Despre box, după gongul final al Galei Internaţionale de la Timişoara, cu Mihai Ion, preşedintele Asociaţiei Judeţene Timiş de Box: “Nu mai este ce-a fost înainte, nu mai au inima…”

Gala internaţională pugilistică pe 3 categorii de vârstă derulată vineri după-amiază în zona Circumvalaţiunii, dotată cu “Cupa Timişoara – Memorialul Gheorghe Almadi” şi reunind mai ales seniori de la 5 cluburi locale şi unul din Lugoj plus alte 3 din Germania şi Serbia, a prilejuit şi un dialog ceva mai larg despre box cu preşedintele AJ Box timişene, Mihai Ion, care a salutat reuşita reuniunii şi frumuseţea unor dueluri, precum şi emulaţia existentă în sală, admiţând însă că, în general, sportul cu mânuşi a scăzut ca participare şi anvergură…

Aşadar…

 

„Au fost meciuri frumoase, chiar le-au plăcut oamenilor prezenţi, şi s-a boxat fără cască la seniori, ceea ce face disputele mai spectaculoase! Aş remarca victoria lui Constantin Boldea, care a câştigat clar la 81 de kilograme, şi cel de fete a fost frumos, Mihai Lazăr a reuşit o evoluţie frumoasă, şi Andrei Kovacs. Aceste meciuri au ieşit mai mult în evidenţă”, a explicat Mihai Ion, specificând însă că în sală nu s-a regăsit neapărat crema pugiliştilor de pe malurile Begăi, în condiţiile în care Timişoara marşează „mai ales la juniori şi tineret, iar în această gală s-a pus baza mai mult pe seniori.” Iar legat de generaţiile viitoare, ca un element de culoare, de notat că la cadeţi a boxat, reprezentând Freiburgul, un sportiv din generaţia 2000, Paul Stana, născut în Germania dar al cărui tată, de care a fost însoţit la competiţie, este plecat de pe malurile Begăi.

Vorbind despre localnici şi trecând la boxerii vârstei adolescenţei, preşedintele asociaţiei judeţene a trecut în revistă cluburile timişorene şi din zonă: „La LPS Banatul sunt 16 boxeri legitimaţi şi încă pe-atât care practică boxul, vreo 35 în total. În linii mari, cam atâţia sportivi pugilişti sunt şi la celelalte principale grupări locale, însă, din câţi sunt, doar câţiva pot face cu adevărat faţă în competiţii, de o anumită valoare. De exemplu la CS Banatul sunt aproximativ la fel, CSM Timişoara are în jur de 30, mai este secţia de la CSM Lugoj, iar la Sânnicolau Mare, CS Unirea este la început cu boxul, de aceea nici n-au participat astăzi aici, n-au încă nivelul valoric dar e spre bine; din Timişoara mai sunt şi NIMB, şi acolo antrenează domnul Ispas, de la CSM, iar clubul Şomo, de kick-box, s-a axat şi pe box, e un început şi la ei”. Nu sunt însă cluburi sau secţii de box şi în mediul rural timişean, chiar dacă „unii mai vin şi de la comune şi sate, avem de exemplu din Cărpiniş”.

Întrebat dacă mai urcă în ring la fel de mulţi tineri ca pe vremea când învăţa tainele boxului, Mihai Ion a explicat că „nu mai este ce-a fost înainte, nu mai avem nici copiii care să vină într-un suflet la box, vedeţi, toată lumea e pe fugă şi are o sumedenie de alte preocupări, plus că au apărut peste tot calculatoarele, nu se mai odihnesc tinerii noaptea, parcă nu mai au inima de altădată, şi nici concurenţa care a fost atunci nu mai există, dar şi pe plan mondial e aceeaşi situaţie!”

Mihai Ion a mai explicat că numărul mai redus de tineri care îmbrăţişează această disciplină nu este dat neapărat de reticenţa părinţilor, care s-ar feri de a-şi expune fiii şi fiicele unui sport perceput ca având un grad mai ridicat de periculozitate în privinţa accidentărilor la nivelul capului, deşi, „într-adevăr, am mai întâlnit şi copii care ar fi vrut să vină şi nu i-au lăsat părinţii, dar avem şi contraexemplul cu micuţi de clasele a II-a şi a III-a aduşi de părinţi la box, zilnic, la antrenamente”. 

Apropo de vârsta de start, tot ca o comparaţie cu boxul altor vremuri, „când eram copil, nu se făceau primii paşi în box la o vârstă aşa de mică precum la ora actuală; eu am început la 14 ani, cam aceasta şi era media pe-atunci, 13-14 ani, ori acum vin şi la 9 ani. Foarte important este însă să ştii să lucrezi cu copiii, trebuie să-i laşi să se joace, totul să se întâmple sub formă de joacă, fără nici un stres, şi meciurile să apară abia mai târziu. Altfel…”

„Am văzut însă copii la această Gală, în tribună, am şi eu un băiat de 12 ani, şi o fată de 15 ani. Au fost amândoi acolo, şi colegi de-ai lui fiu-miu, copiilor le place…”

Nici în privinţa antrenorilor nivelul numeric nu e deloc strălucit, ba din contră, pot fi chiar număraţi pe degete: clubul şi omul. „Suntem foarte, foarte puţini; sunt singur la LPS Banatul, domnul Biea la fel, e singur la CS Banatul, domnul Ispas, la fel, la fiecare grupare câte-un antrenor, iar când pleci o săptămână la întreceri, cum e la noi, şi trebuie să mai laşi neapărat pe cineva să continue pregătirile, e foarte greu, dar din fericire mai sunt sufletişti care ne ajută. Posibilităţile cluburilor sunt însă limitate pentru a ameliora situaţia…”

În ceea ce priveşte baza materială, în linie cu problemele generale ale Timişoarei sportive: pe roşu. „Aici e cea mai mare problemă, noi de exemplu n-avem o sală la LPS Banatul, e ceva improvizat, n-avem ring, iar singura cu ring în toată Timişoara e la CS Banatul, dar care e din păcate în litigiu cu CFR şi Primăria, într-un caz foarte complicat. Nu se ştie ce va fi şi este păcat pentru sport… Nu s-a investit în box în Timişoara, decât de domnul Biea la CS Banatul, dar fiind în litigiu, nu e uşor. E singura sală cu ring din oraş, specifică boxului. Iar semnalele sunt foarte slabe că s-ar putea schimba ceva, şi ce să mai spunem de antrenamentele de la box când ne uităm la toate problemele, căci Timişoara are o singură sală Polivalentă. Şi aici unde am ţinut, la CSŞ Bega, e de fapt de handbal, noroc că ne-a mai lăsat uneori sala la găzduirea Cupei Revoluţiei. Dar dacă am o finală de Campionat Naţional, care durează 5-6 zile, şi să fim nevoiţi să o închiriem pe această perioadă, este practic imposibil…”

 

Nu la fel e în restul României, Mihai Ion enumerând pentru Sporttim câteva contraexemple… „Ploieştiul are şi de competiţie, Constanţa, am înţeles care şi la Cluj s-au mişcat în acest sens, oraşul Pecica are o sală bună de box, de 4 ani făcută, de Primărie”.

Şi-atunci, cum subzistă boxul timişean? „Trăim din sponsorizări, cum s-a întâmplat şi pentru această competiţie dar nu putem să asigurăm altceva decât pentru participarea de la competiţii, tot de la Primărie, care asigură indemnizaţii pentru câte 4 sportivi de la fiecare club local, dar doar prin proiect înaintat la începutul anului. La seniori e problema cea mai mare, pentru că la jumiori îi mai ţii cât de cât, dar când trebuie să câştige şi sportivii o pâine, îţi pleacă. Înainte erau secţiile fabricilor, la AEM, la UMT, era CFR, care îi ţineau angajaţi”.

Ar urma organizarea Cupei Revoluţiei, o întrecere găzduită anual de peste 20 de ani de AJ Box Timiş, „de regulă la începutul lui decembrie, dar tot în funcţie de sală. Este poate un pic mai mare ca anvergură decât Cupa Timişoara, de astăzi…”

*

 

Rezultatele galei internaţionale « Cupa Timişoara – Memorialul Gheorghe Almadi », de vineri 3 octombrie 2014, ora 17, din sala « Profesor Mircea Albu », cu 12 partide, dintre care una feminină (câştigătorii au editate numele în bold):

Cadeţi (3 reprize x 1,5 minute):

Paul Stana (Freiburg) – Sebastian Vidican (CS Banatul Timişoara), la puncte ;

Tineret (3×2):

Adrian Voicu (LPS Banatul) – Omar Fares (NIMB Timişoara), la puncte ;

Andrei Paichi (Şomo Timişoara) – Sebastian Saciri (Novi Sad), la puncte ;

(feminin), Joanne Veder (Freiburg) – Denisa Toden (LPS Banatul), la puncte ;

Seniori (3×2):

David Vinţan (CSM Timişoara) – Nicola Bucila (Novi Sad), la puncte ;

Andrei Holiartroc (Freiburg) – Mihai Lazăr (CSM), la puncte ;

Flavius Stoica (LPS Banatul) – Peter Peric (Loznica), la puncte ;

Aleksander Vukovic (Loznica) – Radu Tudor (Şomo), K.O. tehnic;

Braktar Kahn (Freiburg) – Andrei Kovacs (LPS Banatul), la puncte;

Beniamin Schwark (Freiburg) – Constantin Boldea (CSM Lugoj), la puncte;

Andreas Majara (Freiburg) – Filip Vilemchici (Loznica), la puncte ;

Cătălin Nimchidan (CSM Lugoj) – Robert Leucuţa (CS Banatul), K.O. tehnic.

 

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Box și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi × = 8

 


Ultimele articole din categoria Box: