SCM Timișoara țâșnește în primele 10 minute din 2020 cu 30:18 contra fruntașei, suficient regrupată la pauză pentru a nu claca… 89:92 U-BT Cluj

Baschet SCM Timișoara s-a aflat astăzi de la ora 17 în fericita postură de beneficiar al unui meci acasă la nici 4 seri după Revelion dar și în preajma Crăciunului sârbesc, cu atât mai onorantă cu cât vizitatoare a sălii ”Constantin Jude” a fost nimeni alta decât fruntașa elitei masculine, U-BT Cluj, aflată înaintea unei lungi deplasări în Israel, pentru partida de miercuri de la finele turului în faza secundă a grupelor FIBA Europe Cup, la Ironi Ness Ziona. Iar ”violeții” au luat tare liderul, tranșând sfertul I cu 30:18 și deținând 10 puncte avans la pauză, mereu la cârmă până în ultimul minut al sfertului 3, când ardelenii au preluat în premieră conducerea prin a completa un reviriment de la 65:60 la 65:68, avantaj conservat fără a-l mai ceda… 89:92 (53:43).

Alb-violeții lui Dragan Petricevic au început cât se poate de tranșant anul 2020, prin a se desprinde și a conduce neîncetat pentru primele aproape 30 de minute și grație preciziei de la distanță în fața clujenilor aflați la cea de-a treia deplasare consecutivă în Grupa A din Liga Națională, în prima dintre acestea înregistrând și unicul lor eșec de până acum în 12 runde ale fazei întâi 1-8, cu 82:74 pe terenul campioanei din Oradea, în 14 decembrie, însă liderul de sub Feleac s-a menținut de la egal la egal în ultimele zece minute, după ce recupera în totalitate în sfertul 3 deficitul conturat până la pauză: 30:18, 23:25, 12:25, 24:24.

Nici măcar sosirea fruntașei n-a strâns mulți spectatori în tribuna timișoreană la o oră potrivită din prima sâmbătă a noului an, cu ocazia ridicării cortinei în 2020 în întregul baschet românesc, la debutul antepenultimei etape a primei faze a grupelor, semn că apetitul pentru jocul cu mingea la coș rămâne relativ tăiat de oferta televizată, asta cel puțin în cazul capitalei Banatului. Cu certitudine, net mai mulți spectatori se vor aduna în BT Arena luna viitoare, pe 20 februarie, când ”tricolorii” României vor debuta la Cluj contra campioanei mondiale Spania la debutul în preliminariile EuroBasket 2021, prilej cu care, la fel de sigur, și naționala gazdă va avea mai mulți sportivi autohtoni în cinciul de start decât unicatul rătăcit astăzi în garniturile de debut ale ocupantelor locurilor 4 și 1.

Amfitrionii, neplătiți de club deși s-a trecut pragul între ani, încă o rușine pentru Timișoara, au început cu ex-clujeanul Abu Teir, integralistul Brown, Franklin, Komatina – și acesta 35 de minute pe teren, și Gorgemans, care-i lansa inițial pe ”violeți” cu 7 puncte la rând până la 12:4, completați pe parcurs de căpitanul Pesakovic, pentru 24 de minute, precum pivotul belgian, dar și de Dragoste și Popa, iar Lazar pentru cinci minute, în vreme ce Mihai Silvășan și Duško Vujošević au apelat în cele din urmă la un component în plus, în total 10 utilizați în condițiile în care Zganec e accidentat, dintre care coșgheterul Tarolis și Richard cu câte 25 respectiv 23 de puncte înscrise în peste 36 de minute fiecare pe parchet, în cinciul de start și cu Johnson, căpitanul Planinic și Kuti, iar pe parcurs, în ordinea minutelor în teren, și cu Calnicenco (26), Ate (12), Vida, Uță și Grasu, aceștia din urmă, sub câte zece fiecare, jucate în prima parte, când oaspeții rămâneau de căruță.         

Rar s-au înclinat clujenii în actualul sezon, luna trecută de exemplu și în ultima etapă pe 2019 din faza secundă a grupelor în FIBA Europe Cup, 78:76 în Belarus pentru Tsmoki Minsk, pe 18 decembrie, după ce U-BT câștiga runda inaugurală din seria patrulater cu 81:76 acasă cu CSM CSU Oradea, iar nu departe au fost s-o pățească astăzi la Timișoara, redresându-se grație unei decise reveniri de la vestiare, când și-au activat apărarea agresivă și au forțat jocul la intercepție, după ce stopau elanul bănățean prin a-și adjudeca de puțin și sfertul doi.

La urma urmelor, dat fiind circumstanțele aparte cu care se confruntă Pesakovic & Co., duși cu preșul de struțocămila Municipalității, ”violeții” și-au depășit condiția atât cât le-a permis valoarea, fără a și răsturna însă ”carul mare”, debut de an cu fruntea sus înaintea unor deplasări săptămâna viitoare aproape cu bicicleta și trotineta, în returul ”intermediar” din Trivale pentru a semna calificarea în turneul Final4 al Cupei României iar sâmbăta viitoare de la ora 19 în sala ”Antonio Alexe”, unde până atunci miercuri va bate mingea sub panouri Tsmoki Minsk.

SCM a acumulat mai bine de o treime din totalul punctelor pe mâna bună de la distanță, 12 reușite din 21, dintre care nu mai puțin de 5 în contul integralistului Brown, din opt tentative, dar procentajele celorlalte procedee de aruncări au fost în schimb sub 50%, în scădere odată cu treptata pierdere de teren.

De cealaltă parte, deși n-au fost deloc în mână din afara semicercului, având numai 4 reușite din 23 de încercări, nu mai puțin de cinci fiind ratate de Richard II, fruntașii au plusat în schimb ca total al punctelor înscrise de componenții primului cinci, 83 din 92, în special grație jocului combinativ cu pase sub panou, iar de la un moment dat ca aport defensiv, aprig printr-un număr mai mare de greșeli personale, dar și superior ca intercepții, 5 la 10, respectiv la recuperare, 30 la 37.

Începutul a fost promițător pentru alb-violeți, ”triță” Komatina în secunda 17, puncte ale lui Franklin Jr. în minutul 2, cu replici ale aceluiași Tarolis, dar și acesta amuțit odată ce pivotul Gorgemans contura ceea ce avea să fie și cel mai lung run al timișorenilor, de 7 puncte. Planinic a ripostat repetitiv la mijlocul sfertului I pentru 12:8, la care și Brown și-a etalat apetitul de la distanță, imitat de Tarolis, nord-americanii lui Petricevic conturând apoi un alt run de 7 puncte, completat de Brown tot de la distanță… 22:11 în minutul 7.

Și mai apoi, de trei ori aveau să dețină timișorenii chiar și câte 12 puncte avans în primele zece minute, maxim al partidei, și tot atâtea de încă trei ori în primele nici 3 minute din sfertul secund, 40:28 prin dunk-ul lui Gorgemans.

Aveau să mențină alb-violeții strocul? Punctele lui Planinic, din libere, și Johnson, l-au determinat pe Petricevic să solicite timp de odihnă, gazdele luând-o de la capăt tot printr-o ”triță” a lui Komatina, completat de Popa cu mai multe puncte, în vreme ce Calnicenco i-a apropiat pe alb-negri la numai cinci. Însă ultimul minut înaintea pauzei a fost al lui Franklin Jr., atât de la libere cât și de la distanță, dătător de speranțe în perspectiva părții secunde: 53:43.

La reluare, liderul a înjumătățit din nou handicapul în puțin peste două minute, și chit că Franklin Jr. l-a restabilit în următoarele exact tot atâtea, 62:52 în minutul 25, căpitanul clujean Planinic a declanșat revirimentul vizitatorilor cu 5 puncte la rând, 62:60 cu tot cu un time-out luat de Petricevic.

Cu Ate și Uță forțe proaspete, U-BT a restricționat-o pe SCM în a mai înscrie o singură dată în a doua jumătate a sfertului trei, prin Komatina de la distanță, preluând în schimb decisiv inițiativa prin coșurile consecutive de două puncte ale lui Tarolis, Richard II, Kuti și Planinic, 65:68 de la 65:60.

La care Vujošević și Silvășan au efectuat 3 schimbări la startul ultimului sfert iar Ate și Planinic au majorat diferența, 65:72, desăvârșind cel mai lung run al partidei, de 12 puncte.

De-acum în control, ardelenii n-aveau a se desprinde însă la mai mult de opt puncte, 67:75 în minutul 32 prin coșgheterul întâlnirii, Tarolis, suficient însă pentru a gestiona la limită un finish în care și-au testat nervii mai tari în momente cheie, fără însă a și convinge. Căci Pesakovic i-a apropiat pe bănățeni la două puncte, iar apoi și Brown cu o ”triță” în minutul 37, 79:81 la care totul era posibil, aspect confirmat pe următorul atac de căpitanul Pesakovic, și tot de la distanță, 82:83 înaintea ultimelor două minute și jumătate.

Totuși ale clujenilor, mai ales grație abilităților lui Richard II. Una peste alta, un deznodământ totuși așteptat, dar oarecum tras de păr din partea favoriților. Astfel, după Dinamo Știința și orădeni, cei de sub Feleac s-au impus și ei în ”Constantin Jude” în Grupa A, dar Baschet SCM mai are o șansă la ultima strigare acasă din faza întâi, peste două runde, cu BC CSU Sibiu.

Care s-a înclinat catastrofal acasă în această seară tot în etapa a XII-a, 63:85 (34:44) cu campionii bihoreni, ceea ce-i menține pe bănățeni la două puncte în urma ocupanților locului 3, în vreme ce gazdele s-au impus doar în Bănie, tot de la ora 19: SCMU Craiova – Dinamo Știința 92:88, la pauză 50:46. Însă, dacă steliștii câștigă mâine de la ora 18 în Trivale, i-ar egala la puncte pe timișoreni, aflați cu unul singur în plus în cont față de olteni și dinamoviști. Programul rundei viitoare, penultima, pe coloana dreaptă, a clasamentului actualizat.     

În ceea ce privește punctele, Troy Franklin Jr. a marcat 23, cu 6 pase decisive, două recuperări și tot atâtea intercepții, Sherwood Brown înscriind 19, cu 9 recuperări și 3 pase decisive, Pesakovic 13, cu 4 pase decisive, la fel și Gorgemans, plus cu o intercepție, Komatina 12 puncte, 6 recuperări, două pase decisive și o intercepție, iar Popa nouă puncte și 3 recuperări.

Din efectivul învingătorilor, Donatas Tarolis a marcat 25 de puncte, cu 4 recuperări și 4 pase decisive, iar Patrick Richard 23 de puncte, cu 10 recuperări, 4 pase decisive și două intercepții, Darko Planinic înscriind 19 puncte, cu 8 recuperări și două pase decisive, Kerron Johnson 14 puncte, cu 7 pase decisive și două recuperări, Calnicenco șapte cu tot atâtea recuperări, iar Kuti și Ate câte două fiecare.

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 10

 


Ultimele articole din categoria Baschet: