa H, cu Turcia fiind pe primul loc grație coșaverajului superior (+48). România are +3 după ce a învins în Israel la capătul unui alt meci strâns (78-77). Elisabeth Pavel revine la națională după ce a ratat partidele din noiembrie din cauza unei accidentări.

România are de înfruntat un adversar foarte bine organizat în apărare, Turcia având cea mai mică medie de puncte încasate la precedenta ediție a europeanului: 55,8 puncte primite în cele zece partide jucate la turneul din România și Ungaria. În această campanie de calificare turcoaicele au o medie de 51,5 puncte primite în cele două partide cu formațiile pe care și tricolorele le-au întâlnit. Româncele au primit 71 de puncte/meci. Elevele lui Miroslav Popov stau mai bine la recuperare (cu o medie de 40 de recuperări față de cele 37 ale adversarelor), la aruncările libere (85,4% față de 60%) și la intercepții (medii de 9, respectiv 6). România este pe trei la procentajul de reușită al aruncărilor libere, marcând 41 din cele 48 de libere de care a beneficiat în cele două meciuri, având cele mai multe vizite la linia de fault. De partea cealaltă, Turcia are o medie mai mare de puncte (75,5 la 72,5), procentaje mai bune la două puncte (55,6% la 44,7%) și la „trițe” (45,8% la 27,8%), la pase decisive (16,5 assists/meci la 12,5), la mingi pierdute (14,5 la 16) și la faulturi (17 la 21). De altfel, elevele lui Aziz Akkaya au cele mai bune procentaje la aruncările din acțiune în aceste calificări: 53,5%.

Staff-ul condus de Miroslav Popov a convocat 16 jucătoare pentru această acțiune din care va alege 12 pentru meciuri. Șase dintre acestea evoluează în străinătate și s-au alăturat lotului după partidele din week-end, în timp ce jucătoarele din competiția internă au fost chemate de joi. Din lot fac parte și două debutante: Chivu și Ghizilă. Ioana Ghizilă evoluează în liga secundă pentru CSM CSS Ploiești. Iată lista completă:

IOANA GHIZILĂ (19 ani; PG; 1,73 m – CSM CSS Ploiești), HANNA DEMETER (22 ani; PF; 1,90 m – CS Phoenix Galați), CLAUDIA POP (27 ani; SF; 1,82 m – Gernika Bizkaia), ROMINA FILIP (27 ani; SG; 1,74 m – CS Phoenix Galați), SONIA URSU (23 ani; SG; 1,77 m – CSU Alba Iulia), ANNEMARIE PĂRĂU (32 ani; PG; 1,70 m – ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe), ELISABETH PAVEL (26 ani; C; 1,91 m – TSV 1880 Wasserburg), ALINA CHIVU (26 ani; SG; 1,75 m – CSBT Alexandria), GABRIELA IRIMIA (25 ani; SF; 1,76 m – Olimpia CSU Brașov), ANCA ȘIPOȘ (31 ani; PF; 1,85 m – Montbrison Feminines BC), FLORINA PAȘCALĂU (34 ani; C; 1,96 m – Fila San Martino di Lupari), ANDREEA OLAH (30 ani; SF; 1,83 m – CS Municipal Târgoviște), ADINA STOIEDIN (25 ani; PF; 1,87 m – Spirou Monceau Charleroi), ANCUȚA STOENESCU (36 ani; SG; 1,74 m – ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe), GABRIELA MĂRGINEAN (29 ani; PF; 1,83 m –  Perfumerias Avenida Salamanca), ANA FERARIU (19 ani; PG; 1,74 m – Olimpia CSU Brașov).

Turcia se află într-un moment în care antrenorul Aziz Akkaya încearcă să le ofere un rol mai important jucătoarelor din noua generație. Tehnicianul a devenit principal după ce l-a secondat pe Ekrem Memnun la competiția din vara trecută și nu le-a convocat în aceste calificări pe experimentatele Nevriye Yilmaz și Birsel Vardarli Demirmen (așteptate să revină pentru turneul preolimpic), iar în a doua partidă din noiembrie nu a folosit-o nici pe Isil Alben, fundașul titular. Medaliata cu argintul european în 2011 și bronz în 2013 s-a impus cu 72-53 în prima partidă, acasă cu Israel, iar în deplasarea din Bosnia-Herțegovina a câștigat cu 79-50. La cele două partide locul jucătoarei naturalizate a fost ocupat de Sanders, cea care a evoluat și la europeanul din vara trecută când Turcia a încheiat pe 5 și a prins ultimul loc pentru turneul preolimpic. La partidele din această lună, Aziz Akkaya a rechemat-o pe Quanitra Hollingsworth care a făcut parte din lotul țării de adopție la turneul Olimpic de la Londra din 2012 și la europeanul din 2013 când alb-roșiile au luat bronzul. Lotul Turciei pentru cele două meciuri din februarie: Isil Alben, Pelin Bilgic, Bahar Caglar, Olcay Cakir, Tugce Canitez, Ayse Cora, Pinar Demirok, Kubra Eksi, Aysegul Gunay, Quanitra Hollingsworth, Saziye Ivegin, Safiye Karaman, Cansu Koksal, Tilbe Senyurek, Esra Ural.

Reamintim că primul loc din grupă asigură calificarea la turneul final ce se va disputa în Cehia, iar cele mai bune șase locuri secunde se califică alături de câștigătoarele celor 9 grupe și gazda competiției. Partida dintre România și Turcia se va juca sâmbătă 20 februarie de la ora 19 la sala Polivalentă din Cluj și va fi transmisă în direct de TVR2. Patru zile mai târziu, pe 24, tricolorele vor juca în deplasare cu Bosnia-Herțegovina, la Tuzla.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Alte articole legate de acest subiect: