Timişoara, gazdă de joia viitoare a Diviziei B în Campionatul European feminin sub 18 ani cu 16 echipe, probleme în „Constantin Jude” cu… vopseaua de pe suprafaţa de joc!

Timişoara vrea să aibă lipici la găzduirea viitorului turneu final al Campionatului European de senioare, EuroBasket femei fiind organizat de România şi Ungaria în 11-28 iunie 2015, însă pregătirile pentru primirea de joia viitoare a eşalonului valoric secund continental în întrecerile categoriei U18, cu 16 naţiuni la start şi 34 de jocuri în sala „Constantin Jude” n-au curs tocmai conform planurilor, caz expus în weekend, cu ocazia meciurilor de verificare ale României, pe malurile Begăi, cu Israel.

Dacă în teren junioarele românce au fost depăşite de fiecare dată foarte clar de oaspetele lor de peste Mediterana, în schimb… pe parchetul sălii gazdă a celei de-a 31-a ediţii a Diviziei B a Campionatului European sub 18 ani, ce va avea loc în perioada 17-27 iulie la Timişoara şi Oradea, situaţia a fost şi mai groasă, baschetbalistele junioare întâmpinând oarecare dificultăţi în a evolua în condiţii optime, dat fiind calitatea suprafeţei de joc.

Sala "Constantin Jude" din Timişoara, gazdă în 17-27 iulie 2014 a Campionatului European de baschet feminin U18 - Divizia B, laolaltă cu "Antonio Alexe" din Oradea

 

 

Pregătiri aşadar cu cântec, însă lucrurile nu miră prea mult, ţinând cont, pe de-o parte, că sala „Constantin Jude” este în administraţia Municipalităţii Timişoara, iar pe de altă parte că România este totuşi doar una dintre Cenuşăresele sportului la panou pe plan internaţional, şi nu numai în plan competiţional. De fapt, noroc pe undeva cu fetele, căci „tricolorul” nici nu figurează în ierarhia FIBA rezervată categoriei masculin, aflându-se la cota 0, fără puncte în clasamentul mondial, în care se regăsesc, cu coeficienţi mai mari sau mai mici, aproape 90 de federaţii. La feminin, situată pe locul 55 din 75 de naţiuni cu puncte în cont la nivel global, România ar fi a 23-a şi ultima dintre federaţiile europene, iar la aşa rezultate, o suprafaţă de joc pe măsură.

O rază de lumină, dintr-un punct individual de vedere, ar veni zilele acestea din Bulgaria, de la Sofia, unde timişoreanca Dora Ardelean, o prezenţă constantă în formaţia lui BCM Danzio în Liga Naţională 2013-2014, a fost mai mereu principala realizatoare a României în eşecurile însă la 27, 59 respectiv 19 puncte handicap înregistrate în primele apariţii tot în Divizia B a Campionatului European, dar la categoria sub 20 de ani.

Româncele au fost practic pulverizate de Bosnia şi Herţegovina, cu 53:112 (25:62), înfrângere în care Dora Ardelean a plusat cu 12 puncte, 3 recuperări, 3 pase şi o intercepţie, timişoreanca reuşind chiar double-double în celelalte partide din ţara vecină. Astfel, la debut, într-un 47:74 cu Portugalia, jucătoarea lui BCM Danzio a marcat 13 puncte şi a izbutit 15 recuperări în cele 35 de minute jucate, în weekend fiind integralistă într-un 42:61 cu Lituania, cu 10 puncte şi 11 recuperări. România U20 rămâne aşadar în coadă, cot la cot, fără victorii, cu Israel şi Norvegia, pe locul 9 din 10 participante, pe când în frunte la Sofia, fără eşec, sunt momentan Germania, Bulgaria şi Lituania, „tricolorele” îndepărtându-se deja de dezideratul urcării pe podium şi implicit al calificării în elita Divizia A a categoriei.

La fel de grea se anunţă întrecerea şi pentru garnitura sub 18 de ani a României, care îşi va disputa meciurile Diviziei B începând de joi 17 iulie la Timişoara, dar până atunci să mai notăm şi cu cine vor mai juca junioarele sub 20 ani în Bulgaria, până în 13 iulie: diseară, luni 7 iulie, cu Ungaria (ora 20:30); 08.07.2014: Israel – România (ora 13:45); 09.07: România – Norvegia (ora 20:30); 11.07: Regatul Unit – România (11:30); 12.07: Bulgaria – România (18:15); 13.07: România – Germania (13:45). Divizia A a categoriei sub 20 ani rezervată fetelor se dispută tot în aceste zile în Italia, la Udine.

Revenind la cele peste 30 de meciuri care urmează a fi găzduite de sala „Constantin Jude” în perioada 17-27 iulie, în liga secundă europeană a grupei de vârstă sub 18 ani, competiţia din această lună este un preambul al organizării de către România, anul viitor, a Campionatului European de senioare, laolaltă cu Ungaria, EuroBasket Women urmând a reuni în 11-28 iunie 2015 nu mai puţin de 20 de selecţionate, în creştere faţă de turneul final francez din 2013, la care „tricolorele” nu s-au regăsit între cele 16 participante. Timişoara este şi pe lista pentru marea întrecere continentală iar cea cu 16 echipe la categoria U18 este ca o probă cu public în perspectiva competiţiei de peste 11 luni.

La anul, pe lângă Ungaria şi România, calificate din oficiu, vor evolua cu gândul la medalii Spania, Franţa, Turcia, Serbia, Belgia şi Cehia, calificate în virtutea prezenţei în cea de-a doua jumătate a acestui an la Campionatul Mondial FIBA, dar şi Grecia, calificată din primul tur preliminar, respectiv Slovacia, Polonia, Lituania, Regatul Unit, Letonia, Italia, Muntenegru, Ucraina, Rusia, Slovenia şi Croaţia.

Altele sunt în general naţiunile care vor lua startul săptămâna viitoare în întrecerea U18 găzduită de Timişoara şi Oradea, şi anume Letonia, Germania, Irlanda şi Estonia în Grupa A, Finlanda, Bulgaria, Bosnia&Herţegovina şi Luxemburg în Grupa B, Israel, Islanda, Danemarca şi Anglia în Grupa C, respectiv Muntenegru, România, Ucraina şi Ungaria în Grupa D, „tricolorele” urmând a debuta în seara zilei de joi 17 iulie, în „Constantin Jude”, contra muntenegrencelor, după ce tot pe acelaşi parchet vor fi deschis întrecerea Israel contra Islandei şi Anglia – Danemarca.

Echipa României, pregătită de antrenorii Florin Covaciu, Carmin Popa şi Simona Cătineanu, va mai juca aşadar şi cu Ungaria şi Ucraina, primele două clasate din fiecare dintre cele 4 grupe urmând a se califica în seriile semifinale de câte 4 formaţii, tot primele câte două clasate din fiecare serie intrând apoi în semifinalele întrecerii din vestul României, dintre care se vor alege cele 3 calificate în Divizia A. „Tricolorele” au avut în lotul de 17 sportive şi 3 reprezentante ale baschetului timişorean, dintre care Alexandra Sasebeş nu se mai regăseşte între cele 15 componente rămase în pregătiri, şi anume Ferariu Ana, Pop Alina, Kelemen Kincso, Gherman Mihaela, Lenart Paula, Matei Raluca, Maxim Mihaela, Aursulesei Andreea, Grigor Iulia, Sfârlea Paula, Peter Timea, Debreczi Iringo, Buzogany Zsuzsana precum aşadar şi timişorencele Alexandra Brigitte Steiner şi Teodora Neagu, lansate în sezonul trecut al Ligii Naţionale de senioare de BCM Danzio.

F.R. Baschet are o tradiţie de dată recentă în a găzdui întrecerea Diviziei B feminină a categoriei sub 18 ani, Oradea organizând competiţia europeană din 2011, adjudecată de Belgia, iar Bucureşti pe cea din 2012, câştigată de Franţa, iar această a treia competiţie la acest nivel vine ca un rodaj în plus pentru EuroBasket 2015, nu mai puţin decât alte 15 turnee ale ligii secunde europene la U18 fete fiind ţinute în trecut în această parte a Europei, de câte 4 ori de Bulgaria şi Slovacia, de două ori de Ungaria, şi o dată de fosta Yugoslavia, Polonia, Slovenia, Serbia şi Croaţia. Cele 62 de partide de pe Bega şi Crişul Repede vor avea loc în paralel cu Divizia A a categoriei sub 18 ani, din Portugalia, rămânând de văzut cum se vor descurca „tricolorele” în desul hăţiş spre podium, dar şi organizatorii.

Ca prim pas din partea gazdelor, cu ocazia triplei de verificare cu Israel, care se va desăvârşi luni seară, acesta a fost şovăielnic, straturile de vopsea aplicate joia trecută neavând încă darul de a crea cadrul optim pentru o întrecere de nivel comntinental. Nu suntem în ale compoziţiilor şi cantităţilor lacurilor şi vopselelor, nici în ale necesarului „peliculei” suprafeţei de joc, dar ceva n-a fost tocmai în regulă cu amenajările efectuate săptămâna trecută, cu întârziere am zice noi, dat fiind proximitatea Europeanului.

Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 4 = cinci

 


Ultimele articole din categoria Baschet: