SCM Timișoara înscrie 115 puncte și forțează intrarea în meciurile pentru locul 5 deja din jocul 2 retur la Dinamo

Redirecționați în urma înfrângerii de la Craiova în zona locurilor 5-8, baschetbaliștii Timișoarei au abordat seria ”cel mai bun din 3 jocuri” cu CS Dinamo Știința București prin a înscrie în medie aproape 3 puncte pe minut în meciul inaugural de sâmbătă seară din sala ”Constantin Jude”, devenit fără istoric odată ce ”violeții” au câștigat primul sfert la 15 puncte diferență iar pe cel de-al doilea la alte zece. Criteriul de departajare în campionatul Ligii Naționale nu este însă cel al diferenței de coșaveraj, ci al numărului partidelor adjudecate în seriile directe, așa încât elevii lui Cristian Bota trebuie să o ia de la capăt miercuri de la ora 18 în capitală, pentru a închide în avans conturile și a evita o a treia întâlnire, înapoi pe Bega, totul în vederea intrării în disputele pentru locul 5 în ierarhia finală a ediției.  

Diferența de coșaveraj i-a mâncat lui SCM Timișoara calificarea în turneul Final4 al Cupei României după ce un avantaj aparent totuși liniștitor de peste zece puncte a fost spulberat în returul în deplasare al sferturilor din 20 martie, 96:83 pentru CS Dinamo Știința în București, însă de această dată alb-violeții nu s-au detașat mult mai copios acasă ca precauție pentru a descinde fără bătăi de cap în capitală, ci drept urmare a superiorității valorice, cu atât mai evidentă dat fiind opțiunea antrenorului vizitatorilor, Tudor Costescu, fost în câteva rânduri pe banca bănățenilor, de a se axa în total nici 25 de minute pe străinii rutinați din efectiv, dintre care Deloach nici nu mai face parte, apelând în total la numai 10 baschetbaliști, dintre care Baker n-a jucat de fapt nici un minut, față de cei 12 ai gazdelor.

În consecință, ”violeții”, s-au înălțat fără prea mari opreliști la 115:87, la pauză 67:42, rezultat ce ne scutește de alte comentarii. De fapt, în vreme ce timișorenii au fost la un pas de a pătrunde în semifinalele play-off ale Ligii Naționale de baschet masculin, dinamoviștii au pătruns în zona 5-8 de pe locul 2 în ”Grupa Galbenă”, cea a formațiilor de pe pozițiile 7-12 în structura primului eșalon, la capătul unei echilibrate curse în care și Steaua respectiv CSO Voluntari au înregistrat tot câte 8 succese și două înfrângeri.

Aceste decalaje calitative între o grupă valorică și alta sunt suficient de semnificative și destul de elocvente și prin prisma celuilalt prim rezultat din zona 5-8, BCMU FC Argeș – Steaua 87:64, în acest caz între formațiile de pe locurile 6 și 7, așa încât cu atât mai mult avansul categoric luat sâmbătă de la ora 18 de ”violeți”, diferențe mari manifestându-se încă din start și la debutul semifinalelor din 1-4, BC CSU Sibiu – SCMU Craiova 83:61.

Pe de altă parte, dinamoviștii lui Tudor Costescu au oferit și replici pe măsură din postura de outsider, atât odată calificați în turneul Final4 al Cupei României, pierzând cu 78:82 semifinala cu viitoarea câștigătoare a trofeului, BC CSU Sibiu, cât și în recentele sferturi din Liga Națională, disputate tot cu cei de pe Cibin, pe care i-au întrecut în jocul 2 din Ardeal cu 56:64, pierzându-le apoi la sub zece puncte pe cele din capitală, 82:91 și 75:81.

S-a acumulat însă și oboseala iar o schimbare de strategie a totodată selecționerului național au conferit indirect rotunjirea atuurilor gazdei SCM Timișoara, care n-a pierdut nici un sfert și a depășit limita a 30 de puncte avantaj, apelând totodată mult mai mult decât în primele două faze ale grupelor la tinerii de pe bancă, astfel încât Coconea a jucat 18 minute, Penciu 16, Mocrițchi opt și Ursan șase minute… 35:20, 32:22, 30:27, 18:18.

În cinciul de start Brown, Randolph, Diculescu, Stojadinovic, Vukosavljevic, gazdele au ratat prima aruncare a meciului, lansată de la distanță de Stojadinovic, dar tot el a deschis scorul tot în primul minut după ce și vizitatorii ratau de la distanță, și a mai înscris în primele 3 minute, în care a contribuit și Vukosavljevic cu 5 puncte, 9:4, avantaj anihilat în următorul minut de ”trițele” lui Stefanovic și Badiu, din tabăra bucureștenilor, la început în teren cu Năsturescu, Badiu, Kemp, Calenic și Diaconescu… 9:10.

Avea să fie unica dată în care oaspeții au fost la conducere, căci în următorul minut timișorenii s-au desprins la 17:10 strict pe mâna lui Brandon Randolph, din toate procedeele, inclusiv cu un slam-dunk.

Avertismentul a ceea ce va urma era lansat iar apoi Pesakovic și Randolph ținteau de la distanță în nici o jumătate de minut, completați fiind de centrul Cătălin Baciu, care își punea pecetea cu o primă reușită ofensivă unei etalări consistente… 27:15.

Iar diferența din primul sfert a fost mărită și mai mult de ”trițele” lui Pesakovic la 43 de secunde distanță una de alta, ultimul cuvânt avându-l același Baciu, pe lângă care mai intrau în teren treptat de la mijlocul primului sfert și Komatina respectiv Coconea.

Deși în ușoară descreștere ca eficiență, apetitul ofensiv al elevilor lui Bota a fost decisiv și în următoarele două sferturi, plusurile fiind date de jocul combinativ cu pase sub panou și aruncări ce-i drept destul de lejere pe fondul unei larghețe a defensivei alb-roșii, dar și de cel la intercepție, cu contraatacuri implacabile, bănățenii izbutind cu zece recuperări defensive mai mult decât învinșii, al căror aport al băncii a fost și mult mai redus prin comparație.

Implicit, meciul a curs în aceeași direcție, cu atât mai mult cu cât pe timișoreni nici nu i-a trădat precizia aruncărilor, aproape precum într-un antrenament cu public, 28 de reușite din 38 de tentative de două puncte respectiv 15 din 26 de la distanță, așadar procentaje de peste 50%, etalate și în debutul sfertului secund, cu un parțial inițial de 10:0, inclusiv din două ”trițe” ale lui Brown, autor a opt puncte în acest interval. Ceea ce l-a determinat pe Costescu să solicite timp de odihnă. A rezultat o stăvilire a elanului ”violeților”, și prin 5 puncte consecutive ale lui Andrei, dar ultimele puncte ale sfertului tot celor mai puternici au aparținut… 67:42.

În ritmul acesta, atingerea sutei era inevitabilă, CS Dinamo Știința izbutind totuși echilibrarea disputei în sfertul trei, cedat strâns, cu 30:27, tot gazdele înscriind ultimele, slam-dunk Baciu. După câteva ratări de ambele părți, Diculescu a deschis contul ultimului sfert, 99:69, limită alertându-i parcă pe bucureșteni, autori a zece puncte la rând.

Coconea depășea borna în minutul 35, 101:79, iar Ursan atingea din nou pe final detașatul avantaj de 30 de puncte. Zece au fost de fapt marcatorii bănățenilor, în frunte cu Brandon Randolph, autor a 21 de puncte și care a ratat o singură aruncare, Baciu înscriind 19 puncte și având 7 recuperări, iar Brown 18 puncte și Pesakovic 16. Stojadinovic a reușit 9 puncte, Vukosavljevic, Penciu și Diculescu câte 7, ultimul și cu 8 pase decisive, iar Ursan 6 puncte și Coconea cinci.

De la învinși, mai mult de o treime din puncte le-a realizat trioul Andrei Calenic, Luka Stefanovic, Marcu Badiu, cu 21, 20 respectiv 19 marcate, Andrei semnând zece, Năsturescu și Diaconescu câte 7 iar Willie Kemp o ”triță”.

  

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: