SCM Timișoara preia conducerea în ultimele nici 3 minute și se impune de puțin pe terenul codașei Dinamo Știința

Baschetbaliștii Timișoarei au început noul an precum îl încheiau pe cel anterior, printr-o victorie tot în capitală, unde tot Vladan Vukosavljevic s-a detașat printr-un alt double-double. S-a dovedit a fi însă mult mai greu pe terenul ”lanternei roșii” fără victorie CS Dinamo Știința, depășită în cele din urmă după ce Komatina a preluat conducerea cu două minute și 24 de secunde înainte de final, 81:82. Avea să se încheie 85:87 (43:39), ”violeții” completând astfel duble succese tur-retur în dauna bucureștenelor pe care le devansează în Grupa valorică A din Liga Națională. Iar sâmbătă de la ora 18 urmează în Bănie căderea de cortină peste retur, SCMU Craiova – CS SCM Timișoara, între a treia și a șasea clasată, calificate deja în Top6.

Seară de luni cu emoții pentru vizitatorii bănățeni în jocul televizat de la finele penultimei etape a returului din sezonul regular în Liga Națională de baschet masculin, SCM Timișoara redresându-se abia spre final și răpindu-le dinamoviștilor pregătiți tocmai de Tudor Costescu satisfacția unui prim triumf în acest campionat, deziderat amânat implicit pentru runda finală, duminică de la ora 19:45, acasă cu vecina de suferință concitadină Steaua.

La căderea cortinei peste ultima etapă din 2018, sâmbătă 29 decembrie, timișorenii se detașau mult mai clar încă din prima parte a duelului plecat de la egalitate de puncte în clasament și decisiv pentru calificarea în Top6, 70:85 (33:44) la București cu Steaua, dar atingerea obiectivului cât și dorința codașei de a sparge gheața au complicat misiunea alb-violeților în disputa de la ora 18.

Adjudecată totuși ca prim pas cu dreptul în 2019, după un 2018 cu grele lovituri în afara terenului, bănățenii conturând astfel de Bobotează cea de-a doua serie de victorii cuplate împotriva cluburilor bucureștene. Gazdele aveau să câștige însă primul sfert și să fie la conducere la pauză, după care s-au impus și în sfertul trei, ultimul consemnând în schimb cea mai mare diferență de scor, favorabilă câștigătorilor la potou: 21:15, 22:24, 19:18, 23:30.

Adăugând și triumful acasă la scor împotriva argeșenilor de care sunt devansați cu un punct, timișorenii vor aborda deplasarea la oltenii triumfători în tur la mustață pe Bega cu doar 3 puncte mai puțin decât campioana CSM CSU Oradea, diferență punându-i pe ”violeți” într-o foarte bună lumină, în special prin prisma gravelor probleme administrative ale clubului de pe Bega, trăgând ponoase din trecut.

Putea fi însă și altfel în această seară, căci, chiar și spre final, CS Dinamo Știința a ținut cu dinții de fragilul avantaj, mai întâi Ioniță ochind o ”triță” cu nici 5 minute înaintea ultimei sirene, 77:74 imediat după ce bănățenii egalau, iar apoi Kemp înscriind pentru 79:76 dar și fructificând ambele aruncări libere, 81:79 după o altă egalare semnată de vizitatori.

Vukosavljevic își reintra însă în rol și îi apropia apoi pe bănățeni prin fructificarea ultimei ”libere” la dispoziție, ceea ce Diaconescu n-a izbutit, ratându-le pe ambele, după care tot Vukosavljevic a izbutit o recuperare defensivă din care Komatina a preluat conducerea… 81:82.

Era parcă scris în stele iar SCM Timișoara n-a mai ratat oportunitatea de a rămâne în frunte, Vukosavljevic aplicând indigoul prin a fructifica doar a doua aruncare liberă, Randolph ochind de două puncte și Pesakovic fructificând ambele ”libere”.

S-a încheiat așadar cu zâmbetul pe buze pentru formația mai bine clasată, însă fără a convinge, la capătul unui meci care a putut reliefa multe din tarele întrecerii elitei masculine sub panourile interne, legate printre altele de calitatea generală a partiturilor, dar și de predilecția oponentelor pentru utilizarea străinilor în 5-ul de start, in corpore la bucureșteni respectiv 4 la oaspeți, cu atât mai bătătoare la ochi în condițiile în care dădeau piept ultima cu antepenultima clasată. Încheind partida cu un total de numai 35 de puncte înscrise de jucătorii români, dintre care 18 de către elevi ai lui Costescu.

Subiectul este însă tabu iar menționarea sa nici nu-și mai are rostul, căci i-ar ofusca pe sensibilii considerându-se invariabil îndreptățiți a deține adevărul și prim-planul, pe când ”vinovăția” ar fi atribuită fără greș mesagerului care ar mai avea cutezanța să contureze asemenea remarci, așa încât ne limităm la a mai bifa banala consemnare a încă unui modest meci de campionat al caravanei fără busolă din Liga Națională masculină.

Joc adjudecat de o manieră atipică de bănățeni, până acum cel mai adesea învinși spre final după starturi promițătoare, dar de astă dată aplicând cu succes o cursă de urmărire cu final fericit.

Inițial, Barro și Kemp preluau conducerea pentru dinamoviști iar punctele lui Deloach îi desprindeau la 8:2 după două minute, diferență care avea să se consemneze și la finele primului sfert… 21:15. Randolph devenea abia al doilea marcator al timișorenilor, după mai bine de 4 minute, primele patru puncte aparținându-i ex-stelistului Diculescu, iar Vukosavljevic semnala că ”violeții” își intrau în ritm, apropiindu-i la 10:9. Apoi, după 6 minute de joc, ”trița” lui Brown aducea întâiul avantaj al bănățenilor, 12:13, bisat de același Vukosavljevic, însă ultimele 3 minute aparțineau exclusiv gazdelor, marcatoare pe rând a 7 puncte prin Baker, Barro, Deloach și Ioniță.

Bota a împrospătat rândurile pentru startul sfertului secund, cu Pesakovic, Popa Calotă, Coconea și Baciu, ultimul deschizând contul… 21:17. Baker avea să asigure cea mai mare diferență de până atunci, 26:19 printr-o aruncare de 3 puncte, iar doar ”trițele” lui Pesakovic în același minut au mai temperat avântul codașilor… 29:28.

Redesprinși însă prin coșuri ale lui Barro dar și o nouă aruncare de la distanță izbutită de Baker, 42:34 cu un minut și 29 de secunde înaintea pauzei.

Jucătorul meciului, Vukosavljevic, liniștea însă prompt apele, prin aruncări libere dar și un coș cu fault, 42:39, sugerând că ”violeții” au suficiente resurse pentru a contracara elanul ultimei clasate. Chiar și așa, se anunța o parte secundă cu dificultăți pentru cei de pe Bega…

Mai întâi însă, până la pauză, Baker fructifica doar una din 3 aruncări libere, acordate după faultul lui Brown, iar Vukosavljevic rata și el, însă de la distanță.

Nici Barro n-a profitat decât de o ”liberă” la începutul sfertului trei, iar punctele succesive ale lui Brown, Randolph și Stojadinovic, ultimul, de la distanță, i-au readus de puțin pe bănățeni în frunte, 46:48 în nici un minut. Iar același Randolph avea să pluseze cu alte trei, 46:51, moment în care oaspeții s-au considerat probabil prematur cu punctele în căruță.

Implicit, de la cel mai mare avantaj al lor, la surpriza de a fi întrecuți din nou de dârjii bucureșteni, care, strict pe mâna lui Baker și Badiu s-au apropiat la 54:55, după care Deloach a preluat conducerea.

Aproape 3 minute și jumătate le luau timișorenilor pentru a înscrie din nou, prin salvatorul Vukosavljevic, reducând din handicap la 60:57, însă sfertul 3 aparținea la limită bucureștenilor, grație lui Badiu, cu 19:18, avantajul înaintea ultimelor zece minute fiind încurajator pentru lanternă… 62:57.

În cele din urmă, cu toate că Dinamo urca și la 7 avans cu 7 minute rămase de jucat, 72:65 mulțumită lui Kemp, SCM Timișoara a revenit într-un singur minut la 74:74, suficient pentru a pregăti asaltul final, de succes…

A fost tot seara lui Vukosavljevic, cu 25 de puncte și 11 recuperări, completat de la învingători de compatriotul său Nikola Pesakovic, cu 18 puncte dintre care 4 din aruncări de la distanță, dar și 4 pase decisive. De fapt, timișorenii au ochit 9 ”trițe”, din 22 de încercări, mai bine decât de obicei, capitol la care au contribuit și Brown respectiv Diculescu, cu câte două fiecare din 4 tentative, în 28 respectiv 26 de minute jucate nord-americanul înscriind 9 puncte iar bucureșteanul din Banat, zece. Cel mai mult avea să transpire însă coșgheterul Vukosavljevic, 34 de minute.

Randolph a marcat 13 puncte și a reușit 4 recuperări respectiv 3 pase decisive în 27 de minute, Baciu înscriind 4 puncte, Stojadinovic și Popa Calotă câte trei iar Komatina două.

Cel mai mult au jucat Deloach și Baker, peste 38 respectiv 35 de minute pentru dinamoviști, din partea cărora Barro a contribuit cu 19 puncte și 9 recuperări, iar căpitanul Baker cu 19 respectiv 7. Kemp a totalizat 15 puncte și 8 assists, iar Deloach a adunat 12 puncte și 10 pase decisive. În fine, Ioniță și Badiu au plusat cu câte 8 puncte, în vreme ce Dominique și Calenic, din primul cinci, au marcat numai două respectiv nici unul.

Rezultatele etapei a XIII-a în Grupa A din LNBM, clasamentul la zi și programul rundei finale a returului, din weekend, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 + = treisprezece

 


Ultimele articole din categoria Baschet: