Stoenescu și Godri-Părău au câștigat o nouă cupă cu Sepsi. În semifinale au trecut de SCM Timișoara. CSM Satu Mare cere trofeul la masa verde

În acest final de săptămână s-a stabilit noua câștigătoare a Cupei României. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe și-a adjudecat a treia cupă în patru ani după ce a trecut cu 62-48 în finală de CSM Satu Mare. Formația pentru care joacă timișorencele Stoenescu și Godri-Părău a trecut în semifinală de SCM Timișoara cu 79-62. Dar finala a ajuns în faza pe comisii după ce sătmărenii au depus memoriu, contestând formula folosită de alb-verzi.

La fel ca și anul trecut, Final 8-ul Cupei României s-a terminat cu un mic scandal. Dacă acum un an a fost vorba de timp și de coșul anulat după vizionarea reluărilor, în acest sezon CSM Satu Mare vrea să forțeze o victorie la masa verde. Motivul, regulamentul ambiguu, ca să nu spunem prost, al competiției. La ședința președinților de club s-a decis limitarea numărului de americance la 3. Dar acest lucru a fost trecut în regulament că cluburile pot avea 3 non-europene și 2 europene, sau 3/3 cum e cazul celor de la Sepsi care au jucat în EuroCup. Sepsi are în lot 4 europene (2 suedeze, o bielorusă și o croată) și 2 americance. Rămâne de văzut ce răspuns va da federația în acest caz. Cei de la campioana en-titre susțin că pot să aibă toate străinele europene și nu pot fi obligați să aibă 3 americance în lot, dar și că s-au conformat regulamentului FIBA. Sătmărenii au venit cu contestația făcută încă de dinainte de startul partidei.

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe – CSM Satu Mare 62-48 (6-9, 25-10, 19-10, 12-19)

Finala feminină a avut cea mai mare audiență de la cele două Final 8-uri disputate la Sepsi Arena în această lună, 2700 de spectatori. Au fost în 5-urile de start: Webb, Kress, Marshall, Godri-Părău și Huțanu, respectiv Green, Uiuiu, Solopova, Mandache și Denson. Începutul a fost slab din punct de vedere ofensiv, cu gazdele nereușind să înscrie din acțiune în primul sfert. CSM a deschis meciul cu un run de 7 puncte dar a avut probleme să înscrie pe finalul primei perioade de joc, care s-a încheiat cu 6-9.

Sfertul secund a decis soarta meciului, cu apărarea celor de la Sepsi funcționând din ce în ce mai bine, iar aceasta a dus la reușite ușoare. La CSM a fost degringoladă pe bancă, unde s-a văzut lipsa unui antrenor cu experiență, cu momente în care Solopova cerea time-out. Au fost momente cu faulturi dure, în care nervii sătmărencelor au cedat. Acestea au contestat vehement arbitrajul după meci, că ar fi tras cu gazdele.

La final a curs șampania la Sepsi Arena, jucătoarele au sărbătorit cu fanii care au făcut o atmosferă frumoasă la meciurile gazdelor. S-a stins și lumina, a curs cu confetti, în timp ce sătmărenii depuneau memoriul. Aceștia spuneau că l-au depus din cauza arbitrajului, iar președintele clubului afirma, pentru site-ul de specialitate totalbaschet.ro, că își dorește rejucarea partidei pe teren neutru, pentru că arbitrajul a fost distrugere în masă. Dar aceștia cer direct trofeul la masa verde. Interesant este faptul că cei de la Sepsi au jucat așa tot sezonul, iar sătmărenii au așteptat finala cupei pentru a depune această contestație. Managerul de la Sepsi afirma că aceștia au venit cu același memoriu și în decembrie, dar că s-au abținut să îl depună pentru a nu se face de râs.

De asemenea, alb-verzile au evoluat în această formulă și în semifinala cu SCM Timișoara. Impresarul-avocat care sfătuiește CSM Satu Mare este același care furnizează jucătoare pentru formația de pe Bega, dar SCM nu a depus o astfel de contestație. Timișorencele au pierdut în semifinala cu gazda competiției cu 62-79. Atunci alb-violetele au ținut aproape în primul sfert, dar pressing-ul avansat al gazdelor și numeroasele reușite de după semicerc au dus campioana în ultimul act. Cele două straniere care au rămas la SCM s-au remarcat în ambele meciuri de la acest turneu, Burdgess fiind în double-double de fiecare dată, iar Lloyd, cea mai bună marcatoare a partidei. A fost o comportare mai mult decât onorabilă pentru echipa cu cele mai puține straniere de la acest turneu final, care a evoluat cu o rotație foarte scurtă.

Dacă nu se ia o decizie radicală, ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe este din nou câștigătoarea Cupei României, pentru a treia oară în patru ani. Timișorencele Ancuța Stoenescu și Annemarie Godri-Părău și-au trecut în cont un nou trofeu. Veterana Stoenescu a avut o contribuție foarte importantă în faza defensivă în toate meciurile, iar în meciul cu SCM Timișoara a vut cele mai bune cifre în atac, contribuind cu 13 puncte, 6 recuperări și 3 pase decisive. Godri-Părău a condus atacurile echipei sale, iar în finală a avut 11 puncte, 4 recuperări și 7 pase decisive. Tyaunna Marshall a fost MVP-ul finalei cu 21 de puncte și 10 recuperări. A fost primul trofeu la senioare pentru Teodora Neagu, jucătoare care a făcut pasul spre Liga Națională la Timișoara.

Rămâne de văzut care va fi soluția adoptată de federație, având în vedere că atât la meciurile din campionat, cât și la cele din cupă, lotul de 12 al celor de la Sepsi a fost validat de oficiali.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 × = patruzeci opt

 


Ultimele articole din categoria Baschet: