Enache confirmă cu bronz la Mondial spusele lui Bena

Vestea finalului de săptămînă a venit sîmbătă seară de pe apele Bulgariei, de la Plovdiv, unde un canotor junior timişorean a urcat pe podiumul Campionatului Mondial de seniori şi juniori 2012, performanţa sa în barca de 4x a României aducîndu-ne aminte şi confirmînd totodată predicţia oferită la vremea respectivă în exclusivitate pentru www.sporttim.ro de profesorul Dorin Bena, de la CSS Bega Timişoara, club ce l-a lansat pe Florin Marian Enache, cel mai bun antrenor al anului 2011 conform ierarhiilor DJTS Timiş declarîndu-ne la începutul iernii, în 13 decembrie, cu ocazia decernării premiilor pentru cei mai merituoşi competitori din judeţul nostru în arena sportivă, că 2012 va fi şi mai rodnic graţie vîslitului lui Enache.

Şi cîtă dreptate a avut Dorin Bena! Puţin după ce Adrian Cionca, devenit campion mondial de juniori în 2011, Ionuţ Atofanei şi Daniel Donci erau răsplătiţi cu locurile 1,3 respectiv 4 în clasamentul performerilor timişeni pe anul trecut în discipline olimpice, canotajul luînd astfel crema cu trei clasări între primele patru, antrenorul ce-şi instruieşte juniorii pe apele Begăi pomenea însă tocmai despre un alt talentat sportiv, care, deşi neinclus în ierarhia celor mai buni 10 competitori pe 2011, ar fi urmat să-şi facă numele foarte cunoscut, tot de pe luciul apelor.

Profesorul Dorin Bena, care l-a pregătit la CSS Bega Timişoara pe sportivul numărul 1 al judeţului Timiş, Adrian Cionca, prefigura în decembrie un nou an calendaristic şi mai bun pentru canotajul timişorean, în ciuda faptului că sportul cu vâsle tocmai luase crema locurilor pe podium şi în preajmă la finele lui 2011. Astfel, profesorul desemnat drept cel mai bun antrenor din judeţul Timiş în 2011 ne spunea că se aşteaptă lucruri mari şi de la Florin Enache, devenit campion balcanic de juniori în barca de 8 şi care se dovedeşte a fi un foarte bun simplist, dacă nu chiar cel mai bun din ţară între juniori: “A câştigat concursul naţional individual şi a ratat de puţin victoria la Campionatul Naţional”, ne-a explicat atunci Bena (foto) despre juniorul lui CSS Bega din generaţia 1995 şi care s-a antrenat în Timişoara până la finele anului trecut, când a fost cooptat în pregătire centralizată la Snagov, sub bagheta profesoarei Elvira Văsuţ, în fond un alt antrenor dat canotajului tricolor de gruparea timişoreană.

Iar după ce în aprilie, pe apele Begăi, Enache îşi etala calităţile de simplist pentru CSS Bega Timişoara, adjudecîndu-şi titlul naţional în întrecerea de fond, pe 6.000 metri, ca şi remarcaţii statisticilor de final de an, şi anume Cionca, Atofanei sau Donci, cu toţii primii în alte probe ale competiţiei, zilele trecute a venit şi explozia sa pe scena mondială.

În canotaj, săptămînile şi lunile de intensă pregătire, deseori în condiţii austere, spartane, se reduc la cîteva minute de maximă intensitate, în competiţii. Ceea ce a fost cazul şi în Bulgaria, unde, la scară globală, Enache laolaltă cu colegii săi Nicu-Ionuţ Bocancea, Laurenţiu-Marian Colceag şi Florin-Aurelian Buznean, s-a aliniat la startul probei de 4x între cele mai bune 24 de echipaje din lume, trecînd pe rînd de sferturi, miercuri, respectiv semifinale, vineri, pentru a urca aseară pe podium, locul 3 şi bronz.

Paradoxal, cea mai dificilă a fost prima încercare, cea a calificării din sferturi, miercuri, cînd, deşi au vîslit cel mai vîrtos între cele 3 ieşiri pe ape la Plovdiv, în 5:55,67, „tricolorii” au acces în semifinale doar de pe locul 3, după Italia şi Olanda, obţinînd ultimul loc promovant din seria lor, deşi al 4-lea din 12 pe ansamblul fazei întrecerii în respectiva probă.

Din contră, trecînd de bariera celor 6 minute, cu 6:00.97, cei 4 juniori români cîştigau semifinala de vineri, în dauna ambarcaţiunilor din Olanda şi Noua Zeelandă, dar tot vîsleau mai încet decît italienii, primii în cea de-a doua semifinală, tot de 6 echipaje.

De unde şi plasarea Italiei şi României pe culoarele centrale, 3 şi 4, în finala A de sîmbătă de la ora 18,40, unde apa a scînteiat aur pentru Enache şi compania pînă după mijlocul cursei, România trecînd prima şi la 500 de metri, şi la mie. Lupta cu squadra azzurra i-a tocat însă resursele pe ultimele două sferturi, în care peninsularii şi-au apropiat titlul mondial iar timişoreanul şi coechipierii săi au rămas cu o secundă şi 61 de sutimi în urma medaliilor de vicecampioni mondiali, înhăţate de ucrainieni, constanţi pe 2 de-a lungul parcursului. La nici 5 secunde de aur, românii au încheiat în 5:58.83, anunţîndu-se ca o posibilitate pentru J.O. de vară 2012, Rio de Janeiro.

La 17 ani şi… cîteva zile, juniorul Florin Marian Enache şi-a depus candidatura la vîrful ierarhiei sportivilor timişeni pe 2012, iar viitorul sună foarte bine pentru seniorul de mîine. Sunt tineri de mare talent şi cu o exemplară atitudine, modele etalon pentru sportul românesc şi societate, care readuc aminte cu aproape fiecare prilej cîtă glorie a adus canotajul unei naţiuni altfel cel mai adesea prea puţin recunoscătoare faţă de performerii săi.

 

 

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


patru − = 3

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: