Violeții Timișoarei se desprind de codașă în ultimele 4 minute

Baschetbaliștii alb-violeți au început anul 2021 cu o victorie pe teren neutru, desprinzându-se astăzi după-amiază la Voluntari în ultimul sfert de unica formație fără victorie în Liga Națională și care se afla în a treia grupă valorică la ora opririi campionatului în sezonul trecut, cea de pe litoral. După 3 meciuri la Oradea și 5 la Sibiu – incluzându-le și pe cele din Cupa României, bănățenii s-au aliniat de astă dată în sala ”Gabriela Szabo” din localitatea ilfoveană, unde au stopat o serie de trei înfrângeri la finele anului trecut prin a câștiga de puțin sferturile 1 și 3 dar categoric pe ultimul: SCM Timișoara – ABC Athletic Neptun Constanța 80:66 (38:36).

Ultimii care au încheiat aparițiile din 2020, în seara de 30 decembrie la Sibiu, unde cedau gazdelor în overtime cu 92:85, baschetbaliștii de pe Bega au fost printre primii care au abordat meciurile din noul an, după o săptămână, astăzi de la ora 16:30 lângă București, unde au obținut a treia victorie din noua ediție a Ligii Naționale masculine, adăugată celor din turneul inaugural din urmă cu aproape 4 săptămâni de la Oradea, contra gorjenilor și gălățenilor.

Absent săptămâna trecută în eșecurile de pe Cibin cu argeșenii și BC CSU Sibiu, Sherwood Brown a repreluat banderola de căpitan, revenind după accidentare cu două-treimi din timpul său obișnuit de joc, inclus în 5-ul de start reunindu-i și pe Dragoste, Gajic, Komatina și Banciu. Dintre care Gajic a fost cel mai mult în teren, aproape 30 de minute, înscriind însă numai 10 puncte pe fondul ratării a nu mai puțin de șase aruncări de la distanță, iar tot aproape 30 de minute a jucat și Mirkovic, unul dintre cei 6 componenți utilizați de pe banca de rezerve, mai puțin Lazar, Mirkovic devenind și principalul marcator al învingătorilor, cu 14 puncte și procentaje de la 50% în sus, dar și 7 recuperări, al doilea la acest capitol, Komatina reușind opt. 

Apropo de procentaje, unul inferior pentru SCM la aruncările libere, doar 14 fructificate din 30, toți cei 7 jucători trecuți pe la linie ratând măcar o dată, Brown toate cele 4. Mâna cea mai sigură de pe loc, Dragoste, 4 din 5.

Elevii lui Petricevic și Bota porneau favoriți în fața dobrogenilor fără talie, care pierdeau pe linie și săptămâna trecută la Craiova, 76:67 cu cei din Focșani, 69:61 cu gazdele și 79:54 cu CS Dinamo, însă Athletic Neptun a izbutit menținerea echilibrului până spre finalul partidei, și grație unui run de zece puncte, cedând însă pasul în ultimele 4 minute, de la 68:65 la 80:66, cea mai mare diferență de scor înregistrată, pe sferturi 16:13, 22:23, 19:18, 23:12.  

Tot numai 3 puncte aveau timișorenii în față și la debutul sfertului final, dar 3 coșuri fără replică în primul minut și 15 secunde, semnate de Komatina, Dragoste și Brown, au dat senzația desprinderii decisive, nematerializată însă, căci Chițu, Orbeanu și Schneider au replicat cu reușite succesive tot în puțin peste un minut, apropiindu-i pe ”marinarii” lui Olteanu la 65:63.

Era mijlocul ultimului sfert, moment în care Petricevic a solicitat timeout și l-a reintrodus pe Mijajlovic în locul lui Stallworth IV, mai întâi Brown ratând de la distanță, dar nu și Gajic, cu unica sa reușită de 3 puncte, dar la momentul oportun, 68:63. La care Chițu avea să riposteze cu ultimul coș din acțiune al învinșilor, dar și colegul său Orbeanu comitea a cincea greșeală personală în faza imediat următoare, ”copiat” ulterior și de Mainea, finalul aparținând apoi categoric alb-violeților.

Autori ai unui run de 11 puncte în puțin peste două minute, prin Mirkovic cu o aruncare liberă, Olah, Gajic, Mijajlovic, Mirkovic și din nou Mijajlovic din semicerc, 79:65 cu 80 de secunde rămase de jucat. Un succes al plusului de rutină, și pe erorile adversarului, nu mai puțin de 24 de puncte din greșelile celor de la malul mării… Iar gândurile se puteau deja îndrepta încet, încet spre duelul de mâine seară cu gazda CSO Voluntari, de la ora 20:45, implicată și în această seară, de la ora 20, într-o dificilă dispută cu CSM CSU Oradea.  

Inițial, timișorenii s-au văzut conduși în primele peste două minute, centrul M. Lazar și omniprezentul Schneider – cel mai mult pe teren, 36 de minute, dar și coșgheter al meciului, cu 16 puncte, conferindu-le oponenților cel mai mare avans, 0:3 după primele două atacuri, Gajic înscriind însă și el tot în primul minut, iar Dragoste preluând conducerea în cel de-al treilea.

Constănțenii mai aveau cel mult doar să egaleze de două ori în primele zece minute, sărace în baschet, 19:16 pentru bănățeni, dintre care Dragoste, cu 5 puncte, și Mirkovic cu patru au totalizat jumătate dintre reușitele câștigătorilor.

ABC Athletic Neptun revenea în schimb mult mai agresiv și convingător în ultimele 3 minute și jumătate dinaintea pauzei, când a izbutit un run de opt puncte prin care a echilibrat situația, de la 38:28 la 38:36 scor la mijlocul întâlnirii, autori fiind Mainea, inclusiv după o recuperare ofensivă, Orbeanu din aruncări libere și Gribinic, servit de același Orbeanu. 

În acest răstimp, timișorenii n-au mai punctat deloc, după timpul de odihnă solicitat la 38:30 efectuând 3 înlocuiri, ratând nu mai puțin de 6 aruncări libere succesive, prin Stallworth IV, Olah și Brown – fiecare câte două, dar și trei din semicerc respectiv una de la distanță. Își făceau meciul greu, deși în același sfert secund, abordat cu ”trița” lui Mocrițchi și coșul centrului Olah, urcau la 11 puncte avans încă din cel de-al doilea minut mulțumită șutului de la distanță al lui Stallworth IV, avantaj egalat apoi de încă 3 ori până la mijlocul sfertului, strict din ”libere”.  

Sfert secund adjudecat de constănțeni cu 23:22, cel mai prolific al partidei. Dobrogeni care și egalau imediat după pauză, prin M. Lazar, Brown înscriind apoi de la distanță, reușită urmată de cele 5 puncte marcate de Schneider, 41:43 în favoarea outsiderilor. Mirkovic egala iar Stallworth IV prelua conducerea dar și Ursu egala, Brown punctând din nou din afara semicercului… 48:45. Nu trecea însă nici un minut și Orbeanu îi readucea în avantaj pe sud-estici, Stallworth egalând dintr-o liberă iar Mijajlovic preluând din nou conducerea. Egalarea semnată de Ursu avea să fie însă și ultima a partidei, 51:51 cu două minute și 20 de secunde rămase de jucat din penultimul sfert

Komatina, Mirkovic și Dragoste îi desprindeau apoi pe ”violeți”, Ursu înjumătățindu-le avansul de la distanță, 57:54 după 19:18 în sfertul 3.

De fapt, ”lanterna roșie” a și înscris mai adesea de la distanță, de 7 ori, dar din 26 de aruncări, față de cele 19 ale alb-violeților, care s-au rezumat la numai 6 reușite, procentajul încercărilor de două puncte fiind favorabil în schimb învinșilor, 62% față de 60%, 24 din 40 în contul bănățenilor. Care au dominat în schimb sub panouri, 39-32, exploatând mai bine și al doilea atac, 17-8. 

Au mai marcat de la timișoreni Dragoste, 12 puncte în 18 minute, Stallworth IV 11 în 16 minute, Gajic și Brown câte 10 puncte în 29 respectiv 25 de minute, Olah 9 puncte în 22 de minute, Mijajlovic 8 în 19, Komatina și Mocrițchi înscriind câte 3 în 22 respectiv zece minute. Banciu a jucat 6 minute iar Kelemen peste 3. De la învinși mai marcau în special și Manea, Orbeanu și Chițu, 11, 10 respectiv 9 puncte.

Timișorenii au întreprins cât era necesar pentru a-și apropia victoria, încercarea de joi cu gazdele din Voluntari, autoare a 4 victorii în 6 apariții în Liga Națională, fiind însă mai dificilă, și cu mențiunea că ”violeții” au dispus de ilfoveni în chiar prima apariție din acest sezon, 87:85 la Sibiu pe 10 noiembrie, la startul Cupei României, ambele formații calificându-se la braț, de pe pozițiile 2-3, la egalitate de puncte și cu gazdele, depășite însă de cei din preajma capitalei, cu Vlad Moldoveanu în formație și Sasa Okocoljic la timonă.

Iată și declarația lui Dragan Petricevic, antrenorul-manager al echipei de baschet masculin SCM Timișoara: „A fost o victorie muncită împotriva unei echipe atipice, care practică un baschet agresiv. Este o echipă atipică deoarece este mică din punctul de vedere al înălțimii. Noi nu am avut suficientă concentrare la aruncările libere, acolo am suferit cel mai mult. Una peste alta, este o victorie muncită într-un meci despre care nu trebuie vorbit prea mult. Sunt două puncte după care am venit și pe care le-am obținut. Orice echipă încearcă să-și vândă pielea cât de scump poate, asta a încercat și Constanța, o felicit pentru acest lucru, dar consider că am obținut o victorie destul de sigură, chiar dacă meciul a fost strâns din punctul de vedere al tabelei. Acum trebuie să ne concentrăm la meciul de mâine, care cu siguranță va fi complet diferit față de cel de astăzi”.

Rezultatele zilei la startul celui de-al IV-lea turneu în LNBM, clasamentul actualizat și programul de mâine, pe coloana datelor tehnice a secțiunii Baschet.  

 

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase × 5 =

 


Ultimele articole din categoria Baschet: