Peste posibilităţi… CSM Timişoara, de 3 ori bronz la Snagov

Clubul Sportiv Municipal Timişoara a urcat la rândul său de 3 ori pe cea de-a treia treaptă a podiumului Campionatului Naţional de Seniori şi Tineret la canotaj, ce a avut loc joi şi vineri la Snagov, unde concitadina Universitatea a reuşit o captură de 3 medalii de aur. Profesorul Ioan Matei, antrenor al lotului de 14 canotori deplasat de CSM, a cărui delegaţie a fost condusă de Zlatomir Balojin, a subliniat că rezultatele tinerilor timişoreni, cu vârste cuprinse între 19 şi chiar doar 15 ani, în condiţiile participării la o întrecere rezervată cremei seniorilor pe ape din România, au fost foarte bune, remarcând totodată neplăcutele dificultăţi în ceea ce priveşte susţinerea şi finanţarea acestei ramuri pe malurile Begăi. Practic, ca şi Universitatea, CSM a maximizat prezenţa sa la întreceri, toţi sportivii deplasaţi obţinând medalii.

„Gândiţi-vă că la anul Timişoara este gazda Campionatului Naţional de juniori şi seniori, şi mă trece transpiraţia întrebându-mă de unde o să găsim finanţarea necesară pentru cazare, baremul arbitrilor, alcătuind o delegaţie de 15 persoane, totul pe o durată de 3-4 zile. Zilele acestea, la Snagov, au participat peste 200 de sportivi, iată ceea ce ne aşteaptă ca organizatori în aprilie”, a anticipat Ioan Matei, subliniind nu ca o scuză că „s-a văzut la rezultate şi ar fi fost cu totul altceva dacă ne-am fi permis să efectuăm şi o pregătire centralizată, să-i ţinem în cantonament pe sportivi în cele 10 zile cât am fost nevoiţi să-i trimitem pe la casele lor”.

„Avem nevoie de fonduri pentru partea de pregătire a sportivilor noştri, stăm foarte slab la acest capitol, al asigurării pregătirii… Bani de cazare, de masă, pe parcursul unui ciclu anual de pregătire, care în mod normal ar trebui să includă o perioadă de cantonament la munte, cam 4-6 săptămâni, respectiv 2-3 săptămâni de refacere într-o staţiune balneară. Gândiţi-vă că juniorii şi tinerii noştri sunt 10 luni pe apă, inclusiv pe frigul sezoanelor reci, şi au nevoie de recuperare şi reîncărcarea bateriilor pentru a aborda competiţiile într-o stare de sănătate perfectă. Foarte greu găsim înţelegere şi sprijin, bugetul este cel pe care-l ştim iar prioritatea este îndreptată în altă parte, dar nu spre sport”, a oftat Ioan Matei, care a confirmat că CSM Timişoara ar fi deplasat la Snagov mai mulţi sportivi, dacă ar fi avut la dispoziţie alte fonduri, „o altă mare problemă, survenită tot din cauza lipsei finanţării, fiind aceea că nu găsim forme de a-i motiva şi pe alţi tineri întru a face pasul spre canotaj. Selecţia, iată un alt capitol la care stăm foarte slab din cauza dificultăţilor financiare, iar acest 2011 s-a dovedit a fi cu mult mai dificil în această privinţă decât anul competiţional precedent, iar dacă n-am fi avut sprijinul Federaţiei Române de Canotaj şi a Comitetului Olimpic Român, care s-au întreptat spre noi cu sume derizorii pentru acoperirea cheltuielilor cu masa de exemplu, ne-ar fi fost şi mai greu”.

Matei a explicat că gruparea CSM, fiind bugetară, s-a văzut constrânsă în a sprijini cu puţin participarea la această competiţie, în vederea căreia a pus la dispoziţie doar un microbuz de 9 persoane, dotat cu o remorcă pentru transportul ambarcaţiunilor: „Susţinerea a fost ca şi inexistentă… Deloc. Primăria Timişoara ne-a ajutat cu combustibilul, prin CSM, şi ne-am folosit de două maşini personale. CSM ne-a ajutat cu o parte la precedente concursuri, la Călăraşi şi Iaşi. Dacă am aştepta nu un sprijin aparte, ci doar normalul ce ar trebui pus la dispoziţie, nu am face nimic. Şi iată că într-un an preolimpic lotul României a cam dat-o în bară la Mondial, după ce a mai ieşit câte ceva la Europene. Aceasta este consecinţa nefinanţării unei discipline sportive care necesită fonduri ca lumea. Când au fost disponibile, eram pe locurile 2-3 în lume. Iată unde am ajuns”

Ca rezultate, CSM Timişoara a obţinut locul 3 şi medaliile de bronz la 4 rame, prin Camelia Creţu, născută în anul 1995, Mădălina Pietranu (1996), Norica Hoban (1996) şi Maria Ion (1996), cu timpul de 7.12. „Au reuşit o cursa frumoasă, ca junioare mici între senioare, iar ca rezultat este foarte bun. Ele sunt campioane naţionale en-titre la categoria lor de vârstă, la Iaşi, în aceeaşi probă”, a explicat profesorul Matei pe marginea locului 3 obţinut joi.

Tot locul 3 şi la 8 plus 1 băieţi, vineri dimineaţă, prin Laurenţiu Micu, Adrian Stoia, Bogdan Obreja, Alexandru Iorgovan, Andrei Vănoagă, Marius Balint, Daniel Obeadă, Beniamin Turtureanu şi cârmaciul Daniel Aştefănoaie, sportivi la categoriile juniori respectiv tineret, născuţi între anii 1992 şi ´95.

Pe a treia treaptă a podiumului a urcat, la simplu seniori, şi Denis Zorlenţean, 19 ani, cu timpul de 7.49, înregistrat vineri dimineaţă, după ce ieri a mai tras şi în proba de 2 rame pentru un loc 5, în echipaj cu Daniel Aştefănoaie.

Per total, Universitatea s-a clasat pe locul 4 în ierarhia finală a Campionatului Naţional de seniori, inclusiv cu un ultim loc 4 obţinut vineri dimineaţă la două rame, iar CSM pe locul 10, urmând Cupa României la ergometru şi criterii de selecţie la Izvorani, „altă deplasare, alte dificultăţi cu banii”, după cum a anticipat Ioan Matei.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Canotaj și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + opt =

 


Ultimele articole din categoria Canotaj: