SCM Timișoara învinge la Pitești la începutul returului în duelul ultimelor clasate în Grupa A. Franklin, 33 din 99, cu 8 de la distanță

Baschetbaliștii Timișoarei au pus punct în această seară seriei de 4 înfrângeri în campionatul Ligii Naționale, câștigând trei dintre sferturile duelului ultimelor două clasate după tur în Grupa A, două la limită. Ultimul triumf în seria I valorică tot în deplasare îl repurtau, atunci la Steaua, iar de la ora 20:30, la startul returului, și-au adjudecat o partidă la fel de echilibrată dar mai deschisă și cu mult mai multe puncte, în special în prima sa jumătate. SCM, care a sprintat cu un parțial de 0-12 în debutul sfertului final, s-a și revanșat astfel în fața omologilor ”violeți” din Pitești, rămași cu unicul succes în Banat din runda inaugurală, 7 înfrângeri la rând ce-i lasă la două puncte ierarhice în urma elevilor lui Dragan Petricevic.

În această seară a demarat returul fazei I a întrecerii primelor 8 clasate, liderul imbatabil din Cluj trecând acasă cu 101:90 de CS Dinamo Știința, iar timișorenii egalându-i la puncte pe bucureșteni prin a învinge în Argeș cu 96:99, la pauză 55:53. O săptămână așadar cât se poate de bună pentru bănățeni, după debutul victorios la scor în noua ediție a Cupei României miercuri la Galați, returul cu cei de la Dunăre fiind programat miercuri în sala ”Constantin Jude”, pentru un loc în sferturile întrecerii eliminatorii, abia apoi urmând cea de-a treia ieșire succesivă în Grupa A din Liga Națională, la Craiova.

Momentan, clipe de bucurie în colectivul alb-violet al ”Leilor”, învingători în majoritatea sferturilor partidei din etapa a VIII-a, 25:26, 30:27, 18:19, 23:27.

Duelul suferinței a început cu garda jos și a continuat și mai deschis până la pauză, abia la revenirea de la vestiare jucându-se și cu gândul la apărare, nu însă pentru mult timp, SCM Timișoara câștigând cel mai detașat sfertul final prin a marca din nou 27 de puncte, vitale pentru victorie.

Vitale au fost și cele nu mai puțin de 33 de puncte înscrise de Troy Franklin Jr., o treime din totalul timișorenilor, dintre care 8 din aruncări de 3 puncte, câte au agonisit laolaltă ”violeții” Piteștiului, vizitatorii insistând din acest procedeu, cu un număr dublu de tentative față de argeșeni, aceștia cu un procentaj de 50% al reușitelor din afara semicercului.

Nord-americanul a  și jucat cel mai mult dintre cei 21 de baschetbaliști utilizați în această seară, zece de către Petricevic, nu mai puțin de 37 de minute în care a contribuit și cu 9 pase decisive, completat util de compatriotul său de culoare Sherwood Brown, al doilea cel mai folosit sportiv al întâlnirii, 34 de minute și jumătate, în care a conturat un double-double, 20 de puncte și 10 recuperări.

Al treilea cel mai utilizat component al vizitatorilor s-a evidențiat din afara cinciului de start Brown, Franklin, Coconea, Komatina, Gorgemans, și anume sârbul Mirkovic, care a ratat o singură aruncare din totalul de 11, una de la distanță, înscriind 16 puncte în 28 de minute pe teren.

Conduși la pauză cu un coș și apropiindu-se după sfertul trei la un singur punct grație reușitei lui Brown din ultimele secunde, SCM Timișoara a rupt echilibrul în debutul sfertului final, prin cele 4 reușite consecutive ale lui Mirkovic, mai întâi de la distanță, apoi coș cu fault și de două ori din interiorul semicercului, parțialul 0-12 fiind conturat de Franklin Jr. din libere.  

În doar 3 minute, de la 73:72 la 73:84, ceea ce a contat decisiv în economia partidei. Searcy a interrupt apoi de la linia de libere seria bănățenilor, care le-au spulberat însă brusc iluziile, încă o ”triță” a lui Franklin Jr. după alte 20 de secunde. Același Searcy încerca să țină pasul pentru trupa lui Șapera, coș cu fault, însă Komatina l-a imitat, conservând avantajul.

Și totuși, o zvâcnire argeșeană a comprimat handicapul în doar un minut și jumătate, Washington de la distanță dar și din semicerc, la fel și Tasic, 89:92 cu două minute și jumătate rămase de disputat, pe fondul unor ratări bănățene de la 3 puncte. Timeout Petricevic și în cele din urmă încă o ”triță” a lui Franklin Jr., precis apoi și de la libere, 92:97 în ultimul minut.

BCMU FC Argeș însă nu s-a lăsat, Washington obținând imediat un fault și fructificând aruncările, completat de Tasic din semicerc, 96:97 în ultima jumătate de minut. În care atât Dragoste cât și Franklin Jr. au ratat a doua aruncare liberă, lăsând piteștenilor portița egalării în ultimele zece secunde. Închisă în propriu-i  nas de Măciucă, de la distanță, cu 4 secunde rămase de jucat, așadar fără alte prelungiri după numai o săptămână, precum la Sibiu.

Inițial, SCM Timișoara începea șovăielnic deplasarea, cu 5 aruncări ratate, dintre care 4 de la distanță, până ce, după 3 minute și jumătate, Franklin Jr. și-a reglat tirul din afara semicercului, două ”trițe” în 25 de secunde și implicit egalare, 6:6. Dunk-urile lui Searcy și punctele lui Gajovic erau făcute uitate.

Tot gazdele au preluat apoi din nou conducerea prin Tasic și Searcy, care a și semnat încă o ușoară desprindere, 13:8 în minutul 6, însă după ce Gajovic a marcat de 3 puncte și din libere, finalul primului sfert a aparținut bănățenilor, Pesakovic preluând în premieră conducerea în minutul 9, 22:23. Avantaj conservat de Franklin în ultimele 4 secunde, din trei libere, acordate pentru intervenția lui Tamulis.

Sfertul secund a adus nu mai puțin de 57 de puncte, unicul adjudecat fiind de BCMU FC Argeș, deși pornită cu stângul după 15 secunde, ”triță” Pesakovic și 25:29. Tamulis a ripostat cu aceeași monedă pe următorul atac, iar apoi a smuls un fault pe o aruncare reușită, regățeni din nou la timonă cu 31:29, fără a mai fi conduși până la pauză, ci doar egalați de 3 ori, deși la un moment dat la conducere cu 36:31, printr-o altă aruncare de afară a lui Tamulis.

Și totuși, timișorenii se țineau scai, reacționând mai de fiecare dată, în minutul dinaintea pauzei chiar de două ori prin pivotul veteran Lazar… 55:53.

În contrast, pe cât de mult s-a înscris în sfertul 2, pe atât de puțin s-a adăugat în cel de-al treilea, început totuși năvalnic, cu coșuri ale lui Washington, Gajovic și respectiv Brown în primul minut, 60:55. S-a rătăcit însă apoi busola ofensivă, ratări dar și numeroase faulturi, aproape două minute fără coș din acțiune. Tasic a reînnodat firul, 62:57, însă Komatina nu s-a lăsat, servit de compatriotul Mirkovic dar și pe fază la o recuperare ofensivă, coș cu fault. Și 62:62 la mijlocul penultimului sfert.

La care Franklin Jr. a și preluat conducerea de la distanță, Gajovic și Ciotlăuș eaducând gazdele la timonă. Mirkovic îi apropia pe vizitatori din libere, Ciotlăuș își intrase în mână și de la distanță, însă și Franklin Jr. îi ținea isonul… 71:70. Abramov nu rata pentru piteșteni, însă o greșeală a lui Tasic a reoferit posesia elevilor lui Petricevic, insistenți în ultimul minut până ce Brown i-a readus la numai un punct handicap, cu 23 de secunde rămase de jucat.

Argeșenii nu știau ce-i așteaptă, ultimă pauză ca sfetnic bun pentru oaspeți și un 0-12 ce a croit soarta întâlnirii. Victorie la care a contribuit și Komatina cu 10 puncte și 4 recuperări în 27 de minute jucate, dar și căpitanul Pesakovic, cu opt puncte și o singură ratare în aproape un sfert de oră pe parchet, adunând și 3 recuperări respectiv 4 pase decisive. Aproximativ aceeași durată a jucat și centrul Gorgemans, cu 8 recuperări și 4 puncte, însă și suficiente aruncări imprecise, precum și Coconea, însă fără puncte.

Dragoste a ratat toate cele 6 aruncări de două și 3 puncte, alegându-se cu o liberă în 20 de minute în teren, pivotul Lazar adunând 4 puncte în 3 minute jucate iar Popa trei în 6 minute.

De partea învinșilor, doi sportivi în plus pe convocator dintre care Chirof n-a jucat, principalul lor marcator fiind centrul Searcy, cu 20 de puncte și 4 recuperări, urmat de căpitanul Gajovic cu 18 puncte și 11 pase decisive, tot 32 de minute jucând și Tasic, 14 puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive. Ceva mai puțin Washington, 28 de minute și 12 puncte, Tamulis contribuind contribuind de la un moment dat cu 11 puncte în 20 de minute. Au mai înscris șapte Ciotlăuș, câte cinci Măciucă și Avramov, iar patru Santa, fără coșuri în dreptul lui Fraseniuc și Gheorghe, câte 5 minute pe teren.

”Dacă s-a aşteptat cineva ca meciul să se termine la o diferenţă mai mare cu siguranţă nu putea să se gândească la acest lucru. Am jucat fără Pesakovic pe final, iar asta a contat mult în ultimele minute, pentru că mai aveam nevoie de un jucător care să ducă mingea. Importante sunt victoria şi faptul că această echipă are o caracteristică pe care o avea echipa din anii 2006-2011, începe să joace în spiritul Timişoarei. Este o echipă cu caracter, aceşti băieţi merită toată atenţia şi toate felicitările. Luni ne vom întoarce la antrenamente, deoarece avem multe meciuri importante de jucat. Am reuşit o victorie importantă, dar asta nu înseamnă că nu avem mult de muncit şi mai mult decât până acum”, a spus Dragan Petricevic după victorie.

Etapa a opta va continua după Ziua Națională cu cealaltă jumătate a sa. Programul rundelor 8-9 și clasamentul actualizat, pe coloana dreaptă.

       

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru × = 8

 


Alte articole legate de acest subiect: