SCM Timișoara conduce gazda invincibilă și cu 9 puncte în sfertul 4 dar pierde la limită

Baschetbaliștii Timișoarei au fost în această seară la doar un coș de a spulbera invincibilitatea lui U-BT în Liga Națională masculină, dar chiar dacă au condus permanent în Cluj Arena între minutele 23 și 37, perioadă în care ardelenii n-au marcat 7 minute din acțiune, ”Lei” în față fie și cu 9 puncte atât în sfertul 3 cât și în ultimul, au sfârșit prin a ceda la limită, după ce egalau pentru ultima oară cu nici două minute înainte de final: 87:86 (44:39). Mult mai preciși de la distanță, cu 7 reușite în plus decât gazdele, ”violeții” au fost însă dominați în jocul combinativ și la recuperare, fruntașa favorită izbutind cu 50% mai multe respectiv 12 în plus ofensive, atuuri care au salvat fața alb-negrilor de sub Feleac, detașați ieri seară la 13 puncte de rivalii orădeni.  

Precum în precedentul turneu de la Oradea, în care dispunea de Dinamo cu 79:65 după ce pierdea cu o zi înainte la 18 puncte diferență în fața craiovenilor, SCM Timișoara s-a reabilitat și la Cluj după 24 de ore, reacționând în urma eșecului de ieri cu 82:71 în fața Stelei prin a periclita din plin invincibilitatea gazdei, fără însă a și furniza surpriza.

Și asta pentru că, precum luni, alb-violeții n-au reușit conservarea avantajului până la capăt, cu bucureștenii cedând un avans de 15 puncte deținut în penultimul sfert și încheind cu un deficit de 11, istorie repetată în meciul de la ora 19:30, în care i-au condus pe favoriți și cu 9 puncte în sfertul final după ce răsturnau scorul spre mijlocul penultimului sfert de la 47:46 la 48:55, dar au cedat inițiativa în ultimele două minute… 21:22, 23:17, 13:24, 30:23.   

Bănățenii, în 5-ul de start Mijajlovic, Mocrițchi, Brown – cpt., Komatina, Olah, au câștigat la limită sfertul inaugural dar și la nu mai puțin de 11 puncte pe cel după pauză, clujenii lui Silvășan și Cuic reacționând de fiecare dată prin a le câștiga pe celelalte la 6-7 puncte, suficient pentru a adăuga însemnatei victorii de ieri cu bihorenii, deși astăzi n-au deținut mai mult de 7 puncte avans. 

Precum ieri, Milos Komatina a fost tot principalul marcator al învinșilor, cu 20 de puncte, 5 recuperări și 3 pase decisive în peste 36 de minute în joc, dar și coșgheter al partidei, iar tot căpitanul Brown a jucat cel mai mult, lipsindu-i un minut și 36 de secunde pentru a fi integralist, cu 19 puncte și 5 recuperări, dar și 6 aruncări de la distanță ratate, față de cele 4 țintite. De fapt, timișorenii au fructificat 12 din 27 din afara semicercului, față de cele 5 din 18 ale gazdelor, dar având totodată un procentaj superior clujenilor și la aruncările de două puncte, alb-negrii ratând și nu mai puțin de 9 libere.

Și-atunci cum s-au strecurat totuși clujenii? Au speculat erorile timișorenilor și i-au tot surprins pe contraatac, dar au și combinat mai articulat în semicerc, recuperând totodată nu mai puțin de 17 mingi sub panoul vizitatorilor, cu concursul trioului Guzman Abreu – Richard – Edwards, fiecare în 30 de minute jucate, primul contribuind cu 17 puncte și 5 recuperări, căpitanul cu un double-double, cu 16 puncte, 11 recuperări și 8 pase decisive, deși a și ratat 7 aruncări de 3 puncte, iar Justin Edwards, care nu începea în 5-ul incluzându-i și pe Tarolis, Grasu – cu 5 greșeli personale și Stipanovic, adăugând 15 puncte și 7 pase decisive. 

Gazdele aveau să utilizeze 9 jucători, toți marcatori, pivotul Stipanovic 13 puncte și 5 recuperări în 25 de minute, Tarolis 7 puncte în 20 de minute, Grasu tot atâtea în 17 minute, Santa 6 puncte în 13 minute în teren, centrul Zganec 4 puncte și 8 recuperări în 16 minute iar Lungu – două puncte în 19 minute. 

Petricevic și Bota au apelat la zece componenți, ceilalți 2 principali marcatori venind de pe bancă, Gajic cu 14 puncte și 5 recuperări în 24 de minute iar centrul Lazar cu 11 puncte și tot 5 recuperări în 23 de minute, Mijajlovic înscriind 9 în 32 de minute, și cu 9 pase decisive, pe când Alexandru Olah a semnat 8 puncte și 4 recuperări în 14 minute, iar Mocrițchi 3 puncte în 15 minute și Dragoste două în zece minute. În rest, a mai jucat și Banciu, nici 5 minute, iar Mirkovic aproape deloc, Schipor și Kelemen rămânând pe bancă.

Echilibrul a fost preponderent, scorul fiind deschis după mai bine de un minut și jumătate, 2:0 Grasu, Olah egalând după aproape încă un minut. Tarolis coș cu fault, Mocrițchi egalând de la distanță, și se ajungea aproape la mijlocul sfertului inaugural, doar 5:5.

Când SCM a preluat conducerea prin coșurile lui Komatina, și mai apoi, din liberele lui Lazar, intrat între timp. Edwards a țintit de la distanță, Grasu din libere, 15:11, însă Lazar iar Brown și Komatina de la distanță au restabilit egalitatea. Ultimul cuvânt, același Lazar, când mai erau două secunde, coș cu fault… 21:22.

Tot Lazar a fost și primul marcator al sfertului secund, iar Brown a majorat apoi avansul bănățenilor la 4 puncte, de la distanță, fără ca ”violeții” să cedeze avantajul până cu 4 minute înaintea pauzei, când Stipanovic a fructificat toate cele 3 libere, 34:33. Gajic avea să preia din nou conducerea însă finish-ul avea să fie al gazdelor, așa cum urma să se întâmple și la încheierea partidei.

Edwards, cu o ”triță” și un dunk, ridica scorul la 42:35 – maxim pentru ”U”-BT, avantaj aproape conservat până la pauză, prin liberele lui Stipanovic și Tarolis, pe când oaspeților nu le-a mai prea intrat nimic, un coș Gajic… 44:39. 

Sfertul 3 avea să fie cel mai dezechilibrat, favorabil în mod surprinzător timișorenilor, printr-un rapid parțial inițial de 0:5 pe mâna lui Gajic, care mai avea să egaleze încă o dată, după care Milos Komatina a preluat conducerea, 47:49 de la distanță. Brown l-a imitat și a prins gustul, bis la mijlocul sfertului 3, 48:55, fără ca gazdele să mai marcheze din acțiune.

Tot SCM o făcea, de la distanță, prin Komatina, 50:58! Iar nu mai puțin de 7 minute le-au luat clujenilor pentru a înscrie din nou din acțiune, după 7 aruncări ratate și alte două de la libere, după o serie de greșeli personale ale favoriților dar și o mulțime de schimbări, un timeout însă și o greșeală tehnică la bancă, semn că gazdelor nu le pria absolut deloc.

Tarolis spărgea gheața, 54:61 când mai rămâneau două minute din sfertul 3, în ultimele secund fructificându-și liberele Richard și Olah… 57:63. La care băieții lui Petricevic au început perfect sfertul final, ”triță” Mijajlovic, 57:66, S.O.S. pe care l-a recepționat Guzman Abreu, două reușite de la distanță în două minute, 67:68.

Edwards îi apropia și el pe clujeni la un punct dar Gajic îi exaspera de la distanță, insistența favoriților dând în cele din urmă roade, pe pătrunderi în forță, Guzman Abreu, Edwards dar și Grasu: 75:75 cu 3 minute și jumătate înainte de final.

Petricevic a solicitat timeout și a apelat la Mijajlovic dar Guzman Abreu a preluat conducerea iar Richard a marcat de la distanță, replica pe măsură a lui Komatina aducând și ultima egalare, 80:80 când nu mai erau nici două minute.

Ale gazdelor, împinse ușor, ușor spre liman, Stipanovic, Edwards, Richard – toți din libere, 87:84 cu 18 secunde rămase. Grasu s-a făcut de râs la final iar Mijajlovic a comprimat handicapul la limită din libere, însă Brown n-a putut aduce victoria de la distanță, pe ultima aruncare. Atât de aproape pe terenul fruntașei imbatabile…

Rezultatele zilei în LNBM și clasamentul actualizat, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Baschet.  

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru + = 11

 


Ultimele articole din categoria Baschet: