Deteanul Cionca, pe 3 în serii cu România la Mondialul U23

Adrian Cionca, desemnat cel mai bun sportiv al judeţului Timiş în anul 2011, a debutat astăzi la amiază la Campionatul Mondial de canotaj rezervat sportivilor sub 23 de ani, ce se derulează de miercuri pînă duminică în Lituania, la Trakai, unde echipajul din care face parte, de departe cel mai tînăr al probei de 4x, s-a clasat al treilea în Seria III, ratînd calificarea directă în semifinalele de sîmbătă şi trebuind să se alinieze mîine (vineri) în recalificări.

Adrian Cionca

Cionca, născut în Deta în data de 16 mai 1993, este campion mondial en-titre de juniori, performanţă pe care o atingea în august 2011 la Eton, în Regatul Unit, sportivul lansat de CSS Bega Timişoara şi legitimat la CS Universitatea Timişoara, cu care este multiplu campion naţional la zi, trecînd aşadar de la întrecerile juvenile mondiale la competiţiile globale rezervate celor sub 23 de ani, anticameră a senioratului. De fapt, aliniind cel mai tînăr echipaj între cele 19 la start în proba de 4x, reprezentativa României foloseşte întrecerile din Lituania întru pregătirea unei formaţii în vederea participării la Jocurile Olimpice de vară Rio de Janeiro 2016, principală ţintă a performerului timişean.

Dintre echipajele performante la Mondialul sub 23 de ani din 2011, disputat la Amsterdam, unele vor evolua pe scena Jocurilor Olimpice londoneze, de la finele acestei luni, urmând ca echipajele angrenate acum la Trakai să se regăsească pe scena olimpică din 2016.

Cît despre întrecerea de astăzi, în cea de-a doua zi a Mondialului de tineret, România a ocupat locul 3, cu timpul de 6:00.73, după echipajele Cehiei şi Estoniei, net mai experimentate. Astfel, Cionca şi colegii săi din barca de 4x vor concura mîine tot pe culoarul 3, cu Polonia, Norvegia, Rusia şi SUA, pentru unul dintre cele două locuri calificante în semifinale din prima serie a recalificărilor. România va avea din nou cel mai tînăr echipaj, şi comparativ cu viitoarele sale adversare.

Ca timpi, doar Belarus şi Germania, repartizate în cealaltă serie a recalificărilor, au încheiat mai iute decît românii dintre necalificatele direct în seriile preliminare de astăzi, ceea ce oferă speranţe în privinţa depăşirii fazei de vineri.

Ioan Prundeanu, la proră, Vasile Agafiţei, cel mai tînăr din echipaj, care în luna septembrie va împlini 19 ani, Adrian Cionca şi Cosmin Ilie-Cuciurean sunt cei 4 componenţi ai unuia dintre cele cinci echipaje aliniate de România la Mondialul U23, Cionca fiind totodată unicul reprezentant al canotajului local. Toţi cei 4 canotori sunt din generaţia 1993.

Într-o probă de 4x în care recordul mondial e deţinut de Ucraina, de anul trecut, cu 5:39.62, România a plecat mai lent în seria a treia a probei şi doar a reuşit să recupereze pe ultima pătrime a cursei în dauna ambarcaţiunii Austriei, pe care a devansat-o în cele din urmă. Semifinalele la 4x vor avea 12 ambarcaţiuni la start, dintre care 8 deja calificate direct şi alte 4 ce vor fi desemnate mîine.

România are un lot de 24 canotori, fiind una dintre cele 56 de naţiuni aliniate în Lituania, la o întrecere cu 815 atleţi, dintre care cei mai mulţi sunt din Germania, care, cu 13 medalii la Amsterdam 2011, regină a regatei, are acum 21 de ambarcaţiuni şi 69 de sportivi.

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Timişene și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 8 = zece

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: