Echipajul feminin de 8+1, al doilea bronz al României la Rio

La numai 12 sutimi de secundă în urma ambarcațiunii Regatului Unit, ”tricolorele” din barca de 8+1, mai mereu o exponentă forte a flotilei României, au urcat pe podiumul olimpic prin adjudecarea locului 3 în finala A de medalii pe Lagoa din Rio de Janeiro, la cea de-a 31-a ediție a Jocurilor Olimpice de vară. Bronzul cucerit de canotoare sâmbătă seară se adaugă celui câștigat ieri de halterofilul Gabriel Sîncrăian în cadrul categoriei 85 de kilograme, ridicând brusc totalul distincțiilor delegației din Carpați peste Oceanul Atlantic la patru: aur cu echipa feminină de spadă în întrecerile de scrimă, argint pentru tenismanii Mergea și Tecău respectiv bronz prin echipajul de canotaj dar și într-un concurs individual, de haltere.

2016_Summer_Olympics_logo.svg

A mai revenit zâmbetul pe fața sportului românesc dar și inimile la loc, spadasinele spărgând gheața în ziua a cincea a ediției din 2016 a Jocurilor Olimpice de vară iar mai apoi, într-un interval de nici 48 de ore, alți performeri ”tricolori” urmându-le pe podium, ce-i drept nu pe prima sa treaptă.

După ce Florin Mergea și Horia Tecău au fost nevoiți să se mulțumească cu medaliile de argint în finala de dublu masculin a întrecerii de tenis de câmp, pierdută în fața spaniolilor cu Nadal în componență, eșec răzbunat de handbaliste printr-un 25-21 în dauna ibericelor în penultima etapă din faza grupelor, halterofilul în vârstă de 27 de ani Gabriel Sîncrăian (1,74 metri înălțime; 84 kilograme) și-a bătut cu 16 kilograme recordul de ridicare în lupta pentru medalii din Grupa A, derulată în pavilionul 2 din Riocentro, încheind cu 390kg pe poziția a treia, de bronz, după iranianul Kianoush Rostami, autor al unor noi recorduri mondiale și olimpice la 85 de kilograme, învingător cu 396kg, și chinezul Tian Tao, la rândul său recordman olimpic cu 395 kilograme.

Medalia de bronz din haltere nu putea rămâne stingheră iar canotajul ”tricolor”, al doilea dintre cele 15 sporturi reprezentate la Rio de Janeiro pentru România ca participare numerică, a preluat sâmbătă seară mânușa prin echipajul de 8+1 al fetelor, mereu o prezență cu aspirații pe marea scenă mondială.

Iar româncele au izbutit o cursă remarcabilă, Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Adelina Boguș, Roxana Cogianu, Daniela Druncea, Laura Oprea, Mihaela Petrila, Iuliana Popa și Ioana Strungaru încheind la numai 12 sutimi de secundă de argintul olimpic, cucerit de britanice, în urma vâslelor de aur ale Statelor Unite ale Americii, primele la finish în 6:01,49.

VRCiTq08

Vâslind pe culoarul 2, româncele și-au asigurat urcarea pe podium cu timpul de 6 minute, 4 secunde și 10 sutimi și cu aproape o secundă și jumătate înaintea neo-zeelandezelor, pe 4, urmate la 16 sutimi de canadience respectiv la aproape 3 secunde de ambarcațiunea Olandei.

Româncele nu prindeau inițial calificarea directă de pe locurile 1-2 în finala A, poziții cucerite de principalele medaliate, ci doar recalificările, cu al șaselea timp, 6:16,24, recalificări în care, înregistrând timpul de 6:32,63, au fost întrecute numai de canadience, intrând și așa în finala pentru onoruri, în condițiile în care doar 7 echipaje au luat startul în această probă, numai Australia rămânând pe dinafară după recalificări.

Canotajul este al doilea cel mai aureolat sport olimpic al României, după gimnastica artistică dar înaintea atletismului și celor din kaiac-canoe, flotila Federației Române de Canotaj acumulând peste ani un total de 19 clasări pe locul 1 la Jocurile Olimpice de vară și 10 pe poziția secundă, respectiv un total de aproape 40 de medalii, mai multe de aur cucerind în canotaj doar echipajele din fosta R.D.G. respectiv din SUA, Regatul Unit și Germania.

Iar în particular echipajul feminin de 8+1 a fost mereu în cursa olimpică pentru podium odată cu introducerea probei la ediția moscovită din anul 1980, mai întâi pe distanța de 1.000 de metri, atunci România încheind a treia după RDG și URSS, după care tot în anii 80 a luat argintul la Los Angeles, după SUA, respectiv la Seul, după RDG, în întâia întrecere pe 2.000 de metri, ulterior venind și aurul, la Sydney, în 6:06,44, în fața Olandei și Canadei, cu un salt astăzi înapoi pe podium față de ediția londoneză, unde SUA, Canada și Olanda împărțeau primele 3 poziții iar ”tricolorele” sfârșeau pe 4, la peste 4 secunde și jumătate în urma batavelor, echipaj din care Roxana Gabriela Cogianu și-a păstrat locul în barcă de la un ciclu olimpic la altul.

La actuala ediție, în canotaj, finalele A masculine au fost câștigate de Noua Zeelandă – în două cazuri, la fel ca și Regatul Unit, triumfător tot astăzi la 8+1 înaintea Germaniei și Olandei, cu câte o medalie de aur alegându-se și Germania și Croația, iar în plus, la categoria ușoară, Franța și Elveția, pe când la feminin aurul a fost împărțit de Australia, Germania, Polonia, Regatul Unit și SUA, plus la categoria ușoară de olandeze.

Iar astfel canotajul mondial a ieșit deja din scenă la Rio 2016, astăzi, odată cu înotul și după tir cu arcul, judo, ciclism pe șosea, canoe slalom, rugby în 7 și gimnastica la trambulină, pe când scrima și tirul vor încheia conturile mâine, cu o săptămână înaintea încheierii competițiilor.

În noul mileniu, ca număr total de medalii, România a tot regresat de la participarea la ediția australiană din anul 2000, de la Sydney, unde cucerea 11 de aur, 6 de argint și 9 de bronz, așadar 26 în total, coborând la compoziția 8+5+6 la Atena, în 2004, cu 19 în total, iar apoi la 4+1+3 la Beijing, în 2008 și opt în total, cu un mic plus în 2012 la Londra, dintre care însă doar două de aur, alte 5 de argint și două de bronz. Momentan, în Brazilia, 1+1+2…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Haltere și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Canotaj: