Gala Prieteniei, inaugurală, și Cupa Timișoara, la a treia ediție, de succes: peste 30 de partide de box în ”Constantin Jude”, pugilism internațional și cu România Tineret

Weekend fructuos pentru boxul timișorean, atât peste Oceanul Atlantic, unde Flavius Biea și-a continuat șirul victoriilor în ringul profesionist, cât și pe malurile Begăi, Asociația Județeană de Box Timiș găzduind cu succes în Sala ”Constantin Jude” chiar două reuniuni pugilistice care au reunit sportivii lotului de tineret al României dar și din Serbia și Croația, fără a lipsi, bineînțeles, localnicii. Iar una a fost la ediția sa inaugurală…

Timișoara nu este gazdă a multor gale pugilistice dar cuplajul de sâmbătă și duminică, reunind o competiție internațională aflată la lansare, ”Gala Prieteniei”, și o alta ce tinde să devină de tradiție, ”Cupa Timișoara”, a pus în scenă peste 30 de partide venind astfel în întâmpinarea amatorilor sportului în care se încrucișează mânușile și pe plan local, ca o completare la participările sportivilor de pe malurile Begăi în întreceri internaționale.

Iar oferta toamnei este încă deschisă pentru timișoreni, în 4-5 decembrie urmând cea mai de tradiție competiție pugilistică ținută în ultimii zeci de ani pe plan local, și anume ”Cupa Revoluției”, cuplată la rândul ei cu o gală de kick-boxing.

Cele două gale internaționale din weekend au intercalat excelente vești parvenind de peste Atlantic, timișoreanul de 26 de ani Flavius Biea învingând din nou în Canada, de această dată împotriva unui rutinat boxer în ringul profesionist, Christopher Henry, în vârstă de 42 de ani, din Brabados, care a fost nevoit să se recunoască pus la colț înainte de limită, printr-un knock-out tehnic în runda a patra. Aceasta a fost a noua victorie din tot atâtea apariții a lui Biea la profesioniști și a patra prin K.O., confruntarea derulându-se în cadrul categoriei welter, la gala de profil din complexul sportiv ”Gilles Tremblay” din Repentigny, lângă Montreal. De notat că experimentatul Henry se alinia sub centură cu 25 de victorii dintre care 18 prin knock-out, din 52 de apariții la acest nivel.

Galele timișorene din weekend au venit și pe fondul câtorva reușite ale pugiliștilor de pe Bega în întrecerile naționale, ba chiar și cu o participare la nivel mondial. Mai precis, Denis Floarea, legitimat la LPS Banatul Timișoara, a boxat recent la Campionatul Mondial de juniori desfășurat la Sankt Petersburg, în Rusia, la prima sa prezență de acest gen, sportivul din generația 1999 pierzând la al doilea meci în concurs în cadrul categoriei 65 de kilograme.

Pe plan intern, finala Campionatului Național de tineret, disputată la Călărași la începutul acestei luni, a echivalat cu 4 medalii în contul celor de pe Bega, în frunte cu cea de aur adjudecată de Techin Ali, de la CSM Timișoara, club care a intrat cu această ocazie și în posesia uneia de argint, pe când de la LPS Banatul au urcat pe podium Alexandru Petchescu, al doilea, cu medalie de argint, și Adrian Voicu – medaliat cu bronz. LPS Banatul mai acumula de fapt medalii și la Cupa României, disputată la Onești, unde Mihai Secrieru a câștigat locul 2, argint, iar Denis Floarea, bronzul.

Și acești sportivi au putut fi urmăriți pe viu în weekend, pe ringul amplasat în Sala ”Constantin Jude”, circa 500 de spectatori onorând cu prezența fiecare dintre gale, la care s-au aliniat și selecționabilii în reprezentativa ”tricoloră” de tineret, care a descins pe Bega din pregătirea efectuată la Brăila.

”Gala Prieteniei” a punctat cu acest prilej ediția sa inaugurală, fiind organizată în colaborare și la propunerea Federației Române de Box, în ideea disputării câte unei întâlniri cu sportivi din țările limitrofe României, în mai multe localități din țară, și anume la Giurgiu cu bulgarii, la Timișoara cu cei din Serbia și Croația, la Cluj sau Oradea cu maghiarii, la Baia Mare cu sportivii din Ucraina iar la Iași cu cei din Republica Moldova.

A fost prezent așadar lotul național de tineret al României, boxând totodată și sportivi din Timișoara, inclusiv dintre cei care nu sunt componenți ai selecționatelor ”tricolore”, ca un câștig în planul experienței de concurs.

Iar ”Gala Prieteniei” a propus 16 încrucișări de mânuși, începând de sâmbătă de la ora 17, prefațate de meciuri de copii și cadeți.

La cea mai fragedă categorie de vârstă, implicând adolescenți chiar și din generația 2004, s-a boxat în 3 reprize a câte un minut, înfruntările fiind următoarele:

 • La categoria 30 de kilograme, Robert Pater (CSM Timișoara) – Peter Kundakovic (Dinamo Pancevo), cu victorie pentru localnic (învingătorii sunt înscriși cu litere boldite);
 • 30kg: Denis Cânta (CSM Timișoara) – Alexa Petrovic (Dinamo Pancevo);
 • (3 x 1,5 minute) 40kg: Florian Albu (LPS Banatul) – Filip Mladenovic (Dinamo / Serbia);
 • 48kg: Fernando Doda (CSM Timișoara) – Nikola Kovacevic (Dinamo)
 • 60kg: Sebastian Vidican (CS Banatul) – Luka Sunjerga (Croația);
 • (3 x 2 minute) 57kg: Bogdan Călin (LPS) – Zoran Sacirovic (Dinamo);
 • 63kg: Mihai Neculescu (LPS) – Mateo Grasin (Croația);
 • 56kg: Laurențiu Apetrei (CS Banatul) – Damjan Terencevic (Dinamo Pancevo);
 • 75kg: Mihai Secrieru (LPS) – Mladen Sobjieslavski (Croația);
 • 52kg: George Ceparu (România – lot Tineret) – Ivan Prskalo (Croația);
 • (3 x 3 minute) Ionuț Vulpe (România ) – Sebastian Saciri (Serbia);
 • 60kg: Robert Jitaru (România) – Vanja Bacic (Serbia);
 • 64kg: Florin Schiopu (România) – Martin Gulan (Croația);
 • 81kg: Dan Dincă (România) – Kresimir Sporcic (Croația);
 • 91kg: Marin Miron (România) – Miljan Lakovic (Croația);
 • 69kg: Marian Spița (România) – Slobodan Mitrovic (Serbia).

Lotul reprezentativ s-a aliniat pe Bega sub îndrumarea lui Vali Vrânceanu, antrenor coordonator, sportivii localnici fiind instruiți de Nicolae Ispas, de la CSM Timișoara și CS Nimb, Gheorghe Biea (CS Banatul), Gabi Arbăutu, Tudor Grigoraș și Mihai Ion, totți de la LPS Banatul, respectiv Ștefan Gomoescu (CSM Lugoj).

Demersul Asociației Județene de Box a fost completat prin colaborarea Primăriei Timișoara și a DJST Timiș.

S-a urcat însă în ring și duminică, ieri, la ”Cupa Timișoara”, ajunsă la cea de-a treia ediție și revenită practic în Sala ”Constantin Jude”, după ce anul trecut se derula în Sala de jocuri sportive ”Mircea Albu” din strada Amforei.

Un număr la fel de ridicat de partide, după cum urmează:

 • Categoria 45 kilograme: Nikola Kovaev (Dinamo Pancevo) – Mateo Grasin (Croația);
 • 40kg: Mihai Ancuța (CSM Timișoara) – Alexa Petrovic (Dinamo);
 • Florian Albu – Marko Milovanov (Dinamo / Serbia);
 • Denis Răcean (CS Banatul) – Filip Mladenovic (Dinamo);
 • Categoria tineret: Ionuț Vulpe (România) – Ivan Prskalo (Croația);
 • George Ceparu (România) – Sebastian Saciri (Serbia);
 • 56kg – categoria Cadeți: Laurențiu Apetrei (CS Banatul) – Damjan Terencevic (Dinamo);
 • 60kg: Mihai Lazăr (CSM Timișoara) – Vanja Bacic (Serbia):
 • 46kg: Ionuț Neacșa (LPS Banatul) – Alex Karamanj (Novi Sad);
 • Categoria Tineret, 81kg: Denis Berciu (CSM Lugoj) – Dan Dincă (România Tineret);
 • 63kg: Denis Floarea (LPS Banatul, junior) – Florin Schiopu (România Tineret);
 • 91kg: Cătălin Minteoan (CSM Lugoj) – Ion Marin (România);
 • Robert Jitaru (România Tineret) – Slobodan Mitrovic (Serbia);
 • 80kg, categoria Cadeți Alexandru Amza (CS Banatul) – Mihaijlo Huclja (Dinamo);
 • 75kg, categoria Seniori: Constantin Boldea (CSM Timișoara) – Marian Pița (România).

Pugiliștii au fost recompensați cu medalii și diplome, iar cei din străinătate cu fanioane reprezentând stemele locale, precum și cu 12 cupe, celor mai competitivi dintre sportivi, în rândul cărora s-au înscris Sebastian Saciri, Mladen Sobjieslavski sau Alexa Petrovic, dar și Mihai Neculescu, de la LPS Banatul, Mihai Lazăr (CS Banatul) sau Florin Albu (”Banatul”).

Supervizor al galelor, ca delegat tehnic, a fost conducătorul AJB Timiș, Mihai Ion, unul dintre cei 4 reprezentanți ai României calificat AIBA Olimpic, din care doi sunt din Timișoara, și cu Ramona Cobzac, judecător cu ocazia acestor întreceri, în vreme ce Aurel Mercea, Orlando Ispas și Valer Pocovnicu au contribuit ca arbitri republicani, Traian Prodea ca secretar de concurs iar Darius Petru – speaker, securitatea și paza fiind pe mâna celor de la Investigationi VIP.

Așadar pe început de decembrie, ”Cupa Revoluției”…

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Box și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Box: