SCM Timișoara pierde încă din primele 5 minute avansul din tur și e eliminată de liderul grupei a II-a valorice, Dinamo Știința în Final4

Baschetbaliștii de la SCM Timișoara au pierdut în această seară în București manșa a II-a televizată a sferturilor de finală din Cupa României, dar totodată și calificarea în turneul final, gazda din grupa secundă valorică a Ligii Naționale anihilând încă din primele 5 minute handicapul celor 11 puncte din meciul tur. CS Dinamo Știința se distanța chiar și la 13 puncte în sfertul I, deținea 14 avans la pauză și 17 înaintea ultimului sfert, în cursul căruia urca și la 20, elevii lui Tudor Costescu strecurându-se în ultimele secunde din libere, 96:83, suficient pentru 171:169 la general, după ce ”violeții” se apropiau la numai 8 puncte în ultimul minut, diferență la care ar fi pătruns în Final4.

Obiectiv ratat de clubul bănățean, alb-violeții fiind surprinși în returul de la ora 18:15 de replica bucureșteană tranșantă încă din start și neavând antidotul suficient într-o cursă de urmărire ce părea în cele din urmă a avea sorți de izbândă, dar încheiată cu ieșirea din peisaj. SCM Timișoara s-a aliniat în capitală într-un cinci deja clasic în acest sezon și la adăpostul acelui 86:75 victorios miercurea trecută, vizând însă mai degrabă apărarea avantajului din manșa I decât obținerea unei noi victorii, ceea ce izbutea tur-retur contra roșu-albilor în Grupa A valorică din campionat, strategie cu efect de bumerang, dejucată rapid de elevii lui Tudor Costescu, dintre care 2 au contribuit decisiv cu double-double.

Vizitatorii păreau totuși a ajunge la liman odată ce coșgheterul Vladan Vukosavljevic a înscris de la distanță cu 46 de secunde rămase de jucat, 91:83, scor la care gruparea mai bine cotată era cu un pas în Final4, însă pe fondul unui final foarte fragmentat dinamoviștii au refăcut strict din aruncări libere avantajul suficient pentru calificarea în semifinale, de peste 11 puncte în meciul retur, deținut în fiecare dintre sferturi: 27:16, 27:24, 15:12, 27:31.  

Elevii lui Cristian Bota puteau fi avertizați de răsturnarea de situație din primul joc retur al sferturilor de finală, disputat marți seară la Craiova, unde SCMU s-a impus cu 79:66, diferență de puțin inferioară celei asigurate în tur acasă de formația mai bine cotată din Sibiu, învingătoare atunci cu 15 puncte avans, însă n-au izbutit ceea ce reușeau tot astăzi campionii orădeni în capitală, bihorenii tranșând favorabil și manșa a II-a cu steliștii, pentru o pătrundere detașată în Final4.

Din contră, SCM Timișoara a fost pusă pe picior greșit încă din primele minute ale sfertului I, în care CS Dinamo Știința, în 5-ul de start Daniel Ioniță, Justin Baker, Michael Deloach, Marcu Badiu, Ousmane Barro, s-a propulsat la 15:4, diferență echivalentă celei de la finalul partidei tur. Implicit, vizitatorii s-au văzut nevoiți să alerge după refacerea handicapului, și cu emoții în privința deznodământului final, făcându-și meciul cât se poate de greu. Iar alternanța aparițiilor recente în Top6 și Cupa României le-a turnat plumb în picioare tocmai la momentul decisiv pentru calificarea în Final4, elevii lui Costescu simțind că pot menține avantajul suficient, după ce primele 10 minute le încheiau cu 27:16.

Au fost dominanți în jocul la recuperare și mai preciși în aruncări, etalându-și superioritatea până la pauză și dând tonul cursului ireversibil al meciului, pe când timișorenii, de la un moment dat în disperare de cauză, au insistat contraproductiv prin aruncări de la distanță, nu mai puțin de 32 însă doar 11 fructificate, trezindu-se spre final la un pas de eliminare. Le mai venea inima la loc când sârbul Vukosavljevic, cel mai activ baschetbalist al trupei lui Bota, peste 32 de minute în teren, își rotunjea de la distanță în ultimul minut zestrea de 26 de puncte, completată cu 6 recuperări, însă finalul a fost strict al roșu-albilor.

Precisul Deloach, care a izbutit un double-double în cele mai multe minute jucate în meci, 36, cu 16 puncte, 18 pase decisive și 5 recuperări, a dat semnalul asaltului final, continuat tot de la linia de libere de Ousmane Barro și completat la mustață de aceeași manieră de căpitanul bucureștenilor, Justin Baker, faultat de Komatina după ce Sherwood Brown nu ochea coșul care ar fi putut asigura calificarea. Baker, cu procentaje de la 50% în sus din toate procedeele în cele 34 de minute jucate, și l-a menținut pe cel maxim din libere, 96:83 la mustață, adunând 24 de puncte și 10 recuperări, double-double. 

Gazdele pecetluiau în jumătatea ultimului minut surpriza unei răsturnări de situație care a plutit în aer încă din sfertul inaugural, când urcau și la 13 puncte avans, mărit chiar la 15 în cel de-al doilea, încheiat 54:40, scor suficient la pauză pentru calificarea formației din grupa a II-a valorică în Liga Națională.

Puțin după pauză, aceiași Baker și Barro dădeau tonul unei și mai clare desprinderi, printr-o aruncare de la distanță și un coș cu fault, 62:46, și nu mult a mai trebuit ca Dinamo Știința să atingă și avantajul de 68:49, aproape 20 de puncte. Avea să vină și clipa aceea, după recuperări ofensive, libera lui Barro și aruncările consecutive de două puncte ale lui Stefanovic, Badiu și Baker, pe mijlocul sfertului patru, 86:66 cu 4 minute și două secunde rămase de jucat.    

Timișorenii, în program și cu deplasarea de sâmbătă la ora 18 la Cluj, U-BT calificându-se în schimb în Final4 prin a se detașa de la ora 20 în Trivale cu 66:86, dublă victorie cu BCMU FC Argeș, au trăit așadar cât se poate de periculos pe final, fără a evita implacabilul. Aproape c-au înjumătățit ce-i drept handicapul în doar două minute și jumătate, inclusiv prin 5 puncte consecutive în contul lui Brown, dar n-au făcut față dorinței mai mari de revanșă a formației pe care o depășiseră de 3 ori în ultimele câteva luni.

Pentru care Badiu, Ioniță, Barro și Stefanovic au înscris fiecare peste zece puncte, normă pe care din partea învinșilor au semnat-o Stojadinovic cu 14 puncte și Brown cu 11, Randolph și Pesakovic marcând câte 9 iar Popa Calotă opt, cu câte 6 recuperări și pase decisive, pe când Komatina, Diculescu și cu Baciu au înscris câte două puncte. 

Ultimă seară posomorâtă de iarnă pentru SCM Timișoara, care va urmări de la distanță pe 17 și 18 aprilie, peste 4 săptămâni, un turneu final al Cupei României reunind campioana CSM CSU Oradea, liderul din Top 6, BC CSU Sibiu, multipla deținătoare la zi a trofeului, U-BT Cluj, și merituoasa formație a lui Tudor Costescu, CS Dinamo Știința București. 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = trei

 


Ultimele articole din categoria Baschet: