A început! Pe Bega, în amonte, au ”curs” deja primele ambarcațiuni. Timișoara, gazdă de luni dimineață a Campionatului Național de Fond pentru juniori. GALERIE FOTO. Seniorii, de miercuri…

Familia canotajului românesc, în frunte cu multipla campioană olimpică Elisabeta Lipă, e în Timișoara, cu ”centrul de control” la Restaurantul Flora, loc de sosire al parcursului de 6 kilometri în amonte pe Bega, iar ca orice organizație care se respectă și ca orice lucru bine făcut, Federația Română de Canotaj a dat startul primei întreceri naționale majore încă de la începutul unei noi săptămâni. Astăzi, luni 6 aprilie, deja la ora 9,30 dimineață, primele ambarcațiuni au început să ”curgă” dinspre Fabrica de Zahăr, linie de start, în prima din cele două zile ale Campionatului Național de Fond pentru juniori. ”Parcă așa de frig n-a fost, eu cu mânuși n-am stat niciodată”, a remarcat Rodica Macovei, președintele Colegiului Arbitrilor în FRC. Dar juniorii n-au de ales, canotajul nu poate vâsli în funcție de starea vremii…

”De când vin în Timișoara, în 1974, n-a fost așa de frig”, își împărtășeau federalii primele impresii, în vântul tăios de luni dimineața, așteptând pe faleză la Flora sosirea primelor bărci, în întâiul concurs oficial pe ape al anului. Care echipaje, cu respirația tăiată, inspirând din greu și cu icnete, au ajuns la start începând cu zece fără ceva, preluând apoi la ponton haine groase, pentru a-și conserva căldura înmagazinată în efortul depus la vâsle pe cei 6.000 de metri. Patru bărci de 4 vâsle la fete junioare I au deschis ”pârtia” în acest an, cu echipaje de la Știința Constanța, CSȘ Orșova și LPS Iași…

Organizatorii confirmă că temperatura este de 3 grade Celsius, dar confortul termic este de -5 grade Celsius, referindu-se la temperatura resimțită de sportiv la nivelul apei. Un singur plus, vântul este ajutător, suflând dinspre aval, mai ales că juniorii au de tras… în amonte.

E o săptămână plină pentru canotajul românesc pe malurile Begăi. Luni încep juniorii iar pe seară are loc Adunarea Generală Ordinară a Federației Române de Canotaj, o reuniune anuală. Marți, FR Canotaj organizează o conferință de presă cu participarea Elisabetei Lipă, tot la ”Flora”, și care va include rememorarea celui care a fost Francisc Cserhati, timișorean născut în 16 ianuarie 1905 devenit prim campion național al României în îndepărtatul 1923. Adriana Cserhati, arbitru federal și antrenor la CSM Iași, fiică a canotorului care se lansa la CFR Timișoara, va participa la ceremonia de prezentare a medaliilor performerului interbelic. Apoi, miercuri și joi vor intra în scenă, pe apele canalului, seniorii, în cadrul Campionatului Național de Fond pentru seniori, la ambele categorii de concurs, juniori și seniori, fiind vorba de crema vâslașilor din țară.

Referitor strict la juniori, lansați în orele trecute pe Bega, s-au aliniat la start 19 cluburi din țară, fiind programate 21 de probe reunind 119 echipaje și 235 de concurenți.

Și la juniori sunt două categorii de vârstă, la 17-18 ani, respectiv de 14-16 ani, existând totodată și categorii de greutate, cunoscută sub numele de categoria ușoară. S-au reunit la Timișoara grupări din Călărași, București, Iași, Botoșani, Suceava, Piatra Neamț, Drobeta Turnu Severin, Târgu Mureș, Orșova, Constanța, Fălticeni și bineînțeles Timișoara, reprezentată de băieți și fete de la CSM, CS Banatul, CSȘ Bega și CSU Poli. Din București, puternicele CSA Steaua, Dinamo, CSȘ Triumf și Olimpia.

Campionatul Național de Fond pentru Seniori și Juniori este găzduit anual, în mod tradițional, de Timișoara, acest obicei fiind reînnodat la începutul acestui deceniu, iar de atunci o singură primăvară, în aprilie, n-a fost punctată de această întrecere de lansare la apă în capitala Banatului. ”Pregătirea de bază se face iarna, iar pentru a-ți testa aceste baze, se organizează la finele iernii Campionatul Național De Fond. Este important să vezi cum stai, de aceea este o competiție importantă!”, a mai explicat conducătorul Colegiului Arbitrilor FRC, Rodica Macovei, fostă canotoare, vreme de 6 ani, la CS Olimpia.

Alături de Elisabeta Lipă, la Timișoara se mai află în aceste zile și secretarul general federal Sandu Pop, antrenorul federal Dorin Alupei, antrenorul emerit Mircea Roman, și în general toți cei din mica mare lume a canotajului autohton. Federalii au specificat că organizarea evenimentului este la cote foarte bune, notă primită grație diligențelor Asociației Județene de Canotaj Timiș, președinte al comitetului de organizare fiind Traian Stancu, conducător al forului timișean.

Ca program competițional, prima reuniune a început luni la 9,30, cu ultimul start la 10,34, iar a doua a zilei începe la ora 16, cu ultimul start la 17,06. Mâine, marți, juniorii reîncep la ora 9, cu ultimul start la 12,30. Iar premierea campionilor naționali juvenil va avea loc la Consiliul Județean Timiș în jurul orei 14/14,30.

”Important este să evolueze frumos, să se remarce, în special juniorii de lot național. Și sigur vor fi și surprize, căci distanța de 6.000 metri a întrecerii de Fond nu este cea oficială, așa încât nu se face o pregătire specifică pentru această probă iar cei mai buni fondiști nu sunt neapărat și cei mai performanți pe distanța clasică de 2.000 metri, a competițiilor majore internaționale”, a mai explicat Rodica Macovei.

17 sunt arbitrii competiției din aceste 4 zile, iar din corpul de arbitri fac parte printre alții și campioni sau medaliați olimpici și mondiali precum Anișoara Mânea, Ecaterina Oancia, Dorin Alupei ori Valentin Robu, dintre cei 50 la nivel național în Colegiul Arbitrilor. Și dumnealor resimt frigul, cu cronometrul în mână, în fața laptopurilor, pe faleză, în bătaia vântului.

Cât despre seniori, totul începe miercuri, ora exactă de start urmând a se stabili la ședința tehnică, dar fiind în principiu în jur de 9,30, pe 8 aprilie.

Doar vremea să țină cât de cât cu canotajul. Cam atât pentru moment, urmând a reveni spre seară cu primele rezultate ale zilei I la ”Naționalul de Fond juniori”…

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 5 = zece

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: