România revine și învinge Israelul cu 78-77. Annemarie Părău, decisivă pentru tricolore care sunt printre cele 11 echipe cu două victorii în primele două etape

România a obținut a doua victorie în calificările pentru EuroBasket Women 2017. Tricolorele s-au impus cu 78-77 în Israel, pe sferturi: 20-21, 14-21, 18-14, 26-21. Annemarie Părău a înscris patru puncte în ultimul minut și a adus victoria României, care a fost condusă mai bine de 30 de minute, dar a revenit în sfertul patru, grație reușitelor de la distanță și i-a oferit cadou antrenorului Miroslav Popov a doua victorie din tot atâtea partide.

IMG_6233 - annemarie parau, kateryna rymarenko, arina bilotserkivska

Annemarie Părău a înscris 4 puncte în ultimul minut și a adus victoria României în Israel (arhivă)

Spre deosebire de meciul cu Bosnia în care România a condus de la început, dar a trebuit să tragă pe final pentru a se impune, în Israel situația a fost opusă. Gazdele au început partida în formula Levitsky, Clark, Doron, Zairy și Shafir. Miroslav Popov a făcut o schimbare în 5-ul de start, față de meciul precedent, trimițând-o pe Adina Stoiedin în locul Florinei Pașcalău. Annemarie Părău, Gabriela Irimia, Gabriela Mărginean și Claudia Pop au început și partida de la Tel Aviv ca titulare. Clark a înscris primele patru puncte ale partidei, iar Mărginean a pus pe tabelă primele puncte ale oaspetelor după mai bine de două minute. Gazdele au fost agresive în apărare și le-au pus probleme româncelor, care nu au găsit soluția să le oprească pe Doron și Clark, cu 11, respectiv 8 puncte, Suez Karni a înscris celelalte două puncte. Mărginean avea 8 puncte, iar România punctase prin cinci jucătoare. Formația gazdă a avut un procentaj foarte bun la aruncările din acțiune în primul sfert, în jur de 60%, în timp ce tricolorele n-au atins 40%. Elevele lui Popov au punctat de la linia de fault și au reușit să reducă diferența la un punct după ce au fost conduse cu 14-6 după jumătatea sfertului. Scorul la prima pauză a fost 21-20.

Israel s-a desprins la șase puncte, cu Levitsky punctând din apropierea panoului, dar tricolorele s-au apropiat și Părău a egalat la 30 după o piruetă spectaculoasă. Au urmat aproape trei minute în care România nu a găsit drumul spre coș, iar gazdele au avut un „run” de zece puncte prin care s-au desprins la 40-30. Mărginean și Irimia au oprit seria adversarelor, iar în ultimul minut al sfertului a intrat în teren și Ana Ferariu. Jucătoarea de 18 ani de la Olimpia Brașov a debutat la naționala de senioare. Clark a mai înscris două libere și a stabilit scorul la jumătatea partidei: 42-34. Tricolorele și-au mai urcat procentajul reușitelor din acțiune, având 12 din 24 aruncări de două marcate, dar au rămas datoare de la distanță unde au ratat toate cele 7 încercări. Gazdele aveau 15 din 22 de aruncări de două puncte înscrise (68,2%), dar 2 din 10 „trițe”. Româncele aveau și cinci recuperări în plus, dar intrau la vestiare conduse.

Revenirea de la vestiare a adus și primele reușite de la trei puncte pentru tricolore. Irimia a spart gheața la a 9-a aruncare de la distanță expediată de oaspete, iar Pop a urmat-o cu o nouă reușită de la distanță prin care strângea scorul la 42-40. Gazdele s-au distanțat la opt puncte, iar pe la jumătatea sfertului trei a picat transmisiunea, iar ultima parte a meciului s-a văzut cu multe întreruperi și o calitate destul de scăzută. Pop, de la distanță, și Stoiedin cu un „3 points-play” au redus ecartul la 54-52, iar Doron a înscris de la linia de fault și a stabilit scorul la ultima pauză: 56-52.

Sfertul patru a început cu o „triță” înscrisă de Claudia Pop, iar Adina Stoiedin a reușit un capac și o intercepție, iar Mărginean a punctat și ea de la distanță pe contraatac, după 46 de secunde. A fost primul moment al partidei când tricolorele au preluat conducerea, după ce gazdele au fost în avantaj încă de la început. A urmat timpul de odihnă al gazdelor, iar Levitsky a egalat la 58 și 60. Româncele au început să pună mai multe probleme în apărare, iar Pop a mai punctat de două ori de la distanță pentru 62-66. Doron și Shafir au egalat la 66, iar Clark la 68. Au urmat ratări de la distanță pentru oaspete, iar Clarke le readucea în avantaj pe israelience, 70-68. Pașcalău a înscris doar una din cele două libere de care a beneficiat, iar Mărginean readucea avantajul în tabăra românească după ce a reușit o intercepție și a mers la linia de fault. Zairy a înscris de la distanță după o recuperare ofensivă a lui Clark și o fază în care echipa sa a plimbat mingea pe semicerc până a găsit omul liber, iar Zairy a punctat în ultima secundă de atac pentru 73-71. După o desincronizare în atacul României, Clark a transformat două libere și a dus scorul la 75-71. Pașcalău a înscris de la distanță și strângea scorul la 75-74, iar Clark și-a trecut în cont punctul 27 și scorul devenea 77-74 cu 53 de secunde până la final. Ultimul minut i-a aparținut însă lui Annemarie Părău care a pătruns și a înscris din apropierea inelului, tot timișoreanca reușind recuperarea defensivă după ratarea lui Clark. Părău și-a păstrat calmul la linia de fault și a transformat ambele libere, ducând scorul la 77-78. A urmat un nou time-out israelian, dar Levitsky a ratat, iar tricolorele au obținut a doua victorie din această perioadă, din tot atâtea partide.

România a făcut diferența prin șuturile de afară: 8/25, toate cele opt reușite venind în a doua repriză, cinci dintre acestea intrând în sfertul patru. Gazdele au înscris 3/17 „trițe”. În schimb, Israelul a dominat lupta sub panou, înscriind 50 de puncte din spațiul de trei secunde, față de 30 ale româncelor.

Alysha Clark a fost coșghetera partidei cu 27 de puncte, fiind în double-double cu 10 recuperări. Pentru gazde s-au mai remarcat Doron cu 19 puncte și Levitsky cu 16. Claudia Pop a fost cea mai bună marcatoare a României cu 19 puncte (5X3), la care a adăugat 8 recuperări. Pentru tricolore au mai înscris: Gabriela Mărginean 17 puncte (6 recuperări), Florina Pașcalău 14 puncte (6 recuperări), Annemarie Părău 12 puncte (7 pase decisive), Gabriela Irimia 11 puncte și Adina Stoiedin 5 puncte (7 recuperări). Au mai intrat: Ancuța Stoenescu, Sonia Ursu, Ana Ferariu, Anca Șipoș și Alina Crăciun.

România a avut din nou cel mai strâns meci din seria celor jucate în a doua etapă din calificări și i-a oferit un cadou antrenorului Miroslav Popov care își serbează ziua de naștere astăzi. Turcia a trecut și de Bosnia-Herțegovina, în grupa tricolorelor, cele două formații neînvinse urmând să se întâlnească pe 20 februarie. 11 echipe au câștigat două meciuri în prima fereastră de preliminarii pentru EuroBasket Women 2017. Serbia a făcut scorul zilei, în Luxemburg. Au fost 12 victorii ale formațiilor vizitatoare și trei ale gazdelor. Iată rezultatele complete înregistrate în a doua etapă și situația în grupe.

Grupa A

Lituania – Slovenia 64-73

Grupa A este una din grupele cu doar trei echipe. Toate cele trei formații au câte două puncte, cu Slovenia și Letonia având câte o victorie, în timp ce Lituania a pierdut ambele partide.

Grupa B

Estonia – Croația 55-67

Olanda – Franța 52-67

Franța, marea favorită a grupei, conduce cu maximum de puncte, 4, având două victorii, în timp ce Croația și Olanda au câte un succes și un eșec, iar Estonia e ultima cu două înfrângeri.

Grupa C

Marea Britanie – Italia 48-60

Muntenegru – Albania 99-39

Grupa C cuprinde trei formații care au participat la ultima ediție a întrecerii continentale, iar cu Albania își rotunjesc coșaverajul. Italia și Muntenegru au maximum de puncte, după ce au obținut victorii lejere cu Albania, dar și la diferență mai mare de zece puncte cu Marea Britanie, care este pe trei, cu două înfrângeri. În etapa următoare, Italia va găzdui duelul dintre primele două clasate.

Grupa D

Luxemburg – Serbia 38-132

Germania – Ucraina 64-66

Grupa campioanei en-titre programează în februarie duelul dintre formațiile neînvinse: Serbia și Ucraina, la Kiev. Sârboaicele sunt singurele care au atins suta în ambele partide din această săptămână. Ucraina a câștigat la limită meciul din deplasare cu Germania și este pe doi în grupă.

Grupa E

Islanda – Slovacia 55-72

Portugalia – Ungaria 50-67

Ungaria și Slovacia ocupă primele două locuri cu câte 4 puncte și se vor întâlni pe 20 februarie în Ungaria. Portugalia și Islanda au câte două înfrângeri, cu lusitanele fiind pe trei la coșaveraj.

Grupa F

Bulgaria – Grecia 40-74

Elveția – Rusia 48-86

Grecia și Rusia conduc grupa cu două victorii în cont. Interesant este faptul că cele două formații au aceeași diferență între numărul de puncte marcate și cele primite, cu rusoaicele având 158 de puncte înscrise și 87 încasate, cu câte un punct mai mult decât grecoaicele la ambele categorii. Cele două se vor întâlni în Grecia pe 20 februarie. Bulgaria și Elveția au pierdut ambele dispute și par ieșite din lupta pentru calificare.

Grupa G

Belarus – Belgia 76-71

Grupa G are doar trei formații. În clasament conduce Belarus cu trei puncte (o victorie/o înfrângere), pe doi fiind Polonia cu două puncte (o victorie), iar Belgia este ultima cu un punct, după înfrângerea din Belarus. Emma Meesseman, cea care a fost desemnată MVP la europeanul U 18 găzduit de Oradea în 2011, a înscris 31 de puncte în disputa cu Belarusul (cele mai multe într-un meci din actuala campanie de calificări), dar nu au fost suficiente pentru ca echipa sa să debuteze cu un succes.

Grupa H

Israel – România 77-78

Bosnia-Herțegovina – Turcia 50-79

Turcia și România au maximum de puncte după primele două runde. Ambele echipe au schimbat selecționerul după europeanul din vară. Turcia este pregătită acum de Aziz Akkaya, iar Miroslav Popov este noul tehnician al tricolorelor. Cele două formații se vor întâlni pe 20 februarie în România. Israel și Bosnia vor juca atunci pentru a rămâne în cărți pentru calificare, după ce au strâns câte două înfrângeri.

Grupa I

Spania – Finlanda 86-45

Spania s-a impus în ambele partide din prima fereastră de preliminarii și conduce grupa I cu patru puncte. În cea de-a treia grupă cu trei formații, Suedia și Finlanda luptă pentru locul secund,, în speranța că vor prinde unul din cele mai bune șase ocupante a locului secund, care obțin biletele pentru Cehia.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: