Vukosavljevic double-double, SCM Timișoara câștigă în premieră afară și intră în 2019 în Top6

CS SCM Timișoara a început sâmbătă seară seria de 3 jocuri pe teren advers de la finele returului cu prima sa victorie în deplasare din actualul sezon în Grupa A, prin care și-a consolidat substanțial locul 6, de pătrundere în Top6, în detrimentul învinsei cu care aborda de la egalitate de puncte meciul cădere de cortină peste etapa a XII-a, ultima din 2018. Iar după ce au trecut clar de Steaua cu 70:85 (33:44), Vladan Vukosavljevic fiind din nou în prim-plan cu 32 de puncte și 19 recuperări, alb-violeții vor începe și anul 2019 tot în capitală, luni 7 ianuarie de la ora 18 la codașa fără victorie Dinamo Știința.

În ciuda problemelor majore ale clubului, baschetbaliștii Timișoarei au pus punct aparițiilor din anul pe cale de a se încheia prin premiera unui triumf în deplasare în Grupa A valorică, completând două luni în care au echilibrat numărul eșecurilor cu cel al victoriilor, câte patru, după succesele destul de clare din sala ”Constantin Jude”, la 13 puncte contra dinamoviștilor respectiv la câte 16 diferență în dauna Stelei și a piteștenilor. Iar după ce argeșenii au inaugurat vineri antepenultima rundă a returului prin a se impune în București, ”violeții” de pe Bega i-au imitat sâmbătă de la ora 19:45 în celălalt duel direct din a doua jumătate a ierarhiei primei grupe valorice, ba chiar prin a rata la numai un coș stabilirea scorului record al etapei, conturat acasă de ”campioana de toamnă” BC CSU Sibiu în dauna campioanei ediției trecute, CSM CSU Oradea.

Pornită de la egalitate de puncte, disputa care pe care dintre penultima și antepenultima clasată a fost adjudecată detașat de elevii lui Cristian Bota, care și-au asigurat practic prezența în Top6, tocmai în detrimentul steliștilor, vicecampioni ai ediției trecute dar palizi în această toamnă, după o vară în care au fost la un pas de dezintegrare, instabilitate resimțită din plin în cursul campaniei actuale.

Problemele bucureștenilor, învinși pe linie după ce ultima oară se impuneau pe 17 noiembrie, 81:66 cu Dinamo Știința, pierzând acasă cu craiovenii și clujenii dar și la Oradea, în restanța din Bănie iar cel mai recent la Pitești, cu 92:71, nu știrbesc însă cu nimic din meritele victoriei timișorenilor, desprinși în cea de-a doua parte a sfertului secund iar apoi și mai clar spre finele celui de-al treilea, la peste 20 de puncte, diferență aproape atinsă și spre încheierea meciului: 23:22, 10:22, 14:23, 23:18.   

Deși fără aportul major al lui Brown, care a comis două greșeli personale în primele 6 minute și alte două în primele tot atâtea minute după pauză, când reintra în joc, evoluând nici 8 minute, SCM Timișoara și-a accentuat dominarea împotriva gazdelor de fiecare dată în ultimele minute ale sferturilor, grație unei rotații totuși mai ample, catalizată de o nouă prestație ca vioară întâi a masivului pivot Vladan Vukosavljevic, care a semnat mai bine de o treime din punctele învingătorilor dar și din recuperări, nu mai puțin de 19 dintre care opt ofensive, din totalul de 50 al ”violeților”.

La start și cu un tânăr ex-stelist în cinciul Diculescu, Brown, Randolph, Stojadinovic, Vukosavljevic, alb-violeții au izbutit inițial doar să egaleze, mai întâi prin coșgheterul sârb iar apoi prin aruncarea lui Diculescu de la distanță, însă odată ce Brown l-a imita prin a da tonul revirimentului de la 13:8 pentru bucureșteni, Vukosavljevic a răsturnat în premieră situația prin coșuri consecutive în doar un minut, 13:15 în minutul 7.

Două trițe la rând ale lui Ante Delas și coșul lui Dukic cu 23 de secunde înaintea încheierii sfertului I au mai readus-o pe Steaua la limită în avantaj în primele zece minute, la fel și puțin mai apoi prin liberele lui Lucic și încă o reușită a lui Delas, 27:26 în minutul 13, însă vizitatorii au preluat apoi frâiele meciului, înscriind pe rând prin Baciu, Pesakovic, Popa Calotă, Komatina și Coconea, totul în 3 minute și jumătate.

La care Sasa Okocolic a solicitat timeout însă tot n-a avut ac de cojocul bănățenilor, Delas ratând aruncări succesive dar și pasând greșit, Spencer, autor al primelor 5 puncte ale bucureștenilor, fiind înlocuit, iar vizitatorii apărându-se fără cusur în limita celor 24 de secunde. În replică, tot SCM Timișoara a marcat, Komatina 4 puncte la rând iar Coconea alte două, 29:42 în minutul 18.

Steliștii au avut o răbufnire de orgoliu, Vlahovic înscriind și el 4 puncte, dar ultimul cuvânt tot alb-violeții l-au avut, prin Octavian Popa Calotă, cu 5 secunde înaintea pauzei, 33:44, după ce Andrei Mandache rata de la distanță.

Meciul nu era jucat dar se înscrisese deja ferm pe o anumită albie, adâncită cu atât mai mult în sfertul III, pe fondul plusului de încredere din tabăra timișorenilor, care l-au abordat în aproximativ același 5 de start, dar cu Popa Calotă în locul lui Diculescu, iar Vukosavljevic a dat tonul după numai 14 secunde, Randolph completându-l cu o reușită de la distanță, 34:49 în minutul 22, avantaj care avea să se consemneze și la finele partidei.

Însă și în urma unei desprinderi mult mai categorice a elevilor lui Bota, dintre care Vukosavlejic semna din nou coșuri consecutive. Pesakovic a ochit de la distanță, 37:56 în minutul 26, la care ”violeții” s-au deconcentrat iar de erorile lor au profitat bucureștenii, cu șase puncte, însă liberele lui Randolph, faultat de Vîrna, și alte coșuri ale lui Vukosavljevic, au refăcut ecartul substanțial.

Majorat de același sârb prin cea de-a doua sa aruncare reușită de la distanță cu 43 de secunde înaintea sfârșitului sfertului III, 45:67, numai liberele lui Delas și ratarea lui Pesakovic de la distanță mai ameliorând cât de cât situația gazdelor.

Dominante în schimb în debutul ultimelor 10 minute, mai întâi prin trița lui Mandache, coșurile lui Vlahovic și reușita lui Vîrna de la distanță, la care Vukosavljevic a replicat din nou cu aceeași monedă, fără însă a înfrâna complet elanul bucureștenilor, reveniți până la 64:76 în minutul 37. Eforturile lor și-au spus totuși cuvântul iar tot Vukosavljevic a liniștit apele, după care SCM Timișoara a intrat în ultimul minut cu 19 avans grație liberelor lui Popa Calotă.

Învinșii, de la care Vîrna a acumulat 5 greșeli personale, au avut apoi ultimul cuvânt, prin Vlahovic și Delas, însă prea puțin și prea târziu, doar estompând proporțiile eșecului… 70:85.

Aplicat grație formei lui Vukosavlejevic, cu procentaje ale aruncărilor de la 50% în sus în cele 30 de minute jucate, ceea ce i-a asigurat o eficiență remarcabilă, +41, Randolph înscriind puțin peste o treime din punctele sale ca al doilea marcator al învingătorilor, 12 în 30 de minute, iar Pesakovic 8 puncte, Popa Calotă 7, Komatina și Baciu câte 6, Diculescu 5, Coconea 4, Brown 3 iar Stojadinovic două puncte. Cu alte cuvinte, toți timișorenii convocați au și înscris, în condițiile în care Pesakovic a jucat cel mai mult, peste 32 de minute, și Popa Calotă tot 30 de minute, cu 5 pase decisive, iar Komatina 23, izbutind 7 recuperări.

Delas a fost cel mai prolific dintre cei 7 marcatori steliști, cu 20 de puncte, completat de Vlahovic cu 12 puncte, Vîrna cu 11 și Duric cu 10, Spencer izbutind în schimb zece recuperări.

A fost însă seara Timișoarei în meciul televizat din capitală, ultimul din 2018 în arena internă a sporturilor de echipă. Ceea ce i-a asigurat o clasare cu perspective spre intrarea în Top6, care ar putea fi confirmată duminica viitoare tot în București, după care ar mai fi deplasarea în Bănie, în jur de 12 ianuarie. Ulterior, continuarea la un nivel superior și dubla din Cupa României…

Rezultatele etapei a XII-a în Grupa A valorică din Liga Națională de baschet masculin, programul rundei a XIII-a și clasamentul la zi, pe coloana datelor tehnice.

Acest articol a fost publicat în Baschet și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 15

 


Ultimele articole din categoria Baschet: