SCM Timișoara, învinsă clar acasă de codașa Dinamo Știința, autoare a primei victorii la a patra încercare

Baschetbaliștii Timișoarei au suferit în această seară al doilea eșec pe teren propriu în noul campionat, tot la peste 10 puncte diferență dar chiar și mai sever decât cel cu piteștenii, fiind surprinși de ”lanterna roșie” ce a bifat întâiul succes în 4 apariții în Grupa ”A” valorică: 64:81 (29:43) cu Dinamo Știința. ”Violeții”, tonifiați de o dublă victorie în dueluri mai dificile, n-au izbutit decât să preia de puțin conducerea de patru ori în primele 7 minute, cedând-o însă definitiv de la 12:11 la 12:16, iar mai clar în minutele dinaintea pauzei, 0:9 și 26:43. Deficitul de 14 l-au înjumătățit în sfertul 3, în care se apropiau la 5 puncte, devenite 10 într-un singur minut, o altă revenire, până la un singur punct în sfertul final, fiind blocată de timpul de odihnă solicitat de Tudor Costescu. Iar de la 60:61 se ajungea la 60:72 în 3 minute și jumătate, meci jucat…

Ce-a luat lunea trecută în capitală pe mere, într-o dispută mai greu abordabilă dat fiind că se desfășura în deplasare pe terenul pe care chiar campioana orădeană era depășită în runda inaugurală, SCM Timișoara a dat pe pere în această seară în sala ”Constantin Jude”, cedând primul sfert codașei fără victorie Dinamo Știința, care a simțit momentul prielnic și l-a câștigat pe cel de-al doilea la zece puncte diferență.

Nu era însă doar un simplu foc de paie, bucureștenii de pe locul 8 și ultimul în ”Grupa Roșie” contrând la timp revenirile alb-violeților din sferturile de după pauză, ba mai mult, pe ultimul tranșându-l tot la zece puncte diferență: 16:20, 13:23, 24:17, 11:21. Surpriză a etapei a IV-a în Liga Națională prin prisma precedentelor succese repurtate de bănățeni în seri de luni, aici cu craiovenii și cu 81:83 săptămâna trecută la Steaua, dar și prin prisma statutului celor din capitală, pregătiți de un fost antrenor al timișorenilor, Tudor Costescu, ultimi clasați fără succes în cont.

Gazdele, într-un 5 de start cu Brown, Franklin, Abu Teir, Komatina și Gorgemans, au început ezitant și nu s-au găsit în jocul la combinație, cedând deseori posesia dar și păcătuind treptat prin forțarea aruncărilor de la distanță în încercarea de a recupera handicapul, fără a fi însă deloc în zi de șut, procentajul acestui procedeu devenind ridicol, cu câte 7 ratări în condica a doi componenți.

Le fugea terenul tot mai mult de sub picioare, precum pățeau și în prima jumătate a jocului de debut acasă cu BCMU FC Argeș, pierdut atunci cu 71:84, iar ”violeții” nu s-au mai regăsit cu adevărat, totul reducându-se la un deja vu. S-a repetat oarecum istoria, de astă dată fără însă ca SCM să forțeze revenirea finală pe turnantă, ba din contră, încasând 11 puncte la rând pentru încă un deficit de -20 și în partea secundă a meciului.  

Iar astfel, în loc să abordeze cu trei victorii din 4 partide deplasarea de sâmbătă la ora 19 pe terenul liderului neînvins U-BT Cluj, timișorenii s-au trezit dezechilibrați de o lovitură pe care nu prea mulți o anticipau. Lovitură de care antrenorul Dragan Petricevic s-a ferit prin avertismentul lansat în prefațarea primirii bucureștenilor, semnalând că duelul cu Dinamo Știința nu va fi nici pe departe floare la ureche.

Cei din capitală erau ”nași” ai ”violeților” prin eliminarea pe care le-au pricinuit-o anul acesta când le era elevilor lui Bota lumea mai dragă, înaintea intrării în turneul Final4 al Cupei României, dar mai ales Dinamo Știința se arătase combativă pe cât i-a permis arsenalul în cele mai dificile prime 3 apariții pierdute în debutul noului sezon, în fața favoritelor la podium.

90:100 cu U-BT Cluj după un scor de egalitate la pauză în urma unui 31:26 favorabil gazdelor dinamoviste în sfertul I, dar și un strâns cedat sfert inaugural la Oradea, cu 25:23, rezultat final 94:74, ultima înfrângere cu sibienii, 75:82, fiind strânsă precum o sugerează și scorul, cu un salutar aport al principalilor artizani ai trupei lui Tudor Costescu, Mladen Jeremic înscriind 21 de puncte, Ousmane Barro 15, Masters 11, Badiu zece și Milutinovic 9 puncte.

Iar consistența acestora a contat decisiv pe parchetul din ”Constantin Jude”, ex-timișoreanul Jeremic marcând aproximativ la fel de mult, 20 de puncte în 37 de minute jucate, Barro 16 și 9 recuperări în 29 de minute. Cam la fel de mult au jucat și Masters, cu 11 puncte în 30 de minute, respectiv Badiu, cu 6 puncte în 29 de minute.

S-a încercat în neștire din afara semicercului, și fără succes, doar 5 din 28 de tentative în dreptul timișorenilor, ceva mai bine, 5 din numai 23 de aruncări Dinamo Știința, de la care Milutinovic a ratat 5 de la distanță, înscriind 15 puncte și izbutind 6 recuperări în 36 de minute jucate. Opt marcatori în tabăra vizitatorilor, completați de Cane cu 6 puncte, Diaconescu cu 4 și Andrei cu 3, în vreme ce Gugino n-a scuturat plasa.

Coșgheter al partidei a fost Pesakovic, cu 23 de puncte în 31 de minute jucate, dar, prin prisma celor nu mai puțin de 7 aruncări ratate de 3 puncte, s-a văzut depășit de Jeremic în duelul căpitanilor. Peste 20 de puncte a mai înscris și Komatina, 21 în 34 de minute în teren, dar cu procentaje mai bune decât Pesakovic, iar în plus cu 7 recuperări. Punct forte al gazdelor, cu 8 în plus față de bucureșteni, care au interceptat în schimb o mulțime de mingi, și combinând mai bine în semicerc, cu nu mai puțin de 7 reușite în plus de două puncte comparativ cu învinșii lor.

Din efectivul cărora și noua achiziție Franklin a mai ratat alte tot atâtea 7 aruncări de 3 puncte, izbutind 9 puncte în 24 de minute pe parchet, în care a acumulat 5 greșeli personale până la mijlocul sfertului final. Și Brown a fost blocat în jocul său, ratând în consecință toate cele 5 aruncări, în 20 de minute jucate, dar și strângând 5 greșeli personale, ultima, spre final. Mirkovic a reușit 8 recuperări și 5 puncte în 33 de minute pe teren, iar Gorgemans 9 recuperări și 4 puncte în 12 minute jucate, Dragoste semnând alte două puncte, pe când Abu Teir nici unul în 16 minute. În rest, Coconea și Lazar strângeau laolaltă 5 minute pe parchet.

Se știe și cam asta e regula, străinii fac jocul, însă când unul-doi nu sunt tocmai în mână, se simte din plin, ceea ce ar fi valabil și în cazul în care unor trupe precum SCM sau Dinamo Știința, așadar nu de cupe europene, li s-ar accidenta un component și l-ar scoate temporar de pe lista de 18, fără însă a mai avea dreptul de a-l utiliza apoi până la încheierea sezonului, conform unei decizii federale strecurate prin Biroul Executiv și adoptate în plină stagiune.

Revenind la jocul în sine, Dinamo a început meciul în căutarea primei victorii cu cinciul Masters, Jeremic, Milutinovic, Andrei, Barro, iar Andrei a deschis scorul cu o aruncare de la distanță în secunda 15, Komatina egalând peste un minut. Urmau câte 3 aruncări ratate de 3 puncte de fiecare parte, ton dat unei seri în această notă, iar abia mai apoi alte puncte ale lui Komatina, 5:3 după peste 3 minute.

Jeremic a ratat două aruncări înainte ca tot el să egaleze în minutul 5 și partida curgea anevoios, cu puține reușite. Franklin prelua apoi conducerea pentru ”violeți” cu o aruncare de la distanță, Barro egalând și el la mijlocul sfertului I.

S-a alternat apoi la conducere, Gorgemans pentru gazde, Milutinovic pentru bucureșteni de la distanță, Franklin din libere, 12:11, dar la fel și Barro, care prelua definitiv hățurile pentru vizitatori. Iar tot el a bisat, coș cu fault și 12:16. Avantaj care se menținea în ultimele peste două minute, Badiu și Diaconescu înscriind pentru Dinamo Știința iar Komatina replicând din semicerc și de la linie, cu 3 secunde rămase… 16:20.

Și nimic nu prevestea ce avea să urmeze… 13:23 în sfertul secund.

Demarat cu două aruncări ale lui Pesakovic din semicerc în primul minut, în vreme ce Gugino rata de la distanță. Egalitate la 20. Și reușita lui Diaconescu era anihilată de Komatina, dar SCM tot nu mai revenea la conducere.

Abu Teir a faultat iar Jeremic a beneficiat de 3 aruncări libere, fructificate, completat fiind de Milutinovic… 22:27. Iar apoi de Cane, ceea ce l-a determinat pe Petricevic să solicite timp de odihnă, însă fără efect. Cetățeanul Cane făcea 22:31.

Franklin a spart gheața după minute bune însă Jeremic a amuțit asistența cu o ”triță”, 24:34. Avantaj menținut de același Jeremic din libere, dar și majorat de Cane și Barro, 26:40 cu două minute înaintea pauzei. Cu atât mai mult, 26:43 prin Jeremic, completând un run de 9 puncte cu 26 de secunde rămase de disputat. Ultimul cuvânt, balon de oxigen: Komatina, ”triță” în penultima secundă înaintea pauzei… 29:43.

Sfetnic bun tot pentru trupa lui Costescu, chit că tot SCM a dat tonul, prin Komatina, din libere. A replicat Barro, Pesakovic ochind totuși o ”triță”. Tot Komatina și Pesakovic, coș cu fault, au continuat revirimentul, 39:47, cei doi bisând iar Mirkovic înscriind primele sale puncte, la mijlocul sfertului 3… 44:49.

Speranțe renăscute și se părea că jocul se va reînscrie pe făgașul dorit și așteptat de timișoreni. Însă, surpriză… Dinamo Știința a găsit prompt ac de cojocul gazdelor, Milutinovic replicând imediat, iar Barro printr-un coș cu fault. Din nou 10 puncte avans, conturate într-un minut…

Brown cu Komatina reveneau pe teren, ultimul puncta din libere, iar la fel și Dragoste, Pesakovic reușind un coș cu fault… 51:57 cu un minut înaintea încheierii sfertului trei.

Căruia i-a pus punct cu o dezarmantă ”triță” Mladen Jeremic, cu 4 secunde rămase de jucat… 53:60 înaintea ultimelor 10 minute.

Tot Pesakovic a înscris și primele puncte ale sfertului final, însă dacă bănățenii au ratat mult până atunci, au ratat și mai mult în continuare. Și de partea cealaltă, Barro, o liberă. Jocul, tot mai mult supus erorilor dar și dintr-odată pe muchie, fără ca Mirkovic să se taie, ba din contră. ”Triță” și 58:61. Reintra și Gorgemans cu aplomb, recuperând, aruncând, recuperând și ofensiv dar și scuturând în cele din urmă coșul… 60:61. La un pas de răsturnarea scorului.

Costescu a simțit momentul dificil și a solicitat timeout, de aur pentru oaspeți. De la care au punctat apoi în cascadă Masters – ”triță”, Badiu, Milutinovic de două ori și Jeremic, un run de 11 puncte, cel mai lung al partidei, până la 60:72. Putea fi chiar mai rău pentru bănățeni dar Jeremic mai și rata, libera la coș cu fault. Însă și Pesakovic, o liberă. Îl imita Barro, dar la adăpostul unui avantaj destul de liniștitor, pe când cursa de urmărire devenea un pod mult prea îndepărtat pentru timișorenii deja în criză de timp.

Și care au capotat psihic spre final, Jeremic bisând, Milutinovic înscriind chiar două aruncări succesive, iar Badiu completând distracția din libere… 61:81 în ultimul minut de joc. În consecință, nici cea mai mică consolare din partea căpitanului ”violet” Pesakovic, coș cu fault.

64 de puncte marcate acasă, oglindă a meciului ratat de la mijlocul turului, sub așteptări și în pofida calculelor de ordin general, chit că anumite indicii semnalau periculozitatea dinamovistă. Una peste alta, alb-violeți totuși în grafic cu două succese în urma primelor 4 etape, dat fiind că au dat piept cu două oponente valoric superioare pe scara ierarhică a ediției trecute, iar două inferioare.

Urmează însă o triplă a disputelor cu formațiile de podium în sezonul anterior, din Cluj, Oradea și Sibiu, în care SCM ar putea prelua învățătura lecției predate de outsider în această seară. O săptămână scurtă îi este însă defavorabilă în perspectiva primei tentative, sub Feleac.

Rezultatele etapei a IV-a în Grupa A valorică din Liga Națională, programul viitor și clasamentul, pe coloana dreaptă.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sapte − = 3

 


Ultimele articole din categoria Baschet: