EXCLUSIV. ”S-au făcut marii șmecherii, erau alte interese…” Procesul CS Banatul – Primăria Timișoara, luna viitoare. Zlatomir Balojin: ”Toți au semnat, mai puțin Cojocari… Cu banii risipiți, se făceau multe pentru sport, era o oază. Iar dacă nu ne dăm mâna, Primăria cu clubul, sportul timișorean va avea de suferit!”

Zlatomir Balojin, antrenor al sportivei numărul 2 a județului Timiș pe 2014, Ionela Petreanu, premiată astăzi în cadrul galei găzduită de CJT, și a cărei primă legitimare a fost la  CS Banatul Timișoara, a readus în discuție litigiul acestui club de pe Bega cu Primăria Timișoara, al cărui termen bate la ușă luna viitoare. Așadar canotajul local are 4 sportivi între primii 7 performeri ai Timișului pe 2014 iar cel mai bine clasat era lansat pe ape tocmai de la ”Banatul” dar, așa cum relevă în exclusivitate pentru Sporttim ex-campionul național Zlatomir Balojin, actual antrenor, președinte al grupării CS Banatul și vicepreședinte al Asociației Județene de canotaj Timiș, verdictul termenului din ianuarie ar putea avea repercusiuni asupra activității a două secții de profil din oraș, și nu numai…

Zlatomir Balojin, antrenor de canotaj și conducător de club la CS Banatul, precum și antrenor și diriguitor al secției de canotaj la CSM Timișoara, și vicepreședinte al AJ Timiș - canotaj

 

 

Povestea e veche, cu iz postdecembrist, iar subiectul disputei e legat de proprietatea unor clădiri aflate la aruncături de băț de Municipalitate, în buricul târgului, mai mult sau mai puțin aproape de simbolul capitalei Banatului, apele canalului Bega. Mai exact, este vorba despre imobilul din strada Nera numărul 2 și despre cel din Bulevardul Vasile Pârvan 1-3, înscrise în C.F. nr. 1, număr topografic 9513, 9514, 9515, 1385 și 9515.

Clubul Sportiv Banatul, fondat în 1936 și care a dat Timișoarei nu doar primul campion național de canotaj dar, iată!, și la ora actuală, al doilea sportiv al Timișului pe 2014, preluat pe parcurs de CSM Timișoara, a avut de suferit în ultimele peste două decenii în ceea ce privește mijloacele fixe, infrastructura și baza sa materială, și implicit ca surse de finanțare și desfășurare a activității, ca urmare a unor matrapazlâcuri detrimentale sportului, prin înstrăinare și sărăcire.

CS Banatul are cu Municipalitatea Timișoara un litigiu pentru clădiri situate pe Bulevardul Vasile Pârvan dar și în preajma stadionului CFR, procesul fiind pe rol la Curtea de Apel Timișoara iar ultimul fond urmând a se judeca în data de 28 ianuarie 2015.

Fiind vorba despre primul club de canotaj înființat în Timișoara, este cu atât mai dăunător sportului local ca o grupare de tradiție, cu palmares și bune rezultate, să fie purtată pe drumuri și să-și irosească timpul și resursele prin săli de tribunal, procesul tărăgănându-se din 1990, când mijeau germenii hoției de natură imobiliară din biata Românie postdecembristă. Miza era foarte mare în ceea ce privește spațiile de vizavi de Facultatea de Electrotehnică, o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați, în zona zero, unul dintre numeroasele terenuri care au fost furate lumii sportului și în general mișcării în aer liber în ultimele nici 3 decenii, din salba creată în timp de-a lungul Begăi.

Zlatomir Balojin a explicat că ”în 1992, Clubul Sportiv Banatul a devenit proprietar, dar în 1998 se vinde stadionul. Aveam intabulate stadionul, sala de box, sala de lupte. Se deschide un proces penal pentru vânzarea stadionului, la care sentința anulează intabularea noastră atât pe stadion cât și pe aceste proprietăți, din Bulevardul Vasile Pârvan. N-avea Vasile Pârvan nimic cu stadionul, procesul era pentru stadion! Pârvan era altceva decât stadionul. Din 1998, când am devenit președinte al clubului Banatul, am reînceput procesele acestea, în care luptăm și la ora actuală. Bineînțeles, n-aveam vizavi de fotbal pretenții în privința stadionului, putea să-și desfășoare liniștit activitatea, dar Banatul trebuia să-și reasigure ceea ce este al ei, luptele și boxul, acolo, în preajma stadionului”.

Balojin, în vârstă de 56 de ani, de-o viață suflet al canotajului timișorean, reamintește și că gruparea luptând pentru clădirile sale din două locații centrale a dat sportului local și un campion mondial care s-a pregătit în aceste incinte, boxerul Flavius Biea. ”N-avea voie să se vândă și demonstrez cu acte că suntem proprietari, iar în calitate de club independent, în baza legislației, cu modificările sale, este foarte clar. Toți au fost de acord să semneze, să ne lase să intabulăm, arhitectul-șef, șefi de serviciu, doar unul a spus nu, secretarul Primăriei, domnul Cojocari”.

Zlatomir Balojin a mai subliniat că s-a ajuns aici deoarece ”s-au făcut șmecherii mari, erau alte interese”, dar procesul câștigat de club împotriva Băncii Religiilor a fost ca un semn că, mergând până la capăt, gruparea sportivă își poate recâștiga pe deplin drepturile înstrăinate cu mare ușurință, puțin după decembrie 1989, și pentru care, paradoxal și culmea ironiei, achită în continuare fără restanțe taxele de impozit.

Sentință irevocabilă avem și noi, și Primăria, dar cât mai sunt la club, ne vom judeca și lupta pentru Banatul. Însă dacă nu dăm mâna, Primărie cu club, nu este bine pentru sportul nostru local. Cu banii pierduți în toți acești ani pentru nimic, procese și judecăți, aveam și box, și lupte, și chiar și cu asemenea greutăți s-au reușit multe performanțe. Dar câte nu s-ar mai fi putut face! Însă ne-am irosit resursele pe nimicuri… Îmi și aduc aminte cum la un termen a și dispărut un act din dosar, până acolo s-a ajunsParadoxul este că noi suntem aici plătitori de impozit pe teren și clădire dar Primăria spune <noi suntem proprietari!> Câte planuri n-au fost, un investitor german dornic să se implice, se putea face o adevărată oază aici, dar așa e când se duc banii pe procese, în loc să meargă la sport…”

Ca o concluzie, în așteptarea judecării pe fond, Zlatomir Balojin a specificat că rezultatul ar putea influența activitatea viitoare a secțiilor de canotaj din cadrul grupărilor locale CSM și CS Banatul, un eșec de partea arenei sportive putând echivala chiar și cu periclitarea existenței respectivelor structuri din sportul pe ape…

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj, Exclusiv și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ opt = 12

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: