SCM Timișoara, în semifinalele Cupei României, la debut. Alb-violetele abordează Final 8-ul cu doar două straniere

Fetele de la SCM Timișoara au debutat cu dreptul la un turneu final al Cupei României. Formația de pe Bega s-a impus cu 71-62 în meciul care a deschis competiția de la Sepsi Arena și s-a calificat în penultimul act. Brașovencele plecau cu prima șansă, având 5 straniere, în timp ce timișorencele au rămas cu doar 2.

SCM Timișoara a ajuns la turneul final după ce s-a impus în dubla manșă cu vecina FCC ICIM Arad, cu +3 la total. Olimpia CSU Brașov a mers direct la Final 8, profitând de retragerea Politehnicii Iași, cu care ar fi trebuit să joace în primul tur.

Alb-violetele sunt la prima participare în Cupa României pentru că în această competiție joacă doar echipele din primul eșalon. Echipa brașoveană a disputat ultimele două finale, pierdute cu ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și CSM Târgoviște. Dacă în prima Sepsi s-a impus clar, în a doua olimpicele au fost foarte aproape de trofeu. A fost acel coș anulat de arbitri după ce au fost în carul televiziunii pentru a viziona imaginile. Brașovenii au contestat felul în care s-au decis secundele pentru ultimul atac, dar trofeul a mers la dâmbovițence pentru un punct.

Partida dintre SCM Timișoara și Olimpia CSU Brașov a deschis turneul final, deși figurează ca sfertul cu numărul 4. Asta deoarece pe aceeași parte de tablou se află gazda ACS Sepsi SIC, iar sfertul 1 s-a disputat după.

SCM Timișoara a abordat turneul găzduit de Sepsi Arena cu doar două straniere, Lloyd și Burdgess. Clubul s-a despărțit de Kiriienko și Young după încheierea sezonului regulat. Cele două jucau mult mai puțin decât coșghetera Conwright care a plecat în Rusia. De cealaltă parte, formația brașoveană a schimbat două straniere în acest sezon, cu Ana Radovic alăturându-se noii sale echipe de câteva zile. Pivotul a jucat la Alba Iulia în prima parte a sezonului.

La fel ca în competiția masculină, timișorencele au avut parte de susținerea publicului local. La băieți, alb-violeții au jucat cu BC CSU Sibiu în sferturi și galeria „vulturilor” a început să strige România, România după ce a cântat imnul național. Acest lucru i-a făcut pe spectatorii locali să treacă de partea „leilor”. Alb-violetele au înfruntat o echipă care a avut câteva dueluri strânse cu cei de la ACS Sepsi SIC. Antrenorul Olimpiei, Dan Calancea, a declarat după ultimul meci direct că a folosit partida ca un antrenament. De asemenea, tehnicianul a aruncat „mici săgeți” cu privire la înfrângerea covăsnencelor în ultima etapă la Cluj, afirmând că nu se poate repeta surpriza în cupă.

Mihai Coldea le-a trimis în 5-ul de start pe Lloyd, Pop, Ardelean, Brosovszky-Boriga și Burdgess. Olimpia CSU Brașov a început partida cu Handford, Moraru, Pesovic, Irimia și Higgins. Lloyd a marcat primele două puncte, iar Higgins a transformat o liberă din două. Burdgess, Ardelean și Lloyd au dus scorul la 9-1 după două minute și jumătate. Olimpia s-a apropiat la patru puncte după câteva intercepții. Timișorencele au avut momente în care au forțat atacurile rapide, fără să anunțe scheme. Higgins a strâns ecartul la patru lungimi și era rândul lui Coldea să ceară timp de odihnă. Stoiedin a dus avansul la 9 puncte, iar brașovencele încercau apărarea avansată. La prima pauză scorul a fost 23-19.

Olimpia a trecut la apărarea în zonă, dar timișorencele s-au distanțat la 30-19. Formația de sub Tâmpa a jucat cu nou-venita Radovic în mai multe rânduri, dar s-a văzut că nu este încă integrată în echipă și au fost multe pase greșite și nesincronizări. Timișorencele au avut probleme în anumite momente cu pressing-ul avansat al adversarelor, care au reușit câteva contre. Au fost fluierați și mulți pași în sfertul secund, iar alb-violetele au profitat de greșelile brașovene, astfel că aveau un avans de 12 puncte la pauza mare, la scorul de 41-29.

Și SCM Timișoara a apelat la apărarea în zonă și au fost multe greșeli și în a doua parte a meciului. S-a jucat într-un ritm alert, cu multe contre. Olimpia a avut câteva ratări din poziții foarte bune, de lângă inel. Brosovszky-Boriga a marcat de la distanță, cu panoul, pe final de atac, iar Burdgess a dus scorul la 54-41. La ultima pauză scorul era 56-45. În ultimele minute au intrat și junioarele celor două echipe, iar partida s-a încheiat cu scorul de 71-62 și timișorencele au avansat în semifinale la prima participare în cupă. Calificarea este cu atât mai importantă cu cât s-a realizat cu doar două jucătoare străine în fața unei formații cu cinci straniere, care pornea cu prima șansă. Dar meciurile din campionat, încheiate cu victoria brașoveană la o posesie, anunțau un joc echilibrat și la cupă. Nu trebuie uitat faptul că în cupă se joacă cu două românce pe toată durata partidei.

Dlesha Lloyd a fost coșghetera meciului cu 23 de puncte, fiind integralistă. Leeza Burdgess a fost cea mai eficientă jucătoare de pe teren, cu 15 puncte și 15 recuperări în 37:20 minute. Monika Brosovszky a contribuit cu 12 puncte și 8 pase decisive în 38 de minute și jumătate. Pentru SCM Timișoara au mai înscris: Stoiedin 8 puncte (plus 7 recuperări), Ardelean 7 puncte și Pop 6. Au mai intrat Badi și Pane.

Kristina Higgins a fost cea mai bună marcatoare de la brașovence cu 17 puncte, fiind în double-double cu 12 recuperări. Tot în double-double a încheiat și Aliyyah Handford, cu 16 puncte și 12 recuperări. Pentru Olimpia CSU au mai înscris: Dumitrache 10 puncte (plus 6 pase decisive), Irimia 9 puncte (8 recuperări), iar Pesovic, Moraru și Al Ash Hab, câte 2 puncte.

Timișorencele au avut procentaje mai bune la aruncările de la distanță (28% față de 15%). Brașovencele au avut 28 de turnovers, cu 10 în plus față de alb-violete. Elevele lui Dan Calancea au avut cu zece recuperări mai mult. 82-69 a fost scorul la eficiență. Ecartul maxim a fost de 16 puncte în favoarea timișorencelor, care au condus tot meciul.

Alb-violetele vor juca sâmbătă în prima semifinală a turneului și vor întâlni campioana ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Meciul se va disputa de la ora 17:15 și va fi transmis în direct pe FRB TV. Astăzi se joacă celelalte două sferturi de finală: FCC ICIM Arad-ACSBT Alexandria și CSM Satu Mare-CSU Alva Iulia.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × = 9

 


Ultimele articole din categoria Baschet: