SCM Timișoara continuă seria neagră: 7 eșecuri în Ligă

Baschetbaliștii Timișoarei au câștigat un singur sfert în această seară la reluarea campionatului în Top6, cel de-al treilea, la 9 puncte diferență, în oglindă după cedarea sfertului dinaintea pauzei, pierzând pe teren propriu în ciuda faptului că au rămas în meci până în ultimele sale secunde după recuperarea unui handicap de 16 puncte. Cu un aport superior al băncii și mai combinativi, oaspeții mai bine clasați au dispus și pentru a treia oară în acest sezon de alb-violeți, pricinuindu-le a șaptea înfrângere consecutivă în Liga Națională, pasă neagră care săptămâna viitoare ar contura 3 luni: 87:91 (39:51) pentru CS Dinamo Știința București.   

Fără vreo apariție oficială de 3 săptămâni, în urma pierderii la Cluj a semifinalei Cupei României cu gazda U-BT, Baschet SCM Timișoara și-a pus speranțe în stoparea șirului de eșecuri din 2020 cu ocazia reluării campionatului în turul ”Grupei Roșii” a celor mai puternice 6 formații din elita seniorilor, însă celor 7 înfrângeri fără excepție în noul an pe două fronturi i s-a mai adăugat una în partida de la ora 18 din sala ”Constantin Jude”, un debut șovăielnic de meci costându-i pe ”violeții” lui Dragan Petricevic: 23:26, 16:25, 26:17, 22:23.

Săptămâna viitoare, vineri, s-ar împlini 3 luni de la ultimul succes bănățean în Liga Națională, 84:79 pe 13 decembrie în sala ”Constantin Jude” cu Steaua, Baschet SCM mai având însă până atunci de jucat tot în turul din Top6, și tot acasă, duminică de la ora 18 cu BC CSU Sibiu, de fapt la finalul turului.

Seria neagră era declanșată de un insucces tocmai în fief-ul lui CS Dinamo Știința, înainte de Crăciun, 84:76 pentru bucureșteni pe 20 decembrie 2019, continuarea după Anul Nou fiind sub forma unor eșecuri strânse acasă cu favorite de pe podium, 89:92 cu clujenii și 80:84 cu sibienii, dar și a unor corecții din partea campioanei din Oradea, 90:52 în Bihor și 61:83 aici la startul fazei Top6, completate de încasarea sutei în capitală, 100:82 pentru steliști la ultima apariție bănățeană în ”Grupa Roșie”.

Un pod prea îndepărtat pentru a șasea și ultima clasată, de pe această treaptă strecurată în prima grupă valorică, tot mai înțepenită pe poziție prin prisma șiragului eșecurilor. Iar meciuri și mai grele apar la orizont, în jur de 14 martie returul la Oradea, pe 18 acasă cu Steaua, în 21 martie pe teren propriu și cu U-BT Cluj, pe 28 ale lunii la Cluj, cei de sub Feleac inaugurând runda în curs prin a se redresa în Ardeal în dauna roșu-albaștrilor, 96:69 sâmbătă după 19:24 pentru bucureșteni în sfertul 1, cu mențiunea că etapa ia sfârșit mâine, marți de la ora 19, CSM CSU Oradea – BC CSU Sibiu, derby-ul Cluj – Oradea demarând viitoarea rundă sâmbătă de la ora 17:45.

Clujenii au putut reveni în forță, timișorenii doar până la un moment dat, în ceea ce astăzi a fost disputa semifinalistelor învinse în turneul Final4 de la Cluj. Iar Dinamo Știința s-a impus și de astă dată, după succese mai clare în jocurile directe, 81:64 pe Bega pe 4 noiembrie 2019 și 84:76 tot în ”1-8”, în retur.

Cu alte cuvinte, elevii roșu-albi ai selecționerului ”tricolor” Tudor Costescu – foto au dat de înțeles de unde cele două puncte avans, de-acum trei în faţa alb-violeților, altfel reprezentați mai consistent în recenta ”dublă” a României în calificările pentru EuroBasket 2021, prin Dragoste și Popa.  

Baschet SCM Timişoara s-a descurcat bine în meciurile de verificare cu străini din pauza competițională, 101:71 şi 88:75 aici în zile consecutive cu selecţionata nord-americană Overseas Scouting Combine, pierzând apoi marțea trecută la Oradea cu Alba Fehervar, 74:76 (41:37), prin a ceda doar ultimul sfert… 23:21, 18:16, 18:14, 15:25.

În meciul de astăzi, care trebuia să se desfăşoare în capitală conform programării inițiale, a doua confruntare cu Dinamo Știința din Top 6 urmând a avea loc în Bucureşti, ”violeții” au început modest și au fost nevoiți să se lanseze într-o cursă de urmărire, în cele din urmă fără succes.

Cu Franklin Jr., Brown, Popa, Pesakovic și Komatina la start, în vreme ce Mladen Jeremic s-a aflat în 5-ul de start bucureștean, gazdele s-au desprins în primul minut pe mâna lui Komatina, dintr-o liberă și de la distanță, avantaj mărit la 8:3 în minutul 3 de Pesakovic, însă elevii lui Costescu au ajuns rapid la conducere, 10:11 în minutul imediat următor, prin Masters. Se anunța un duel echilibrat…

Pesakovic a mai reușit două coșuri iar Komatina a semnat ceea ce avea să rămână cel mai mare avantaj al bănățenilor, 19:13 în minutul 7, insuficient însă pentru a tranșa favorabil măcar sfertul inaugural. Căci un run bucureștean de 7 puncte, Jeremic de la distanță, Milutinovic și Gugino, i-a readus pe vizitatori la limită în față… 21:22.

Avantajul alterna apoi la limită, din libere, ultima reușită trecând în contul lui Gugino, cu 18 secunde înaintea încheierii sfertului inaugural: 23:26, cel mai mare avans al oaspeților până atunci. 

Popa egala la finele primului atac din sfertul secund, de la distanță, dar Armin Cane, introdus în locul lui Jeremic, a răspuns pe măsură, bisând peste alte încă 27 de secunde, după propria recuperare defensivă: 26:32. 

La care Petricevic a solicitat timp de odihnă iar Franklin Jr. a ochit două coșuri la rând, 31:32, Dinamo Știința ripostând printr-un run de șase puncte, cu Barro la pupitru. Tot el înscria și în continuare, vizitatorii adăugând alte 5 puncte la rând, 33:43 prin Cane la mijlocul sfertului secund.

Timișorenilor le fugea terenul de sub picioare, timeout, Komatina în locul lui Mirkovic, Pesakovic și Popa din nou în joc, în locul lui Lazar și Coconea, însă tot Barro – din libere și Masters scuturau plasa coșului, 33:47. Fundație a triumfului bucureștenilor, care au menținut în mare avantajul până la pauză, Jeremic înscriind ultimul, 39:51, iar apoi vizitatorii au conservat scorul, mai bine de un minut.

Dinamo Știința a marcat prima și în sfertul trei, majorând și mai mult avantajul, 41:57, maxim al partidei în minutul 23, din liberele lui Milutinovic, însă și timișorenii au arătat apoi o altă față, Brown, completat de Mirkovic, inițiind un run de 7 puncte. Revirimentul avea să continue, Lazar, Franklin și Brown apropiindu-i încet, încet pe ”violeți”, iar ”trița” lui Mirkovic chiar și mai mult, 60:63 în minutul 28.

”Leii” erau din nou în meci, Costescu solicita timeout iar reușitele se răreau, puncte doar de la linia de libere. Nu însă și în cazul lui Franklin Jr. și Pesakovic, marcatori din semicerc în minutul 30… 65:66. Și totuși, ultimul cuvânt, al lui Masters, când mai erau două secunde. 

Jeremic, Calenic și Barro intrau la startul sfertului final pentru oaspeții la conducere, periclitați de reușitele lui Lazar, semnal de alarmă luat în serios de Calenic, 69:74. La care Franklin Jr. a fructificat toate cele 3 aruncări libere de care a beneficiat dar din nou aceiași Barro și Masters i-au redesprins pe bucureșteni. Și totuși, după un timeout solicitat de Petricevic, cursa de urmărire a prins contur, egalitate după ”trițele” lui Brown și Komatina, 78:78 în minutul 36.

Jeremic a răspuns de la distanță dar Baschet SCM a ochit alte două ”trițe” la rând, Komatina și Mirkovic, 84:81 în minutul 37. Alb-roșii erau incomodați vădit, ratând atacuri succesive, dar smulgând faulturi pe următoarele. Liberele, fructificate fără greș, de Masters, Barro și din nou Masters. Răsturnare de situație de la linie, 84:87 cu 35 de secunde rămase de jucat. 

Timeout timișorean dar și alte libere ochite de Jeremic, Dragoste lăsând de-un bob speranță cu o aruncare de la distanță, 87:89. Posesie însă în ultimele 3 secunde pentru bucureșteni, Brown faultându-l rapid pe Gugino dar Milutinovic având mână de la libere… 87:91.

Una peste alta, Costescu s-a limitat la a folosi numai 9 jucători, Petricevic zece, dar în vreme ce la timișoreni cinci au dus greul, Brown chiar omniprezent – integralist, completat de Franklin Jr., Komatina, Mirkovic și Pesakovic, toți de la cel puțin 25 de minute în sus, pe când Gorgemans și Coconea abia au prins un minut, două, bucureștenii au fost mai calibrați ca distribuire a minutelor, măcar cinci, până la cele 36 în dreptul lui Jeremic și Milutinovic. 

La modul general, joc modest la recuperare, în schimb procentaje bune din semicerc, două treimi din încercări, mai slabe de la distanță, 12 din 27 de tentative ale timișorenilor, din nou perseverând la acest capitol, numai 7 din 21 în dreptul învingătorilor.

În plan individual, câțiva componenți de ambele părți cu un număr aproximativ egal de puncte marcate, Ousmane Barro cu 19, dar și opt recuperări și 3 pase decisive, Javon Masters și Milutinovic înscriind câte 18 puncte, iar Mladen Jeremic 13 puncte. Similar din trupa lui Petricevic, Troy Franklin Jr. cu 19 puncte și 6 pase decisive, Milos Komatina cu 17 puncte. Șapte marcatori ai învingătorilor, opt dintre alb-violeți, câte 13 înscriind Brown și Pesakovic, zece Mirkovic, câte șase Popa și Lazar iar trei Dragoste.

Pe când un prim succes din 29 decembrie 2019 încoace? Un prim răspuns, poate duminică. Până atunci, clasamentul la zi, pe coloana dreaptă. 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ cinci = 6

 


Ultimele articole din categoria Baschet: