„Urşii” lui Timba cîştigă tot mai multă putere

„Urşii” de la BC Timba au dispus în această seară şi de cea de-a treia grupare care a vizitat Timişoara de pe o poziţie inferioară lor în clasament, CS BC Farul Constanţa, cîştigînd cu 80:65 (42:40) duelul nou-promovatelor, în primul lor meci acasă din 18 decembrie încoace, succes cu care au întrerupt o serie de 5 eşecuri mai ales graţie unei dezarmante evoluţii în sfertul trei.

Venită după o a doua victorie în Liga Naţională, acontată acum 9 zile, 79:68 cu Gaz Metan Mediaş, Farul n-a reuşit să încurce planurile timişorenilor, care n-au mai cedat de-această dată pasul după preluarea iniţiativei, ci au primit doar 25 de puncte la reluarea jocului, adăugînd succeselor la 30 puncte diferenţă cu Dinamo, 9 cu harghitenii, 7 cu Energia Rovinari şi 27 la Constanţa.

Dacă turul îl începeau cu două înfrîngeri acasă, primul meci pe teren propriu din retur le-a adus nou-promovaţilor victoria, savurată în tabăra galben-negrilor, laolaltă cu spectatorii tribunei timişorene.

BC Timba Timişoara a reuşit astfel să treacă de „marinarii” pe care îi învingeau în barajul de promovare din iunie 2012 atît în partida tur, de la malul mării, cît şi în revanşa din această seară, din sala „Constantin Jude”, unde şi-a fericit fanii cu o a treia victorie ca diferenţă de scor, 80:65 (23:24, 19:16, 24:13, 14:12), conturată începînd cu mijlocul sfertului trei, cînd Huckaby şi coşgeterul Horton au dat semnalul desprinderii de la 50:49 cu două aruncări reuşite de 3 puncte în răstimp de 30 de secunde, încercări de la distanţă izbutite puţin mai apoi, tot în decurs de doar o jumătate de minut, şi de acelaşi Horton respectiv Czmor, prin care „Urşii” au ajuns la un inatacabil 66:53.

Păţiţi însă în a risipi avantaje la prima vedere liniştitoare, elevii lui Bogdan Murărescu şi-au conservat ulterior cu atenţie zestrea acumulată, iar cînd dobrogenii s-au reapropiat în ultimul sfert la 9 puncte handicap, şi Jermont Horton a reacţionat cu o nouă aruncare de 3 puncte, reuşită prin care a strîns 25 de puncte, coşgeter detaşat al celui de-al cincilea triumf stagional al nou-promovatei.

Noua achiziţie Horton a fost bine suplinit la capitolul ţinte ochite de către Glynn, autor al unui double-double, cu 18 puncte şi 10 recuperări, dar şi de localnicul Czmor, cu 17 puncte acumulate, ca şi în cazul lui Horton, inclusiv cu 4 aruncări de 3 puncte. De fapt, la consolidarea locului 13, cu un punct în ierarhie în urma giurgiuvenilor, au contribuit în această seară atît procentajele de la 50% în sus la toate procedeele de aruncări, şi mai ales cele de 3 puncte, cu 11 din 20 şi aşadar 55%, cît şi mai pragmaticul joc defensiv, gazdele în galben-negru dominînd cu 38-28 la capitolul recuperări.

Horton, cu 33 de minute jucate, dar şi Glynn, Brown şi Czmor au fost cei mai utilizaţi baschetbalişti ai învingătoarei.

„Urşii”, fără Stojakovic, Milovic sau Grubisic, pivot care a evoluat tocmai la oaspeţii constănţeni, au obţinut aşadar prima victorie de la înregimentarea de sărbători a jucătorilor de peste ocean Horton şi Brown, ambii fiind incluşi în cinciul de start Johnson, Brown, Czmor, Horton, Glynn (Kickingstallionsims), respectiv primul succes în returul Ligii Naţionale în întîiul meci acasă din 2013, după ce despărţirea de proprii suporteri era una fără prea multe discuţii, 69:102 cu campioana CSU Asesoft Ploieşti, joc în urma căruia urmau înfrîngeri prin deplasări, la Mediaş, Craiova şi Giurgiu. Şi apropo de deplasări, cea de-a patra etapă a returului le ve aduce „Urşilor” o descindere în Ardeal, la Târgu Mureş, în fieful unei grupări în formă după Sărbători.

Cît despre oaspeţii de pe litoral, Farul a condus doar în primul sfert, abordat cu Petronic, Mitchell, Tomasevic, Markovic şi Minea şi fără schimbări, de notat fiind numele lui Nenad „Shone” Markovic, ex-căpitan al alb-violeţilor din Banat. De fapt, şi constănţenii s-au remaniat faţă de cinciul cu care abordau jocul tur, McFarland, Wallace şi Mathis nemaifiind în planurile celor de la Marea Neagră şi la ora revanşei cu BC Timba.

După cum începea jocul, cu „Urşii” de la Timba doar un minut şi 21 de secunde la conducere în primul sfert, se anunţa o nouă seară foarte anevoioasă şi plină de emoţii, dar descătuşarea şi precizia manifestate la ieşirea de la vestiare după pauza mare au fost decisive întru depăşirea constănţenilor pentru a treia oară în nici 8 luni.

Într-un prim sfert în care au mai intrat la gazde şi Kickingstallionsims dar şi Cormoş respectiv Huckaby, Nenad Markovic a ochit trei „triţe” cu care avea să devină finalmente coşgeter al învinsei, cu 15 puncte, ca şi Tomasevic, însă Farul n-a mai putut cîştiga niciunul din următoarele 3 sferturi.

Astfel, Timba a obţinut primul succes din 8 decembrie încoace, cînd trecea la 9 puncte diferenţă de o altă codaşă, BC PH Csikszereda Miercurea Ciuc, tot pe-atunci şi Farul înregistrînd prima sa victorie în Liga Naţională, 94:63 cu „lanterna roşie” Dinamo.

Mai greu a fost pentru galben-negrii pînă la pauza mare, sfertul 2, început cu Glynn, care a reintrat în locul lui Horton şi a înscris 10 puncte în primele sale 5 minute, fiind marcat şi de cele 3 reuşite de 3 puncte ale constănţenilor, cu care s-au ţinut scai de amfitrioni.

Dar chiar dacă se reapropiau şi la un punct diferenţă după pauza mare, 50:49 în minutul 25, cei de la Farul n-au mai avut resurse şi replică în ultima treime a jocului, controlată de timişoreni, care începeau o mai bună parte secundă cu Huckaby în locul lui Johnson, raportat la formula de start.

***

BC Timba (7 marcatori): Horton 25 puncte, Glynn 18p, Czmor 17p, Huckaby şi Kickingstallionsims – cîte 7p, Brown – 4p, Popa – 2p. Au mai jucat Johnson, Cormoş şi Mihuţi. Pe bancă: Andrieş şi Pătru.

Markovic şi Tomasevic, cu cîte 15 puncte, Minea, cu 12, Grubisic (8), Petronic (7), Mitchell (5) şi Booth (3) au fost cei 7 marcatori ai Constanţei.

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 × patru =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: