România va întâlni Spania, campioana europeană, la EuroBasket 2017. După 30 de ani la un turneu final, tricolorii vor mai juca cu Croația (locul 11 FIBA), Cehia, Ungaria și Muntenegru la Cluj

Naționala de baschet masculin a României va întâlni campioana en-titre Spania, Croația, Cehia, Muntenegru și Ungaria la EuroBasket 2017 în cadrul grupei C care se va disputa la Cluj-Napoca. Pentru tricolori va fi prima apariție la un turneu final continental după 30 de ani, ediția din 1987 fiind ultima la care au participat. EuroBasket 2017 se va disputa în perioada 31 august-17 septembrie, cu cele patru grupe în patru țări diferite, iar faza finală se va juca în Turcia.

Anul 2015 a adus o modificare în disputarea întrecerii continentale având pentru prima dată mai multe țări ca organizatoare. Dacă la feminin Ungaria și România au fost în premieră co-organizatoare, la masculin s-a mers mai departe și competiția s-a ținut în patru țări: Germania (la Berlin), Croația (Zagreb), Letonia (Riga) și Franța (Montpellier și Lille-faza finală). Și în acest an patru țări vor organiza competiția europeană: Finlanda (la Helsinki), Israel (Tel Aviv), România (Cluj-Napoca) și Turcia (Istanbul).

draw-eurobasket-2017Marți la Istanbul a avut loc tragerea la sorți a grupelor EuroBasket 2017. România știa deja două dintre formațiile care urmau să vină la Cluj. Croația era deja repartizată pentru grupa găzduită de țara noastră în condițiile în care toate celelalte formații din urna a 3-a sunt co-gazde și nu puteau să joace în faza grupelor la sala Polivalentă. De la ediția precedentă s-a introdus și parteneriatul între federații, astfel că fiecare țară gazdă își alege un partener care beneficiază de facilități în ceea ce privește biletele și abonamentele. România a ales Ungaria, cu care a organizat întrecerea feminină de anul trecut, ca partener pentru EuroBasket 2017, iar naționala parteneră este repartizată automat în grupa de la Cluj. Dacă România a optat pentru Ungaria, Islanda este partenerul Finlandei, Israel a cooptat Lituania, iar Turcia, care va găzdui faza finală, a ales Rusia.

La Istanbul s-a decis că Spania, triplă câștigătoare a titlului la ultimele patru ediții, va veni la Cluj din prima urnă valorică. Cehia a fost extrasă din urna a doua pentru grupa C. Echipele din urnele 3 și 4 se știau deja: Croația și Ungaria, iar din urna a 5-a va veni Muntenegru, în timp ce România a fost în urna a 6-a.

Iată componența grupelor (ordinea echipelor nu este după urna capilor de serie ci după poziția în grupă care contează pentru calendarul întrecerii):

Grupa A: Polonia, Grecia, Franța, Finlanda, Islanda și Slovenia

Grupa B: Ucraina, Israel, Lituania, Georgia, Italia, Germania

Grupa C: Croația, Cehia, Spania, Muntenegru, România și Ungaria

Grupa D: Marea Britanie, Rusia, Serbia, Letonia, Turcia și Belgia

Echipele din grupa C

Spania ocupă locul 2 în clasamentul FIBA. Este campioana europeană en-titre și a câștigat trei din ultimele patru ediții (2009, 2011, 2015). Mai are 6 medalii de argint și 3 de bronz. Are în palmares titlul mondial din 2006, încă sunt destui componenți ai acelei echipe în activitate. Ibericii au urcat pe podium la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice: au disputat finala în 2008 și 2012 și au încheiat pe trei anul acesta.

Croația – locul 11 în FIBA World Rank, a încheiat pe 9 ediția precedentă, ultimul loc ce asigura calificarea directă la următorul turneu. Croații au câștigat două medalii de bronz la Campionatele Europene din 1993 și 1995, primele la care au evoluat sub această titulatură. De atunci au fost la toate edițiile, au încheiat pe 4 în 2013, au două locuri 6, două locuri 7, locul 9 de anul trecut, au fost de trei ori pe 11 și o dată pe 13. În palmaresul croaților mai sunt argintul olimpic din 1992 și bronzul mondial din 1994.

Cehia este pe 42 în clasamentul FIBA. S-a calificat la întrecerea de anul viitor după ce a terminat pe 7 la competiția europeană din 2015, cea mai bună clasare în această formulă. Cehii au mai ajuns la turneul final în 1999, 2007 și 2013 și au încheiat pe 12 și de două ori pe 13. Cehoslovacia a fost o forță a continentului, fiind campioană europeană în 1946, 6 medalii de argint (ultima în 1985) și 5 medalii de bronz.

Muntenegru – locul 72 FIBA. Are două participări la turneul final al EuroBasket în 2011 când s-a clasat pe 21 și în 2013 când a fost pe 17. Muntenegrenii s-au calificat la EuroBasket 2017 după ce au încheiat pe locul secund în grupa F de calificare unde au întâlnit Georgia, Slovacia și Albania. Georgienii au câștigat grupa cu 11 puncte, tot atâtea cât a avut și formația din Muntenegru, cu un bilanț de 5 victorii și o înfângere. Pe lângă câștigătoarele celor șapte grupe de calificare au mai obținut biletele pentru turneul final patru locuri doi. Departajarea s-a făcut eliminând rezultatele cu ultima din grupă, iar muntenegrenii au fost primii în clasamentul locurilor secunde.

Ungaria nu apare în clasamentul FIBA. A câștigat ediția din 1955 a Campionatului European pe care a găzduit-o la Budapesta. Ungurii au un set complet de medalii la întrecerile continentale după ce au luat bronzul în 1946 și argintul în 1953. Ultima apariție la un turneu final a fost în 1999 încheiată cu locul 14. Ungaria a fost în grupa G de calificare pentru EuroBasket 2017 alături de Marea Britanie, Macedonia și Luxemburg. Maghiarii au câștigat toate cele 6 partide și au obținut calificarea.

Calificată din oficiu ca țară gazdă, România (nu apare în clasamentul FIBA) revine la un turneu final după fix 30 de ani, ultima apariție fiind la europeanul din 1987 când din lot a făcut parte și timișoreanul Sorin Ardelean care a avut o medie de 13,6 puncte/meci. Atunci tricolorii au încheiat pe 12. România a avut o serie de 13 turnee consecutive la care a obținut calificarea între 1951 și 1975. A urmat o pauză de zece ani până la următoarea apariție, din 1985, iar după 1987 au urmat trei decenii în care naționala României nu s-a mai calificat. O parte din componenții actualei generații de jucători nici nu erau născuți la ultima prezență la europene. Cel mai bun loc ocupat de tricolori a fost locul 5 obținut în 1957 și 1967.

EuroBasket 2017 se va desfășura în perioada 31 august-17 septembrie. În prima zi se vor disputa partide din grupele A (Slovenia-Polonia, Islanda-Grecia și Franța-Finlanda) și B (Germania-Ucraina, Italia-Israel și Lituania-Georgia). Pe 1 septembrie vor începe partidele din grupa C (Ungaria-Croația, România-Cehia și Spania-Muntenegru) și D (Belgia-Marea Britanie, Turcia-Rusia și Serbia-Letonia). Pe 2 septembrie la Cluj se joacă Croația-România, Muntenegru-Ungaria și Cehia-Spania. În 4 septembrie România întâlnește campioana Spania în al doilea meci al zilei după Muntenegru-Croația și Ungaria-Cehia. În 5 septembrie sunt programate partidele: Croația-Spania, Cehia-Muntenegru și România-Ungaria. După o zi de pauză se încheie grupa de la Polivalenta clujeană cu Cehia-Croația, Ungaria-Spania și Muntenegru-România. Detalii despre bilete se pot găsi aici.

Primele patru clasate în fiecare grupă se califică în optimi. Se joacă locul 1 cu 4 și 2 cu 3, fiind cuplate grupele A și B, respectiv C și D. Faza eliminatorie se desfășoară la Istanbul. Optimile sunt programate pentru 9 și 10 septembrie, sferturile în 12 și 13 septembrie, semifinalele în 14 și 15, iar finalele pe 17 septembrie. După ediția de anul viitor competiția continentală nu se va mai disputa din doi în doi ani ca și până acum ci din patru în patru ani.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: