SCM Timișoara trece și de a doua bucureșteană, codașa Dinamo

Baschetbaliștii Timișoarei au fructificat sâmbătă seară avantajul terenului propriu și împotriva învinsei pe linie CS Dinamo Știința București, după ce săptămâna trecută dispunea în sala ”Constantin Jude” de formația de eurocupe din capitală, Steaua. În cel mai abordabil meci din turul Grupei valorice A în Liga Națională, alb-violeții de la SCM au învins meritat în fața elevilor lui Tudor Costescu, în față cu un coș la pauză: 83:70 (42:44).

SCM Timișoara a trecut cu bine și cel de-al doilea hop din totalul de 4 consecutive în fața propriilor simpatizanți, dispunând sâmbătă de la ora 18 pe sferturi cu 29:24, 13:20, 20:12, 21:14 de ”lanterna roșie” în roșu, în cel de-al doilea meci al etapei a VI-a și penultima din turul primei grupe valorice, după ce vineri și sibienii îi întreceau pe Cibin pe steliști, cu 81:66.

Elevii lui Miodrag Perisic aveau totul de pierdut în cazul în care nu și-ar fi valorificat statutul de favoriți și avantajul propriului teren în fața dinamoviștilor depășiți pe linie în precedentele confruntări, însă plusul de valoare și-a spus într-adevăr cuvântul în fața ambiției vizitatorilor de a pune capăt la rândul lor seriei nefaste.

”Violeții” au abordat mult mai bine începutul jumătății secunde a partidei, puși în gardă de deficitul de două puncte, și au înscris 10 la rând în nici 3 minute, 52:44 dintre care 5 pe mâna lui Brown, avantaj pe care nu l-au mai cedat deloc, deși vizitatorii au mai avut unele încercări de apropiere pe tabela de marcaj.

În fața unui adversar prin comparație ceva mai ușor de contracarat, gazdele au putut să aplice un mai compact joc defensiv, completat prin mai facile pătrunderi sub coșul advers, multe dintre acestea stopate prin fault, sau fie urmate de recuperări ofensive, capitole la care au făcut diferența, risipindu-le și din emoțiile misiunii aruncărilor de la distanță, ceva mai exacte de astă dată, chiar dacă precizia a rămas adâncită în suferință la tentativele de două puncte.

Una peste alta, fără a fi prestat neapărat un joc mai bun decât în dispute pe care le-au pierdut strâns pe final în compania unor oponente mai redutabile, aici cu clujenii și la Pitești, elevii lui Perisic s-au detașat just în cele din urmă de dinamoviști, beneficiind și de căderile acestora, fluctuanți în evoluție.

Bucureștenii sperau la ceva de pe Bega, drept cea mai bună oportunitate de până acum de a-și trece un prim triumf în cont, dar propriile slăbiciuni le-au spulberat iluziile, pierzând și în această deplasare, precum se întâmpla la Oradea, cu 85:69, respectiv în Argeș, și mai clar, cu 98:73.

Timișorenii, în cinciul de start Diculescu, Brown, Komatina, Randolph, Vukosavljevic, au dictat ritmul într-un prim sfert deschis și în care ambele formații au înscris fiecare mai bine de o treime din totalul punctelor pe care aveau să le acumuleze, cu un plus detașat pentru Vladan Vukosavljevic, 13 puncte, aperitiv în păstrarea rolului de principal marcator al ”violeților”.

Pe parcurs, elevii lui Costescu – totodată și selecționer național al seniorilor, în cinciul de start Deloach, Vrkic, Diaconescu, Stefanovic, Baker, au reușit prin acesta din urmă egalarea la 16 la mijlocul sfertului I, dar SCM s-a redesprins relativ facil la 26:18, dând speranțe că-și va face meciul cât mai ușor.

Timișorenii au început însă mai modest sfertul secund, cu o varietate de aruncări ratate dar și faulturi, iar Dinamo a profitat, preluând pentru a doua oară conducerea cu un avantaj minim, după doar două minute și jumătate, 30:31 prin Kaplanovic.

Perisic a apelat din nou la componenți din primul 5, schimbându-i pe Pesakovic, Popa Calotă și Baciu, însă tot Dinamo a punctat, cel mai adesea prin același Baker, 31:37 în minutul 14 și tot prin el un minut mai apoi, 33:39.

Semn pentru SCM că nu era deloc de joacă, doar că nu putea reintra în ritm, abia peste alte două minute Komatina înscriind din aruncări libere, faultat fiind de Kaplanovic. Apoi și Vukosavljevic respectiv Brown au obținut aruncări libere pe seama lui Stefanovic și Badiu, transformate, egalând la 39 cu nici două minute înaintea pauzei.

Faze în care s-a greșit din nou mai mult de ambele părți, vizitatorii fiind totuși ceva mai preciși, Badiu de la distanță iar Diaconescu cu două secunde rămase, 42:44.

Struniți la vestiare, amfitrionii au preluat din startul sfertului III frâiele partidei, pe când oaspeții au tot acumulat greșeli personale, Diaconescu ajungând la 5 în minutul 26, înlocuit fiind cu Calenic. Vrkic și Baker au reapropiat-o apoi pe Dinamo într-un minut la 59:55, dar Brown mai liniștea puțin spiritele, cu 26 de secunde rămase… 62:56.

Însă dacă în precedentele meciuri timișorenii n-au gestionat pe placul lor ultimul sfert, de astă dată, după primele peste 3 minute în care, pe fondul altor erori de ambele părți, doar Komatina respectiv Vrkic au conservat aceeași diferență, același Komatina a lansat semnalul desprinderii decisive printr-o aruncare de 3 puncte, gazdele urcând în puțin peste un minut până la 15 avans, 73:58, cu alte 3 puncte în contul său.

Vrkic mai fructifica două aruncări libere însă și Randolph, după cea de-a cincea greșeală personală a lui Badiu, iar Pesakovic atingea tot de la linia de libere maximul 79:63, cu două minute rămase de disputat. Încă un finish relativ liniștit pentru bănățeni împotriva oaspeților din capitală și… 83:70.

Alte două puncte în clasament și grație celor nu mai puțin de 20 conturate în joc din recuperări ofensive, chiar și mai multe, 27, fiind fructificate din aruncări libere, capitole prin care învingătorii și-au ușurat misiunea, complicată din când în când pe parcursul întâlnirii de nereușitele de două puncte, doar 16 din 38. Mai ponderați în lansarea celor de la distanță, bănățenii au și fructificat mai multe decât în mai intense dispute în care resimțeau presiunea jocului, 8 din 21, cu 3 în dreptul lui Brown dintr-un total de 7 încercări, și două în contul coșgheterului Vladan Vukosavljevic.

Care, în peste 26 de minute, a marcat 23 de puncte, cu 7 recuperări, urmat de Sherwood Terrell Brown – foto pag. I, omniprezent pe teren, mai puțin un minut și 20 de secunde, cu 19 puncte și 8 recuperări. Komatina a jucat 23 de minute și a strâns 11 puncte, 5 recuperări și două assists, iar căpitanul Popa Calotă 10 puncte în cele 16 minute în joc. Randolph și Pesakovic au marcat câte 8 puncte, nord-americanul evoluând 30 de minute iar sârbul 13, pe când Stojadinovic și Diculescu câte două fiecare, în 17 respectiv 23 de minute pe teren. În fine, și Cătălin Baciu a strâns aproape 14 minute.

Iar pentru bănățeni va urma ”dubla” mai dificilă acasă, mai întâi cu craiovenii luni 19 noiembrie, iar apoi în revanșa cu campioana națională din Oradea, etapa în curs urmând a continua duminică seară și cu aceste formații pe parchet: SCMU – BCMU FC Argeș și CSM CSU Oradea – U-BT Cluj. Rezultatele și programul, pe coloana clasamentelor.

Pentru conformitate, în contul învinșilor lui Tudor Costescu au marcat în special Zoran Vrkic și Justin Baker, câte 21 de puncte fiecare, și cu 8 recuperări efectuate de nord-american, Deloach înscriind 6 puncte, cu 9 recuperări și 12 pase decisive, Diaconescu și Kaplanovic câte 6 puncte fiecare, Ioniță 4, iar Calenic și Badiu câte 3.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = douazeci cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: