Veronica Gavrilă și Nenad Mandic, despre cursurile zonale ale antrenorilor de primă ligă pentru cei de juniori. „De învățat avem toți, întotdeauna ne perfecționăm și de aia participăm la aceste cursuri”. „Totul devine mai ușor dacă lucrezi la tehnică cu copiii când sunt mici”

Federația Română de Baschet a demarat la începutul lui 2014 un program amplu de licențiere a antrenorilor, întins pe trei ani. În fiecare sezon antrenorii echipelor prim-divizionare sunt obligați să susțină trei cursuri pentru antrenorii de juniori. Ca în stagiunea precedentă, și în acest an tehnicienii de la formațiile timișorene din Liga Națională au ținut aceste cursuri. Chiar dacă orașul de pe Bega a rămas cu doar două echipe pe prima scenă baschetbalistică, tinerii antrenori interesați de aceste cursuri au putut vedea la lucru trei tehnicieni. Dragan Petricevic a apucat să țină prima lecție înainte să plece de la „lei”, Bogdan Bulj, antrenorul fetelor, a ținut aceste lecții în ianuarie, iar Nenad Mandic, ultimul sosit pe banca băieților, este cel care a încheiat seria de cursuri. Am stat de vorbă  despre acest program cu actualul antrenor al „leilor” și cu Veronica Gavrilă, responsabilă în colegiul zonal de antrenori 4.

BC Timișoara a început sezonul cu antrenorul cu care câștiga Cupa României anul trecut, Dragan Petricevic. Acesta a ținut în octombrie primul curs unde a abordat tema ieșirilor din blocaj. După problemele avute în debutul stagiunii, tehnicianul nu a mai continuat alături de gruparea timișoreană, fiind acum în fruntea echipei feminine Universitatea Cluj. Cel de-al doilea antrenor care a ținut aceste cursuri a fost Bogdan Bulj, cel care le conduce pe fetele de la BCM Danzio. Campionul european vara trecută (a făcut parte din staff-ul Serbiei) și-a ținut cele trei cursuri în a doua jumătate a lunii ianuarie și a vorbit despre contraatac și situații de handicap, princpiile apărării în zona 3-2 și scouting.

Sursa foto: bctimișoara.ro

Sursa foto: bctimișoara.ro

Nenad Mandic a venit la începutul acestui an pe banca timișorenilor și a ținut primul curs în ultima zi din februarie și următoarele la începutul lunii martie. „Am avut trei antrenamente. La primul am pregătit tranziția ofensivă și câteva situații de handicap pe contraatac. La al doilea am lucrat la tactica individuală pentru jucătorii de perimetru, câteva opțiuni cum să joace la blocajele indirecte. La ultimul antrenament am pregătit meciul cu Energia Târgu Jiu, poate nu e cel mai bine pentru antrenori dar nu am putut să găsim o altă dată potrivită pentru că avem un program foarte încărcat în acest moment. De ce am ales? Am avut doar aceste dăți la dispoziție. În acel moment am lucrat asta cu jucătorii mei seniori. La tehnica individuală am avut o poziție liberă la sală și am vrut să le arăt ceva despre tehnica individuală pentru că, pentru mine, tehnica individuală mai ales la jucătorii tineri este baza tuturor lucrurilor. Antrenorii au ascultat, au întrebat multe lucruri, e bine când se implică în conversații după antrenamente”, a spus Nenad Mandic despre temele prezentate oaspeților. Ultima întâlnire a fost de fapt un antrenament deschis, cu două zile înainte ca „leii” să joace în deplasare la Târgu Jiu unde au obținut o primă victorie, a treia consecutivă în acest campionat.

Despre cele prezentate de antrenorii de divizie ne-a vorbit și Veronica Gavrilă. Antrenoarea de la CSȘ Bega, care în acest sezon conduce și satelitul lui BCM Danzio în Liga 1 unde se bazează în mare parte pe fetele pe care le are sub conducere la U18. Aceasta este responsabil de zonă în colegiul zonal de antrenori 4, alături de Laurențiu Raut, de la Craiova. „Lecțiile au fost interesante, pentru antrenori mai tineri au mai avut lucruri de pus la punct. Pentru cei care suntem deja cu un pic de experiență am avut ocazia să vedem și alte exerciții pe care noi nu le-am utilizat și sperăm din an în an să alegem alte teme ca să ajungem să cuprindem tot ceea ce interesează antrenorii de juniori. De învățat avem toți, întotdeauna ne perfecționăm și de aia participăm la aceste cursuri pentru a ne perfecționa și pentru a aduce ceva nou. De aia spun încă o dată, antrenorii mai tineri rămân cu foarte multe lucruri pozitive și antrenorii care sunt deja mai experimentați aduc, poate, un suflu nou în antrenamente”, a povestit Veronica Gavrilă.

Veronica GavrilăCa responsabil de zonă, aceasta se ocupă și să „facă prezența” și să o trimită mai departe celor de la centru care se ocupă de acest proiect. Am întrebat-o cât de interesați au fost antrenorii din zonă de aceste cursuri. „Interesați în mică și mare măsură. Cei care-și doresc întotdeauna au fost prezenți și încearcă să fie prezenți și sunt și antrenori care nu sunt interesați dar fiecare lucrează pentru el și mă bucur că măcar la cursurile susținute de Nenad Mandic a fost audiență mai mare mai ales că este un antrenor cu o experiență  vastă și care susține și campuri foarte multe afară pe anumite teme. Ne dorim și-n continuare, chiar și-n afara cursului de licențiere, să putem colabora”, a adăugat tehniciana. Antrenorii de juniori au obligația să se prezinte la minim trei astfel de cursuri pentru a putea participa la examenul de licențiere A, B sau C. Anul trecut s-au susținut examene pentru licența C, urmând ca în acest an să aibă loc testarea pentru licența B. În anul competițional 2016-2017, când se va finaliza această primă fază a proiectului, va avea loc examenul pentru licența A. La finalul programului, posesorii licenței C vor putea activa la categoriile babybaschet, minibaschet și U 13. Pentru U14 și U16 va fi necesară licența B, iar pentru U 18, U20 și Liga 1 se va cere licența A.

Colegiul zonal de antrenori 4 cuprinde județele Arad, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Mehedinți, Dolj și Olt. Veronica Gavrilă ne-a vorbit despre rolul pe care aceste colegii zonale îl au. „Colegiul zonal are un rol de a ține legătura cu federația din mai multe puncte de vedere, printre care de a programa cursurile de licențiere și de a anunța colegiul antrenorilor privind ora, sala, tema, ca toți antrenorii care sunt doritori să poată vedea și participa. Al doilea punct este monitorizarea antrenorilor și a sportivilor care sunt la lotul național sau care n-au făcut pasul dar sunt de perspectivă și n-au fost în vizorul federației. Atunci facem aceste propuneri și colaborăm cu antrenorii federali. Monitorizarea campionatelor municipale sau, dacă nu sunt, implementarea lor pentru a ridica nivelul baschetului juvenil. Având mai multe meciuri copiii evoluează mult mai mult. În campionate, din păcate, se înscriu foarte puține echipe și atunci numărul de meciuri fiind minimal avem de suferit. Diferența între noi și alte țări la nivel de juniori, mă refer minibaschet, U 13, U14, chiar suntem deasupra lor și undeva mai încolo se pierde ceva din instruire. Probabil numărul de meciuri, exact lipsa experienței unor antrenori. De aia, probabil că și acest program de licențiere s-a făcut în acest scop și dorește perfecționarea antrenorilor în continuare”.

Am întrebat-o pe antrenoarea medaliată în multe rânduri în întrecerile naționale feminine, având titluri în palmares cu junioarele de la CSȘ Bega și cel de la tineret U 23 cu BCM Danzio, cum i se pare acest program de licențiere, care îi reevaluează și pe antrenorii care și-au luat deja gradele. „Programul este foarte bun dar mai greu la început, federația e acum la primii pași în acest program laborios și se adaptează pe parcurs. E foarte greu să participăm la cursurile de licențiere a federației (nu cele susținute de antrenorii de divizia a). Sunt pe două zile și noi nu suntem plătiți de cluburi, nu avem forma legală de a deconta aceste cursuri de licențiere pentru că nu sunt acreditate. Ne chinuim și încercăm să facem federația să înțeleagă că nu se poate impune ceva ce nu poți să faci și trebuie să colaboreze cu ministerul educației și cercetării, cercetării de fapt acum. Și așa salariile sunt mici, antrenorilor tineri le e foarte greu să reușească să meargă la acele cursuri. Sperăm să ajungem la un numitor comun și să reușim pe parcursul următorilor ani să ajungem la un program bine pus la punct. Dar ca și format, ca și prezentare, eu zic că este un pas mare pentru tinerii antrenori și nu numai”, a concluzionat antrenoarea Veronica Gavrilă.

L-am întrebat și pe Nenad Mandic ce părere are despre acest proiect. „E o idee interesantă. Poate nu e cel mai bun timp acum, când lucrezi cu echipe de seniori programul este foarte încărcat trebuie să pregătim meciurile, jucăm miercuri, sâmbătă. Poate în alte momente o să fie mai bine. E o idee frumoasă. În presezon totul e mai ușor”. Acesta ne-a povestit puțin și despre clinicurile de baschet ținute în Serbia pentru tinerii antrenori. „Serbia e o țară de baschet, totul e diferit. În Serbia jucătorii tineri sunt ca niște soldați, încep să lucreze la de la 10 , 11 ani, e o cu totul o altă relație. Aici e puțin diferit, nu e ușor pentru mine pentru că tinerii jucători nu au obiceiuri bune pentru antrenamente, nu sunt cu totul în baschet. În Serbia totul e diferit, mai ales în baschet. În Serbia avem multe clinicuri de baschet pentru antrenorii tineri. Antrenori foarte buni sârbi vin prin Serbia și în 2, 3 zile pregătesc câteva antrenamente și toți vin să vadă, nu doar la antrenamentele echipelor. E foarte important. Uneori unii antrenori după ce-și încheie cariera încep să antreneze foarte tineri, și unii antrenori, nu au destulă experiență și trebuie să lucreze cu copii tineri. Este foarte important să ai antrenori buni care pot să le arate jucătorilor câteva lucruri de bază, tehnica individuală, e baza tuturor. Când lucrezi la tehnică  cu copiii când sunt mici, după totul devine mai ușor”, a concluzionat tehnicianul lui BC SCM Timișoara.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Baschet: