Timişoara mai are o campioană naţională: fetele la U16!

CSS Bega a spart gheaţa în competiţiile juvenile feminine, cucerind duminică după-amiază în sala „Horia Demian” din Cluj Napoca titlul naţional al categoriei sub 16 ani, graţie a 5 victorii la rînd în cadrul turneului final de sub Feleac, la capătul unui sezon dominat în toate fazele întrecerii de junioarele pregătite de profesoara Mioara Chiţu. „În fiecare an am luat tot locurile 2 şi 3, deşi s-a muncit foarte mult sezon de sezon. Este un titlu naţional pe care-l aşteptam de mult, şi care înseamnă foarte mult şi pentru catedra de baschet a clubului nostru, care are acum şi o colaborare cu gruparea de Divizia A, aşadar toate merg şnur!”, ne-a spus de la faţa locului, în cursul finalei masculine a categoriei, profesoara Vera Gavrilă, de la CSS Bega Timişoara şi proaspăt numită selecţioner al reprezentativei României la această grupă de vîrstă.

Într-adevăr, locurile 2 şi 3 la nivel naţional în 2011, la diferite categorii de vîrstă, sau două locuri secunde în urmă cu 2 ani, la junioare I respectiv junioare II, dar nu şi prima treaptă a podiumului… Adjudecată de această dată după 65:49 cu CSU Cuadripol Braşov, 69:49 cu CSS Craiova şi 62:57 cu CSS Sibiu, toate într-una dintre grupele turneului final, derulate în sala Ion Agârbiceanu, iar apoi cu 65:50 în semifinala cu gazda BC MC Sport Cluj Napoca respectiv 68:59 în finala de duminică de la ora 13, cu Phoenix Galaţi, a cărei garnitură masculină a pierdut şi cealaltă finală a Campionatului Naţional sub 16 ani, în faţa băieţilor lui U Mobitelco.

Alexandra Brigitte Steiner, 15 ani, 1,77 metri, a dominat pentru echipa Mioarei Chiţu finala cu gălăţencele, reuşind 24 de puncte, 13 recuperări şi 6 assists, CSS Bega desprinzîndu-se în „sfertul” 3: 15:20, 14:12, 22:10, 17:17. Steiner şi Alexandra Sasebeş, 15 ani, 1,75 metri, sunt junioare crescute de Vera Gavrilă şi care au avut un aport semnificativ în cucerirea titlului naţional la categoria sub 16 ani, Sasebeş reuşind 8 puncte în finală, în care au mai marcat integralista Teodora Pantea (9 puncte; 40 minute pe parchet), Iulia Plapşa (8), Flavia Szerencsi (7), respectiv Cristina Ştiopu şi Ariana Indru, cîte 6 puncte. A mai evoluat în ultimul act Ioana Diana Vidican.

Antrenorul principal Mioara Chiţu a convocat junioare din generaţia 1996 şi 3 din 1997, una dintre componentele lotului învingător la Cluj fiind din grupa de ´98, mezina Ariana Indru, pivot al echipei şi cea mai înaltă baschetbalistă a campioanei. „Ariana este din grupa Silviei Ondreikovics, avînd nevoie să capete experienţă pentru că nu a început baschetul de foarte mult timp, dar are un bun potenţial”, după cum a explicat Gavrilă, care, referitor la parcursul în turneul final, a spus că „era de aşteptat să începem mai greu şi să creşti în evoluţii pînă la finală iar dacă eşti bine pregătit, ajungi să atingi vîrful de formă în finală. Ne-a fost puţin teamă pentru că junioarele noastre erau totuşi puţin obosite, plus că 3 dintre ele au evoluat pe parcursul sezonului la o categorie mai mare, la cîte două nivele peste grupa lor de vîrstă. Alexandra Sasebeş şi cu Brigitte Steiner au fost şi la lotul naţional cu o săptămînă înainte, şi s-a strîns oboseala. Dar fetele s-au mobilizat şi azi am atins vîrful de formă. Ne-am studiat şi adversarele şi am făcut strategia în consecinţă”.

CSS Bega a dominat dall capo al fine turneul final, dispunînd în finală de gălăţence la 9 puncte diferenţă iar în penultimul act la 15 de un adversar tradiţional, şi care în trecut stătea ca un ghimpe în coasta Timişoarei, şi anume localnica BC MC Sport Cluj: „Acum nu mai vorbim de generaţiile de 1994, ´95 sau ´92, care au fost superioare, în vreme ce generaţia lor de 1996 nu este aşa de valoroasă. Le-am dominat şi în ansamblu două-trei echipe au fost competitive la turneul final, CSS Bega şi Phoenix Galaţi, finalistele, plus ceva mai slăbuţ BC MC Cluj. Nu mai este echipa de 1995 sau ´94 – au o echipă bună, muncită, dar fără talente individuale. La noi în schimb au cam făcut legea două dintre fete şi celelalte au ajutat foarte mult, şi ne-am impus!”

Alexandra Sasebeş a evoluat la Cluj pe postul de fundaş, deşi de regulă evoluează extremă, iar Steiner a fost polivalentă, Teodora Pantea remarcîndu-se la rîndul ei printr-o foarte bună contribuţie, laolaltă cu Cristina Ştiopu, Iulia Plapşa şi Flavia Szerencsi. „Cam cu ele s-a dus greul. Este o generaţie de ´96 care n-a mai avut parte de onoruri, atît – un loc 7 acum doi ani, dar majoritatea au lucrat şi la grupa superioară de vîrstă şi a contat. Automat altfel au jucat”, a mai spus Vera Gavrilă.

CSS Bega Timişoara se pregăteşte acum cu junioarele sale pentru asaltul pe alte două fronturi, cu generaţiile de 1995 şi 1994, vizînd intrarea în turneele finale. Momentan, hopul semifinalelor…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× unu = 2

 


Ultimele articole din categoria Baschet: