SCM Timișoara pierde din nou la scor cu campioana

Baschet SCM Timișoara a început faza Top6 a Ligii Naționale precum încheia pe ultimul loc de calificare Grupa A, cu o înfrângere acasă în fața unei fruntașe de pe podium, al cincilea eșec consecutiv în campionat pentru ”violeți”, aflați și la cel de-al cincilea eșec la rând și fără excepție în noul an. Două dintre acestea, cele mai categorice, în fața campioanei CSM CSU Oradea, triumfătoare și sâmbătă de la ora 17 în meciul televizat de la inaugurarea ”Grupei Roșii”, 61:83 (29:40) în sala ”Constantin Jude”, după ce bihorenii treceau luna aceasta de bănățeni și în sala ”Antonio Alexe” cu drasticul 90:52.

Liderul câștigător la egalitate de puncte al primei faze pe grupe a ediției în curs de campionat s-a aliniat pe Bega după meciul câștigat miercuri seară acasă contra clujenilor în seria patrulater din FIBA Europe Cup, ceea ce i-a determinat pe vizitatorii de pe Crișul Repede să apeleze pentru maxim 25 de minute la componenții din efectiv, nu mai puțin de unsprezece rulați în deplasarea în Banat, iar nouă dintre aceștia cu prezențe în teren între 15 și 25 de minute, chiar și așa fără a se împiedica însă de gazdele cu șansa a doua.

A căror partitură ofensivă a fost și de această dată dejucată fără replică, precum la Oradea, unde alb-violeții strângeau numai 52 de puncte, 61 în această după-amiază, rotunjite mai degrabă prin salvarea aparențelor în sfertul final, pe când campionii erau deja cu sacii în căruță, 20:18 în ultimele zece minute.

Până atunci însă, cu excepția câtorva faze din sfertul inaugural, inegalul duel devenise deja fără istoric, CSM CSU Oradea desprinzându-se și la 26 de puncte diferență, mulțumită și unei covârșitoare dominații sub panouri, 23-38 la recuperări. Calibrând uniform rotația cât mai multor componenți în cinciul din teren, bihorenii au bifat cu detașare deplasarea în Banat după succesul cu clujenii și înaintea ieșirii miercuri în Israel, tot în cupele europene: 21:23, 8:17, 12:25, 20:18. Iar la fel de semnificativ în privința menajării unor piese cheie e că oaspeții l-au avut ca principal marcator pe veteranul ex-violet Cătălin Baciu, autor a 15 puncte, cu mențiunea că aproape jumătate din punctele câștigătorilor, 40 din 83, au fost înscrise de cei șase jucători introduși pe parcurs de pe bancă, la start fiind Petrescu, Watson, Barnette, Zekovic și Richard.

Cu Popa, Brown, Franklin Jr., Pesakovic și Komatina, gazdele au egalat de două ori prin Komatina în primele tot atâtea minute, ba chiar au și preluat conducerea la limită în minutul 3 prin ”trița” lui Franklin Jr., 7:6 – unică situație de acest gen, însă Watson l-a imitat în replică peste numai 17 secunde, 7:9, Barnette și tot Watson izbutind pe atacurile imediat următoare prima desprindere a favoriților… 7:13.

La care Komatina a ripostat cu două coșuri consecutive, în două minute în care Baschet SCM s-a și apărat mai bine, 11:13, însă un run orădean de opt puncte a fost stopat abia prin solicitarea unui timp de odihnă. De folos, alb-violeții revenind spre finalul sfertului I inclusiv cu alte două coșuri ale lui Komatina, 21:23. 

Mai mult, timișorenii au egalat după primele 23 de secunde din sfertul al doilea, prin Bogdan Popa, 23:23, dar avea să fie și pentru ultima dată când tabela de marcaj nu indica un scor defavorabil gazdelor. Căci Fometescu și-a fructificat aruncările libere iar Nikola Markovic, cel mai folosit jucător de către Achim, pe prima dintre ele, orădenii luând din nou încet, încet inițiativa, mai ales prin a se apăra tot mai dârz. Iar diferența a crescut rapid, până la 27:40, cu cel mai lung run al partidei, de 11 puncte…

Diferență teoretic și în principiu recuperabilă, ceea ce n-a fost însă cazul, chit că timișorenii au început ceva mai bine și după pauză, apropiindu-se în câteva rânduri la 9 puncte. Zekovic a ochit însă de la distanță la mijlocul sfertului 3, 36:50, iar vizitatorii s-au distanțat și mai clar în următoarele 5 minute, până la 41:65 înaintea ultimelor zece minute, grație lui Baciu. Iar același Baciu avea să înscrie și primele puncte ale sfertului final, 41:67, diferență maximă a meciului, jucat.

Fiind completat pe lista principalilor marcatori ai învingătorilor de Zekovic, Richard și Broussard, cu 14, 13 respectiv 12 puncte, urmați la acest capitol de alți 6 colegi: Watson cu 7, Barnette și Reljic cu câte 6, Markovic cu 5, Petrescu 3 și Fometescu două puncte.

De la gazde, mica zestre a fost îmbogățită de coșgheterul întâlnirii, Milos Komatina, cu 19 puncte, aproape o treime din totalul învinșilor, autor și a 6 recuperări, precum Brown, completat de Popa cu 11 puncte, Pesakovic și Franklin cu câte opt, Dragoste șase puncte, Lazar 4, Brown 3 și Coconea două.

Mult mai strâns a învins în deplasare secund clasata la egalitate de puncte, CS Dinamo Știința – U-BT Cluj 82:84, în București. Etapa I din Top6 se încheie luni la Sibiu, urmând ca în runda a II-a Baschet SCM Timișoara să joace la Steaua luni 3 februarie de la ora 19. Clasamentul, pe coloana dreaptă.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − = 5

 


Ultimele articole din categoria Baschet: