SCM OHMA Timișoara se redresează și contraatacă în turul sferturilor Cupei României. 11 marcatori, Olah double-double și 97:87 cu SCMU Craiova

Sferturile de finală în dublă manșă ale Cupei României la baschet masculin au fost inaugurate joi pe seară în sala ”Constantin Jude”, în fața unei asistențe foarte reduse, cu ocazia primului meci tur jucat în cadrul manșei I a antepenultimei faze, partidă câștigată la 10 puncte diferență de gazda SCM OHMA Timișoara, după ce a fost condusă în prima jumătate a întâlnirii de SCM U Craiova, ”violeții” tranșând însă apoi la 5, 4 respectiv 3 puncte ultimele 3 sferturi. 

Învinși săptămâna trecută acasă de craioveni în turul campionatului Ligii Naționale, timișorenii s-au redresat jîn pragul Ajunului de Crăciun pe același teren în manșa tur a sferturilor Cupei României, revanșându-se în competiția eliminatorie prin a se redresa încă dinaintea pauzei, tot după un prim sfert pierdut, precum cu câteva zile înainte: 23:25, 26:21, 23:19, 25:22.

Alb-violeții și-au făcut un obicei din a începe mai slab meciurile din decembrie, însă joi au stopat seria de 3 înfrângeri în Liga Națională prin a învinge în Cupa României, într-o zi în care s-a jucat și în campionat, la Galați, respectiv mai mult în liga feminină, dar abia o primă partidă în sferturile competiției K.O., SCM OHMA Timișoara – SCM U Craiova 97:87 (49:46).

Abia luni, săptămâna aceasta, au fost completate întâlnirile din optimile Cupei României, CSO Voluntari câștigând și returul acasă cu CSM Târgu Jiu, cu 86:78, victorie cu care și ilfovenii au pătruns la pas în sferturi, și iată că joi timișorenii și craiovenii au fost cei mai grăbiți în a începe faza sferturilor, care va continua după Crăciun, luni, cu jocurile Dinamo – U-BT Cluj, Athletic Neptun Constanța – CSM Galați și CSO Voluntari – BC CSU Sibiu.

Apoi, tot săptămâna viitoare, până în Anul Nou, și întâlnirile retur, miercuri 29 decembrie la Craiova, unde bănățenii vor apăra un avantaj de 10 puncte, iar la 30 decembrie celelalte 3 revanșe.

În tur, pe Bega, meciul a oferit 5 scoruri de egalitate și 10 schimbări la conducere pe tabela de marcaj în prima jumătate a jocului, timișorenii care au înscris în special prin componenții cinciului de start, 67 de puncte, detașându-se la un moment dat și la 15 puncte, și mulțumită unui run de 8 puncte dar în special celor 18 puncte marcate pe contraatac, față de cele numai 6 ale oaspeților de pe Jiu.

Formația mai slab clasată în ierarhia Ligii Naționale și-a fructificat așadar avantajul terenului propriu în manșa tur a sferturilor eliminatorii.

La start cu Strong, Mocrițchi, Lilov, Mirkovic și Olah, gazdele au preluat de două ori conducerea în primul minut, prin nord-american și sârb, apoi și în minutul următor prin pivotul localnic, Strong având să puncteze din nou și el tot din ”libere”, 7:4, scor majorat de același centru bănățean Alexandru Olah, 9:4 după doar 3 minute.

Un început dătător de speranțe în fața unui 5 compus din Franklin Jr., Qualis, Țibîrnă, Blaj-Voinescu și Hawley, care replicau în același al patrulea minut prin Hawley și Qualis, fără însă a stopa desprinderea de moment a elevilor lui Petricevic, Mocrițchi înscriind de la distanță, Olah și Mirkovic din semicerc… 16:10.

Minutul 7 a fost al vizitatorilor, prin Qualis, marcator de la distanță dar și al unei ”libere”, după care, în nici 30 de secunde, în minutul 9, cei din Oltenia au preluat în premieră conducerea, de la 18:14 la 18:19 prin ”trița” lui Qualis și rezerva Titus Robinson.

S-a alternat apoi la conducere prin reușite de la distanță, mai întâi cea a lui Gajic, apoi a lui Qualis, chiar de două ori la rând cu ”trițe”, 23:25 cu 17 secunde înaintea sfârșitului sfertului 1, după dunk-ul lui Olah.

De fapt, Michael Rashad Qualis avea să devină coșgheterul manșei I, cu 27 de puncte și 6 recuperări inclusiv grație a patru reușite de 3 puncte din totalul celor 7 aruncări ale sale de la distanță, în 35 de minute și 7 secunde jucate, exact atâtea pentru craiovenii lui Michalis Kakiouzis și în contul lui Bogdan Țibîrnă, unul dintre cei 10 componenți cu minute în picioare în efectivul oltenesc, dintre care 6 de peste hotare, față de cei 11 jucați de Petricevic, tot în majoritate străini, șase.

Învinșii cu coșgheterul lor, în condițiile în care doar Wyatt și Hawley au trecut de la cifre la numere ca puncte înscrise pentru cei din Bănie, 17 respectiv zece, față de cele 9 ale lui Țibîrnă, șapte pentru Gavriloaia și Robinson, timișorenii cu jocul lor net mai bun la recuperare, izbutind 39 față de cele 27 ale oaspeților, câștigători în frunte cu pivotul localnic Alexandru Olah, autor al unui double-double, 22 de puncte și 13 recuperări în 34 de minute jucate, cel mai mult la ”violeți”. Al căror coșgheter a fost Darrion Strong, revenit în această postură după câteva meciuri, cu 23 de puncte și 6 pase decisive în 28:30 minute jucate, cu mențiunea că și bulgarul Ivan Lilov a înscris 13 puncte, în 23 de minute, dar și cu remarca legată de aspectul că toți cei 11 baschetbaliști jucați de SCM OHMA Timișoara au marcat joi: Gajic 8 puncte, Mirkovic, Lazar și SChipor câte 6 fiecare, Vlahovic și Petrescu câte 4, Mocrițchi trei iar căpitanul Komatina două, în nici 7 minute pe teren, doar Vlahovic și Lazar în aceeași marjă a timpului de joc. 

De fapt, gazdele învingătoare au fructificat mai mult de două treimi din aruncările de două puncte, 70% dintre acestea, dar și treisferturi din numărul foarte ridicat al aruncărilor libere de care au beneficiat, 18 reușite din 24 de oportunități, într-un duel înțesat de ”libere”, 18 și în contul craiovenilor, valorificând însă numai 12. 

Și care vizitatori au marcat în schimb primele puncte ale sfertului 2, tocmai din ”libere”, prin Țibîrnă, Qualis majorând scorul la 23:29 în chiar primele 40 de secunde, după care însă și replica gazdelor, tot din libere, Lazar, dar și prin Strong, 28:29. Care-i readucea pe timișoreni la conducere în minutul 13, 32:31, Olisemeka egalând pentru albaștri iar Komatina înscriind pentru bănățeni, 34:32. ”triță” Wyatt și 34:35, însă ”liberele” lui Lazar îi readuceau pe ”violeți” în față. Nu pentru mult timp, căci Hawley și Wyatt punctau în contul Craiovei în minutul 17, 36:39.

Olisemeka și Qualis îi mențineau pe vizitatori în față, 39:42, însă finalul sfertului 2 a fost dominat de gazde, ”triță” Schipor, ”liberă” Strong, două puncte Mirkovic, 45:42, tot Strong făcând 47:44.

 Gavriloaia a ripostat pentru oaspeți însă Petricevic a solicitat timeout cu 16 secunde rămase înaintea pauzei, valorificate de timișoreni prin ”liberele” lui Gajic. Cel mai clar adjudecat sfert al meciului, la 5 puncte diferență, 26:21, și avantaj la pauză, 49:46.

N-avea să se înscrie la fel de des și la reluarea meciului, parte secundă abordată de gazde cu Lilov și Petrescu reintrați în joc, bulgarul dând și tonul, 51:46. Fără ca gazdele să mai privească înapoi, fără a mai fi deloc conduse, desprinzându-se în schimb în primele nici 3 minute, 58:51. Decisiv în economia turului, deși Wyatt îi apropia pe olteni cu o ”triță” la 68:65 în chiar ultimul minut al sfertului 3, conturat prin reușitele lui Olah, 72:65.

Iar tot gazdele audat tonul și în sfertul final, încă după 18 secunde, prin ”trița” lui Strong, în premieră zece puncte avans, 75:65, avantaj care avea să se consemneze și la finalul partide. 

Deși aveau să fie și 15 puncte diferență, după un run timișorean de opt în minutul 34, 89:74 din ”trițele” lui Lilov și coșul lui Olah, de la 81:74, diferență de doar 7 puncte drept cea mai mică din cursul sfertului 4, adjudecat și acesta de ”violeți”, ce-i drept și mai strâns, cu 25:22.

O victorie muncită și meritată, suficientă poate pentru calificarea în careul de ași al Cupei României, totul depinzând însă de returul de miercuri de pe Jiu.

Clasamentul la zi al Ligii Naționale și programul primei etape din 2022 în campionatul elitei, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Baschet. După restanța de joi, SCM Galați – CSA Steaua 76:69, doar alte două restanțe mai sunt de jucat din primele 12 runde din 2021, implicând formații de podium, și anume CSO Voluntari – U-BT Cluj și Athletic Constanța – CSM CSU Oradea.

Altfel, la nivel juvenil, SCM Timișoara a înregistrat două victorii și o înfrângere în turneul de la Cluj-Napoca al Campionatului Național de baschet juniori U18. Echipa antrenată de Radenko Toroman și Petru Czmor a încheiat faza a doua a grupelor pe locul secund în Seria 2, ceea ce îi aduce calificarea în grupul formațiilor care vor continua cursa spre titlul național.

Radenko Toroman SCM Timisoara U18

Antrenorii Radenko Toroman și Petru Czmor, la un timeout SCM Timisoara U18

 

 

 

 

 

 

 

Violeții au depășit CSS Viitorul Cluj-Napoca cu 79-55 și BC Valbon Arad cu 97-45 și au cedat cu 78-64 în fața grupării clujene U-BT. Jucătorii juniori ai Timișoarei au avut cifre foarte bune la aruncările de trei puncte cu nouă reușite împotriva Viitorului, 12 (!), cu Valbon și șase cu U-BT.

În ierarhia finală a Grupei 2, după două turnee, U-BT Cluj a adunat 12 puncte (maximum), SCM Timișoara s-a clasat pe poziția a doua, cu 10 puncte, a treia a fost CSS Viitorul cu 8 puncte, iar Aradul nu a câștigat niciun meci, totalizând șase puncte.

„Am crescut calitatea jocului față de turneul de la Timișoara. Atitudine și dorință am avut și în primul turneu, dar acum s-a văzut un salt calitativ: am înscris multe coșuri de la distanță, am fost o echipă dinamică, am evoluat inteligent. În primele două partide, cu Viitorul Cluj și cu Aradul, fiecare jucător a primit cel puțin zece minute pe teren și toți au avut realizări. Cu U-BT, am avut câteva minute slabe, în primul și al treilea sfert, când clujenii și-au creat avantajul. Sunt momente pe care trebuie să le eliminăm, dar per general echipa este în creștere. De exemplu, în partida cu Valbon Arad, am avut cinci jucători în double digit și doi foarte aproape de a atinge și ei acestă performanță” a spus Radenko Toroman, antrenor principal SCM Timișoara U18

Faza a treia a grupelor se va juca în prima parte a anului viitor, iar SCM ar putea face parte dintr-o grupă cu CSS Unirea StoMart Iasi (câștigătoarea Grupei 6), ABC Laguna Bucuresti și ACS Pro Basketball Group Bucuresti, dar un anunț oficial este așteptat zilele acestea, din partea Federației Române de Baschet.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + 7 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: