”Violeții” pierd din nou la limită, rar triumf al sibienilor. Cu 7 jucători, dintre care Uță și Tamulis cu 55 de puncte

CS SCM OHMA Timișoara a pierdut pentru a doua oară la un singur punct în campionatul în curs al Ligii Naționale de baschet masculin, de astă dată nu pe teren propriu, precum în runda de debut, 73:74 cu FC Argeș, ci în deplasare la Sibiu, unde galben-albaștrii de pe Cibin, altădată implicați în cursa pentru medalii, acum cu o singură victorie în 8 apariții în elită, au tranșat sfertul final cu 24:20 și s-au impus la mustață, 80:79, la pauză 37:40.

În condițiile în care s-au axat pe numai 7 componenți, trei dintre titulari cu peste 36 de minute jucate, Pratt chiar 38, în care a marcat 5 puncte și a reușit 8 recuperări, Tamulis înscriind nu mai puțin de 25 de puncte în 37 de minute iar Mcgrew 10, pe când Rareș Uță s-a evidențiat cu 30 de puncte marcate și 8 recuperări pentru ardeleni în 26 de minute jucate, ex-timișoreanul Mirel Dragoste evoluând 30 de minute – cu 6 puncte, iar căpitanul Tohătan 28 – cu 11 puncte înscrise. Cu alte cuvinte, Uță și Tamulis au marcat 55 de puncte din totalul de 80 al învingătorilor, pe când Strong a fost departe de ”norma” sa pentru alb-violeți, 

”Violeții” Timișoarei sunt protagoniști ai unor meciuri foarte și extrem de echilibrate în ediția actuală a primului eșalon, jumătate dintre întâlnirile lor pe puncte încheindu-se cel mult la limită, dacă nu chiar la egalitate după 40 de minute, în această seară pentru a patra oară în 8 partide.

În recul, BC CSU Sibiu a pierdut cel mai adesea în noul campionat, la scor, precum în runda inaugurală, 65:84 acasă cu cei din Constanța, dar și la Oradea cu 81:66 acum peste o lună de zile, însă și în întâlniri mai disputate, la câte 5 puncte diferență în capitală la CSA Steaua și Dinamo, sau și cu 92:80 vinerea trecută la campioana din Cluj, în sala ”Transilvania” prin a încasa câte 87 de puncte de la vizitatoare din Oltenia, 82:87 cu craiovenii și 80:87 la începerea acestei luni cu CSM Târgu Jiu, cei de pe Cibin având pe de altă parte un singur succes în cont, 86:83 pe 24 octombrie cu CSO Voluntari.

Așadar o rară victorie sibiană în întâlnirea de vineri din Liga Națională, desfășurată de la ora 19 în etapa a IX-a, și tot cu 80 de puncte înscrise de ”vulturi” precum vinerea trecută la Cluj, alb-violeții pățind-o în schimb precum cu piteștenii în sala ”Constantin Jude”, învinși fiind la limită, după ce etapa trecută ei erau cei care câștigau la un punct, 74:73 acasă cu constănțenii. De reamintit și că bănățenii tranșau în overtime deplasarea în capitală la CS Dinamo de luna trecută, după consemnarea egalității la finele celor 40 de minute.

Timișorenii intră așadar pe scut în pauza competițională datorată debutului reprezentativei de seniori cu Petricevic selecționer în precalificările pentru Euro 2023, urmând a primi în etapa a X-a vizita steliștilor, pe când sibienii vor avea parte de un alt meci acasă, cu gălățenii. 

Extrem de echilibrat a fost duelul de la Sibiu, cu două sferturi remizate, cel inaugural și primul după pauză, 21:21, 16:19, 19:19, 24:20, oaspeții învinși înscriind între 19 și 21 de puncte în fiecare din cele 4 sferturi. Minima diferență s-a făcut la aruncările libere, vizitatorii de pe Bega fiind penalizați nespus de mult iar sibienii valorificând 18 din totalul celor 23 de ”libere” de care au beneficiat, dublu față de bănățeni, cu 9 reușite din 11 încercări. În rest, de exemplu echilibru perfect la recuperări, 39-39, sau pase decisive, 19-19, gazdele fiind mai atente în jocul la intercepție, pe când ”violeții” mai preciși de la distanță, cu 14 reușite din nu mai puțin de 34 de tentative, față de cele doar 6 reușite ale învingătorilor, din 25 de aruncări.

Oaspeții au condus cel mai adesea până la pauză, dar nu la diferențe mai mari de 7 puncte, pe când ardelenii de numai câteva ori cu maxim două puncte, însă gazdele au preluat inițiativa imediat după pauză și s-au distanțat rapid la 8 puncte, controlând sfertul 3. Venea însă și rândul bănățenilor să treacă la timonă în sfertul final, cu maxim 6 puncte avans, anihilat de BC CSU Sibiu într-un final pe muchie de cuțit, reamintind de ultimele faze ale partidei găzduite săptămâna trecută de alb-violeți, când erau ajunși din urmă acasă de ”marinari”. De astă dată nu s-au mai și redresat, galben-albaștrii desprinzându-se în ultimul minut și jumătate, de la 71:71, prin coșurile lui Justas Tamulis, de două puncte respectiv de la distanță, la care, pentru ultimele 30 de secunde, după time-out, ”violeții” au apelat din nou la Strong, în locul lui Vlahovic. 

Înscriind însă doar de la ”libere”, prin Nikola Gajic, pe când gazdele au replicat prin Rareș Uță, 78:73, Tamulis majorând diferența din aruncări libere. Rămâneau 7 secunde, în care vizitatorii au redus la maxim diferență din aruncările lui Gajic de la distanță, totuși insuficient pentru a evita un eșec la prima vedere mai puțin scontat.

A doua înfrângere a violeților pe teren advers în acest sezon, după cea suferită la Cluj, din 4 deplasări, celelalte fiind câștigate peste munți, în capitală și la Târgu Jiu. 

Timișorenii au scăpat victoria printre degete, ținând cont că în ultimele nici 8 minute au condus și cu 58:64, după ”trița” bulgarului Lilov, la mijlocul sfertului final având 60:65, când Olah – unicul bănățean convocat la ”națională”, a fructificat una dintre ”libere”. 

Cu Schipor, Strong, Gajic, Komatina și Mirkovic la start, oaspeții au deschis scorul de la distanță prin nord-american și nu s-au văzut conduși decât după 4 minute, ”triță” Tamulis și 10:9, legând apoi un run de 5 puncte prin Komatina și Gajic, 11:14. 

Petrescu, Strong de la distanță și Olah i-au desprins pe vizitatori în primele nici două minute din sfertul secund, 23:30, însă și sibienii au revenit prin Rareș Uță și Justas Tamulis, 31:30 la mijlocul sfertului. Încheiat cu bine de ”violeți”, coș Lazar cu 6 secunde înainte de pauză… 37:40.

La reluarea meciului, Mcgrew, Tamulis și Tohătan au înscris primele 8 puncte fără replică ale sibienilor, 46:40, abia după aproape 3 minute replicând și timișorenii, prin același Lazar. BC CSU se desprindea și mai mult, 50:42, salvarea venind din partea bulgarului Ivan Lilov, cu reușite de la distanță… 50:50. Gazdele s-au desprins din nou, 55:50, dar și ”violeții” au recuperat prompt, 55:56 prin Vlahovic. Nici o echipă nu reușea desprinderea decisivă, într-un meci strâns, cu multe răsturnări de situație, pe fondul fluctuațiilor în joc.

Oaspeții au abordat sfertul final cu 3 puncte avans grație ”triței” lui Adam Mirkovic în ultimele 8 secunde, tot ei înscriind și la începerea ultimelor 10 minute, prin Lazar, dar finalul le-a fost nefast…

În ciuda faptului că toți cei 10 componenți jucați au și marcat, Ivan Lilov și Adam Mirkovic câte 17 puncte în 30 de minute respectiv 20 pe teren, Nikola Gajic 16 puncte și 8 recuperări în 30 de minute, Lazar și Vlahovic câte 11 în 20 de minute jucate fiecare, căpitanul Olah 6 puncte, Komatina 5, Strong 4 puncte, Schipor 3 iar Petrescu 1.

Interesant, și primul meci al etapei se încheia tot la limită, joi: Rapid – CSM Târgu Jiu 77:78. Grosul etapei se joacă sâmbătă. Programul rundelor 9-10 în LNBM, pe coloana clasamentului la zi.  

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + 3 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: