Un nou titlu pentru timișorencele Stoenescu și Godri-Părău cu Sepsi. SCM Timișoara a încheiat sezonul pe 5

Meciul 4 al finalei dintre CSM Satu Mare și ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a tras cortina peste această ediție a Ligii Naționale de Baschet Feminin. Formația din Covasna s-a impus cu 3-1 și a cucerit al 3-lea titlu la rând. Ancuța Stoenescu a reușit un nou record pentru competiția internă. SCM Timișoara a urcat pe 5 după meciurile de clasament, în sezonul de debut în LNBF.

Vineri s-a încheiat sezonul în întrecerea senioarelor. A fost o stagiune mai săracă în prima ligă feminină, cu doar 9 echipe terminând campionatul, după ce Phoenix Galați s-a retras. Destule formații s-au confruntat cu probleme financiare, unele din cauza modificărilor de la legea sportului, pentru că nu peste tot s-a considerat că poate fi aplicată și pentru a acorda salarii din bani publici și au avut dificultăți în atragerea sponsorilor privați.

Două echipe au plecat la drum ca favorite și cele două au ajuns în finală. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a dominat sezonul regulat, pierzând o singură partidă în prima fază, cea din ultima etapă de la Cluj. CSM Satu Mare a fost pe doi, după un început foarte bun, dar și o perioadă mai puțin reușită, după plecarea lui Williams. Au urmat turneele grupei 1-5, unde Sepsi s-a impus la scor în majoritatea partidelor. Sătmărencele și-au asigurat locul secund după turneul de la Brașov și au mers cu un lot subțire, din cauza accidentărilor,  la al doilea, unde au pierdut ambele partide.

În faza eliminatorie, Sepsi a trecut ușor, la diferențe mari, de CSU Alba Iulia (echipă cu lot subțire, după ce au plecat câteva jucătoare importante) și Universitatea Cluj-Napoca (fără cea mai bună marcatoare, Vorpahl, accidentată). În drumul spre finală, CSM Satu Mare a câștigat cu 2-1 sfertul cu SCM Timișoara (echipă rămasă din februarie cu doar 2 straniere, dar destul de multe românce), după ce alb-violetele s-au impus în primul meci. În semifinală a fost 2-0 cu Olimpia CSU Brașov. În prima partidă, încheiată la 41 de puncte, s-a înregistrat prima sută în semifinală după opt ani. Meciul doi a fost mult mai strâns, cu 4 puncte diferență.

ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe, campioana LNBF 2018

ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe a reușit al treilea titlu la rând după ce s-a impus cu 3-1 în ultimul act. Au fost două părți cu desfășurări opuse. Dacă în meciurile de acasă, Sepsi s-a impus categoric, cu 76-46 și 71-51, la Satu Mare partidele au fost mult mai disputate. Alb-roșiile au câștigat meciul 3 cu 68-60, iar în ultima partidă au condus și la 11 puncte, dar alb-verzile au avut un finish mai bun și au cucerit un nou titlu după 85-76 în ultimul meci. Godri-Părău a primit trofeul de la președintele federației, după care s-a ocupat să taie plasa. Campioanele au sărbătorit multe minute cu galeria deplasată la Satu Mare.

Coincidența a făcut că Sepsi câștiga finala cu un an înainte în aceeași zi de 27 aprilie, tot cu 3-1, cu același scor în meciul final, 85-76 la Cluj-Napoca.

De la începutul anilor 2000 nu a mai câștigat o echipă 3 titluri la rând. Atunci Livas Târgoviște câștiga de 4 ori campionatul (2002-2005), după ce înainte a fost o serie de 4 pentru ICIM Arad (1998-2001). Universitatea Cluj-Napoca a avut cea mai lungă serie, cu 10 titluri consecutive între 1984 și 1993.

Un nou titlu pentru Stoenescu și Godri-Părău

Timișorencele Ancuța Stoenescu și Annemarie Godri-Părău au contribuit la toate cele 3 titluri ale formației conduse de Zoran Mikes. În finala din acest an, Stoenescu a fost cea mai bună marcatoare în primul meci, cu 18 puncte în 15 minute și jumătate. Godri-Părău a reușit un double-double în prima partidă, cu 10 puncte și 10 pase decisive. Căpitanul alb-verzilor a contribuit cu 20 de puncte în ultimul meci, cu 9 dintre acestea înscrise în sfertul patru.

Ancuța Stoenescu și Annemarie Godri-Părău (primele două din dreapta), la un nou titlu cu Sepsi

Pentru Ancuța Stoenescu este al 12-lea titlu de campioană a României și devine jucătoarea autohtonă cu cele mai multe titluri în campionatul românesc. Aceasta era la egalitate cu alte patru sportive cu 11 titluri: Cornelia Taflan, Virginia Popa, Aurora Dragoș și Bianca Drăguș (căsătorită Urban). Annemarie Godri-Părău ajunge și ea la cota 7 și o egalează pe veterana Monika Brosovszky Boriga. Dacă cele două sportive născute în Banat sunt deja obișnuite cu prima treaptă a podiumului, a fost o premieră pentru Teodora Neagu. Extrema de forță din Galați și-a făcut debutul în Liga Națională în echipamentul lui BCM Danzio Timișoara, fosta prim-divizionară de pe Bega. Neagu a debutat în prima ligă chiar în sala de la Satu Mare, în noiembrie 2012, iar în același loc a câștigat primul său titlu în primul eșalon.

Bronz pentru Olimpia CSU Brașov, locul 5 pentru SCM Timișoara

Formațiile de pe locurile 2 și 3 de anul trecut s-au întâlnit în finala mică. Olimpia CSU Brașov, cu Biljana Pesovic căpitan, s-a impus cu 86-70 și 76-72 și a terminat pentru al doilea an la rând pe poziția a 3-a.

Echipele învinse în primul tur de play-off au făcut cerere către federație să nu se mai joace meciurile de clasament pentru locurile 5-8. Forul de la București a decis să se țină acele partide, conform regulamentului din acest an al competiției. SCM Timișoara și-a dorit cel mai mult locul 5 și a păstrat tot lotul cu care a rămas din februarie, în timp ce celelalte echipe au avut loturi reduse.

În turul doi, alb-violetele au trecut cu 2-0 de FCC ICIM Arad, cu 8 și 13 puncte diferență. Gruparea de pe Mureș a renunțat la o stranieră, una n-a intrat deloc din cauza unei accidentări, iar a treia a evoluat cu probleme la gleznă. ACSBT Alexandria s-a impus lejer cu CSU Alba Iulia, care a rămas cu o singură jucătoare din afara României și nu a pus probleme. În ultimul tur, FCC ICIM Arad s-a impus cu 2-0 în lupta pentru locul 7 cu CSU Alba Iulia.

Deși meciurile dintre SCM Timișoara și ACSBT Alexandria, din timpul sezonului regulat, au fost foarte disputate, în seria pentru locul 5 au fost dezechilibrate. Și asta pentru că de la teleormănence au plecat toate cele 5 straniere la jumătatea lunii, când le-au expirat contractele. În aceste condiții, ACSBT a avut doar 2 jucătoare peste 20 de ani, plus una de 19 cu destulă experiență în LNBF. Lotul a fost completat cu fete din generația 2002, unele fiind chiar la debutul în prima ligă. Alb-violetele s-au impus cu 96-62 și 70-43, având probleme doar în primul sfert din cele două partide. SCM Timișoara încheie pe locul 5, din 9 echipe, la sezonul de debut în prima ligă.

Iată clasamentul final:

  1. ACS Sepsi SIC Sfântu Gheorghe
  2. CSM Satu Mare
  3. Olimpia CSU Brașov
  4. Universitatea Cluj-Napoca
  5. SCM Timișoara
  6. ACSBT Alexandria
  7. FCC ICIM Arad
  8. CSU Alba Iulia
  9. BC Sirius Târgu Mureș

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 4

 


Ultimele articole din categoria Baschet: