Satelitul lui BCM Danzio încalcă regulamentul la debutul în Liga 1: două străine pe teren. Timișorencele au bătut CSU Oradea cu 78-37

Satelitul lui BCM Danzio a încălcat regulamentul Ligii 1 prin prezența a două jucătoare străine pe teren la partida cu CSU Oradea, din prima etapă a eșalonului secund. Conform prevederilor, este permisă înscrierea unei singure jucătoare străine pe foaia de joc la un meci din Liga 1, iar a doua echipă a lui BCM Danzio a început partida cu sârboaica Grbic și americanca Lough în teren. Cei de la masă au sesizat neregula și echipa a fost sancționată cu tehnic după 31 de secunde și obligată să continue meciul cu o singură străină. Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor 78-37, pe sferturi: 24-9, 15-8, 16-11 și 23-9.

Din acest sezon și echipele din Liga Națională de baschet feminin sunt obligate să aibă satelit în Liga 1, cu excepția formațiilor care au în componență maxim două jucătoare străine. Cum BCM Danzio Timișoara folosește numărul maxim de jucătoare din afara țării în prima ligă, clubul este obligat să aibă o echipă secundă. Conform Regulamentului specific al Campionatului Național Liga 1 tineret feminin 2015-2016, echipele trebuie să înscrie pe foaia de joc minim 5 jucătoare născute în anul 1996 sau mai mici, adică sub 20 de ani, iar dintre acestea cel puțin una trebuie să fie în teren pe tot parcursul meciului.

În ceea ce privește echipele satelit, același regulament stipulează folosirea jucătoarelor străine la capitolul 3. Condiții de participare, punctul 3.1. d): „Pentru echipele satelit este permisă înregistrarea pe foaia fiecărui joc a unei singure jucătoare străine, oricare dintre cele înscrise pe lista jucătorilor echipei care participă în LNBF”. (Regulamentul poate accesat AICI)

IMG_9218

Secunda 31, se aștepta clarificarea situației, de la masa oficială. Lough (nr. 33) și Grbic (nr. 32) simultan în teren

Echipa a doua a lui BCM Danzio a încălcat în această seară această prevedere, trecându-le pe foaia de joc pe sârboaica Ivana Grbic și pe americanca Carlee Lough. Acestea au intrat în primul 5, iar Lough a înscris primele trei puncte ale formației timișorene printr-o reușită de la distanță. După ce aceasta a marcat, în secunda 31, s-a întrerupt partida de la masa oficială și arbitrii au fost atenționați că gazdele încalcă regulamentul prin prezența celor două străine în teren. BCM Danzio a primit tehnic, iar Loguh a fost chemată pe bancă și s-a continuat partida cu patru românce plus Grbic. Cei din conducerea clubului strigau din tribună către comisarul partidei să le arate regulamentul, unde este stipulat că nu ai voie cu două străine.

La jumătatea sfertului, timișorenii au vrut să o reintroducă pe Lough în teren, în locul lui Grbic, crezând că nu au voie cu două străine pe teren. Dar, regulamentul specifică faptul că nu au voie două străine pe foaia de joc, astfel că cei de la masa oficială nu i-au permis americancei să mai intre, spre nemulțumirea aceleiași conduceri care, probabil, a crezut că e voie în divizia secundă feminină cu două străine, cum este permis echipelor de sine stătătoare din Liga 1 masculină. Timba este în această situație ca echipă de sine stătătoare, dar, nici echipele satelit din aceeași divizie a băieților nu au voie să înscrie pe foaia de joc mai mult de un jucător străin. Astfel, Lough a rămas pe bancă până la finalul partidei.

IMG_9217

Angajament BCM Danzio – CSU Oradea, în Liga 1 de baschet feminin

Revenind la ce s-a întâmplat pe teren, BCM Danzio a început partida în formula Dumitrache, Zidaru, Lough, Grbic și Serrieh, toate jucătoare care au evoluat și în prima divizie. De partea cealaltă, antrenoarea Ioana Nistor le-a trimis în primul cinci pe Gavra, Tigan, Anei, Peter și Ulica. Ulica a înscris primele două puncte ale partidei, după care a urmat „trița” lui Lough. După tehnicul primit de echipa gazdă, care a jucat în echipamentul de deplasare negru-portocaliu, orădencele au ratat atât libera de care au beneficiat, nefructificând nici posesia suplimentară. Meciul a continuat cu multe ratări de ambele părți, pași fluierați destul de des, iar scorul la jumătatea primului sfert a fost 14-5, după „3 points-play-ul” lui Grbic. A urmat momentul în care gazdele au fost atenționate că nu pot să reintroducă a doua străină în locul lui Grbic. Oaspetele au beneficiat de mai multe vizite la linia de fault, marcând în trei rânduri doar una din cele două libere, iar bănățencele s-au desprins la 24-9 la prima pauză.

IMG_9219

Time-out BCM Danzio. Biljana Stankovic, în stânga,dădea indicațiile

Partida a continuat cu aceleași coordonate, cu multe „turnovers” prin pași, conduse sau pase date în spatele coechipierelor. După trei faze consecutive în care s-au dictat pași, echipa timișoreană a cerut time-out. Pe bancă nu a fost prezent nici un „antrenor principal care posedă cetățenia română, calificat, posesor al licenței FRB corespunzătoare – licența B”. Cum nu au avut un astfel de antrenor pe bancă, căpitanul Zidaru a cerut timpurile de odihnă, fetele primind indicații din lateral de la Biljana Stankovic, jucătoarea de 41 de ani de la prima echipă. S-a continuat pe același coordonate, cu BCM Danzio distanțându-se la 39-17 la pauza mare. Sfertul trei a fost cel mai echilibrat, fiind adjudecat de gazde  cu 16-11, astfel că la ultima pauză scorul era 55-28. Nivelul slab al meciului s-a văzut și în sfertul patru cu multe șuturi care au fost departe de țintă și cu alte mingi pierdute. Publicul prezent la sală a aplaudat reușitele localnicelor, iar partida s-a încheiat cu scorul 78-37. La finalul meciului, formația vizitatoare vroia să depună contestație.

Ulica a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 17 puncte. Alexandra Dumitrache a fost coșghetera timișorencelor cu 16 puncte. Pentru BCM Danzio au mai înscris: Grbic 15 puncte, Mita 12 puncte, Șerb 12 puncte (double-double cu 14 recuperări), Zidaru 9 puncte, Gheban 6 puncte (8 recuperări), Serrieh 5 puncte și Lough 3 puncte.

BCM Danzio și CSU Oradea sunt repartizate în grupa A din Liga 1 feminin, alături de BC Sirius Târgu Mureș și de sateliții CSU Alba Iulia, CS Universitatea Cluj Napoca și CS Baschet Arad. Cealaltă grupă este formată din opt formații, trei echipe de sine stătătoare și patru sateliți. Săptămâna viitoare este programată etapa secundă, cu BCM Danzio 2 mergând la BC Sirius Târgu Mureș, în timp ce orădencele vor primi vizita Universității Cluj.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: