Semifinalele Ligii Naționale de baschet feminin încep la Cluj și la Sfântu Gheorghe. CS SCM Timișoara a urcat pe doi în Liga 1 după jumătatea fazei semifinale

Liga Națională de baschet feminin a ajuns în faza semifinalelor care debutează astăzi cu duelul dintre U Cluj și CSM Târgoviște. Sâmbătă începe și seria dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și Olimpia CSU Brașov. Toate cele patru formații care au plecat cu avantajul terenului propriu în primul tur al play-off-ului au trecut mai departe, cu un singur sfert având nevoie de meci decisiv. În Liga 1 s-a intrat în a doua jumătate a fazei semifinale și 4 echipe, printre care și CS SCM Timișoara, par scăpate în lupta pentru calificarea la turneul de promovare. Alb-violetele au deja două puncte în clasament pentru meciul programat peste două zile care are deja trecut rezultatul 20-0 pe site-ul federației.

Primele patru clasate la finalul sezonului regulat s-au calificat în semifinalele Ligii Naționale de baschet feminin. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a câștigat sezonul regulat cu un bilanț de 26 de victorii și 2 înfrângeri (54 de puncte), la 6 lungimi în fața formației de pe locul secund. Campioana en-titre care le are în lot pe timișorencele Ancuța Stoenescu și Annemarie Părău a jucat în primul tur al play-off-ului cu formația de pe locul 8, CSBT Alexandria. La Sfântu Gheorghe scorul a fost 81-64, iar meciul secund le-a revenit alb-verzilor cu 85-75.

IMG_7024

Imagine din meciul disputat la Arad în primul tur al play-off-ului, câștigat de „U” cu 73-59

Universitatea Cluj Napoca, pregătită de Dragan Petricevic, a început play-off-ul de pe locul secund după ce a avut un bilanț de 20 de victorii și 8 înfrângeri (48 de puncte). Adversarul a fost tot o fostă campioană, Universitatea Goldiș ICIM Arad care a câștigat toate meciurile din grupa 7-10 și a încheiat prima parte a campionatului cu 13 victorii și 11 înfrângeri (37 de puncte). La Cluj gazdele s-au impus cu 68-56, iar la Arad scorul a fost favorabil tot formației mai bine cotate, 73-59. Din lotul arădean face parte și Christina Zidaru, căpitanul formației de senioare din Timișoara în sezonul trecut.

Cel mai echilibrat sfert de finală a fost cel dintre locurile 3 și 6. Câștigătoarea Cupei, CSM Târgoviște, a încheiat sezonul regulat cu 46 de puncte (18 victorii/10 înfrângeri), iar CSM Satu Mare a prins grupa 1-6 după un meci decisiv acasă cu arădencele. Bilanțul sătmărencelor după cele două faze ale sezonului regulat a fost de 10 victorii și 18 înfrângeri (38 de puncte). A fost singura dispută care a avut nevoie de joc decisiv după ce sătmărencele au obținut primul succes contra fostei campioane chiar la Târgoviște, scor 64-51. Dâmbovițencele au egalat la general după ce s-au impus la Satu Mare cu 57-53. Decisivul s-a disputat pe terenul portocaliilor care s-au impus cu 57-43 și au prins ultimul loc în careul de ași.

Clasamentul după cele două faze ale sezonului regulat din LNBF

Clasamentul după cele două faze ale sezonului regulat din LNBF

Al patrulea sfert ar fi trebuit să fie cel mai echilibrat pentru că opunea locurile 4 și 5. Olimpia CSU Brașov (cu timișorencele Ardelean și Haas, plus Crâsnic în staff) au încheiat pe locul 4 sezonul regulat cu 43 de puncte (15 victorii/13 înfrângeri). Finalista cupei a abordat ultimul meci înainte de play-off cu rezervele contra viitorului adversar. Acel duel a fost adjudecat de CS Phoenix Galați cu 92-73. Gălățencele au avut un bilanț de 13 victorii și 15 înfrângeri (41 de puncte). Restanțele salariale au făcut ca formația de la Dunăre să rămână cu doar două straniere în lot pentru partea eliminatorie a campionatului. În primul meci, la Brașov, gazdele au condus la 16 puncte, oaspetele au egalat la 72 spre final și Pesovic a adus victoria în ultimele secunde, 74-72. Meciul doi a fost la discreția olimpicelor care s-au impus în deplasare cu 96-75.

Universitatea Cluj-Napoca și CSM Târgoviște luptă pentru un loc în marea finală. Primul meci este programat pe 7 aprilie de la ora 18 la Cluj, iar al doilea pe 11 aprilie la ora 18 la Târgoviște, cu decisivul, dacă va fi nevoie, la Cluj pe 14 aprilie. Primele trei dispute dintre cele două formații în acest sezon au fost echilibrate. În prima fază a sezonului regulat clujencele s-au impus acasă cu 74-70, iar formația din Târgoviște câștiga pe propriul teren cu 57-56. Primul duel din faza a doua a revenit câștigătoarei cupei cu 58-53. Singura victorie categorică în aceste disputa a obținut-o „U” care s-a impus la ultima întâlnire cu 88-54.

Cealaltă semifinală programează duelul dintre ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și Olimpia CSU Brașov. Primul meci este programat pe 8 aprilie de la ora 19 la Sfântu Gheorghe, iar al doilea pe 12 la Brașov. Un eventual decisiv este programat pe 14 aprilie pe terenul campioanei en-titre. Duelurile dintre cele două formații au fost echilibrate în prima fază a sezonului regulat, cu ACS Sepsi impunându-se cu 67-62 acasă și 74-71 la Brașov. Partidele din faza a doua a sezonului regulat le-au revenit verzilor la diferențe mult mai mari: 79-45 la Brașov și 81-57 la Sfântu.

Meciurile finalei Ligii Naționale sunt programate pe 20, 21, 26, 27 și 30 aprilie.

La fete sunt programate să se desfășoare dueluri pentru locurile 5-8, spre deosebire de competiția masculină unde echipele eliminate în sferturi încheie sezonul. Tot două tururi mai au de jucat formațiile care nu mai luptă pentru medalii în LNBF. În primul tur se întâlnesc CS Phoenix Galați cu CSBT Alexandria, respectiv CSM Satu Mare cu Universitatea Goldiș ICIM Arad. Se joacă tot după sistemul cel mai bun din trei meciuri, cu prima partidă pe 7 aprilie la formațiile mai bine clasate, a două pe 11 aprilie pe terenul echipelor ce au fost pe 7 și 8 în sezonul regulat, iar eventualele decisive se dispută tot pe terenul echipelor mai bine clasate. Câștigătoarele celor două dueluri vor juca pentru locul 5, iar învinsele pentru locul 7 tot pe sistem 2 din 3. Cum s-au retras deja două formații nu retrogradează nimeni. Ultimele două clasate la finalul sezonului regulat și-au disputat deja locul 9, adjudecat de ACS BC Sirius Târgu Mureș după 69-67 și 78-67 în duelurile cu Politehnica Național Iași.

Situația în Liga 1

În faza semifinală este și eșalonul secund al fetelor. CSU Alba Iulia continuă să conducă în clasament după intrarea în a doua jumătate a fazei semifinale. Clasamentul este destul de înșelător pentru că unele formații au jucat meciuri în avans. Un alt aspect este faptul că din grupa a 2-a au venit trei echipe cu 4 meciuri la activ, în timp de din celelalte două grupe s-a intrat cu 2 partide.

CS SCM Timișoara

CS SCM Timișoara

CS SCM Timișoara este echipa cu cele mai multe partide la activ: 8+1. Alb-violetele aveau un bilanț de o victorie și 3 înfrângeri la startul fazei semifinale. Debutau acasă în noua formulă pe 7 martie cu victoria 65-59 cu CS Agronomia București. Au urmat trei deplasări la rând pentru timișorence. Acestea s-au impus cu 60-51 pe terenul celor de la ACS KSE Târgu Secuiesc, formație condusă de Ljubomir Kolarevic, sârb care a debutat în campionatul românesc pe banca fostei formații de senioare din Timișoara, BCM Danzio, unde a avut două mandate. Pentru actuala formație de pe Bega care încearcă să urce în Liga Națională din primul an a urmat meciul din capitală cu formația experimentată a Rapidului. Feroviarele s-au impus cu 75-72 după prelungiri (21-18, 7-10, 18-19, 16-15 și 13-10). Adina Pop a fost cea mai bună marcatoare a partidei cu 24 de puncte, iar Florina Stănici (Diaconu) și-a condus echipa spre victorie cu 20 de puncte și 12 recuperări. Oaspetele au acuzat faptul că au avut 4 jucătoare eliminate cu faulturi la acel meci. Pentru formația pregătită de Veronica Gavrilă și Silvia Prejban a urmat o altă deplasare pe terenul ultimei clasate, CSM CSS Ploiești, meci restanță din prima etapă a fazei semifinale. A fost o victorie lejeră pentru alb-violete care s-au impus cu 63-28.

Pe site-ul federației este trecut rezultatul de 20-0 în disputa de pe propriul teren cu CSM CSS Ploiești, din etapa 21. Meciul este programat pe 9 aprilie, iar rezultatul este afișat încă din 7, probabil ploieștencele au anunțat oficial că nu se prezintă. Rezultatul apare și în clasament, astfel că timișorencele au 8+1 meciuri. Echipa a mai avut un meci câștigat la masa verde în acest sezon, cel de acasă cu satelitul lui BC Sirius Târgu Mureș. Și atunci se știa din timp că formația mureșeană nu se prezintă pe 18 decembrie de la ora 16 pentru a face economie la cel mai lung drum, astfel că în aceeași zi și la aceeași oră a fost programat duelul din eșalonul secund al băieților dintre BC Timba și satelitul lui CSM Oradea. Dacă formația din Târgu Mureș ar fi găsit atunci resurse pentru deplasarea la Timișoara întrebăm cine ar fi jucat. Fiecare pe jumătate de teren, o repriză unii, o repriză alții?

Clasamentul Ligii 1de pe site-ul federației, cu mențiunea că nu este actualizat cu singura victorie a ploieștencelor

Clasamentul Ligii 1de pe site-ul federației, cu mențiunea că nu este actualizat cu singura victorie a ploieștencelor

Revenind la clasamentul Ligii 1, acesta este condus în continuare de CSU Alba Iulia, formație care a intrat cu maximum de puncte în această fază (8 din 4 victorii). Continuatuarea vicecampioanei naționale a început partea a doua cu o victorie chinuită la Târgu Secuiesc (59-56) și un succes acasă cu codașa CSM CSS Ploiești (83-49). Au urmat două înfrângeri cu formațiile din capitală: 52-64 la Agronomia și 66-81 acasă cu Rapidul. CSU LPS Alba Iulia are 14 puncte cu un bilanț de 6 victorii și 2 înfrângeri. Tot 14 puncte are și formația timișoreană dacă socotim victoria „din viitor” cu CSM CSS Ploiești, dar un bilanț de 5 victorii și 4 înfrângeri. Ardelencele sunt în față la rezultatele directe. Echipele bucureștene urmează pe locurile 3 și 4 cu 13 puncte, ambele având 6 victorii și o înfrângere. După eșecul de la sala Constantin Jude, Agronomia a înregistrat trei succese la rând: 69-60 acasă cu Rapid, cel cu Alba Iulia și 56-44 la Oradea. Rapidul a câștigt 4 din cele cinci partide jucate în faza semifinală. Pe lângă scorurile amintite deja, giuleștencele s-au mai impus la Oradea cu 64-15 și acasă cu ploieștencele, 71-32.

Cele patru formații par scăpate în lupta pentru calificarea la turneul de promovare de unde primele două urcă în Liga Națională. Universitatea CSM Oradea și ACS KSE Târgu Secuiesc au 8 puncte cu un bilanț de o victorie și 6 înfrângeri. CSM CSS Ploiești a obținut primul succes în Liga 1 la începutul lunii după ce a trecut acasă de Târgu Secuiesc cu 74-47. Prahovencele continuă să fie pe ultimul loc și nu vor primi punct pentru neprezentarea de la Timișoara, astfel că au 7 puncte și un bilanț de o victorie și 6 înfrângeri.

Pentru CS SCM Timișoara urmează două săptămâni de pauză și va juca ultimul meci în deplasare pe 23 aprilie la Agronomia. După aceea alb-violetele mai au programate acasă două întâlniri: pe 7 mai cu ACS KSE Târgu Secuiesc și pe 14 mai cu CS Rapid București. Turneul final se va disputa la finalul lunii mai și începutul lunii aprilie.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: