SCM Timișoara egalează de 12 ori pe U-BT Cluj, de puțin în față prin finaluri bune de sferturi

Baschetbaliștii prim-divizionari ai Timișoarei au jucat sâmbătă seară de la egal la egal cu clujenii proaspeți câștigători ai Supercupei, de care s-au ținut scai într-un meci foarte echilibrat, iar elevii lui Perisic au și preluat chiar conducerea sfert de sfert cu câte un punct, ba și mai clar în ultimele nici 5 minute, 81:77 de la 75:77, însă același Aleksandar Rasic, care a semnat pentru ardeleni tot atâtea aruncări de la 3 puncte câte au strâns ”violeții” la un loc, le-a adăugat pe ultimele două, decisive, prin care U-BT a egalat și a revenit din nou la cârmă înaintea ultimului minut.

CS SCM Timișoara s-a ținut de cuvânt după eșecul la 11 puncte la debutul luni în Grupa A valorică pe terenul campioanei din Oradea prin a da și mai mult de furcă favoriților cu ocazia primei înfățișări în sala ”Constantin Jude” din noua campanie, alb-violeții nefiind deloc departe de a furniza surpriza împotriva unor clujeni semifinaliști în campania anterioară și pe care Perisic îi cataloga drept chiar mai buni decât bihorenii. A fost pe muchie însă finalurile de sferturi au aparținut invariabil vizitatorilor, cu un plus de coeziune, rutină și concentrare, ceea ce a făcut în cele din urmă diferența, 86:90 (46:52).

Nu mai puțin de 14 scoruri de egalitate s-au înregistrat în jocul televizat de la ora 19:30, din runda secundă a Grupei A valorice în noul sezon al Ligii Naționale, 12 fiind și alternanțele la conducere, cea mai dătătoare de speranțe, de la 75:77 la 81:77 pentru bănățeni, două minute și jumătate la conducere, răstimp care le-a luat apoi și clujenilor să revină decisiv la 81:86, înaintea ultimului minut.

La 4 puncte câștigau clujenii cu emoții acasă și la debut, 80:76 cu piteștenii, iar sâmbătă seară deținătorii Cupei României au rămas de puțin în față prin câteva reușite consecutive pe finele fiecărui sfert, 0:6 în primul, un run tot cu 0:6 în secundele dinaintea pauzei, respectiv 1:4 la capătul celui de-al treilea.

Suficient pentru a rezista la cârmă și a-și conserva fragilul avantaj, pe sferturi 22:25, 24:27, 21:19, 19:19.

Însă noi achiziții ale timișorenilor i-au întins de-ajuns, fundașul Randolph, cu 14 puncte, 5 recuperări și 4 assists, respectiv atacantul Brown, tot cu 14 puncte și 7 recuperări, ducând cel mai mult greul, 33 respectiv 31 de minute în teren, de partea cealaltă Dykes strângând cele mai multe puncte, 20, cu 6 recuperări, capitol la care s-a completat cu Easley, și acesta cu 7, aidoma lui Brown, de la gazde.

Perisic, care a abordat debutul acasă similar celui în Bihor, cu Randolph, Brown, Stojadinovic, Vukosavljevic și Diculescu, a izbutit să-și ghideze echipa spre o prestație cu o posesie superioară față de oaspeți, dar pe măsură și cu un număr sporit de greșeli, exploatate de gruparea mai închegată, care a adunat 19 puncte pe mingile pierdute de bănățeni, cu 7 în plus la acest capitol.

În rest, sensibili egali, de exemplu 39-38 la recuperări, cu timișorenii ceva mai activi în cele ofensive, 15-11, Vukosavljevic trecându-și în cont 6, așa cum echilibrul s-a menținut și la aruncările libere, dar și la greșelile personale, 23-24.

Căpitanul Rasic a personificat și pe final mâna mai sigură a oaspeților la aruncările de la distanță, procedeu prin care U-BT Cluj a strâns de două ori mai multe reușite decât amfitrionii, 10 fructificate din câte 22 fiecare, în contrapartidă bănățenii aruncând de 11 ori în plus pentru două puncte, tot 5 fiind reușitele peste adversar și în cazul lui Brown&Co.

Atu al lui Mihai Silvășan, câștigătorii Supercupei au mizat timpi mai consistenți pe un grup mai larg de jucători cheie, într-o rotație mai eficientă, Marinov prinzând 30 de minute iar Kuti, Dykes, Easley și Moldoveanu cel puțin 22 fiecare, cu completările din partea lui Aleksandar Rasic, 5 ”trițe” din 10 tentative în cele 18 minute pe teren.

Oaspeții au început nițel mai bine, cum era de așteptat, însă timișorenii au simțit și ei gustul preluării conducerii în primul sfert, fie și numai cu un punct, fie și doar pentru circa 30 de secunde, 6:5 în minutul 3.

Dykes avea să prea încă din primul minut locul lui Torok și scotea primul fault la Brown, 0:1 din aruncare liberă, după care timișorenii au ratat primele lor 4 aruncări și Marinov a făcut 0:3.

Diculescu a înscris primele puncte din acțiune ale bănățenilor iar Randolph i-a și adus în avantaj, Dykes preluând din nou conducerea pentru campionii din 2017, autor a 5 puncte din primele 9 ale ardelenilor, după care Brown a semnat a doua egalare pentru timișoreni, în minutul 6, 10:10.

Dar imediat Kuti a marcat prima triță a partidei, Dykes din alte libere iar Rasic întâia sa aruncare de la distanță, și astfel se făcea 12:18 în minutul 8.

Randolph, Stojadinovic, cu prima triță a gazdelor, și Diculescu, care a egalat și el, din libere, au restabilit egalitatea, pentru puțin timp însă, Kuti înscriind de 4 puncte la rând, dar și Stojadinovic ținându-i pe ”violeți” aproape cu o altă aruncare de 3 puncte, 22:25 cu 15 secunde înaintea de finele primului sfert.

SCM Timișoara a insistat în cursa de urmărire și în sfertul secund, preluând de două ori conducerea cu câte un punct și rămânând mai mult în față, peste două minute. Mai întâi, după o antisportivă în dreptul vizitatorilor, Randolph a făcut spectaculos 28:27 în minutul 13, iar apoi și Komatina le-a adus pe gazde în avantaj, ulterior consemnându-se mai multe scoruri egale, cu bănățenii venind mereu și mereu din urmă… 32:32 la mijlocul sfertului doi, Baciu egalând chiar de două ori la rând, dar și Pesakovic, Randolph și din nou Pesakovic…

Timișorenii au mai egalat apoi și din libere, în vreme ce Stamenkovic prelua conducerea pentru oaspeți prin două trițe în minutul 18, în răstimp de numai 30 de secunde. Salve de avertizare înaintea desprinderii premergătoare pauzei, prin Kuti, cu două din semicerc, și Easley în penultima secundă… Cei de la SCM își pierdeau din nou concentrarea, apăsați în tentativa menținerii ritmului impus de U-BT… 46:52 după 20 de minute.

Tot același Dykes a înscris primele puncte și în a doua jumătate a jocului, abia după un minut și 19 secunde cu mai multe ratări, 46:54, și se părea că U-BT se va distanța ușor, ușor,  însă și de astă dată a revenit SCM prin a trece din nou în frunte tot cu câte un punct, în două rânduri.

Baciu, Brown, Randolph și Stojadinovic cu o triță au anihilat handicapul, 56:56 în minutul 25, însă precisul Rasic și-a reintrat în rol la momentul oportun, 57:58 în minutul 26, imitat fiind cu trițe atât de Brown cât și de Stojadinovic, 62:61 în minutul 27. Meciul se juca…

Și încă cum… U-BT pendula la 62:64, la care ambele echipe au plusat cu aruncări de la distanță, Marinov, Popa-Calotă și din nou Rasic, 65:67. Fiind final de sfert, clujenii au exploatat din nou mai tranșant oportunitățile, de astă dată prin ieșirea la rampă a lui Washburn, cu 4 puncte la rând în ultima jumătate de minut… 67:71.

Mai rămâneau zece minute. Perisic a schimbat din nou și CSM a izbutit încă o cursă de urmărire, revenind de la 75:77 la 81:77 în două minute și jumătate, grație și recuperării ofensive a lui Popa-Calotă și coșului cu fault obținut de Vukosavljevic la Marinov…79:77.

Clujul nu-și finaliza apoi atacul în 24 de secunde, iar Vukosavljevic mărea ecartul, 81:78 în minutul 37, însă istoria s-a repetat. Rasic, revenit în locul lui Kuti, a marcat încă o triță, 81:81 când mai erau două minute, dar și încă una pentru bună măsură, cu un minut rămas din meci, deja 81:86. Moldoveanu mai adăugase și el două puncte iar Dykes își servea căpitanul după o recuperare la Brown. La care gazdele n-au mai avut forța dar mai ales psihicul să egaleze din nou și pentru a 13-a oară.

De la învinși, pe lângă noile achiziții nord-americane cu câte 14 puncte, Stojadinovic a marcat 13, Vukosavljevic 12, Baciu și Pesakovic câte 9 fiecare, Popa-Calotă 8, Diculescu 4 și Komatina 3 puncte, mai intrând puțin și Mocrițchi.

De la învingători, și Kuti a contribuit cu 16 puncte, Rasic cu 15 când le era bănățenilor lumea mai dragă, Marinov cu 13, Easley 8, iar Moldoveanu, Stamenkovic și Washburn – câte 6, mai jucând puțin și Calnicenco și Torok.

Urmează pentru timișoreni deplasarea vineri la ora 18 la Pitești, FC Argeș fiind surclasată în această seară de la ora 20 cu 95:69 la Sibiu, pentru ardeleni Monyea Pratt semnând un triple-double, iar apoi și ieșirea tocmai pe Cibin miercuri 24 octombrie de la ora 18, cu una dintre cele două trupe cu câte două succese, BC CSU, alături de clujeni.

SCMU Craiova și Steaua au debutat în noul campionat și au câștigat la start, oltenii vineri la Dinamo Știința București cu 89:95 iar cei din capitală prin a dispune sâmbătă seară acasă de campionii din Oradea, 81:74. În consecință,  timișorenii se alătură dinamoviștilor și argeșenilor, cu câte două partide pierdute.

Rezultatele etapei a II-a și ierarhia Grupei A valorice, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Baschet.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× cinci = 20

 


Ultimele articole din categoria Baschet: