Sus cortina! Cu Vera Gavrilă, nou secund la BCM Danzio

Stagiunea oficială pentru a treia cea mai bine clasată formaţie din sportul pe echipe timişorean începe miercuri la ora 15, la Bucureşti, unde „violetele” de la BCM Danzio vor disputa prima manşă a optimilor de finală în Cupa României, cu Rapid, jocul retur urmînd a avea loc joi tot în Giuleşti, iar înaintea acestei ridicări de cortină pentru ocupanta locului 6 în Divizia A 2011-´12, noua antrenoare secundă a prim-divizionarei de pe Bega, profesoara Vera Gavrilă, totodată şi proaspăt conducător al secţiei de baschet la „pepiniera” locală CSS Bega, incluzînd şi grupele băieţilor, ne-a radiografiat reperele colaborării club de junioare – club de senioare, una relansată prin numărul crescut de jucătoare cooptate la formaţia din Liga Naţională. De notat că junioarele de la CSS Bega au devenit de 3 ori campioane naţionale în 2012, la diferite nivele de vîrstă, ca argument în plus al lansării unei dorite conlucrări.

Aşadar baschetul feminin pleacă la drum tot cu competiţia K.O., în care BCM Danzio era eliminată anul trecut deja la acest prim hop, după 52:65 pe 16 septembrie 2011, la Timişoara, şi 48:59 (20 septembrie) cu ICIM U Vasile Goldiş, în returul de la Arad, de această dată fiind vorba despre Rapid, cea care pierdea cu 42:61 lupta finală pentru locul 3 în Cupa României 2012, în faţa… arădencelor. Iar dacă „violetele” pregătite de Dan Ionescu şi Vera Gavrilă vor trece în dubla manşă bucureşteană de Rapid, atunci vor avea parte în sferturi de învingătoarea perechii CSM Târgovişte – CSM Bucureşti Sportul Studenţesc, duel care constituia finala de anul trecut, adjudecată de campioane cu 72:39.

Relativ la lotul prim-divizionarei, comparativ cu aceleaşi prime dispute din Cupă din septembrie 2011, se remarcă faptul că puţine mai sunt componentele continuînd şi acum pe Bega, şi anume percutanta sîrboaică Biljana Pesovic, adusă în vara trecută, şi care în 5 august a împlinit 29 de ani, ex-căpitanul de aceeaşi generaţie Corina Elena Moroşan (născută în 12.01.1983), dar care a fost ţintuită în ultima vreme pe tuşă de necesitatea efectuării unei intervenţii chirurgicale, precum şi 3 baschetbaliste formate la „pepiniera” mai sus amintită, CSS Bega, şi anume Andra Simona Haas (n. 30.01.1987), Adina Stoiedin (n. 21.11.1991), şi Christina Zidaru (n. 10.07.1992), în vreme ce Henrietta Blejan, care în luna februarie împlineşte 20 de ani şi care a început cantonamentul cu echipa dar nu l-a încheiat, nemaifigurînd între „violete”.

Aşadar colaborarea CSS Bega – BCM Danzio, în această direcţie de promovare a benzii rulante, a fost reînodată, iar noul antrenor secund al senioarelor, Vera Gavrilă, provenind de la cîrma junioratului „Begăi” şi ca parte a unei necesare legături, a punctat pe seama fiecărei jucătoare în parte lansată în ultima vreme din Circumvalaţiunii spre lotul grupării de Liga Naţională…

Adina Stoiedin, începînd cel de-al treilea an respectiv al doilea „plin” la „violete”, a fost caracterizată de profesoara Gavrilă ca o jucătoare deja cu nenumărate prezenţe la turnee contînd pentru Campionatele Europene juvenile: „Era de aşteptat ca Adina să progreseze în ultimul sezon şi numai lipsa de experienţă şi-a spus cuvîntul. Era normal să practice un baschet tot mai bun, pentru că una era să joci la 19 ani, cînd a ajuns în lotul prim-divizionarei de senioare, şi alta este să ai aproape 21 de ani. Are deja mai multă maturitate, antrenamentele la acel nivel i-au îmbunătăţit calitatea evoluţiilor, şi cred că va ajunge să fie cooptată în lotul de senioare al României pentru Campionatul European ce-l vom găzdui în 2015, împreună cu Ungaria. Noi opinăm că şi anul acesta ar fi meritat să prindă lotul lărgit dar aşteptăm ca deja în 2013 să fie cooptată în naţionala de senioare”.

„Are 1,91 metri înălţime şi este o jucătoare foarte motrică pentru înălţimea ei, de aceea şi joacă pe postul 4, dar nu este şi foarte puternică, motiv pentru care nu prea evoluează pe postul 5. Nu este masivă şi de la un anumit nivel jucătoarele de postul 5 sunt realmente masive, fiind foarte greu pentru ea să facă faţă. Este o finuţă, ca o gazelă, talentată şi agilă, cu mînă de semidistanţă, şi joacă eventual şi 5 dar valoarea sa este de postul patru…”, a mai spus profesoara Gavrilă despre Stoiedin.

Christina Zidaru, ocupantă în această vară a locului 4 în Campionatul European, Divizia B, cu naţionala sub 18 ani a României, este un alt produs al Begăi ajuns mai ales pe banca de rezerve a prim-divizionarei BCM Danzio dar, se speră, tot mai mult şi în teren: „Este o jucătoare completă, care poate să joace extremă, postul 4, dar şi fundaş. Este foarte tehnică, însă mai are de progresat în plan psihic, la antrenamente fiind extraordinară dar foarte emotivă în meciuri. Sperăm însă să treacă peste acest trac, pentru că ar merita să fie prezentă mai mult în teren. În vară a participat la primul Campionat European, după ce a mai fost la loturile de junioare şi în 2005-2006, dar n-a mai ajuns apoi. A prins în sfîrşit lotul, este un pas înainte!”

Cazul lui Zidaru nu este unul izolat ci „e o problemă, căci foarte puţine mai sunt junioarele de valoare la fiecare generaţie, şi astfel a prins echipa naţională, lucrînd foarte bine acolo, însă în general jucătoarele de ´92-´93 nu prea prind să joace mult la echipele de senioare, cu rare excepţii. Sunt cluburile unde s-a mers pe această idee, Olimpia Braşov, <U> Cluj, sunt mai multe, dar sunt 6-7-8 formaţii unde n-au prea intrat, şi doar dacă s-ar exprima la un anumit nivel ar avea această şansă”.

Este vorba şi despre o revenire, şi anume Alexandra Bălăceanu, care „a mai fost acum 2 ani în lotul lărgit al Timişoarei, a jucat vreo două meciuri la început”, profesoara Gavrilă explicînd că „este fundaş şi n-a prins Campionatul European dar a fost pe la loturile de junioare, însă anul trecut s-a operat de menisc şi a cam stat în ultimul sezon. Acum a revenit la echipa mare, pe postul de fundaş. A jucat în schimb la U23 dar n-a fost foarte mult la antrenamente, pentru că nu s-a recuperat integral”.

Dora Ardelean este o altă baschetbalistă de la CSS Bega care a cochetat iniţial cu lotul prim-divizionarei, sperîndu-se acum într-o reuşită integrare: „Dora a mai fost şi a jucat, însă programul şcolar a împiedicat-o să poată participa la cel al senioarelor. Este o jucătoare excepţională, de mare valoare, o jucătoare despre care consider că se va mai auzi. A fost şi ea la Europeanul U18 şi în general la toate nivelurile de vîrstă ale loturilor naţionale, plus că, fiind cu 2 ani mai mică, a făcut furori în acesată vară la Europeanul U20, cu o medie de 10 recuperări pe meci. Cu asemenea evoluţii capătă încredere, venind şi ea după o pauză de un an, dată de operaţia la ligamente încrucişate”.

Profesoara Vera Gavrilă a mai spus în privinţa lui Ardelean: „Sperăm să ajungă să joace cît mai mult şi la Liga Naţională. Părerea mea este că Dora este cea mai completă baschetbalistă a ţării la nivel de juniorat, putînd juca pe post de fundaş, extremă, post 4 şi 5. Are 1,87 şi o foarte bună îndemînare, viziune, mînă de la semidistanţă, iar dacă se antrenează aşa cum trebuie şi sperăm să nu se mai accidenteze, o văd ca pe o jucătoare de mare perspectivă, cît de curînd selecţionată la lotul naţional de senioare”.

Bianca Blanaru, un alt nume dat de CSS Bega lotului „mare” al Timişoarei, fiind vorba, la fel, despre o reintegrare în colectiv, după o primă tentativă, la startul ediţiei 2010-2011, acum aproximativ 2 ani: „Este deja cooptată în lotul lărgit de senioare al României, drept cel mai de perspectivă pivot de juniorat din ţară. Sperăm să facă parte din naţionala de senioare pentru Euro 2015”.

Ca nouă strategie, dată de înodarea colaborării între „pepiniera” CSS Bega şi BCM Danzio, mai tinerele jucătoare amintite vor avea din acest sezon un nivel intermediar la care să adune mai multe minute jucate şi meciuri în mînă. „Numai Bianca Blanaru mai este şi la junioare I dintre aceste sportive, dar totodată şi la echipa de U23, unde regulamentul admite componente sub generaţia 1990 în anul înscrierii, în care se regăsesc mai multe baschetbaliste, inclusiv dintre cele aduse recent, Antoinette Thompson şi Marta Fodor, plus bineînţeles Stoiedin, Zidaru, Bălăceanu şi Ardelean, plus baschetbaliste de la juniorat, Gheban Alina, Neagu Teodora, Steiner Brigitte, Sasebeş Alexandra. Dacă BCM Danzio mai obţine un transfer de vîrstă, ar exista şi un lot complet de Tineret. Obiectivul nostru la U23 este titlul naţional şi creşterea jucătoarelor de valoare, cu cît mai multe meciuri în picioare”. 

Vera Gavrilă a salutat demararea colaborării juniorat-seniorat în baschetul feminin timişorean, spunînd că „de 3 ani de zile noi am vrut colaborarea şi s-a dorit a funcţiona, şi iată că s-a ajuns la concluzia că trebuie să existe această colaborare, care este un lucru foarte bun, pentru că nu se poate ca gruparea de senioare dintr-un oraş să nu colaboreze cu cea de junioare. Am reuşit ca toată lumea să înţeleagă faptul că este un pas bun şi pozitiv, şi s-a acceptat practic valoarea lui CSS Bega. Este o idee bună şi clară şi este bine că s-a rezolvat acum!”

Gavrilă se va împărţi între şefia catedrei de la CSS Bega, tocmai preluată, şi rolul de antrenor secund al prim-divizionarei, prioritate avînd, în funcţie de orele programului competiţional, disputele de la nivelul junioarelor I. Cu alte cuvinte, nu este exclus ca debutul acasă al „violetelor” în noul campionat, abia pe 6 octombrie, cu CS Olimpia, să nu coincidă şi cu cel al antrenoarei de la CSS Bega, dacă va fi vorba de un  meci în deplasare la junioare I: „Se ştia de la începutul punerii în practică a legăturii între cluburi că sunt antrenoare la CSS Bega şi nu pot să renunţ la ceea ce trebuie să fac, norma de ore şi antrenamente. Nu pot să absentez şi în această situaţie mă voi prezenta pe bancă la senioare cînd şi unde voi putea. Voi fi prezentă în general la jocurile de acasă dar nu şi în deplasări. Echipa mare a plecat astăzi la Bucureşti, pentru jocurile din Cupa României, cu Rapid, dar am rămas la antrenamentele cu junioarele. În schimb la echipa de U23 voi fi prezentă tot timpul şi mai am şi junioarele I, plus colaborarea cu profesoara Mioara Chiţu, la echipa de U17 a CSS Bega. Încep totodată să ridic şi grupa de 2003-2004, cea mai mică din club…”

Profesoara Vera Gavrilă, numită şef de catedră a secţiei de baschet la CSS Bega prin viitoarea pensionare în 2013 a profesorului Mihai Bolcu, care va lăsa un mare gol în organigrama grupelor de băieţi, a mai precizat că „sunt liantul între clubul de juniori şi echipa de Liga Naţională asupra tuturor problemelor în această privinţă. Vă asigur că va creşte şi echipa de senioare prin colaborarea sa cu CSS Bega, iar jucătoarele de la Divizie, avînd la dispoziţie competiţia U23, vor acumula meciuri în picioare, ceea ce este foarte benefic pentru ele, iar pentru cele mai mici experienţa antrenamentelor cu senioarele este la fel, foarte importantă. Colaboarea va constitui în primul rînd o rampă de lansare, prin care junioarele să crească în valoare pentru nivelul cerut la senioare şi automat să se dezvolte mai repede şi să prindă minute mai multe pentru senioare”.

Împărţită pe atîtea planuri, cu noi responsabilităţi, Gavrilă, mamă a două fetiţe, ar putea să nu mai continue şi ca antrenor la loturile federale, ceea ce a fost cazul în acest an, cu selecţionata sub 16 ani: „Nu ştiu dacă ar fi posibil în plan fizic şi psihic, cu atîtea obiective, dar mai am timp să mă gîndesc, fiind posturi la generaţiile 1995 şi 1993. Dar ştiu că mi-a fost foarte greu peste vara acestui an, cînd cu dragostea şi înţelegerea familiei am trecut momentele foarte încărcate…”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − unu =

 


Alte articole legate de acest subiect: