Timişoara-derby: joacă de copii la pauză, după pauză şi pe final

De 4 săptămîni nu mai jucase vicecampioana BC Timişoara în campionat în „Constantin Jude”, cam de cînd Badnjarevic era încă antrenor, iar Srdjan Jovanovic a debutat acasă şi în Liga Naţională cu un triumf la o diferenţă egală cu cele atinse la Dinamo şi Miercurea Ciuc, dispunînd de o concitadină nou-promovată care a marcat tocmai cu acest anticipat prilej cele mai puţine puncte pe acelaşi parchet, 61 faţă de 62 cu liderul orădean, chiar dacă puţin pînă după pauza mare a cam tot condus. Dar tocmai acea pauză în care copii ai Timişoarei au bătut mingea cu „Leul” mascotă a anunţat parcă joaca de copii a alb-violeţilor, din sfertul 4, contra unor „Urşi” pierduţi cu firea.

Iar pentru ca joaca de copii să fie completă, în ultimele nici două minute de joc tinerii antrenori Jovanovic şi Murărescu au dat foarte frumos şi în spiritul duelului local ocazia să joace şi unor rezerve altfel deseori nesolicitate, Păun, Păltinişanu şi Dodoc, respectiv Pătru, Mihuţi, Cormoş şi Andrieş intrînd în bloc pentru a gusta şi ei din ceea ce a fost un totuşi reuşit spectacol la coş, cu suspans atîta timp cît BC Timba a putut ţine pasul.

Cine nu s-a jucat deloc a fost acelaşi coşgeter Zlatko Jovanovic, care, după cele cîte 19 puncte la Miercurea Ciuc, 26 la Mediaş şi 20 la Szolnok, a mai adăugat 22 zestrei sale, cu tot cu 6 assists, ca unul dintre cei doar doi ofertanţi ai vicecampioanei la acest capitol.

A rezultat aşadar un derby doar pe jumătate, la finele căruia cel mai bun procentaj de aruncări al învinsei, de 44% la două puncte, a echivalat cu cel mai modest procentaj al pretendentei la onoruri, BCT, cu 44% la „triţe”.

Iar ca o clară reflecţie a diferenţei dintre combatante, la sfârşitul partidei, Bogdan Murărăscu remarca faptul că „deşi am jucat bine două reprize, în final diferenţa de valoare şi-a spus cuvantul”, adăugînd just faptul că echipa sa are au buget de cinci ori mai mic decât cel al formaţiei vicecampioane. Din partea căreia preşedintele Leontin Demaio a fost suficient în a spune că „am forţat atât cât a trebuit. Nu avea rost să-i măcelărim”. Şi într-adevăr, întotdeauna bugetele publice sunt mai babane şi mai lesne de cheltuit decît mai restrînsele, drămuitele şi chinuitele resurse private…

Aşadar mult aşteptatul derby timişorean de primă divizie baschetbalistică s-a ridicat pînă la un anumit punct la înălţimea aşteptărilor publicului, care a umplut din nou până la refuz tribunele Sălii Constantin Jude. Primul sfert al partidei a fost unul spectaculos şi, după două puncte înscrise de formaţia gazdă a acestui joc, B.C. Timişoara, cei de la Timba, cu Chief Kickingstallionsims dar şi Huckaby şi Glynn în prim-plan, s-au distanţat la 8 puncte diferenţă la jumătatea primei reprizei, scor 5:13. A urmat o cursă de urmărire purtată de favoriţi, dar chiar şi în aceste condiţii cei care s-au dăruit cel mai mult au fost „Urşii”, aceştia, după 21:26 la sfârşitul primului „sfert”, văzîndu-se conduşi subit abia la mijlocul sfertului secund, 30:29 în minutul 15, şi fiind egalaţi la finele său, 41:41…

„Leul” şi majoretele gazdei BC Timişoara au întreţinut atmosfera iar zeci de copii s-au desfătat în pauza mare pe teren, ca la un derby local, în vreme ce majoretele celor de la Timba au privit din colţul rezervat oaspeţilor…

„Urşii” au mai condus doar în minutul 21, cu 41:43, după care, de la 45:45, uşor, uşor, gazdele au trecut la timonă, pe fondul impreciziilor din jocul celor de la Timba, Chief fiind chiar lăsat pe bancă până la sfârşitul meciului.

Grubisic, înlocuitorul acestuia, s-a apărat cum a putut în faţa tăvălugul formaţiei vicecampioane, care a avut un ultim sfert de partidă convingător, scor 29:10, după ce negru-galbenii s-au mai reapropiat cel mai mult puţin după ultima pauză, la 57:53.

Dar finishul avea să consemneze şi cea mai mare diferenţă de scor, de 25 de puncte, 86:61 (16:21, 20:15, 16:10, 29:10).

Acest ultim sfert de partidă, la fel ca şi primul, s-a remarcat printr-un joc spectaculos, cu multe reuşite de 3 puncte şi slam-dunk-uri. Iar când lucrurile au fost lămurite, cum am mai spus, în ultimul minut, pe teren au intrat jucătorii care au evoluat mai puţin în acest sezon în cele două formaţii: Georgian Păun, Ionel Dodoc şi Dan Păltinişanu, respectiv Bogdan Cormoş, Alin Andrieş, Daniel Pătru şi Alexandru Mihuţi. în total, fiecare timişoreană a introdus pînă la urmă cîte 6 baschetbalişti autohtoni, aceştia adunînd pentru gazde 34:28 minute jucate iar în contul „Urşilor” 23:44.

Tot glasul cifrelor ne mai spune faptul că cei doi Johnson, şi anume pivotul Delvon, cu 13 recuperări, cele mai multe din meci, respectiv Dean Alexander, de la învinşi, au evoluat şi cel mai mult, 38 respectiv 34 de minute, la acest capitol mai excelînd Jovanovic, cu 32 de minute pe teren, Archie (30´) şi Sarovic (27´) respectiv Huckaby (35´), Milovic (34´) şi Glynn, care în cele 29 de minute a fost cel mai prolific marcator al galben-negrilor, cu 15 puncte şi 6 recuperări.

Au înscris aşadar Jovanovic, 22 de puncte, Archie – 19, Delvon Johnson – 16, căpitanul Sarovic 9, Derasimovic – 10, Jelenic şi Popescu, cîte 4, iar Căpuşan – două, pentru BC, respectiv Glynn 15, Huckaby şi Dean Alexander Johnson cîte 12, Czmor 9, Milovic şi Chief cîte 6 iar Grubisic unul, de la „Urşi”.

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: