SCM Timișoara și-a lansat echipa de fete. Noua formație debutează la mijlocul lunii la Arad

Timișoara va avea în continuare o echipă de baschet feminin chiar dacă BCM Danzio nu s-a mai înscris în nici o competiție. Nou-înființata CS SCM Timișoara s-a înscris în Liga 1 și va debuta la mijlocul lunii octombrie în deplasare la CS Universitatea Goldiș ICIM 2 Arad. Timișorencele vor juca un amical vineri după-amiază cu CSU LPS Alba Iulia. Din lotul SCM-ului vor face parte multe junioare provenite de la CSȘ Bega, alături de care se dorește aducerea unei străine, dar și a unui tehnician străin care ar putea să fie Bogdan Bulj, cel care a fost un an și jumătate principal la Danzio. 7 echipe de sine stătătoare vor lua startul în ediția 2016-2017 a Ligii 1, alături de cei 10 sateliți ai echipelor din Liga Națională. Bănățencele fac parte din grupa doi, singura cu 7 echipe, iar celelalte două grupe sunt de câte 5.

Timișoara a așteptat mai mult de un deceniu pentru umplerea golului lăsat de desființarea lui Avanpost până la apariția lui BCM Danzio. Formația care a jucat șapte sezoane în prima ligă, a fost o prezență constantă în play-off și s-a salvat anul trecut pe teren de la retrogradare a spus pas participării în Liga Națională în această vară din cauza problemelor financiare mari cu care s-a confruntat și lipsa finanțării. Clubul nu s-a înscris nici în liga secundă. Totuși orașul de pe Bega ar putea avea după doar un sezon de pauză din nou o echipă feminină de baschet pe prima scenă dacă CS SCM Timișoara (cum apare în programul anunțat pe site-ul federației) va reuși să promoveze în primul an de existență, cum a făcut și Danzio.

img_3417De noua echipă de fete se va ocupa Veronica Gavrilă, șef de catedră la CSȘ Bega, clubul la care s-au format majoritatea junioarelor care vor forma lotul. „Mă bucur foarte mult că am reușit să sensibilizăm municipalitatea să pornim pe un proiect nou, bine pus la punct, cu oameni care-și doresc să facă performanță în Timișoara. Un club al municipalității, sperăm să începem de la 0 și să începem foarte bine, de data aceasta să putem să ne ținem jucătoarele pe care le creștem în oraș. Mi-a plâns sufletul ani de zile să văd că am crescut jucătoare de lot de senioare și au participat la campionate europene foarte multe să plece din acest oraș. Sperăm din tot sufletul să putem să le aducem înapoi. Este greu ca și buget, am pornit pe ultima sută de metri, avem un buget foarte restrâns, sperăm la rectificări să ajungem la un buget care să ne permită să avem pretenții de promovare în eșalonul superior dar până atunci încercăm să supraviețuim. Ne bucurăm că existăm. Majoritatea jucătoarelor sunt din CSS Bega Timișoara”, a declarat Veronica Gavrilă.

„Încă din vară am discutat despre acest proiect cu doamna Vera. Am spus din prima fază că vreau să mergem la un drum doar împreună. Am mare încredere în dânsa. Prima discuție a avut loc chiar după o emisiune, când am ieșit am discutat de secția fete doar că în prima fază avem ceva probleme pentru că această secție nu a fost cuprinsă în bugetul clubului. Trebuie să aveți răbdare, încredere, să ne lăsați să găsim soluțiile pentru a avea continuitate această secție”, a spus și Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet din cadrul SCM-ului.

Despre buget…

Părerile au fost împărțite în cadrul consiliului de administrație a clubului municipal dacă este necesară apariția unei alte echipe, pe lângă cele trei preluate în sezonul trecut pentru a putea continua finanțarea din bani publici a acestora. Pentru echipa de fete s-au alocat în prima fază 62.000 de lei. „Bugetul a fost votat de consilul de administrație al clubului până la finele anului calendaristic, este vorba de 62.000 de lei, o sumă foarte mică în raport cu celelalte sporturi pe care le finanțăm în integralitate. La această sumă se vor mai adăuga sume venite din zona privată și mai există promisiuni pentru 30 octombrie, va fi o rectificare de buget la nivelul Consiliul Local în care vom cuprinde o sumă mai decentă pentru secția de baschet. Să nu se înțeleagă că am pornit această secție fără bani, sigur că obiectivul asumat de către consiliul de administrație chiar din primul an este promovarea. Nu înființăm echipe doar de dragul de a le înființa sau a fi a-b-b-a, să intrăm din a în b și din b în a. Este un proiect pe 4, 5 ani pe care l-am discutat în detaliu. Baremurile pentru a doua divizie nu sunt mari, sunt foarte mici, de aceea încercăm să creem această echipă polarizând-o în jurul doamnei Vera și în jurul junioarelor unde pretențiile financiare sunt de la început decente și sunt în conformitate cu ceea ce ne permite nouă legea. Căutăm soluții legale pentru a crește această echipă din toate punctele de vedere de așa manieră încât chiar de la înființare să intrăm în prima ligă. Este cea mai nouă echipă a SCM-ului, este cea mai normală în condițiile în care toate celelalte 3 sunt împrumutate. N-am vrut să mai fie o sincopă în baschetul feminin, Danzio s-a desființat, plecau foarte multe jucătoare, nu ofeream șansa ca junioarele de excepție să aibă o finalitate, să joace la o echipă de senioare”, a declarat Radu Țoancă, președintele SCM Timișoara. Acesta a mai spus că își dorește atragerea final 8-ului cupei de la băieți la sala Constantin Jude, că pentru sezonul viitor (2017-2018) se încearcă pornirea unei echipe de handbal feminin la SCM, iar numărul secțiilor de la club ar putea ajunge la 16.

Veronica Gavrilă este angrenată atât la echipele U13 și U14 de la CSS, în Performbaschet și are alte obligații administrative, astfel că se vrea aducerea unui antrenor străin care să se ocupe tot timpul de echipă. Cum regulamentul Ligii 1 nu permite echipelor să aibă antrenor străin, Gavrilă va fi antrenorul principal, iar cel care va veni va avea o altă funcție. „Încerc să ajut cât pot, să fiu prezentă și la deplasări și la tot ce ține de bunul mers al echipei SCM în Liga 1. Încercăm să aducem o jucătoare străină și un antrenor străin. Mi-aș dori să pot să colaborez cu Bogdan Bulj. A fost la echipa Danzio, a fost omul care a ridicat nivelul jucătoarelor. Având jucătoare din pepiniera mea eu am discutat foarte mult cu ele după schimbarea Dan Ionescu, Bogdan, a mai fost Kolarevic. Au prins foarte multe cei trei antrenori și foarte bine știe să le pună în valoare și este un antrenor foarte bun”, a mai spus Gavrilă. Bogdan Bulj a fost adus la Timișoara la jumătatea sezonului 2014-2015 când l-a înlocuit pe Kolarevic. Cu echipa alb-violetă a obținut locul 7 în primul sezon și locul 9 în al doilea când a fost nevoit să folosească mai multe junioare de la CSȘ după ce străinele au plecat pe rând de la echipă. Sârbul a făcut parte din staff-ul tehnic al naționalei de senioare a țării sale care câștiga titlul european în 2015, acesta fiind scout. În aceeastă vară a fost antrenorul principal al naționalei feminine U20 a Serbiei cu care a încheiat pe locul 4 la competiția de la Matosinhos unde pe podium au urcat Spania, Italia și Rusia.

Nu a fost publicat încă regulamentul specific noii ediții a Ligii 1. Se va merge probabil pe aceeași variantă de anul trecut când era obligatorie prezența a 5 jucătoare sub 20 de ani pe foaia de joc și cel puțin una în  teren, cu maxim o stranieră. În lot la ora actuală au fost cooptate 14 jucătoare, trei dintre acestea au debutat în sezonul trecut în prima ligă cu Danzio: Mita, Neagu și Serrieh. Acestea au terminat junioratul, la fel ca și Bota care s-a operat și va lipsi o lună. Pentru aceasta trebuie dezlegare de la fosta echipă din prima ligă. Celelalte fete sunt născute între 1999 și una de 2003 care va apărea ocazional la echipă. Pe lângă acestea va apărea o jucătoare străină. „Vom aduce o jucătoare străină la acest lot. Până reușim la pretransferuri și atunci o să avem și un buget adecvat. Să reușim să mai aducem, depinde de ce nevoi mai avem, una, două sau trei jucătoare românce”, a adăugat Veronica Gavrilă. „Fundaș-extremă ne dorim o jucătoare care să fie mai experimentată, să poată să ia jocul pe cont propriu, să ia decizii și să poată să ajute jucătoarele junioare. Cred că sârboaică, nu ne permitem buget și mai mult din mediu privat”.

Nu va fi nimeni de la fostul club care a activat în prima ligă, în schimb, dacă se reușește promovarea în acest sezon, Veronica Gavrilă speră să poată să readucă jucătoarele timișorene care joacă la alte echipe de senioare. „Nu o să fie nimeni de la vechea echipă. Clar dacă începem un proiect nou cu oameni care-și doresc din nou să facem performanță. Este foarte greu, sunt fete junioare. Îmi doresc să-mi aduc înapoi fostele jucătoare, să vorbim cu Dora Ardelean, Adina Stoiedin, Cristina Zidaru, să termine Bianca colegiul să o aducem  și pe ea”. Antrenoarea a vorbit și despre titlul la U23 cucerit de BCM Danzio în 2013 când pe banca tehnică erau Dan Ionescu (principal) și Veronica Gavrilă (secund). „Acel nucleu dacă era ținut până la ora actuală ne băteam la titlu, fără să mai aducem absolut nici o jucătoare de afară. Din păcate s-a întâmplat, n-am fost ascultată, n-am fost cooptată în staff, numai am ajutat cu jucătoarele, dar nimeni n-a acceptat o idee bună, un sfat bun și de aia nici n-a mers. Acum ne trebuie câțiva pași, câțiva ani în care să putem să ne ridicăm viitoarele jucătoare. 2003, 2004 sunt două  generații de excepție campioane, vicecampioane, copii cu perspectivă dar nu pot să joace. Le trebuie 2, 3 ani în care ele să poată să ajungă la liga 1, să crească pepiniera și atunci o să putem să avem un nucleu de jucătoare a noastre autohtone. Până atunci îmi doresc să aducem fostele jucătoare, la anul când ne dorim promovarea să putem să discutăm și să facem o echipă competitivă cu jucătoare majoritatea timișorence. Dar timpul a trecut, jucătoarele au plecat și acum trebuie să o luăm iar de la capăt cu pași mărunți, cu răbdare și cu oameni care își doresc să facă performanță”, a mai spus Gavrilă.

Componența Ligii 1

CS SCM Timișoara a fost repartizată în grupa 2 a Ligii 1 alături de CS Universitatea – LPS Alba Iulia, CS Universitatea 2 Cluj Napoca, CSM 2 Satu Mare, CS Universitatea Goldiș ICIM 2 Arad, CSU CSM Oradea și ACS BC Sirius 2 Târgu Mureș. Formația din Alba Iulia a disputat sezonul trecut finala Ligii Naționale dar nu și-a mai permis același nivel de finanțare și a optat pentru înscrierea în Liga 1. În grupa 1 au fost repartizate CS Rapid București, ACS KSE Târgu Secuiesc, CS Phoenix 2 Galați, AC Ssepsi SIC 2 Sfântu Gheorghe și CS Politehnica Național 2 Iași. Grupa 3 este alcătuită din CS Olimpia CSU 2 Brașov, CS Agronomia București, AS CSBT 2 Alexandria, CSM 2 Târgoviște și CSM CSS Ploiești.

Prima etapă din Liga 1 este programată pe 16 octombrie când CS SCM Timișoara se va deplasa la Arad pentru a întâlni satelitul Universității Goldiș ICIM. Iată programul complet al timișorencelor în sezonul regulat al Ligii 1.

TUR:

Etapa 1 (16.10.2016): CS Universitatea Goldiș ICIM 2 Arad – CS SCM Timișoara

E2 (23.10.2016): CS SCM Timișoara – CS Universitatea 2 Cluj Napoca

E3 (30.10.2016): ACS BC Sirius 2 Târgu Mureș – CS SCM Timișoara

E4 (06.11.2016): CS Universitatea LPS Alba Iulia – CS SCM Timișoara

E5 (13.11.2016): CS SCM Timișoara – CSM 2 Satu Mare

E7 (27.11.2016): CS SCM Timișoara – CSU CSM Oradea

RETUR

E8 (4.12.2016): CSM SCM Timișoara – CS Universitatea Goldiș ICIM 2 Arad

E9 (11.12.2016) CS Universitatea 2 Cluj Napoca – CS SCM Timișoasa

E 10 (18.12.2016) CS SCM Timișoara – ACS BC Sirius 2 Târgu Mureș

E 11 (15.01.2017): CS SCM Timișoara – CS Universitatea LPS Alba Iulia

E 12 (22.01.2017): CSM 2 Satu Mare – CS SCM Timișoara

E 14 (5.02.2017): CSU CSM Oradea – CS SCM Timișoara

Timișorencele debutează în Liga 1 la Arad în etapa programată pe 16 octombrie. Echipa mare a arădencelor dispută pe 15 un meci din Liga Națională la Brașov, astfel că este posibil ca partida din Liga 1 să fie decalată în caz că oficialii ICIM-ului vor dori să joace și jucătoarele mai puțin utilizate la acel meci. Până atunci fetele de la SCM Timișoara dispută un prim amical vineri 7 octombrie (mâine) de la ora 14 la sala „Mircea Albu”. Adversarul din partida de verificare va fi CS Universitatea LPS Alba Iulia, formație care speră să stea doar un sezon în liga secundă.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: