T. Costescu: „Au avut procentaje deosebite la trei puncte. Ne-a fost greu să ne luptăm în condițiile astea, am făcut-o exact pe măsura posibilităților noastre”. C. Achim: „Personal am acordat o foarte mare atenție acestei serii. Din cele 3 meciuri oricare putea fi al Timișoarei”

CSM CSU Oradea s-a impus cu 3-0 în disputa cu BC SCM Timișoara din primul tur de play-off după trei partide echilibrate, cu cea mai mare diferență de 8 puncte la finalul primei partide. Campioana en-titre s-a calificat în semifinale după victoria de miercuri de la sala Constantin Jude când s-a impus cu 86-84 după un meci cu 9 schimbări de lider și 7 egalități. Antrenorul timișorenilor, Tudor Costescu, crede că finalul de sezon a venit prea repede pentru jucătorii săi care s-au luptat pe măsura posibilităților cu deținătoarea trofeului. Tehnicianul orădenilor, Cristian Achim, a spus că i-a fost greu să-și motiveze jucătorii să înțeleagă că BC SCM Timișoara este o echipă bună și că play-off-ul nu va semăna cu ultimele meciuri directe.

Tudor CostescuDupă 74-66 și 85-81 la Oradea, seria de play-off s-a mutat la sala Constantin Jude unde oaspeții s-au impus cu 86-84 la finalul unui meci disputat și au obținut biletele pentru semifinale. BC SCM Timișoara își încheie sezonul pentru că la masculin nu se joacă meciuri de clasament pentru locurile 5-8. Astfel alb-violeții se clasează pe 5. „Felicitări echipei din Oradea, succes mai departe, se pare ca dacă ne-au bătut de 8 ori în sezonul ăsta probabil că sunt mai buni ca noi. Oricum rezultatul asta arată. Cred că am fost în meci, am arătat și calitate, mai mult decât calitate am arătat dăruire. Dar ca în sport am avut mai multe momente de neinspirație și de execuții mai puțin reușite atât în atac cât și în apărare. Ei au jucători care reușesc individual să facă diferența prin execuții fantastice inclusiv în faza de apărare și aici mă refer inclusiv la, nu știu ce s-a întâmplat dacă a fost sau nu fault, ci la faptul că nu am reușit să băgăm mingea în coș dintr-o situație de slam-dunk. Au avut procentaje deosebite la trei puncte 52%, la pauză aveau 70% cu 7 marcate din 10. Ne-a fost greu să ne luptăm în condițiile astea, am făcut-o exact pe măsura posibilităților noastre”, a declarat tehnicianul timișorenilor, Tudor Costescu la finalul partidei. A fost a 8-a partidă între cele două formații în acest sezon și orădenii au obținut a 7-a victorie.

Antrenorul formației de pe Bega nu știe încă ce va urma. „Nu știm încă, eu nu voiam să fie pauză, nu ne-am făcut planuri pentru pauză, ne-am făcut planuri pentru meciul 5. Va trebui să vedem ce urmează, sigur că băieții au nevoie de recuperare și probabil de pauză de efort venită totuși cam devreme, zic eu, fiindcă în ultimele meciuri am arătat bine, eram în formă. Din păcate așa e sportul și trebuie să părăsim competiția, din punctul meu de vedere, prematur”, a adăugat Costescu. În ceea ce privește continuitatea sa pe banca alb-violeților, „nici asta nu e hotărât, am avut ceva discuții cu conducerea, rămâne de văzut. Cred că e corect să facem o evaluare a părții de campionat în care eu am fost antrenor principal după care o să tragem  concluziile împreună”.

Cristian AchimAntrenorul campioanei, Cristian Achim, și-a lăudat adversarii la finalul meciului care a încheiat sfertul de finală. „Sunt extrem de fericit pentru calificarea în semifinale pentru că Timișoara este o echipă realmente foarte bună. Este clar că a fost cel mai strâns meci din sferturi. Am reușit, nu știu cum, să terminăm seria cu 3-0, sincer nu m-am așteptat înaintea acestei serii, tocmai pentru că eu știu ce reprezintă Timișoara și ce fel de jucători are. A fost foarte greu pentru că noi veneam după trei victorii consecutive împotriva lor și, sincer să vă spun, mi-a fost cumplit de greu să-i motivez pe jucătorii mei și să reușesc să le bag în cap că Timișoara este o echipă atât de bună pentru că ei aveau încă în minte ultimele trei meciuri, ceea ce era total greșit. Și nu în ultimul rând, am câștigat sezonul ăsta 7 meciuri din 8 contra Timișoarei, cel pierdut a fost după două reprize de prelungiri, este un mare motiv de bucurie pentru mine și pentru echipă pentru că, repet, este greu să le iei 7 victorii din 8 meciuri, este foarte greu. Și de asta sunt poate un pic mai bucuros decât ar cere momentul, însă credeți-mă că a fost foarte greu iar eu personal am acordat o foarte mare atenție acestei serii. Nu m-am văzut câștigător dinainte sub nici o formă și de altfel meciurile au și demonstrat, au fost 3 meciuri extrem de strânse și sincer se puteau termina și altfel. Din cele 3 oricare putea fi al Timișoarei. Cu atât mai mult mă bucur, asta oarecum arătând și pedigree-ul jucătorilor mei și poate plusul de experiență și de rutină la momentele astea importante la scor egal sau când am fost conduși. Și astăzi am reușit o revenire, din fericire pentru noi. Mă gândeam că n-o să mai am parte de a treia revenire și de asta speram să conduc eu tot meciul, doar că n-a fost să fie, însă una peste alta sunt extrem, extrem de bucuros și pentru prima oară în acest sezon voi avea o pauză cu care nici nu voi ști ce să fac”, a declarat Cristian Achim.

CSM CSU Oradea va întâlni în semifinală principala favorită la titlu, U BT Cluj, formație care a câștigat toate meciurile directe în acest sezon. Penultimul act va începe în luna mai. (Vă călesc pentru ce urmează revenirile astea?) „M-am gândit dacă este foarte bine să avem meciuri din astea strânse, strânse sau niște meciuri mai lejere, sincer nu știu răspunsul. E posibil să fie bine pentru că oarecum am fost ținuți în priză. Pe de altă parte urmează o pauză foarte mare în care se poate schimba totul în bine sau în rău. Știți foarte bine ce înseamnă Clujul la ora asta în România, nu are rost să mai insist, principala favorită la orice, au făcut niște  investiții uriașe, până la urmă ar fi și normal să obțină tot. Însă asta nici pe departe nu înseamnă că noi vom merge acolo carne de tun. Nici vorbă, vom încerca tot ce depinde de noi să îi scoatem”, a adăugat tehnicianul bihorenilor.

Antrenorul campioanei crede că publicul orădean a făcut diferența la primele două meciuri când elevii săi au revenit de la -12 și -14 în sfertul trei, iar la ultimul duel câteva acțiuni individuale pe final au înclinat balanța în favoarea oaspeților. „În primele două meciuri i-am surprins cu apărarea zonă, în cel de-al treilea de astăzi nu, s-au pregătit mult mai bine și am primit niște coșuri absolut ireale pentru ce-mi doresc eu de la acea apărare, dar bravo lor. Cred, cu toată răspunderea, că publicul a jucat un rol major în primele două meciuri. Avem un public minunat, acesta este adevărul, și un pic ne-au purtat așa pe aripile victoriei. Astăzi am venit foarte montați și la cum a început meciul credeam că o să avem un joc mai ușor. Din păcate nu am reușit să menținem concentrarea din prima parte, sigur era și greu să menținem acele procentaje ireale din prima parte, era clar că noi vom merge un pic în jos însă am sperat din tot sufletul meu că o să pot să mă mențin la conducere. Nu a fost să fie însă din fericire am găsit la final soluțiile să câștigăm, trebuie să recunosc și pe două sau pe trei acțiuni individuale foarte, foarte bune și pe niște inspirații. V-aduc aminte pasa lui Franklin la Denison în mismatch într-un moment crucial. Asta este valoarea unor jucători ca în momentele cheie să fie foarte buni și din fericire pentru noi jucătorii noștri în aceste momente sunt buni și sunt bucuros pentru asta”, a concluzionat Cristian Achim.

Roș-albaștrii au venit cu galerie la ultimul meci și aceasta s-a auzit în mare parte din timp, fiind acoperită de foarte puține ori cu „Timișoara, Timișoara” de restul sălii. La final orădenii au sărbătorit minute în șir victoria cu galeria. Tudor Costescu a vorbit despre cuțitul în rană când fanii vizitatori se aud cântând la sala Constantin Jude. „Ieri când am avut conferința am fost destul de elegant, dar trebuie să spun ceva personal. În afară de înfrângere, care e un lucru foarte greu de dus, ceea ce-mi întoarce de fiecare dată cuțitul în rană este să aud spectatorii adverși cântând la noi în sală. Pentru mine asta… eu nici nu mai pot să stau în sală după meci. E păcat, nu știu lumea și cei apropiați de baschet care vin în sală dacă apreciază sau nu ce facem. Cred că spectacolul pe care-l oferim e de calitate, dacă nu noi măcar adversarul. Dar să jucăm într-o atmosferă de teatru ne este foarte greu. Nu e vina eșecului, nu spun că am pierdut că sala nu e alături de noi, niciodată. Dar eu vă spun că personal acest lucru mă deranjează extraordinar. Și vreau să vă spun că sunt jucători care atunci când vin la echipă întreabă cum e publicul. Noi trebuie să le spunem că publicul e prezent dar spre deosebire de alte săli la Sibiu, la Oradea sau la Mureș nu putem să le spunem același lucru. E o energie pe care  nu o câștigăm, ba din contră, adversarii când cântă la noi în sală pentru mine este cuțitul împlântat și întors în rană. Asta am vrut în mod special să punctez din punctul meu de vedere, nu vreau să facem speculații, e doar opinia mea”, a mai spus Costescu. Galeria orădeană era înfrățită la un moment dat cu cea timișoreană, când aceasta exista. Relația de prietenie s-a păstrat între suporteri, astfel că formația campioană și-a permis să vină și cu mascota proprie la această partidă.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: