Spania câștigă al treilea titlu continental după o nouă victorie în finală cu Franța. Belgia și-a adjudecat prima medalie la EuroBasket-ul feminin din Cehia

Naționala de senioare a Spaniei a câștigat al 3-lea titlu european după ce s-a impus cu 71-55 în finala cu Franța. Și precedentele două titluri ale ibericelor au venit tot după finale cu Franța. Belgia a completat podiumul după 78-45 în finala mică cu cealaltă surpriză a turneului, Grecia. Alba Torrens a fost MVP-ul turneului, iar cel mai bun 5 a avut jucătoare din țări diferite. Campioana din acest an a avut de disputat cu patru meciuri mai puțin față de ediția precedentă.

Spania – campioana EuroBasket Women 2017. Sursa foto: fiba.com

Turneul din acest an s-a disputat în Cehia, la Hradek Kralove și Praga, în perioada 16-25 iunie. S-a revenit la sistemul cu 16 echipe, după ce în urmă cu doi ani au participat 20 de formații la ediția care s-a jucat în Ungaria și România, cu o grupă la Timișoara. De această dată s-a renunțat la faza a doua a grupelor și a fost un sistem asemănător cu cel de la mondiale. Prima clasată în fiecare din cele patru grupe a obținut calificarea direct în sferturi. Locurile doi și trei au mers la baraj pentru a accede în primele opt.

Trei echipe au avut punctaj maxim în faza grupelor: Turcia, Franța și Belgia. Gazdele competiției au fost repartizate în Grupa A și porneau cu ambiții mari să profite de avantajul terenului propriu. Dar Cehia a fost prima eliminată matematic din competiție după ce a pierdut în primele două zile cu 47-59 în fața Ucrainei și 70-74 cu Ungaria. Spania se impunea în primele două meciuri (62-48 cu Ungaria și 76-54 cu Ucraina). După ziua de pauză s-a jucat ultima rundă din Grupa A. Ucraina și Ungaria își disputau locul secund, pentru un adversar, teoretic, mai facil în faza eliminatorie, iar ucrainiencele s-au impus cu 84-72. Spania și Cehia jucau doar pentru palmares pentru că ibericele nu puteau pierde prima poziție, indiferent de rezultat, iar cehoaicele sperau să părăsească întrecerea cu un rezultat pozitiv. Și Cehia a obținut singura sa victorie la turneul pe care l-a găzduit în fața dublei campioane europene, scor 67-63. Spania a câștigat grupa cu 5 puncte, urmată de Ucraina tot cu 5 (ambele cu 2 victorii și o înfrângere, cu rezultatul direct de partea ibericelor). Ungaria a fost pe trei cu 4 puncte, tot atâtea cât a avut și Cehia.

În Grupa B au fost repartizate locurile 4 și 5 de la ediția precedentă, Belarus și Turcia. Belarusul a fost o umbră a formației care ajungea în semifinalele de la Budapesta și a pierdut toate cele trei partide: 60-80 cu Italia, 59-68 cu Slovacia și 74-88 cu Turcia. Turcoaicele s-au impus și în celelalte două meciuri: 69-58 cu Slovacia și 54-53 cu Italia, și au încheiat grupa pe primul loc cu maximum de puncte. Italiencele au câștigat lupta cu Slovacia pentru locul doi după 68-61 în disputa directă.

Serbia și Franța s-au întâlnit în faza grupelor după ce în urmă cu doi ani luptau pentru titlu. Sursa foto: fiba.com

Finalistele din urmă cu doi ani au fost repartizate în Grupa C. Serbia a rămas între timp fără antrenoarea cu care câștiga aurul european și bronzul olimpic, Marina Maljkovic, locul pe bancă fiind ocupat de Stevan Karadzic. O parte din campioanele europene s-au retras din națională, iar altele au absentat din motive medicale. De cealaltă parte și la franțuzoaice au plecat două jucătoare importante, cu experiență. În Grupa C a fost repartizată și Grecia, formație ce a lăsat o impresie bună în 2015 și care a ratat atunci calificarea în faza eliminatorie de puțin. Franța a câștigat grupa cu trei victorii, dar n-a fost foarte convingătoare. Albastrele au trecut cu 70-68 de Slovenia în prima zi, 73-57 de Serbia în a doua și 70-63 cu Grecia în ultima partidă din grupă, la capătul unui meci în care grecoaicele au fost nemulțumite de multe decizii ale arbitrilor. Campioana en-titre, Serbia, a început prost competiția, 60-69 cu Grecia și înfrângerea cu Franța, acuzând câteva probleme medicale la piesele importante. Slovenia a obținut prima sa victorie la un turneu final după 59-56 cu Grecia. Sârboaicele au reușit să se impună în decisivul cu Slovenia, 88-69, reușind să se califice la mustață în faza eliminatorie. Franța a încheiat grupa pe primul loc cu 6 puncte, urmată de Serbia, Grecia și Slovenia, ambele cu câte 4 puncte, dar departajate după rezultatele în trei.

În Grupa D au fost trei dintre participantele la ultima ediție: Rusia (locul 6), Muntenegru (locul 7) și Letonia (13). Alături de ele, Belgia revenea la un turneu final după 10 ani. Și belgiencele aveau să câștige grupa cu maximum de victorii, după ce s-au impus cu 66-64 în disputa cu Muntenegru, 76-75 cu Rusia și 62-58 cu Letonia. Din lotul muntenegrean a făcut parte și Jovana Pasic, singura jucătoare care a evoluat în campionatul românesc în sezonul trecut, la Universitatea Vasile Goldiș ICIM Arad. De menționat că la turneul final au fost două arbitre din România: Fabiana Martinescu și Andrada Csender. Rusia a fost pe doi în Grupa D, cu 5 puncte, cele două victorii fiind: 71-59 cu Letonia și 78-54 cu Muntenegru. Letonia a încheiat pe trei după ce s-a impus cu 76-55 în disputa cu Muntenegru.

Faza eliminatorie

La acest european s-a mers pe principiul că nu se joacă mai mult de două zile la rând, făcând parte din noua strategie FIBA pentru a reduce riscul de accidentări. La o zi după ultimul meci din faza grupelor s-au disputat barajele pentru sferturi. Slovacia a trecut cu 82-68 de Ucraina. Letonia a eliminat campioana Serbia cu 75-70, deși a pierdut una din piesele de bază, Babkina, încă din debutul partidei. Italia și Ungaria au oferit un meci foarte strâns, încheiat cu victoria italiencelor cu 49-48. Grecia a continuat evoluție senzațională, eliminând Rusia cu 62-58.

A urmat o nouă zi de pauză, după care s-au disputat sferturile care au fost dezechilibrate. Belgia a trecut de Italia cu 79-66, Grecia a eliminat Turcia cu 84-55, Spania a trecut de Letonia cu 67-47, iar Franța a învins Slovacia cu 67-40. După o altă zi de pauză s-au jucat semifinalele și prima rundă pentru 5-8. Duelul dintre Letonia și Italia a adus, poate, cea mai contestată decizie de arbitraj de la acest turneu. Italia conducea cu un punct cu 15 secunde până la final și mai putea face un fault pentru că nu era încă în penalizare. Zandalasini a faultat-o pe Steinberga cu 9 secunde înainte de final și arbitrii au dat antisportiv la un fault normal de joc. Letona a înscris ambele libere și a preluat conducerea, Steinberga a mai mers de două ori la linia de fault, dar a ratat, iar Masciadri nu a putut să marcheze de la distanță pentru a oferi victoria Italiei. Letonia s-a impus cu 68-67 și s-a calificat pentru mondialul de anul viitor. Turcia a trecut cu 72-56 de Slovacia și și-a asigurat prezența la mondiale.

Spania a fost prima finalistă după ce s-a impus cu 68-52 în semifinala cu Belgia. Ibericele au marcat 5 din 5 „trițe” în primul sfert, au reușit să blocheze foarte bine cele mai importante marcatoare ale Belgiei și aveau un avantaj liniștitor înaintea ultimei pauze, de 19 puncte. Alba Torrens și-a condus formația cu 20 de puncte și 10 recuperări. În a doua semifinală s-au întâlnit Franța și Grecia, formații care au oferit un meci strâns în faza grupelor. Ca și atunci, grecii au avut destule momente când au protestat la deciziile arbitrilor. Meciul a fost echilibrat până în penultimul minut al sfertului trei când scorul era 47-47. Echilibrul s-a rupt după un fault acordat foarte ușor pentru franțuzoaice, urmat de tehnicul încasat de banca greacă pentru proteste. Franța s-a desprins la cinci lungimi până la ultima pauză și Grecia nu s-a mai regăsit în sfertul patru al cărui parțial a fost 25-8 pentru vicecampioana en-titre. Franța s-a calificat în a 5-a finală europeană la rând după 77-55 cu Grecia.

Grecia nu și-a regăsit jocul de pase și precizia de afară în finala mică și s-a mulțumit cu locul 4 și calificarea la mondiale. Sursa foto: fiba.com

Duminică s-au disputat ultimele patru partide ale turneului din Cehia. Finala mică a opus una din cele mai tinere echipe de la acest european (Belgia) și una din cele mai vârstnice (Grecia). În componența Belgiei au fost și trei jucătoare care câștigau europeanul sub 18 ani acum șase ani la Oradea (Meesseman, Vanloo și Delaere). Grecia avea 6 jucătoare peste 32 de ani. Belgiencele și-au regăsit jocul cu care au încântat la acest turneu, în timp ce Grecia nu a mai plimbat mingea la fel de bine ca și până la ultimul sfert din semifinală. La fel ca și atunci, grecoaicele au jucat foarte mult individual și s-a văzut oboseala când nu au reușit să găsească ținta din acțiuni care în prima parte a turneului le ieșeau. Belgia s-a impus cu 78-45 (24-15, 16-14, 21-7, 17-9) și a obținut prima sa medalie din istorie la europenele de senioare. Turcia a încheiat din nou pe 5 după ce a învins Letonia cu 72-63, iar Italia a trecut cu 71-54 de Slovacia în meciul pentru locul 7.

Franța, „victima” favorită a Spaniei în finale

Spania și Franța s-au mai întâlnit de două ori în finala Campionatului European de senioare: în 1993 și în 2013. De fiecare dată s-a impus Spania: 63-53 în 1993 și 70-79 acum patru ani. Spania a avut în lot la această ediție 7 jucătoare care au jucat la finala din 2013, iar Franța 6. Spania îl avea pe același Lucas Mondelo pe bancă, în timp ce la Franța a fost avansată principal Valerie Garnier. Cele două formații s-au întâlnit acum doi ani în semifinală și atunci franțuzoaicele aveau câștig de cauză cu 63-58, după care aveau să piardă finala cu 68-76 contra Serbiei.

Sursa foto: fiba.com

Revenind la finala din acest an, Mondelo le-a trimis în 5-ul de start pe Nicholls, Torrens, Palau, Xargay și Lyttle. Garnier a răspuns cu Miyem, Ciak, Dumerc, Skrela și Thcatchouang. Doar începutul partidei a fost echilibrat, cu Franța ajungând la un avans maxim de trei lungimi și fiind la conducere două minute și jumătate. Spania a preluat conducerea cu un joc mult mai complex și a intrat în față la prima pauză, 21-18. Sfertul secund a adus desprinderea ibericelor care, după un parțial de 18-12, conduceau la pauza mare cu 39-30. Jocul a continuat să curgă în favoarea Spaniei care a adăugat 7 puncte la ecart în sfertul trei și a ajuns la un avans maxim de 23 de puncte. În ultimele două minute, Mondelo a scos piesele importante de pe teren și le-a oferit și jucătoarelor mai tinere să joace în finală, astfel că ecartul s-a comprimat pe final. Spania s-a impus cu 71-55 și obține a treia coroană europeană la feminin, păstrând tradiția de a câștiga întrecerea continentală după finale cu Franța. Sancho Lyttle a fost coșghetera a finalei cu 19 puncte, urmată de Alba Torrens cu 18. Celine Dumerc a fost cea mai bună marcatoare de la Franța cu 15 puncte.

Best 5

Best 5, din dreapta: Emma Meesseman (Belgia), Alba Torrens (Spania), Evanthia Maltsi (Grecia), Endene Miyem (Franța) și Cecilia Zandalasini (Italia). Sursa foto: fiba.com

Alba Torrens a fost MVP-ul ediției din acest an, fiind selectată pentru a treia oară la rând în cel mai bun 5 al turneului. Alături de jucătoarea spaniolă au fost nominalizate în echipa turneului: Evanthia Maltsi (Grecia), Endene Miyem (Franța), Cecilia Zandalasini (Italia) și Emma Meesseman (Belgia). Cecilia Zandalasini a reușit cele mai multe puncte la acest turneu: 133 în 7 partide (medie de 19/meci). Maltsi a marcat 113 puncte în 7 partide, iar Torrens 107 în 6 meciuri. Ucraineanca Alina Iagupova a avut cea mai mare medie de puncte/meci: 21,3  (fiind a 12-a la total cu 85 de puncte în patru partide). Maria Vadeeva a fost cea mai bună recuperatoare cu o medie de 12,3 recuperări/meci, iar Iagupova a reușit cea mai mare medie de assist-uri: 5,5.

Spania a câștigat în acest an titlul european după ce a disputat 6 partide (a câștigat 5). Ar fi de menționat că acum doi ani Serbia a jucat 10 meciuri până a cucerit titlul. S-a încheiat astfel a 36-a ediție a campionatului european feminin. Spania și-a trecut în cont al 3-lea titlu, Franța este vicecampioană pentru a 3-a oară la rând, iar Belgia obține prima medalie. Grecia a fost pe 4, Turcia pe 5 și Letonia pe 6. Aceste echipe vor participa anul viitor la mondialul din Spania. Surprizele plăcute ale acestei ediții au fost Belgia și Grecia, ambele în premieră în semifinale. Cea mai mare dezamăgire poate fi considerată Serbia care a fost o umbră a formației care câștiga acum doi ani și se clasa pe podiumul olimpic. Lăsând la o parte absențele și problemele medicale, sârboaicele nu au arătat acea determinare care le-a adus titlul, nici acea apărare pe tot terenul cu care puneau probleme oricărui adversar. Belarus și Muntenegru au coborât mult în clasament față de edițiile precedente. Rusia era cotată printre favorite și a încheiat pe 9. A fost ultimul turneu final pentru mai multe jucătoare importante.

În Cehia s-a decis cine va organiza următorul turneu continental al senioarelor: Serbia și Letonia. Grupele se vor disputa la Nis și Zrenjanin (în Serbia) și două la Riga (Letonia). Faza finală se va juca la Belgrad. Tragerea la sorți pentru calificări va avea loc pe 4 iulie, iar calificările încep în noiembrie.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 2 = sapte

 


Ultimele articole din categoria Baschet: