GALERIE FOTO. ”Gala Sportului” 2018, mai rarefiată numeric ca niciodată

Sportul este finanțat cu resturi, ce-a mai rămas de pe urma altor domenii, nici sportivii nu se mai sinchisesc în consecință să se omoare cu firea în a se înghesui la un eveniment al ”Galei Sportului” mai mult necesar a fi bifat în calendar. Mai puțini ca niciodată s-au înfățișat miercuri după-amiază de la ora 17 cu ocazia ediției din 2018 a evenimentului orchestrat de DJST Timiș la Restaurantul Flora. Iată câteva notițe dar și fotografii…

Ce-i drept într-o ambianță net mai intimă și potrivită lumii arenelor, la Restaurantul Flora, unde DJST Timiș a pus și anul trecut în scenă festivitatea de premiere la sfârșit de an a celor mai buni sportivi timișeni, gala laureaților pe 2018 a conferit așadar un alt cadru, pliat pe sufletul sportului, și nu rigid, bățos și oficial, precum în cazul unor ediții anterioare, derulate în sediul Consiliului Județean Timiș. Însă la cam atât s-a rezumat sfertul plin al paharului…

Căci, rămasă pe cont propriu la capitolele organizare și fond de premiere, Direcția Județeană de Sport și Tineret Timiș a asigurat o ofertă limitată în comparație cu gale ale laureaților în care, până în 2016, aportul CJT se făcea resimțit.

Știute fiind condițiile date, unii sportivi au avut probabil altceva mai bun de făcut, prezența la un asemenea eveniment fiind mai restrânsă ca niciodată. Pe de altă parte, nici n-a mai fost de unde alege, ca pe vremuri. Sportivi din 7 discipline olimpice au completat ierarhia individuală a primilor 10 clasați, în frunte cu cei din canotaj, pe locurile 1, 3, 4 și 10, iar nici calibrul lor valoric nu mai are anvergura fruntașilor de pe vremuri, mult mai dramatică fiind starea lucrurilor în cazul ramurilor neolimpice, cu reprezentanți a doar 3 sporturi, navomodelism, dans sportiv și karate.

Iar doar timpul ne va lămuri și în privința traiectoriei viitoare a celor nominalizați astăzi, două fiind caracteristicile generale ale tendințelor din deceniul în curs în cazul primilor 10 clasați în topuri. Fie au fost preluați de cluburi din afara Timișoarei, fie nu și-au atins potențialul sperat în vâltoarea senioratului, estompându-se pe orbită, fără reveniri în ierarhii…

Totul a început cu 15 minute întârziere, respectându-se sfertul academic, în așteptarea celor poate încă surprinși de încălzirea globală, dar prea surprinși, caz al şefului C.J. Timiş, Călin Dobra, cu vreo 60 de minute. Dobra a onorat măcar cu prezența, fie și cu întârziere, dar de exemplu Radu Ţoancă, şeful SCM Timișoara, club cu mari probleme în anul 2018, a strălucit prin absență. Nu i-a fost însă resimțită neglijabila cantitate. Chiar!?Despre cine am ajuns să vorbim la ”Gala Sportului”!?!

Iar în cele din urmă a început festivitatea de premiere, cu cluburile sportive în cadru, apoi cu asociaţiile judeţene, şi aşa mai departe… De menţionat că premierea a fost efectuată de Adrian Tal, conducător al DJST Timiș, ca apoi să preia ștafeta Călin Dobra, care a primit imediat microfonul și s-a scuzat că a întârziat din motive obiective, lesne de bănuit, venind chiar de pe teren, ”din judeţ”.

După care a trecut la subiecte de interes, manifestându-șisperanța că proiectele de finanțare nerambursabilă se vor putea depune dupăfinalul lunii februarie, când se va vota bugetul instituției pe care o conduce.Bugetul național se va vota în ianuarie. De asemenea, a punctat și ideea ca baniide la CJT să reprezinte doar un bonus pentru cluburi, care să aibă bugete bogatedin alte părți. Ca apoi să-i încurajeze pe cei prezenţi în sală, sportivi şiantrenori plus preşedinţii de cluburi, în sensul ca vizionarii cu propuneri legislativesă îi facă o vizită. ”Puteți veni oricând cu propuneri de schimbări delegislație, nu e nevoie să le faceți oficial”. Iar după acest discurs acontinuat premierea…

Amuzant, a primit o plachetă şi fostul preşedinte al AJF Timiş, Dănuţ Laţa, noi întrebându-ne dacă nu cumva a mai primit nu demult alta, în același cadru. Aceasta din urmă, pentru dezvoltarea sportului în judetul Timiş. Care va să zică. A fost recompensat şi actualul preşedinte al AJF Timiş, urmaș al lui Lața, Romeo Malac, dar și directorul LPS Banatul, Călin Rosenblum.

Revenind la principalii protagoniști ai serii, canotorul Alexandru Laurențiu Danciu, de la C.S.M. Timișoara, a fost premiat drept cel mai bun sportiv timișean al anului 2018 în ierarhia individuală a competitorilor în discipline olimpice, pe baza câștigării titlului mondial de juniori și locurilor 2 la Campionatul European juvenil respectiv la Jocurile Olimpice ale Tineretului, salbă completată prin medaliile adjudecate la Campionatul Național FRC. Iar cel care l-a pregătit, Zlatomir Balojin, este antrenorul anului 2018 în județul nostru. 

Vârf de lance la sfârșitul acestui an, în fruntea celor mai merituoși performeri în ramurile olimpice, este canotorul Alexandru Laurențiu Danciu, de la Clubul Sportiv Municipal Timișoara, urmat pe podiumul acestei ierarhii de luptătorul Ivan Guidea, de la CSM Lugoj, și un alt canotor, Denis Nichitean, de la Clubul Sportiv Școlar Bega Timișoara. Primele zece locuri au fost completate de două canotoare, pe pozițiile 4 și 10, dar și de sportivi în ordine din atletism, gimnastică artistică, haltere, badminton și scrimă.Fără doar și poate, nu mai sunt aceleași nume sonore de altădată, însă și calibrul respectiv numărul restrâns al competitorilor de vârf trădează slaba finanțare a sportului, tratat în bătaie de joc și aproape cu sfidare într-o societate care și-a pierdut demult reperele. De fapt, s-ar putea estima că reușitele depășesc gradul de sprijinire a sportului, domeniu care își târâie zilele cum poate pe fondul unei legislații detrimentale și în ciuda unei ignoranțe aproape generale, amplificată de lipsa de cultură și educație sportivă din societate, de grijile zilei de mâine și exacerbarea instinctelor primare de supraviețuire într-un cadru social bântuit de grave probleme, precum și de întreg corolarul noului stil de viață superficial și plin de forme fără fond al mileniului 3.

Ca echipă a anului 2018 la sporturi individuale a fost desemnată gruparea de floretă a fetelor și băieților din secția de scrimă a CSU Politehnica Timișoara, formații sub îndrumarea antrenorului Virgil Sălișcan. Rezultatele care le-au apropiat locul I sunt titlul național la masculin, Cupa României la feminin respectiv locul 3 la Cupa Europei la fete.

Echipa anului la jocuri sportive este C.S. Informatica Timișoara, de fotbal în sală, campioană națională sub egida FRF în Liga 1 de futsal dar și câștigătoare a Cupei României și Supercupei României. O altă echipă timișeană a anului 2018 în jocurile sportive, dar la juniori, este cea a C.S.Ș Bega Timișoara, campioană națională U14 la baschet feminin.

Iată însă topul individual în disciplinele olimpice, în ordinea inversă a primilor 10 clasați, cu mențiunea că premiile decernate în ”Gala Sportului 2018” au fost finanțate în totalitate de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Timiș….

10. Andreea POPA – CANOTAJ – C.S.U. Politehnica Timișoara

Antrenor:  Ecaterina CALAPIS

Rezultate: PARTICIPARE CAMPIONAT MONDIAL ȘI EUROPEAN TINERET.

9. Benjamin Wiliem BODO – SCRIMĂ – C.S.U. Politehnica Timișoara

Antrenor:  Virgil SĂLIȘCAN

Rezultate: MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE DE SENIORI ȘI TINERET.

8. Florentina CONSTANTINESCU – BADMINTON – C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara, fiind vorba despre o sportivă lansată de badmintonul bucureștean și care continuă să se antreneze în capitală.

Antrenor: Florin POSTEUCĂ

Rezultate: MEDALIATĂ LA CAMPIONATELE NAȚIONALE DE SENIORI.

7. Ion MĂRANU – HALTERE – C.S. Haltere Timișoara.

Antrenor: Călin MILAN

Rezultate: MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

6. Rafael SZABO – GIMNASTICĂ ARTISTICĂ – C.S.M. Lugoj

Antrenor: Adrian MELEANCĂ

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI – 1 LOC V;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

5. Cristina Daniela BĂLAN – ATLETISM – C.S. Athletics Timișoara

Antrenor: Raymond GULYAS

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN SENIORI – 1 LOC VII;

CAMPIONAT BALCANIC SENIORI –  1 LOC I;

CAMPIONAT BALCANIC TINERET –  1 LOC II;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

4. Adriana SURUPĂCEANU – CANOTAJ – C.S.Ș. Bega Timișoara

Antrenor: Elvira VĂSUȚ

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI – 1 LOC III;

CAMPIONAT BALCANIC JUNIORI – 1 LOC II;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

3. Denis NICHITEAN – CANOTAJ – C.S.Ș. Bega Timișoara

Antrenor: Dorin BENA

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI – 1 LOC II;

CAMPIONAT MONDIAL JUNIORI – 1 LOC IV;

CAMPIONAT BALCANIC JUNIORI – 1 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

2. Ivan GUIDEA – LUPTE LIBERE – C. S.M. Lugoj

Antrenor: Emil VANEA

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN SENIORI – LOCUL  III.

SPORTIVUL ANULUI 2018: 1. Alexandru Laurențiu DANCIU – CANOTAJ –  C.S.M. Timișoara (antrenor: Zlatomir BALOJIN)

Rezultate: JOCURILE OLIMPICE ALE TINERETULUI – 1 LOC II;

CAMPIONAT MONDIAL JUNIORI – 1 LOC I;

CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI – 1 LOC II;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

ANTRENORUL ANULUI 2018: Zlatomir BALOJIN – CANOTAJ – C.S.M. Timișoara.

***

TOP RAMURI SPORTIVE NEOLIMPICE 2018

8. Bogdan BARCAN – KARATE – C.S.U. Universitatea de Vest Timișoara

Rezultate :

CAMPIONAT EUROPEAN SENIORI –  2 LOC II;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE .

7. Niculina DAN – NAVOMODELISM – C.S.M. Timișoara

Antrenor: Niculina DAN

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC II;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

6. Ioana POPESCU – KARATE – C.S. UTK Timișoara

Antrenor: Mihai CIOROIANU

Rezultate: CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI –  1 LOC I;

CAMPIONAT EUROPEAN JUNIORI –  1 LOC II;

CAMPIONAT EUROPEAN SENIORI –  1 LOC II;

CAMPIONAT EUROPEAN SENIORI –  2 LOC III;

5. Alin NEBARCEA – NAVOMODELISM – C.S.M. Timișoara

Antrenor: Niculina DAN

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL SENIORI –  1 LOC I;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI –  1 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

4. Cristina DAN – Navomodelism – C.S.M. Timișoara

Antrenor:  Niculina DAN

Rezultate:

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC I;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NATIONALE.

3. Sebastian ZICOANE – DANS SPORTIV – C.S. Sportim Dance Timișoara

Antrenor: Emanuel JEBELEANU

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL TINERET – 1 LOC I;

CAMPIONAT EUROPEAN TINERET – 1 LOC I;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

3. Anca COPOS – DANS SPORTIV – C.S. Sportim Dance Timișoara

Antrenor: Emanuel JEBELEANU

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL TINERET –  1 LOC I;

CAMPIONAT EUROPEAN TINERET  –  1 LOC I;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

3. Roxana LUCACIU – DANS SPORTIV – C.S. Magnum Team Timișoara .

Antrenor: Raul AVRAM

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL U21 STANDARD – 1 LOC I;

CAMPIONAT EUROPEAN – 1 LOC I;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

2. Lucian  DAN – NAVOMODELISM – C.S.M. Timișoara

Antrenor: Niculina DAN

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC I;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI –  1 LOC II;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI –  2 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

1. Emilian DAN –  NAVOMODELISM –  S.M.  Timișoara

Antrenor : Niculina DAN

Rezultate: CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC I;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 2 LOC II;

CAMPIONAT MONDIAL SENIORI – 1 LOC III;

MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE.

SPORTURI TEHNICE (Auto-Moto) – SPORTIVUL ANULUI: Ionel PASCOTĂ –  MOTOCICLISM – C.S. Pascotă Timișoara

Rezultate: Campionatul National Seniori – 1 loc I ;

Campionatul  European  Seniori  -1 Loc II .

SPORT MASTERS – SPORTIVUL ANULUI

Sorin CAZACU – POWERLIFTING – C.S. Caza Powerlifting Timisoara

Rezultate: DUBLU MEDALIAT LA CAMPIONATUL MONDIAL

TRIPLU MEDALIAT LA CAMPIONATUL EUROPEAN

MULTIPLU MEDALIAT LA CAMPIONATELE NAȚIONALE

SPORT – PERSOANE CU DIZABILITĂȚI – SPORTIVUL ANULUI

Victor DOANĂ    – C.S. MARATON 93 LUGOJ

Rezultate: multiplu medaliat la Campionatele Naționale.

Acest articol a fost publicat în Canotaj, Lupte și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 − trei =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: