SCM Timișoara, prim pas suficient de mare spre Final4: 86-75 cu Dinamo Știința + FOTO

Baschetbaliștii Timișoarei au abordat cu bine primul joc din două săptămâni succesive cu intermediare constând în meciuri eliminatorii, distanțându-se suficient de mult pe teren propriu în manșa I a sferturilor Cupei României, astfel încât să spere îndreptățit la calificarea în Final4. Cu gândul și la primirea sâmbătă a campioanei bihorene, elevii lui Cristian Bota și-au calculat precis pașii pentru a-și asigura un avantaj potrivit în perspectiva returului de miercurea viitoare din București, 86:75 (45:44) cu CS Dinamo Știința, echivalent cu cel mai mare avans avut de ”violeți” într-o dispută cu 11 schimbări de lider, ”locomotivă” a învingătorilor fiind centrul sârb Predrag Vukosavljevic, double-double cu 32 de puncte și 11 recuperări.

După un meci greu în weekend la Sibiu, unde s-au ținut foarte tare mai ales până la pauză, bănățenii au abordat precaut jocul de la ora 17 din sala ”Constantin Jude”, primul dintr-o serie de 4 până la finele săptămânii viitoare, sâmbătă de la ora 17:45 urmând vizita campioanei CSM CSU Oradea, miercurea viitoare returul la București al dublei eliminatorii cu Dinamo Știința iar apoi deplasarea în campionat la U-BT Cluj.

La un asemenea program, a începe ”careul” prin a te impune pe teren propriu la 11 puncte diferență în fața echipei pe care o învingeai aici în noiembrie cu un similar 83:70 în turul Grupei A valorice din campionat, constituie un prim pas cât se poate de adecvat.

Nici prea prea, nici foarte foarte din partea timișorenilor, maximul serii în sferturi fiind stabilit de vizitatorii lor de sâmbătă, CSM CSU Oradea – Steaua 83:63, cu mențiunea că dinamoviștii sunt fruntași în a doua grupă valorică în care rulează și concitadinii lor roșu-albaștri.

SCM Timișoara a câștigat majoritatea sferturilor, cel inaugural la 6 puncte diferență iar cele din urma pauzei la câte 5, diferență consemnată în favoarea bucureștenilor și într-al doilea, prin care aproape că îi ajungeau din urmă pe amfitrioni la jumătatea disputei… 32:26, 13:18, 19:14, 22:17.

Începutul jocului a fost foarte echilibrat, cu o ușoară desprindere a favoriților spre finele primului sfert, avantaj menținut în primele minute ale celui secund, dar nu și până la pauză, 45:44, ceea ce i-a determinat pe alb-violeți să caute o desprindere decisivă, croită în prima jumătate a sfertului III, până la 60:49 în minutul 25, conservând apoi scorul, cu o variație, reapropierea elevilor lui Tudor Costescu în primul minut din sfertul final, 64:61, dar și două minute imediat următoare în care a cincea clasată în Top 6 și-a arătat superioritatea la momentul oportun, 71:61 în minutul 33.

Era clar că dinamoviștii vor veni să-și vândă cât mai scump pielea, în ideea smulgerii unui scor cât mai strâns care să le permită să spere, ceea ce în accepțiunea lor oarecum au și reușit, dar timișorenii au bifat necesarul pentru a pune piciorul în prag încă din prima manșă. Sugestiv ar fi de semnalat că în campionat, în Grupa A, din care, încheind ultimii, alb-roșii nu intrau în Top6, Dinamo Știința a fost depășită mai clar de bănățeni în returul din capitală.

Interesant, s-au înregistrat în această seară diferențe aproape din 5 în 5 puncte în favoarea gazdelor manșei I, pe lângă succesul la 20 avans al orădenilor consemnându-se și BC CSU Sibiu – SCMU Craiova 89:74, tot ca un pas decisiv al celor de pe Cibin spre Final4, inferior plusului ”violeților” fiind cel al clujenilor, U-BT – FC Argeș 93:88.

La triumful elevilor lui Bota a contribuit în special Vukosavljevic, prezent 37 de minute pe teren și autor a peste o treime din punctele câștigătoarei, completat de Octavian Popa Calotă cu 22 de puncte și 6 recuperări în 26 de minute jucate, respectiv Terrell Sherwood Brown, cu 16 puncte și 8 recuperări în 32 de minute.

În general, timișorenii au ochit cam jumătate din aruncări, 15 din 31 de două puncte, respectiv 11 din 24 de la distanță, diferența făcându-se în linii mari pe toate planurile, de exemplu la recuperare, 43 la 29 pentru bănățeni, în special pe apărare, dar și la precizia aruncărilor, oaspeții țintind 18 din 41 de tentative la două puncte, 8 din 26 de la distanță și numai 15 din 23 de libere, respectiv în ceea ce privește aportul băncii de rezerve, mai completă în cazul ”violeților”, în condițiile în care și Costescu a jucat tot 10 baschetbaliști, și tot atâția de peste hotare aidoma celor 6 din tabăra lui Bota. Paradoxal, pentru un selecționer al lotului național de seniori.

Pe lângă ”tripleta” care a marcat marea majoritate a punctelor câștigătorilor, Stojadinovic a înscris și el 8 în 20 de minute, Randolph 5 în 25 de minute, iar Diculescu 3 în 15 minute, Komatina strângând 20 de minute fără a scutura plasa coșului, Pesakovic 17 minute, Coconea cinci iar Baciu trei.

Bota nu s-a abătut nici în Cupa României de la opțiunea alegerii 5-ului standard, Diculescu, Randolph, Brown, Stojadinovic, Vukosavljevic, pe când Costescu a început cu Deloach, coșgheter al învinșilor cu 19 puncte, 7 recuperări și 5 pase decisive, respectiv Badiu, Barro, Kumpys și Baker, aceștia trei din urmă contribuind cu 18 puncte respectiv câte 12. Au arbitrat Laurentiu Grigoraș, Mircea Șerban și Șerban Rașoga.

Fotografii de Erik Geiger

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− cinci = 1

 


Ultimele articole din categoria Baschet: