Alupei, antrenor federal: „Timişoara e leagănul canotajului nostru”

Mihai Dorin Alupei, în calitate de antrenor federal drept cap de listă al staff-ului tehnic reunind 65 de antrenori la nivelul canotajului românesc, s-a prezentat joi la invitaţia Municipalităţii Timişoara într-un impecabil costum de prezentare al forului pe care-l serveşte şi a reamintit din start că „istoria canotajului românesc a început în Timişoara, în secolul XIX, în anul 1864, cînd un grup de tineri studenţi întorşi din străinătate de la studii au înfiinţat pentru plăcerea lor Societatea de luntrişoare”, relevînd totodată că „la noi în ţară nu există canal navigabil care să treacă prin mijlocul unui oraş…”, ca remarcabil exemplu în favoarea potenţialului Begăi.

Mihai Dorin Alupei, antrenor federal activînd şi la CS Dinamo, şi-a amintit că a „concurat ca sportiv şi am venit apoi ca antrenor la Timişoara şi de fiecare dată cu plăcere. Este leagănul canotajului românesc, din 1864, şi sperăm ca şi aniversarea a 150 de ani, peste doi ani, tot aici la Timişoara să o facem. După 20 de ani Campionatul Naţional de fond se întoarce la Timişoara în condiţii mult mai bune, cu o participare mult mai numeroasă: peste 100 de sportivi, la juniori alţi 300. Prin programele pe care le dezvoltă Federaţia Română de Canotaj, începînd cu juniorii II, Timişoara este implicată şi pe plan local există două cluburi foarte implicate, CSM Timişoara şi CSS Bega, care au sportivi de calitate, cu finalitate de Campion Mondial, în cazul lui Adrian Cionca, care a avansat la lotul de tineret şi cu perspective foarte bune pentru a participa la Campionatul Mondial de Tineret şi dacă se ţine de treabă la Jocurile Olimpice din anul 2016, la Rio. Mulţumim domnului Zlatomir Balojin, care întotdeauna a fost alături de noi, şi sperăm să fie din ce în ce mai bine”.

Alupei a explicat că Naţionalul de Fond de pe Bega nu reprezintă un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice, iar că ulterior, la Snagov, va avea loc ultima parte a selecţiilor, în 18-19 aprilie pentru juniori, iar în 26-27 aprilie pentru seniori, însă că joi şi vineri vor concura pe Bega canotori de loturi de campionat mondial şi olimpic iar rezultatele de aici ar putea influenţa şi intrarea în bărcile de mari competiţii.

„Din păcate n-a fost posibil să vină aici şi fetele, pentru că după cantonamentul în Turcia le-am strămutat la Năvodari, Snagov fiind îngheţat, şi le periclitam şi pierdeau în pregătire, din antrenamente, care sunt foarte importante pentru noi, dacă le mai mutam şi la Timişoara. Lotul naţional de seniori al băieţilor s-a pregătit în schimb aici, din 29 februarie, o pregătire specifică, dar Naţionalul de Fond este o anumită formă de evaluare, întrecerea fiind pe 6.000 metri, faţă de probele Jocurilor Olimpice, de 2000 metri, care necesită o altfel de pregătire, o altă organizare şi program de antrenamente, cu diferenţe între cele pentru 6.000 şi 2.000. Obiectivul nostru este să trimitem un echipaj de băieţi la Jocurile Olimpice iar la fete avem în două probe calificate plus una în calificări în mai, în lotul de vîsle. La băieţi vom avea în două sau în 4 rame, un echipaj, să fim realişti, mai greu două”, a mai explicat antrenorul federal Alupei.

Care a fost însoţit la Municipalitate de Dimitrie Popescu, antrenorul principal al lotului naţional de seniori, masculin, provenind de la CSA Steaua – canotaj, care a spus: „Ne-am antrenat la Timişoara timp de 6 săptămîni şi anul trecut, cu lotul naţional, iar acum timpul a fost mult mai prietenos cu noi, a fost mult mai bine, cu mulţumiri domnului Zlatomir Balojin (n.n.: preşedintele secţiei CSM Timişoara – canotaj), am colaborat foarte bine – ne-a ajutat cu sală. Sper ca lotul băieţilor să facă calificarea şi să ne vedem la Londra cu doamna preşedinte!”

Prezent în calitate de gazdă, Mihai Costa, reprezentant al Municipalităţii pe relaţia cu sportul, a rememorat o mai veche cantonare a echipajelor României de 8 plus 1 în Timişoara, pe atunci la internatul Liceului Nikolaus Lenau, amintind că vrînd să împartă cîte o floare canotoarelor cu ocazia zilei de 1 martie, din partea DJTS Timiş, dimineaţa la 7 şi ceva, a aflat cum e mersul lucrurilor în programul ceas al cazonei lumi a canotajului: „Sunt deja pe baltă, deşi ero o burniţă şi un frig. Era antrenorul Stelei, iar la întoarcerea de la acel prim antrenament de dimineaţă a spus doar atît, schimbaţi-vă, uscaţi-vă, avem masă şi la 11 înapoi pe Bega. Avem şi la 4,30, şi gîndiţi-vă că era mai devreme întuneric în martie….”

Costa a semnalat că din partea Consiliului Local „am dat finanţare tuturor celor 4 cluburi locale, în acest an am completat cu o finanţare şi pentru A.J. Canotaj, care are creat un centru de juniori II, cu cîte 8, 10 băieţi şi fete cu bursă a F.R. Canotaj, aşadar am creat o finanţare paralelă cu a Federaţiei pentru sprijinirea motivaţiei”.

Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: